Да живей, живей... средната класа у нас

20 на сто от българите се оказаха в тази социална прослойка - образовани млади, добре платени и аполитични
22 окт 2008 15:59,
87
Да живей, живей... средната класа у нас
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Все по-отчетливо социолозите, политолозите и политиците привиждат средна класа у нас.

Днес на дискусията "Политическите сценарии в навечерието на изборната година", социологът Живко Георгиев обяви, че през последните две-три години у нас се формира градска средна класа.

По думите му новата прослойка обхваща около 18-20 на сто от активното население - образовани млади хора, с добре платени професии, които просперират заради лични качества и жизнени стратегии.

"Тази нова средна класа е най-зле представената група сред политическите партии, като част от нея през 2001 г. "залитна" по проекта на НДСВ", каза Георгиев.

Според него тази нова класа ще бъде "голям играч на парламентарните избори", като ще се намеси активно в правенето на българската история.

"ГЕРБ обаче не е проект, който допада на тази нова прослойка", посочи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
? преди 15 години
КОМУНИСТИТЕ ЛЪЖАТ.В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЯМА СРЕДНА КЛАСДА,А ИМА БОГАТИ И БЕДНИ.ЛЪЖЦИ И МАНИПУЛАТОРИ МРЪСНИ. ЧЕРВЕНИ ***,УБИЙЦИ И ГАДОВЕ!
46
0
 
0
 
! Отговори
do 33 преди 15 години
Много съм съгласен с теб. Това е най-точното определение за средна класа. Но едва ли има повече от 5-6% такива в БГ
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
18-20% e malko presileno, no okolo 11 - max14 e po-realno. No ako vse pak tova e sredna klasa (kato mantalitet) - njamam dumi.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"srednata klasa" ne bi li trqbwalo da e pone 50% ot xorata? nali za towa e sredna...ili ponqtieto "sredna klasa" ne e ekwiwalentno na xora sys srednostatisti4eski standart? t.k. na posledniq bi trqbwalo pone spored gausowoto razpredelenie da otgowarqt 68% ot xorata?
43
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ама не им се връзвайте на тези т.н. "социолози" и медийни контрадезинформатори. Най-напред у нас няма социолози, а платени келеперджии клакьори уж социометри. Социолози са примерно Вернер Зомбарт, Макс Вебер, Александър Зиновиев... или примерно нашия Иван Хаджийски. От друга страна порочна е дори експликацията на нажите уж"социометри" на всички основни понятия, включително на средна класа. Споредз истинските социолози средната класа /и не само тя/ се определя според възможносттите и в локален и глобален мащам и нейните перспективи, а не просто според доходите. А и у нас всички доходи на реално работещите са пъти и дори порядъци по-ниски от реално полагащите се в развитите европейски страни, така че хайде де! - стига простотии контрадезинформатори келеперджии, не подценявайте чак толкова нас, българите.А иначе средната класа дори в САЩ се свива и маргинализира. Няма как да бъде иначе в условията на дългова парична система с частична покритие. Защото освен всичко друго тя води до кипиж но безсмислен и вреден труд. Преди повече от двеста години Франклин е писал, че още тогава, ако всеки се занимава със смислен и полезен труд, ще има изобилие на блага, а по прогнзите на Кейнс през 2000 година за удовлетворяването на нуждите си хората тряба да работят по 2 часа. И това не е утопично - ами то и сега вече в САЩ, според тяхната статистика 2% произвеждат храната, а още около 8% от колите до бомбите. А живеещата в Пенсилвания немска христианска секта на амишите занимавайки се със нетехнологизирано земеделие както преди 250 години е благоденстваща.
42
0
 
