Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла

Това решиха депутатите с одобрени на първо четене два проекта за промени в закона за електронните съобщения
31 окт 2008 08:16,
195
Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Кой на кого изпраща имейл, ще могат да следят занапред борците с престъпността. За тях вече няма да са тайни и събеседниците в популярните интернет чатове като Skype и ICQ например.

Това решиха депутатите с одобрени на първо четене два проекта за промени в закона за електронните съобщения. С тях депутатите задължават всички интернет доставчици да пазят тази информация 12 месеца.

Тя може да бъде изискана при разследване на престъпление или заплаха за националната сигурност, е записано в проекта на МС.

Според председателя на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов тази формулировка отваря прекалено широко вратата МВР да се рови в електронната кореспонденция на гражданите.

На косъм мина неговото предложение тази информация да се предоставя само със съдебно решение за разкриване на тежко престъпление.

МВР ще научава адреса, от който е изпратено дадено съобщение, до кого е, кога и колко дълго е продължила връзката. Съдържанието му обаче няма да се разкрива.

Подобна практика съществува от години в същия закон по отношение на разговорите и SMS-ите по мобилните телефони, припомня "24 часа".

Телефонните компании ще са длъжни при поискване да предоставят номера на абонати за ежегодна актуализация на указателите, записаха депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
toy ne moje da se kontrolira! na edno vkluchvane ima 10 -12 000 000 choveka ot sveta! kak shte se kontrolira? nima Vachkov e izmislil variant? ha ha ha
13
0
 
0
 
! Отговори
Оня с коня преди 15 години
Дори много по-лесно бих казал аз, ако някои знае паролата ви. Това го установих съвсем случайно и добре, че нямаше лоши последици....Отидох на работа и си бях забравил Skype у дома пуснат. Оказа се, че всичките ми разговори, които съм писал в офиса (за гласовите не знам, но и не използвам) са се логнали и на компютъра у дома....Добре, че жена ми не е погледнала какво има на екрана :PНо все си мисля, че ченгетата могат да се добират до разни паролки и да следят и Skype.....Cheers!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
Има десетки програми за комуникация, за които *** не са и чували ... овен ако не взема та ми записват разговорите по Skype защото рядко чатя. Има софтуер за модулация на гласа и криптиране на текстовите съобщения така че за себе си не се притеснявам :)
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Биг Брадър не е само игра, замислена е с цел да бъдем притискане психологически, а всъщност на живо еври дей ще бъдем тотално контролирани! И не са виновни нашите, те само изпълняват сценария за нов световен ред - робите да си знаят мястото, да се страхуват и обезличат, защото нямат право на живот! Той е само за елита! Свиквайте, не ме притеснява лично и особено - на който не му харесва моя живот, да не ми се рови в него! Няма нищо по-жалко и долно от това да надничаш под юргана на друг!!!!!!!!!!! Но явно воайорите не могат да бъдат лекувани с други средства! Успешно слухтене, ние ще си гледаме това, което харесваме, а вие завиждайте, "господа".
10
0
 
0
 
! Отговори
Rokeriikata преди 15 години
Може ли някой да ми каже какво стана със свободата на словото?
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е това най-го мразя!Някой непознат да ти навлиза до такава степен в личното пространство!При условие,че има закон за свобода на словото за какво им е?Как да не хване човек параноя!В България няма чак такива бандити,а и да има те едва ли ще напишат всичка директно на емайл или скайп!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
ЛекМан преди 15 години
Гледам порно, свалям пиратски mp3ки и филми(в ИНДУСТРИАЛНИ количества)..а и масур обаждам..криминална история!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Skype не може да го следиш. За ICQ, обаче нямаш грижи.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Тия хрантутници депутатите осъществиха древния виц от комунистическо време на практика: Защо тоалетната хартия е двуслойна? Защото единият екземпляр отива в личното ти досие...
5
0
 
0
 
! Отговори
vankatax преди 15 години
Ще проследят skype ми кога ме няма. Протокола на skype мисля че е още не разбит, за разлика от този на icq -to и затова има алтернативи който използват неговия. Глупости не ми се четът еднин грамнотен човек ако иска да праща поверителна информация има начини и след 200 г службите да немогат да я прочетът.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
товае пълна простотия !Оправиха организиранатапрестъ пностивсич ките наркобосовеитръгнаха със Skype и ICQ да се за нимават.Тия нещастници само като стоят и си бъркат по цялден в носа и се чудят какво да измислят.немогат си опазят жените( и разни други ВИП дами)и решиха електронното пространство да контролират :D:D:D
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Егати и държавата,егати и парламента,ми каня ви вас от МВР да дойдете и прочетете в чекмеджето ми колко бройки долни *** имам,от сега нататък вашата функция ще е да се ровите като сиви мишки из личния живот на хората,това беше функция на клюкарите,а сега ви питам ..кой ще е на пътя,кой ще ни пази от крадци и пр.след като Миков ви оборудва с РС-та и сега ми се правите на хакери-смешници...
2
0
 
0
 
! Отговори
Gono преди 15 години
Е какво да кажа-успяха. *** получиха разрешение да влязат и в личния ни свят.Замислете се следващия път когато чатите с приятел или роднина как това ще бъде четено от сума хора.Който си поиска с нужния пост (а и не само те) ще могат да четат мейла ви,скайпа, ICQ-то, все неща лични и поне за мен неприкосновени. Едва ли някой наистина вярва че всичко това се прави заради опасности и тем подобни глупости.Не-прави се за да имат тотален контрол и поглед върху живота ни.Някой може да нарече думите ми параноя, но силно се съмнявам че някой разумен човек би одобрил подобна намеса в личния живот на хората.Като се замислим кое "лично" ни остава-телефона,компютъра се следи остана да ни сложат и по един човек вкъщи за да е пълна картинката.Сякаш живеем в стадо и овчаря упражнява тотален контрол над нас.Докога ще позволяваме да бъдем стадо...
1
0
 
0
 
! Отговори
N0body преди 15 години
Bullshit