Всеки блок ще получава обща сметка за парно?

Абонатите сами щели да определят кой каква част от общата сметка да плати
8 окт 2008 08:07,
293
Всеки блок ще получава обща сметка за парно?
Снимка: Булфото

Всяка сграда да получава обща сметка за парно от "Топлофикация", а абонатите сами да определят помежду си кой каква част от общата сметка за парно и топла вода ще плати. Това предвиждат промени в закона, които енергийната комисия в парламента започна да обсъжда.

Депутатите ще решават дали да се закрият индивидуалните партиди на абонатите и да се освободят топлофикационните дружества от задължението да съставят сметки на всеки абонат.

Ако това предложение бъде одобрено, освен Законът за енергийна ефективност ще бъде променен и Законът за етажната собственост.

Предстои енергийната комисия да разреши също топлофикациите да спират парното на жилищни сгради, в които 2/3 от абонатите имат просрочени повече от две сметки. Дружеството ще приема неплащането на сметките като мълчалив отказ на цялата сграда от услугата.

Третото предложение, свързано с парното, засяга Закона за устройство на територията - там вероятно ще бъде задължително изграждането на хоризонтална, а не вертикална инсталация в новостроящите се сгради.

Така при желание на абоната да се откаже от услугата или при неплащане на сметки парното на конкретния абонат ще бъде спирано, без това да наруши топлоподаването за останалите жилища в сградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
1
 
0
 
! Отговори
6666 преди 15 години
мнението беше до коментари 229 и 230, извинявам се на 231
232
1
 
0
 
! Отговори
6666 преди 15 години
Ахахахах а искаш ли сега понеже не съм си платила на Топлофикация да си продам апартамента,даже си дай данните да ти го препиша на теб за по-лесно. Я *** най-добре и се обеси от върха на Айфелувата кула, щото в Париж няма бабички в центъра да те оплачат. А аз и 100 милиона да имам пак няма да дам стотинка на Топлофикация. И се въздържай от некомпетентни коментари - прочети какво е сервитут и как се учредява!!! *** малоумното изказване!!!!
231
1
 
0
 
! Отговори
Нереалиста преди 15 години
"От години се премълчава ТАЙНАТА на престъпната отоплителна фирма тя продава на гражданите на неприлично високи цени ОТПАДЪЧНА ВОДА, ПОЛУЧЕНА СЛЕД ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, като съвършено БЕЗПЛАТНО използва за охлаждането й инсталациите на блоковете! В същото време тръби на ляво и надясно и особено в сметките, че специално топли водата за радиаторите и за битови цели, което си е фирмена измама в особено големи размери. Освен това напук на нормите на Европейския съюз и лично на комисариата на Меглена Кунева бандитското парно прибира и т.н. напоследък такса сградна инсталация /по скромни изчисления тя възлиза на 50-70 милиона лева годишно/. Всичко това се узаконява от т.н. Комисия по енергийно регулиране към Министерския съвет, оглявявана от някой си Шушелов, който всяка вечер споделя загрижено с жена си, която го чака на прага, колко големи ще станат сметките на горките граждани / да се разплачеш от умиление от благородството на този държавен служител/. "Анонимен 228 благодаря за инфото! Сега г-н Реалист ще ми отговорите ли?Много ви моля!
230
1
 
0
 
! Отговори
techie преди 15 години
Крайно време е у нас, дори с помощта на Топлофикация да завърши прехода от комунизъм към капитализъм. И всеки който няма достатъчно доход да поддържа имуществото си да бъде принуден да го продаде. Цените и на недвижимостите ще паднат и всеки който си скъсва *** от работа, ще може да си купи жилище, а тези дето не искат да работят да го загубят.Ама в България комунистите още са сила всеки да си има жилище, парно, топла вода, пък който е *** да работи той ще плаща.
229
1
 