0
 
! Отговори
anonim преди 15 години
kvi 5 leva BE....
41
0
 
0
 
! Отговори
toni storaro преди 15 години
elate mi lapnete srednia klas.....tolkova sa typi sichki koito govoriat po tv i v parlamenta che osven da kradat ne mooja ha da izmisliat nishto drugo za 20 godini.....skoro sichki klasi she pusnat sifona i tva she e .....niama li bylgari veche ami s eostavihte samo mizernizi da vi upravliavat....tezi za nishto ne stavat daje da go prodavash nishto niama da izkarash
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-смисления и верен коментар. За съжаление и аз съм от това преебано поколение. Замислете се ако успеете да влезете в тая пуста средна класа, дали искате да живеете в страна където след 5-10 години, активното население ще са героите от филма на журналиста от BTV, в онова училище. България след 10 години ще изглежда като сцена от нискобюджетен футуристично-апокалиптичен екшън.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и аз съм от тях но за костов бях 96 -та година мерси ...с атака напред
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
>> ама нали, не всички сме мениджъри. <<Много ясно. Не може и всички да сме средна класа -- трябва и пролетарии да има. Така че 12к си е добър критерий. Познавам доста хора с посредствени фирмички, които попадат в графата, но не са повече от 10% със сигурност.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На това му се казва: "Господи, ела си прибери вересиите!" Партиите ако чакат на средната класа, ще си останат с пръст в устата. Тази част от хората, които не живеят в крайна бедност, но работят като сдухани на 3-4 места, не гласуват!!! Добре го запомнете и не спекулирайте! Това не е средна класа! У нас такова животно нема!
36
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
Всичко това което описваш е не "средна класа", а живот с доходи около и малко над "социалния минимум", а средната класа е нещо много, ама много повече...Умно момче си значи не всичко в България е загубено...
35
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 15 години
ето още едно доказателство за задълбочаващото се затъване на държавата. вместо да говорят истини, те отново се опитват да лъжат. за каква средна класа говорят тези инфантили. ето ви пример на морална корупция.много е прав 30. и защо ли се учудвам ами ето го Станишев, той пък се цепи че сме отличниците на Европа. отличници, средна класа пък и?% - какво ни трябва повече? мама му стара, съвсем го закъсахме.
34
0
 
0
 
! Отговори
bambito преди 15 години
Като започнат да ти стигат пари и да ти остават, чак тогава се замисляш за обществото в което живееш. И виждаш че обществото е болно, много болно. Прогнили хора с прогнили мозъци.И тук таме свестни хора. Които не е задължително да взимат по 2000лв месечно. Разликата е че разсъждават, т.е. мислят с това което е между ушите им. А на 80% от българите то им служи да си подпират шапката.
33
0
 
0
 
! Отговори
Radi преди 15 години
Средна класа мили господин Живко Георгиев, е да можеш с едничката си заплата (подчертавам с едничката, а не да работиш на 3 места) да изплащаш къща и кола, да можеш да си платиш ВСИЧКИ сметки, да можеш да издържаш децата си, в което влиза пълната издръжка ако те учат в университет (а не да слугуват за жълти стотинки за да могат да си платят таксата), да можеш да си позволиш поне веднъж в годината за 2 седмици да отидеш на почивка, да не си броиш стотинките в хранителния магазин, да можеш да си позволиш висококачествено и адекватно лечение за теб и за децата ти, и на всичкото отгоре да имаш спестявания в някоя банка. Айде сега си направете пак проучването и кажете колко от българите отговарят на тези ритерии.
32
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
ЕДИН ШОП, КАТО ПРОЧЕЛ ЗАГЛАВИЕТО И РЕКЪЛ "Е ТЕ ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА", ...- САМО ЧЕ ТОЗИ ПЪТ БИЛ ПРАВ!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Но само Костове беше набутал Доган и БСП в ъгъла! Сега пак готвят поредния *** - ГЕРБ, Атака - да отдъхнем 3-4 години от БСП и после пак на пангара.
30
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 15 години
heheh, какви 150 К на година бе? то това е по 12к на месец...а за средната класа, наистина е смешно - в Европа това е около 3.5-6к евра, тук този еквивалент трябва да е да кажем 3000 лева - със сигурност няма 20% от активното население, които да взимат такива заплати - над 3к в БГ са мениджърските заплати най-често, ама нали, не всички сме мениджъри.Говорим за доакзани доходи и осигурвки итн, тези дето не плащат данъци и визмат повче, така или иначе не са социално отговорни...иначе по-долу някой казва, че това е последното свястно поколение - 100% е прав, и знаете ли какво е най-лошото, че голяма част от него тепърва започва да мисли за емиграция - и това са хора около 30-35, а не на 20, когато си най-сколнен към това нещо - и вече тези хора не търсят толкова фиансова незвимисмот, колкото социална такава - в смисъл - нормално функциониращо общество...
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В България всеки, който има достатъчно пари, че да не умре от глад вече е средна класа!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
"ДПС фен" преди 15 години
3 допадаш ми да се чуем за по кафенце :)) . Не съм живял в чужбина дълго, но е така. Ако средната класа отделя 50 лв или е на минус 150 -200 лв. всеки месец е аз съм такъв. Получавам добра заплата за БГ. Даже една от високите. Ама Ви плюя на средната класа. Ще ви взема кинтите, щото Вие не давате нищо, а знам, че прайте милиони. Повръща ми се от тая държава