"Не играйте с огъня, не сейте етническа омраза"

Премиерът притеснен, че цели медии непрекъснато насаждат етническо напрежение
31 окт 2008 13:30,
112
"Не играйте с огъня, не сейте етническа омраза"
Станишев определи етническото говорене като "опасна игра с огъня". Снимка: БГНЕС

"Всяко поведение и говорене, което насажда етническо напрежение, е опасно. Притеснен съм от ескалацията на говорене на тази тема", обърна се към журналистите премиерът.

По думите на Сергей Станишев има опит за демонизиране на ДПС.

"Също така започва да се говори против турците. Дори днес чух тези за правилността на Възродителния процес, което е за първи път след демократичните промени", коментира той.

По думите му у нас има етнически модел, който създава имидж на страната ни в цял свят.

"Той е създаден от българското общество и то е първият и най-важен гарант за него. Пример за това е спасяването на българските евреи по време на Втората световна война".
 
Станишев определи етническото говорене като "опасна игра с огъня".

На въпрос нали самият Ахмед Доган е повдигнал темата в интервюто си за "Труд", премиерът отговори: "Няма партия, която е съвършена и не търпи критика. Това не означава, че определени партии трябва да се демонизират".

Станишев призова политиците да се отнасят отговорно към етническия модел.

Той коментира, че има цели медии, които непрекъснато насаждат етническо напрежение. Не пожела обаче да ги посочи.

"Има такива, знаете ги, защо мълчите?!", обърна се той към журналистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Станишев в прав.Не играйте с огъня.Как да няма партия на Българските Турци в демократичен свят.
30
1
 
2
 
! Отговори
proud bulgarian преди 15 години
турците като ви натиснат малко за грешките им като партия, като ги натиснат за корупция и веднага почват да говорят за етническа омраза ... а стига вече, а ... ае ше ви се недиви и на ***, накрая аз ще взема 1 пистолет и ще грумна Доган ... мазен ***
29
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
otkade nakade edin fes ili *** 6te ima pove4e prava ot men,samo 6toto e mirizliv,gnusen i ***...SerGey,6te lapne6 darvoto 4ifutte
28
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Нашите комунисти искат да превърнат България в Косово. Те нямат друга алтернатива за да останат на власт. Ако днес има избори те ще получат не повече от 10% и ще бъдат 3 или 4-та политическа сила. Единствената възможност да останат на власт и да продължат да грабят е ако има война или военна хунта.
27
1
 
2
 
! Отговори
Кик преди 15 години
Д>е>е>Б>А> нищожеството, тоя даже за разстрел не става, бой само, ама як - бой по мазната червена картуна, бой..!
26
1
 
2
 
! Отговори
Една там преди 15 години
Искам всичко което се говори тук по подов БСП И ДПС да си проличи и на изборите...Ама много ми се иска.Аз не мразя турците, мразя ДПС!Както каза един човек под мен мразя да ми говорят министри на "майчин език" в България,мразя да слушам новини на турски.Айде хора, на следващите избори, да покажем българи ли сме, кви сме!
25
1
 