0
 
! Отговори
techie преди 15 години
Всеки който твърди, че разпределителите на радиаторите му мерят потребена енергия би следвало веднага да се застреля поради ментален дефицит (дебилност). Тези уреди мерят в условни единици, като целта им е единствено да се определи дела на всеки в общото потребление. Те не са топломери (които между другото струват от 300 лева нагоре ако искате може да си сложите на всеки радиатор).Използваната енергия се мери в абонатната станция и после се разпределя по показанията на разпределите. Пример за тези със средно образование:В абонатната са потребени 10000 калории. Сбора от показанията на всички разпределители е 20000. Следователно който има сбор от 1500 единици по разпределение си плаща 750 калории.Тук обаче възниква следния проблем нека аз и баба ми живеем в еднакви апартаменти в еднакви 8-етажни блокове, като в моя се топля само аз, а в нейния всички. Тогава нейната абонатна ще ползва 50000 калории и тя ще плати 1000. Моята обаче ще ползва 4000 и аз ще трябва да ги платя всичките. Защо? Защото останалите 3000 калории са отишли за нагряването на всички тръби и съответно апартаменти в моя блок. Ето това са сметките за сградна инсталация моите съседи плащат по 50 калории сградна инсталация, за да мога аз да платя само 2450 калории.Ама аз не ползвам парно, защо трябва да плащам? Съгласен съм, че плащашите сградна инсталация са принудени да ползват нещо против волята им. Но те наистина реално го ползват тръбите винаги са по-топли от околния въздух и по законите на физиката наистина отдават топлина.Ще резна тръбите те минават през моята свещенна частна собственост!! Първо запознайте се с правното понятие сервитут тези тръби имат право да са там. Второ правото на собственост не е абсолютно никъде по света. Трето ако аз живея на втория етаж, то мога ли да си махна стените, които поддържат третия етаж? А ако живея на третия, то мога ли в моята си частна собственост да си направя птицеферма? ..Проблема въобще не е в Топлофикация, а в сбъркания ни преход и комунистическата ***. Искам някой да ми посочи в коя нормална държава има собственици на апартаменти за по 100 000 евро, които не могат да си платят 200 лева парно? Никъде!! Ако на някой му се случи това в нормална държава, му продават принудително апартамента и го изхвърлят да се оправя сам и да си търси място под наем. Такива хора изпадат по социалната стълбица и бързо отиват в правилното социално съсловие, където принадлежат.В нашия случай обаче има огромен брой хора, чиито настоящи доходи не предполагат собствеността, която имат (не говоря за мутрите). Идете във Париж и проверете колко на брой пенсионери живеят в апртаменти от по 100 квадрата в центъра на града. Ще ви помогна 0 (нула). Замислете се защо у нас и последния шофьор на автобус от градския транспорт притежава апартамент? В обикновените държави тези хора живеят под наем. И ако не си плащат наема и консумативите (парно) просто го изхвърлят.Крайно време е у нас, дори с помощта на Топлофикация д
228
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Уважаеми deedee,Това е встрани от темата, но щом толкова ви вълнува - да, клиент съм на Топлофикация, ползвам парно и топла вода и това е връзката ми с Топлофикация. За пазарната икономика - ами аз вече го написах под тази статия, никой не ви е закрепостил към Топлофикация, вие сами избирате дали да сте с парно или не, както и начините това да стане. А това за Конституцията - бихте ли цитирали, щото сума ти време утрепах да търся там нещо подобно, но не намерих ...
227
1
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Държавата да отпусне заем на човек изпаднал в затруднение - това се нарича социална политика по капиталистечески и е точно обратното на това да раздаваш пари за отопление на уж социално слаби....
226
1
 
0
 
! Отговори
Нереалиста преди 15 години
Защо така пренебрегвате мойте въпроси? Много сложни ли са?
225
1
 
