Директори и синдик цяла нощ в "Кремиковци"

Умуват как да спасят комбината от затваряне
24 окт 2008 08:20,
17
Директори и синдик цяла нощ в "Кремиковци"
Снимка: Булфото

Всички директори на заводи в металургичния комбинат и синдиците на предприятието са прекарали нощта в "Кремиковци" в опит да спасят комбината от затваряне.

Вчера не са пристигнали обещаните от една от фирмите кандидатки за оператор на предприятието въглища. Така напълно се блокира работата в следващите дни.

Мениджърите на комбината са поискали срещи с министъра на икономиката, министър-председателя и синдикалните лидери.

Украинската фирма "Ворксла Стийл" се оттегли от "Кремиковци", като спря да изпълнява договора за ишлеме с мотива, че не среща разбиране в желанието си да съхрани жизнеспособността на комбината от страна на синдиците, ръководството на завода и синдикатите.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че е изпратил покана към Лакшми Митал, брат на досегашния собственик на 70 на сто от "Кремиковци" Прамод Митал, да поеме оперирането с предприятието.

Водят се разговори и с други фирми, като според министъра до другата седмица проблемът с "Кремиковци" трябва да бъде решен.

През отиващата си седмица КНСБ в предприятието организира протест за неизплатените от юли заплати.

От КТ "Подкрепа" пък бе обявено, че фирми, които от 1999 г. източват "Кремиковци", правят всичко възможно да изгонят "Ворксла Стийл" и да затворят комбината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Информиран преди 15 години
Недостойно и срамно е да пишете от името на този човек, уважаван от всички стари кадри на Кремиковци!Нямате ли капка самоуважение?!?
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е, не съм аз човекът, които ще избира фирмата. Аз съм просто една обикновенна служителка. Има си Борд на директорите, има си синдик, има си министър... аз мога само да пиша по форумите и да си давам личното мнение. В крайна сметка си харесвам работата и е съвсем нормално, че искам да я запазя. Пък оттам нататък... нищо не зависи от мен.
14
0
 
0
 
! Отговори
Лазар М. преди 15 години
Коя сериозна фирма ще инвестира в това недоразумение? Досега имаше доста търгове, а Митал искаше имотите близо до летище София всъщност! Щом никой сериозен не го ще - да се закрива и то - по-бързо за да се запълни вакуума от липсата му! Така мислеше Тачър през 79-86 въпреки вс. миньорски стачки и сега миньорската им промишленост - която си креташе точно поради такива аргументи /че мн.хора ще останат без препитание/ е преструктурирана, тя спечели още един мандат за себе си и един за Мейджър. Така че - по-бързичко моля! /а сега разбрах, че Захариев, който ме замести след Вачков, изнудвал комбината като изкупил въглищата, необходими за дейността му - т.е. коя сериозна фирма ще си сложи такъв таралеж в гащите?!/
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Господин Минтов, предполагам, че е така, но след като веднъж е построен въпросният завод, друг е въпросът, че строежът му на това място си е една голяма грешка, е по-добре да работи, отколкото да стои като паметник и да се разграбва! А, иначе и аз съм съгласна, че е било по-добре тази плодородна земя да се използва за нещо друго, ама нито вас са ви питали дали да го строят, нито пък мен (аз дори не съм била родена по това време). Така че, след като имаме нещо, макар и не усобенно удачно, е по-добре да помислим как да го направим работешо и полезно. Има начин, но никой не му се занимава да налива пари в екологични проглами и закупуване на нови машини. Всеки гледа да го купи евтино, да открадне каквото може и като види, че почти не е останало нищо да го продаде. Но ако го купи сериозна фирма, която наистина иска да направи този завод работещ, а не да го използва като дойна крава, тогава нещата ще си дойдат на мястото. Но пак казвам за това се иска желение и пари!
12
0
 
0
 
! Отговори
The Old Ben преди 15 години
Кремиковци твърдо трябва да бъде затворен.1. Това е единствената компания в България, която работи без "Комплексно разрешително" от МОСВ. Дори само този факт е достатъчен да бъде забранена дейността.2. Няма смисъл да обяснявам колко е неефективно производството. На фона на кредитната криза, както и кризата в отрасъла в световен мащаб всякакви инвестиции губят смисъл. Въпросът вече не е в цената на парите, а в във възможността за кредит изобщо.3. Все още съществува митът, че Кремиковци дава работа на много компании по веригата на обслужване. Кремиковци не си плаща задълженията и единици са фирмите, които са склонни все още да "работят" с комбината. За пристанищата не се притеснявайте, те си имат достатъчно товарооборот и без товарите на Кремиковци.Мога да изброявам още много аргументи, но няма смисъл.И последно, но не по важност-Кремиковци трови въздуха на столицата, трови нас и децата ни.
11
0
 
