Всеки ден по 50 българи посягат към наркотиците за първи път

Между 95 и 98 процента от хероинозависимите търсят лечение
6 ное 2008 14:03,
38
Всеки ден по 50 българи посягат към наркотиците за първи път
Снимка: БГНЕС

Между 280 000 и 295 000 българи от 15 до 34 г. поне веднъж в живота си са опитвали наркотици. Това каза директорът на Националния фокусен център за наркотици и наркомании Момчил Василев.

Между 95 и 98 процента са случите, в които хероинозависимите търсят лечение. На базата на тази информация се прави изводът, че употребата на този наркотик у нас запазва равнището си от последните две години.

41% от зависимите употребяват само хероин, докато останалите комбинират различни наркотични вещества.

Българският доклад констатира, че за периода 2000–2003 г. употребата на опиати намалява, но през 2007 г. наркозависимите отново се увеличават.

През 2007 г. са регистрирани най-много смъртни случаи в резултат на употребата на хероин – 52.

Общата тенденция за България е запазване на процента употребяващи канабис и увеличаване на потребителите на кокаин, амфетамини и екстази. Употребата при хероина остава непроменена.

През 2006 и 2007 г. в стационарите за лечение на наркомани са постъпвали по 2000 зависими. В София дялът на опитвалите наркотик е по-висок от този в областните градове и останалите селища.

Марихуаната е най-масово разпространеното използвано вещество, като около 4500-5000 са българите, които интензивно я употребяват.

Втори по употреба са синтетичните стимуланти. Групите на употребилите поне веднъж в живота си хероин или други опиати – кокаин, халюциногени и летливи вещества /лепила, бронз и др./, са еднакви по размер – около 1 процент от населението в България между 18 и 60 години.

Обобщените данни сочат, че мъжете, които са употребили някакъв вид наркотик през живота си, са близо три пъти повече от жените.

Съотношението при приспивателните и транквилантите е обратно – сред жените, особено по-възрастните, дялът е значително по-висок от броя на мъжете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
chris преди 15 години
Това не е статистика.Това е СМЕХОТВОРНА СТЪКМИСТИКА.Или навярно служителите на Националния фокусен център за наркотици и наркомании също се подрусват от време на време и тези цифри са им се явили в някой трип.Уважаеми съграждани на РБългария, нека не се ЗАБЛУЖДАВАМЕ с подобни *** глупости!НЕ ВЯРВАЙТЕ на тези цифри. Тук-там има по една-две нули, които са пропуснати или невидими с просто око.Потребяващите най-добре си знаят колко са и преценката на първия случайно избран такъв ще бъде много по-близо до действителните цифри, отколкото която и да е официална статистика на Поправителството. Legalize it!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
много хора тука дават акъли ... особено към номер 3 ... ИСТИНАТА ЗА ХЕРОИНА Е ЕДНА : НЯМА ЧОВЕК КОЙТО Е ПРОБВАЛ ВЕДНЪЖ ХЕРОИН И Е СПРЯЛ ДОТУК !! правете с изводи....
15
0
 
0
 
! Отговори
fff преди 15 години
Употребяващите марихуана интензивно били 4500 - 5000 човека. :) Да бе ... само че само в моя квартал. Смешници да ви пикам на статистиките смешни ... марихуаната отдавна не е табу а нещо нормално .. дори начин на живот за някои хора.
14
0
 
0
 
! Отговори
sesilia преди 15 години
тревата е създадена от Бога или природата (кой както му харесва), не ми пречи на работата, много щастие и много смях. Пуша от 15години и се чувствам много добре, мога да пуша, мога и не.....Побеснявам като я приравняват с другите наркотици и се чудя на малоумието на хората.......Айде и със здраве
13
0
 
0
 
! Отговори
kuku преди 15 години
Докато не се научат хората, че от наркотик, до наркотик има огромни разлики и във въздействие, и в последствия, никога, ама никога няма да стане по-добре. Ще се друсат децата с хероин, амфети, кокаин(ако имат пари), а полицията ще гони по градинките пушещите тревица и ще се надува, че хванали големите наркомани. Много прости политици, много прости хора в това отношение - резултат много наркомани. Това е
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mnogo mnogo si prava.Ima mn neprosveteni hora, no problema si e tehen. Te ne preaviat razlika mejdu heroim, koaki i marihuana. ZA tiah vsi4ko e narkotik :)))i az si cepia vseki den, ne mi pre4i na rabotata ( rabotia v 4ujbina v renomirana IT kompania) i sym nai dobria :)))are jivi i zdravi i do ve4era da zapalim po 1 kanabinol :)))
11
0
 