0
 
! Отговори
deedee преди 15 години
Г-н Реалист,след всичките твърдения за вас ,че сте човек на Топлофикация,никъде не прочетох твърдение от ваше име за обратното.По всичко личи ,че сте такъв,след като упорито защитавате Топлофикацията, и така упорито се откланяте от основната тема.А тя каква е/май имате нужда да ви се поясни/- живеем в пазарна икономика и всеки има право да избира какво да ползва,дали да го ползва и като го ползва да плаща за него.Защо трябва да плащам за услуга, което не ползвам,и да не мога да се откажа от нея като искам-НЯМАМ ТАКОВА ПРАВО???Ако не знаете,да ви кажа-в Конституцията на Р Бългагрия е изрично записано, че никой няма право да ти натрапва услугите си,било то и със закон!!!
224
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Уважаеми rumen221,винаги с голямо внимание съм чел вашите постинги. Извинете, че сега може би съм ги пропуснал в калабалъка.Все пак този път не мога да се съглася с Вас. Не съм съгласен, за печатницата на пари и за грабежа. По тази логика всичко при пазарната икономика е грабеж. После откъде-накъде държавата трябва да дава преференции на част от гражданите и да не ги дава на останалата част - става дума за безлихвените заеми за преустройване на инсталациите? Това дали е оправдана от икономическа гледна точка инвестиция? Аз лично не мисля така. Веднъж сме давали пари за сегашните инсталации. Втори път давахме пари за тези уреди по радиаторите, сега да даваме пак пари за преустройство на инсталациите на сгради, които не е ясно още колко години ще ги има, а и дали ще се променят сметките? Може би ще има полза за блоковете, в които се краде много с уж спряни радиатори, но от гледна точка на коректните платци, това си е една излишна инвестиция.
223
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много добър пример с терасата и лампата... Мисля че още нямаме културата да съдим виновниците за едно или друго нещо, а те от своя страна разчитат на това че сме кротки като агънца и стават все по-нагли и по-нагли. Колко човека са осъдили общината че са си разбили колата в кратер на улицата, въпреки че стриктно са си платили всички данъци по колата и не само ? примери колкото искаш.
222
1
 
0
 
! Отговори
Нереалиста преди 15 години
Как да ти го обясня, така че да ме разбереш! Ти вероятно не си много умен и доста праволинеен!
221
1
 
0
 
! Отговори
6666 преди 15 години
Както вече беше предложено е наистина най-разумно:общи жени, общи мъже, общи банкови сметки, а Реалиста да плати парното на цяла София.
220
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да не направиш некой инфаркт! :)))Явно нито едно мнение не е смислено за теб, ако не се възхвалява топлофикация!А иначе, във всякак сметка т.е. във всяка нормална сметка е написано Х единици по У лева = еди колко си общо. Загубите и другите разходи на фирмите са точно там в ония У лева. Не виждам защо топлофикация трябва да са по специални?! А за тръбите ми, моите ами да се погрижат защото съм им клиент и ги храня! Достатъчно основателна причина, според мен!
219
1
 
0
 
! Отговори
Нереалиста преди 15 години
Виж сега не гледаш реалистично, Топлофикация, не регистрира загуби, защото тя не произвежда!Ясно ли е?Престани да ставаш за смях!
218
1
 
0
 
! Отговори
Marks преди 15 години
A taka i Strinka e s nas! Elektorat splotiawaite se! Obshta smetka- obshta zaplata!
217
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Категорично не съм съгласна и според мен трябва да протестираме срещу такова решение. Имам съседи, които не плащат, а ползват парно - как точно да ги накарам да си платят? Иначе се оказва, че аз трябва да платя и за тях.
216
1
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Приятелю, да не си творчески наследник на бай Тодор - пишеш повече отколкото четеш. Пускам ти пак коментар165, а преди да ми отговориш го прочети... К.165.-"Най-после от топлофикациите стоплиха, а дано и депутатите загреят, че печатницата за пари наречена топлофикация, трябва да спре и гражданите да си отдъхнат от този грабеж, а това е много лесно...Всички сградни инсталации да се преработят от "вертикално" с "хоризонтално" разпределение. За целта и без да расте инфлацията и за противодействие на световната криза - от бюджетния излишък незабавно следва да се заделят 100 милиона евро за безлихвени 20 годишни заеми на гражданите, за на инсталациите!!!
215
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Всичко зависи от гледната точка. Сега гледната точка е да се фалира Топлофикация, пък полсе ... ще видим. Е, щом сте съгласни с тази гледна точка, продължавайте да плюете.
214
1
 
0
 
! Отговори
Стринка преди 15 години
Леле, баби, съгласна съм и още днес ще предам моята пенсия от 192 лв. на Домоуправителя. То в блока имаме един депутат и може след сметките като си разделим паричките да получа 500 лв.