Всеки ден по 50 българи посягат към наркотиците за първи път

Между 95 и 98 процента от хероинозависимите търсят лечение
6 ное 2008 14:03,
38
Всеки ден по 50 българи посягат към наркотиците за първи път
Снимка: БГНЕС

Между 280 000 и 295 000 българи от 15 до 34 г. поне веднъж в живота си са опитвали наркотици. Това каза директорът на Националния фокусен център за наркотици и наркомании Момчил Василев.

Между 95 и 98 процента са случите, в които хероинозависимите търсят лечение. На базата на тази информация се прави изводът, че употребата на този наркотик у нас запазва равнището си от последните две години.

41% от зависимите употребяват само хероин, докато останалите комбинират различни наркотични вещества.

Българският доклад констатира, че за периода 2000–2003 г. употребата на опиати намалява, но през 2007 г. наркозависимите отново се увеличават.

През 2007 г. са регистрирани най-много смъртни случаи в резултат на употребата на хероин – 52.

Общата тенденция за България е запазване на процента употребяващи канабис и увеличаване на потребителите на кокаин, амфетамини и екстази. Употребата при хероина остава непроменена.

През 2006 и 2007 г. в стационарите за лечение на наркомани са постъпвали по 2000 зависими. В София дялът на опитвалите наркотик е по-висок от този в областните градове и останалите селища.

Марихуаната е най-масово разпространеното използвано вещество, като около 4500-5000 са българите, които интензивно я употребяват.

Втори по употреба са синтетичните стимуланти. Групите на употребилите поне веднъж в живота си хероин или други опиати – кокаин, халюциногени и летливи вещества /лепила, бронз и др./, са еднакви по размер – около 1 процент от населението в България между 18 и 60 години.

Обобщените данни сочат, че мъжете, които са употребили някакъв вид наркотик през живота си, са близо три пъти повече от жените.

Съотношението при приспивателните и транквилантите е обратно – сред жените, особено по-възрастните, дялът е значително по-висок от броя на мъжете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Надявам се, че си непушач. Цигарите са също толкова вредни и отвратителни като марихуаната. Няма никаква разлика.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И тука трябва да стане като в Сингапур - хващат те с дрога в количество над 20 мг - петминутно съдебно заседние и още толкова за обесването.
35
0
 
0
 
! Отговори
Тото преди 15 години
Колко са жалки червеите, който си внушават, че тревата не вреди. Не води до зависимост, даже е и полезна. Тровете се, ***, щом сте си го избрали, докато не ви остане и една мозъчна клетка, но си запазете за вас и не ми разправяйте колко е "разтоварващо", наркомани прости!
34
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
Колко заблудени хора има тук само... мислят, че като употребяват леки неркотици, не са наркомани и не си вредят.. то така се започва.. колко сте зле само :X дано го осъзнанете навреме и се лекувате, докато все още има надежда.
33
0
 
0
 
! Отговори
pushach преди 15 години
това не е статистика както казаха другите преди мен... никой не прави разлика между наркоман и човек който от време на време употребява(като мене)..не мога да се оплача от живота си в училище рядко имам оценка по ниска от 5, но не виждам нищо лошо в това да си пуша трева с приятели от време на време или по 1-2 линии на парти за енергия(само after-a е малко кофти и ти са преебава ЦНС).Разберете че забраната на тревата е с политическа цел защото в нея няма толкова пари колкото в хероина и кокаина...доказано е че тревата не води нито до физическо нито до психическо пристрастяване(за разлика от кафето и никотина примерно) и единствения и недостатък според мене е че забравяш повече...знам че мн от вас ще ме обсипят с нападки но всеки си има мнение.Опиташ ли хероин не се крий от другите...спестявай за ковчег!п.с. ЛЕГАЛИЗИРАЙТЕ Я !!!п.с2 Дано да ме приемат с медицина...
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Даниела, за мен "човек, който употребява наркотици", се нарича "наркоман". (говоря за всякакъв вид наркотици)
31
0
 
0
 
! Отговори
Gery преди 15 години
Вярно е,че и аз употребявам наркотици. "Леки",но пак наркотици. Трева,амфетамини,екстази. Но поне съм на ясно,колко и как вредат те! Смешно ми е,като прочета,че някой защитава тезата,че тревата е безвредна, а пък даже и полезна. Защо,мили хора, си мислите,че ще се забрани нещо толкова полезно,от което могат да се изкарват и законно много пари?Истината е,че вие се опитвате да заблудите и самите себе си. Не може да пушиш трева всеки ден и да си мислиш,че няма да има последствия. Най-малкото,за тези,които уж са много образовани, и тревата ги отпускала,може да се каже,че биологично е обяснено ,как мозъчните клетки,които са невъзвръщаеми,умират при пушене на марихуана. Отпускащо било! Докато не са ви изгнили мозъците,се опитайте да се замислите какви вреди ви нанася полезният наркотик , който употебявате! Аз поне не се заблуждавам и знам каква глупачка съм,че посягам към тези ***
30
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
Ако от тия 50 човека дори 10 са опитали за пръв път хероин, то почти със сигурност можем да ги числим към нарастващата орда на зависимите. Общоизвестен и доказан факт е, че хероинът не се опитва, а се започва. Не от раз, разбира се, а малко по малко, постепенно. А някой замислял ли се е, че правителствата се менят, но неизменен остава фактът, че ако искаш можеш да си купиш дрога по - лесно от хляб дори? Никой не може да ме убеди, че държавата няма ресурс да смачка наркоразпространението. Обаче след това какво правим със зависимите, ето това е истинският въпрос.
29
0
 