0
 
! Отговори
Самолетоносача преди 15 години
До госпожата номер 9.Така си мислехме и за Плама че без масла не може че танковете няма с какво да вървят а то се оказа че може и без Плама и без танкове.Много фирми били зависими от Кремиковци ами защо тогава не си плаща дълговете към НЕК Булгаргаз БДЖ НОИ.Знаете ли колко пари дължи и на колко фирми а двама трима човека печелят.За тока НЕК има пазар навън на добри пари.Не ви е длъжна цялата държава да ви дотира.Този *** колкото по бързо се ликвидира толкова по добре.На всеки разумен човек е ясно че този паметник на българо съветската дружба е в предсмъртна агония.Не вярвайте на обещания никой няма да дойде отнякъде и да извади торбата с парите.Умните хора просто напускат и си търсят работа на друго място.Лошото е че политиците нямат смелост да застанат пред работниците и да им го кажат в очите.До изборите ще го крепят и после ще ритне камбаната.
10
0
 
0
 
! Отговори
Лазар Минтов преди 15 години
знаете ли, че още когато бе монтиран заводът, вече беше морално и технически остарял с 25 години и монтажът му бе отказан в друга страна, та Тодар Ж. го взе за да спаси имижжа на братската страна? Знаете ли какво е да идват австрийски специалисти и да ви гледат със съжаление, че работите в мастодонт? А знаете ли колко тихи стачки имаше до 89г?-хората просто хвърляха каските и казваха, че няма да работят докато не се оправи това или онова. А знаете ли каква вода пиехме - *** ръждива? Пенсионирал съм се там през 92г с 30г трудов стаж и искам да кажа, че исобщо не е трябвало да го монтират - по добре да са акцентирали на земеделие и пчеларство в района - поляните бяха като златоносна нива!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не съм била родена преди 35 години, обаче както ти я наричаш тази стара и неефективна гробница дава работа и препитание на десетки хиляди и си нямаш идеа колко още други фирми зависят от Кремиковци. Щото, ОК, затваряме... и после. Какво става с БДЖ, пристанище Лом, пристанище Бургас... и още незнам колко фирми и фирмички, на които Креми им е ако не единствен, то поне основен клиент. Та някой от големите разбирачи, би ли могъл да ми отговори на този въпрос? Всичките гледате само Кремиковци, но не ви и хрумва, че такава голяма компания не може да съществува самостоятелно, а е обвързана с редица партньори, доставчици, производители и вносители на резервни части и т.н. Не мислите ли, че без Кремиковци и те ще останат без работа? Ама е лесно да се каже, работниците да си намерят друга работа и готово, а работниците и служителите от другите фирми и те да си намерят друга работа и изобщо всички да се преквалифицираме, да премахнем цялото производство и да си внасяме от вън. Супер! Ама тогава ще писнете, че цените са високи, е високи ще бъдат щото ще си внасяме от Западна Европа.
8
0
 
0
 
! Отговори
The Old Ben преди 15 години
Моето момче, ти по какво точно прецени колко ми е потенциала?
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гледал съм го преди 35 години, и тогава Кремиковци си беше стара и неефективна гробница...
6
0
 
0
 
! Отговори
х преди 15 години
алооо, я по добре се включете към коментарите за Биг брадър 4, защото потенциалът ви не достига за повече.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами ще умуват! До скоро беше пълен купон и сега като опря нож до кокал... Обаче аз искам да го купи Лакшми и да почнем да си работим както трябва, че ми писна от глупости! Освен това си искам заплатата за август!!!!А колкото до тия дето толкова искат да го затварят... могада им кажа само едно. Хора не знаете за какво говорите! Дори и да го затворят ще минат години преди природата да се изчисти, освен това ще са необходими милиони! Ама щом си мислите, че това е като да затворих един малък цех... ваш си проблем, ама преди да пишете, идете, разходете се и вижте!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
до кога ще ни занимават с тази смърдяща купчина , разположена до столицата ни. Не разбраха ли че най-доброто нещо за всички нас е да го разфасоват на парчета този *** - работниците - да си хващат бохчите и кой откъдето е дошъл, а началниците им - първо да върнат откраднатите държавни пари, а след това да полежат за няколко годинки в ЦСЗ.
3
0
 
0
 
! Отговори
ЛАКШМИ преди 15 години
"Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че е изпратил покана към Арсел Митал, брат на досегашния собственик на 70 на сто от "Кремиковци" Прамод Митал, да поеме оперирането с предприятието. водят се разговори и с други фирми, като според министъра до другата седмица проблемът с "Кремиковци" трябва да бъде решен"Да ме прощават, журналистите, ама БРАТЪТ НА ПРАМОД НЕ СЕ ЛИ КАЗВАШЕ ЛАКШМИ" ????
2
0
 
0
 
! Отговори
The Old Ben преди 15 години
Братът на Прамод Митал се казва Лакшми Митал /а не Арсел/. Компанията е Арселор Митал. Проверявайте ги тези неща, преди да пишете глупости.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мислят как да смъкнат още пари!