2
 
! Отговори
Лек преди 15 години
Затвори си тъпата уста ве, мишка нещастна!
24
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Добре е че турците са толерантен народ и не се хващат на такива просташки исказвания.в тяхен адрес.
23
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Според мен комунистите ни палят чергата под краката. Те нямат подкрепа сред населението и кабинета се клати и аха да падне. Сега панически търсят спасение в районите с смесено население и се опитват да "откраднат" електората на Доган. Приписват си заслуги че те пазят етническия мир и знаят рецептата как да не допуснат сблъсъци. Но това не е вярно, именно тяхните бащи създадоха проблема и ни го завещаха.
22
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
До всички Български граждани, Приятели, Истински ме плашат думите на Министър-председателя, от правителството на ДПС!!!..."...Всяко поведение и говорене, което насажда етническо напрежение, е опасно. Притеснен съм от ескалацията на говорене на тази тема..." М-р Министър-председател,АКО няма етническо напрежение, нека политиците и медиите си празнословят!!!АКО, ОБАЧЕ ИМА, точно политиците, чрез медиите, трябва да говорят и то много, много, много...; - ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, КОЙТО ВАШАТА ПАРТИЯ Г-Н СТАНИШЕВ ПРОВЕДЕ..., - ЗА 19 ГОДИШНИТЕ ЗАПЛАХИ НА ЕДНА ПАРТИЯ, ЧЕ АКО НЕ Е ВЪВ ВЛЕСТТА ЩЕ НАРУШИ ЕТНИЧЕСКИЯ МИР...,защото ако ДНЕС ПОЛИТИЦИТЕ СИ ЗАМЪЛЧАТ - УТРЕ ЩЕ ЗАГОВОРЯТ КАЛАШНИЦИТЕ...!!! ТОВА ЛИ ИСКАТЕ, Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ДПС!!!Плаши ме и това, г-н СТАНИШЕВ, ЧЕ СЕ ЗАКАНВАТЕ МАЛКОТО НЕПОДВЛАСТНИ ВИ МЕДИИ..."...Той коментира, че има цели медии, които непрекъснато насаждат етническо напрежение..."г-н Министър-ПРЕДСЕДАТЕЛ, напомням Ви, какво пише в конституцията!"Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин." Освен това Г-н Министър-председател, на основание;..."Чл. 41.(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права."НА ТОВА ОСНОВАНИЕ, ВИ ПИТАМ:- ИМА ЛИ В БЪЛГАРИЯ ЕТНИЧЕСКО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ И АКО ИМА КОИ ГРАЖДАНСКИ ОБЩНОСТИ И СТУКТУРИ ГО ПРЕДИЗВИКВАТ? ЗАЩО НЕ ПРИЗОВАВАТЕ ГЛ. ПРОКУРОР ДА ПРИЛОЖИ СПРЯМО ТЯХ КОНСТИТУЦИЯТА?Чл.11 (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
21
1
 
2
 
! Отговори
бре преди 15 години
етническия модел е заложен с генезиса на държавата ни още в 5-6 век, 7-8, че после пък приемаме през средновековието сума ти евреи, избягали от европа заради верски гонения, пък после Левски пише за модела на Бг - "всички щат живеят в мир и разбирателство", но става дума за в самостоятелната Бг държава, не като турска просветена провинция!!! а после вече идва спасявянето на евреите /пак/ в средата на 20в., а после и голямата екскурзия. какво общо има с това дпс? те сеят само омраза и разделение!
20
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ЕВАЛЛА, СЕРГО ЕФЕНДИ,ЕВАЛЛА.КОГА ДОГАН ЩЕ ПРАВИ ЗДРАСТИ С ***? НИКОГА.
19
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Когато свалиха комунистите от власт през 1990 след тях настана глад и храните се получаваха с купони. През 1997 пак крадоха крадоха и когато предадоха властта имаше хиперинфлация и хазната беше празна. Сега през 2009 вероятно ще ни оставят в дълбока криза и етнически проблем. Очаквам най-лошото от тези мерзавци.
18
1
 
2
 
! Отговори
G.O. преди 15 години
"Има цели медии, които непрекъснато насаждат етническо напрежение." Ами ще има и още как.. На някои българи има писна вече! Какво е това новини по БНТ на турски, някви политици, ще ми правят обръщения на турски.... Е тъова си е не за напрежение ами и аз не знам за каво!!!* Номер 8 има го напрежението и факт!!!
17
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
БСП от работническа партия се превърнаха в партия на пенсионери и капиталисти. Но БСП в едно е вярна на комунистическия идеал - лъжи, лъжи и пак лъжи!
16
1
 
2
 
! Отговори
Една там преди 15 години
А Станишев,като толкова много знае, защо не отговори 1 път ясно на въпрса, как съществува ДПС,като е антиконституционна пратия,че на всичкото отгоре е и управляваща?Етническото напрежение идва от същото място от където говори той.Нека ни управляват още един мандат ДПС, та да видят кво е напрежение.ДОЛУ ДПС!!!
15
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Eto tози човек е велик и има акъл.
14
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Онзи Пирински дето беше зам.министър по време на възродителния процес сега получава орден. И совен това го гласят да оглави партията, голям отврат.
13
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Какъв разговор водят все едно разбират български или само са го хванали за топките.
12
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
"По думите му у нас има етнически модел, който създава имидж на страната ни в цял свят."Да,този модел беше създаден през далечната 1984 година когато същите тези комунисти които са сега на власт изпратиха българските мюсолмани на така наречената ГОЛЯМА ЕКСКУРЗИЯ.И сега серГЕЙ има наглоста да говори.