0
 
! Отговори
роро преди 15 години
Няма държавна политика по отношение на лечението на зависимите. По повод на тая статия проверих какво се прави по въпроса, разбира се, не се прави почти нищо. Има само една държавна метадонова програма, безплатна е, но тя въобще не е достатъчна. Частни програми има няколко, обаче цената на месец е 250лв. Клиниките от рода на Суходол са още в Средновековието и предполагам, че ефективността им е нулева. Всяко действие от страна на държавата по посока превенция, защото тя е най - важна, и лечение на зависимите, е отбиване на номера пред ЕС и пред родителите на хората, които имат нужда от помощ.В крайна сметка наркоманията е медицински проблем и се изискват медицински средства за решението му.
28
0
 
0
 
! Отговори
Insatiable преди 15 години
Ако сте умни, няма да пробвате никакъв вид наркотик.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз па съм на 21 и не съм пробвал нито един вид наркотик и изобщо не се чувствам ****ан даже ми е много екстра :) А това заглавие "Всеки ден по 50 българи посягат към наркотиците за първи път" е доста стряскащо!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nai tupoto e che mnogo hora si mislqch che kato se napiqt do pripaduk ot vreme na vreme e normalno no ako pushat trevica te veche sa narkomani zavisimi ... i sqkvi takiva gluposti .az ne namiram razlika m/du napivane i napushvane kato vreda inache efekta si e razlichen ..
25
0
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 15 години
естествено, че си прав, но според мен не е по лош от алкохола, даже може би по безвреденвсичко се свежда до начин, честота и т.нмного лошо е обаче според мен в нашата страна се приравнява на хероина - ми представете си пафка си тревица някакъв не особено умен и информиран младеж и кво - не му става кой знае колко зле хммм ми може да си помисли, че и херцата не е чак толкоз зле...
24
0
 
0
 
! Отговори
Help, help преди 15 години
Az nikoga ne sam opitvala treva ili neshto drugo; ne pusha, pia umereno, sex najama s kogo, anposleda pochti ne izlizam - a sam v golqma dupka ot mnogo vreme - iskam da skasam sas skuchnia si nachin na jivot i se opitvam da se otkasna ot dosegashna sreda - vsichko,no neshto ne se poluchava podobrenie; rabota njamam... mislja si, che imam nujda ot edna mozachna klizma.... dajte savet vsichko mi se struva tapo.
23
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
Не мога да разбера защо някои хора се опитват да вменяват на други че джойнта не е наркотик ?Познавам хора които пафкат трева от години и нямат отказване,отделно че на някои от тях им личи че имат проблем с мисловния процес.И хайде стига с доводи от сорта на - "искам да разпусна малко".Човек може да разпуска и със спорт и секс или някакво хоби например.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Доката в България закона и хората не правят разлика между хероин и марихуана и ги слагат на едно, няма да се види промяна."ama tva e zelta ve pichove da moej da ima prodajbi .....mafiata e v parlamenta sichko tame droga vijte gi nakvo sa zaprilichali
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всичко е наркотик, съмнение няма, даже и тревата.
20
0
 
0
 
! Отговори
pfff преди 15 години
Аз, ще го спреш много лесно. Стига да искаш. Когато човек иска нещо го прави(примерно като ти се пие кола отиваш и пиеш кола, като ти се прави секс отиваш и правиш секс)Като ти се спират цигарите - спираш ги, предполагам че и с хероина е така, защото все пак човешката психика и воля е най силното нещо на тоя свят, хора са правели невъзможни за времето си неща, благодарение на волята си. Овчиците още не могат да го разберат това и затова са овчици, хората го знаят и затова са хора. Сабудете се ..... *** THE WOOORLD
19
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 15 години
Марихуаната е най-масово разпространеното използвано вещество, като около 4500-5000 са българите, които интензивно я употребяват.МОООООООООООЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯ? :) хахахахахахахахаможе примерно 45,000 - 50,000 (но според мен са повечко) :) хаха ужасна история...както винаги пак ни доказаха че е по лесно да се лъже от колкото да кажат нещо истинско и стойностно.
18
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
благодаря ви за хубавите думи, но за съжаление съм спирала и за 6м, и за 1 година, и съм спортувала, и съм пътувала..и пак, пак се връщам.. и всеки път абситненцията е ужасна и става все по-ужасна.. и не е да не мога да се измъкна от среда и приятели - аз нямам приятели, които да взимат, работя в голяма фирма, никой около мен не е наркоман, даже гаджето ми не знае, а на мен ми е все по-трудно да му обяснявам защо постоянно ми се спи и не ми се излиза.. ох не искам да повече да пиша, просто не е лесно, а и ми се струва, че никога няма да спре цикъла... този месец пак съм решила да спра - ще си пусна една седмица отпуска и ще се опитам.. но за колко време ще е - за 3м, за 7м, за година?.. вече си мисля, че "завинаги" не същесвтува в този ред на мисли...