0
 
! Отговори
ttt преди 15 години
до номер 3. Искам да те успокоя, че ако успееш да се задържиш без да употребяваш хероин около 6м-1г, по-натам става по-лесно и по-лесно докато не стигнеш момента, в който въобще няма да ти се иска. Като гледам назад, това му е гадното на хероина, внушаваш си, че е много трудно, а всъщност не е. Абстиненцията се преодолява (тази в главата ти), но тъй като волята е отслабнала влиянието на околните е критичен фактор. Трябва да се откъснеш, трябва да ти се наложи да се справяш сам в живота и ще си принуден/а да спреш - тогава и ще успееш. Успех ти желая, наистина знам какво е........
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Марихуаната е най-масово разпространеното използвано вещество, като около 4500-5000 са българите, които интензивно я употребяват.hahahasamo da vi koregiram: 400 000 - 500 000
9
0
 
0
 
! Отговори
ttt преди 15 години
За съжаление не само законите, но и бизнеса на мутрите с наркотиците се е променил. Тревата струва повече от хероина и амфетамините. Не зная за комуните в Испания, повечето отзиви за там са лоши, най-добрата ми приятелка е вече 10г на хероин, върна се от Испания преди 1г и нямаше никакъв ефект. Когато започнах да употребявам хероин бях на 18. Благодаря на Господ, че родителите ми разбраха сравнително рано и спрях още тогава просто защото майка ми заяви,че ще се метне от прозореца ако разбере,че отново се друсам. От 10г не съм взимала хероин или каквито и да било наркотици - когато тя ми каза това, просто видях, че наистина ще го направи. Хероин се спира с много мечти и воля, почти невъзможно е........но има и много хора, които са успели. Комуните не са решение, то е само вътре в теб за съжаление. Държавата и занимаващите се с продажба на наркотици май съвсем съзнателно убиват децата, ех толкова е тежко
8
0
 
0
 
! Отговори
daniela преди 15 години
и аз си взимам некви работи от време на време, не съм пристрастена. трева пуша всеки ден, не ми пречи нито на работата, нито на училището (2курс студентка съм). Блажени са непросветените - не знаят за какво става въпрос и им е добре .. А колото до християнските комуни - това за мен е пълна простотия, Господ щял да помогне на наркоманите.. първо ще ги прави наркомани, после ще им помага ... глупости... Дразнят ме въпроси като : Какво те подтикна да опиташ... хора, нещата просто се случват. Не оправдавам наркоманите, за мен това са хора без разсъдък и искам да кажа на всички непросветени, които слагат всички на 1 кантар - има огромна разлика между "наркоман" и чоквек който употребява наркотици!!!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
точа ножа преди 15 години
КОЛКО *** ТРЯБВА ДА СИ, ЧЕ ДА ДОПУСНЕШ ТАКОВА НЕЩО..!?
6
0
 
0
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 15 години
ТЪРСИ НАЧИНИ - ИМА КАК . ЧЕЛА СЪМ ЗА МНОГО ХОРА , КОИТО УСПЯВАТ С МНОГО ИНАТ И ТОТАЛНО СКЪСВАНЕ СЪС МИНАЛОТО - ИМАМ В ПРЕДВИД СРЕДА,ПРИЯТЕЛИ И Т.Н. ПОЗНАВАМ ЛИЧНО 28 год. МОМЧЕ, КОЕТО СЕ ОЖЕНИ СКОРО И Е ЧИСТО ОТ 5 год. ПОМОГНА МУ ХРИСТИЯНСКА КОМУНА В ИСПАНИЯ. НЕ МУ Е БИЛО ЛЕСНО , НО ТАМ ОСЪЗНАВА СМИСЪЛА НА ЖИВОТА, ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ /ОТ БИБИЛИЯТА / И ТВЪРДОТО МУ РЕШЕНИЕ ДА ЖИВЕЕ СПОРЕД ТЯХ МУ ДАДОХА СИЛИ ДА ПРЕОДОЛЕЕ СЪСТОЯНИЕТО СИ. КАТО СЕ ВЪРНА В БЪЛГАРИЯ ВЕДНАГА ОТИДЕ В ПРОТЕСТАНТСКА ЦЪРКВА И Я ПОСЕЩАВАШЕ ВСЯКА НЕДЕЛЯ. ТАМ СЕ СПРИЯТЕЛИ СЪС МЛАДЕЖИТЕ, ВИДЯ КАКВИ СА ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА -ВЕСЕЛИ И УСПЕШНИ БЕЗ АЛКОХОЛ И ДРОГА И ТАКА В НОВАТА СРЕДА ОКОНЧАТЕЛНО СКЪСА СЪС МИНАЛОТО СИ. ГОСПОД МУ ПОМОГНА ДА ОСТАНЕ В МИНАЛОТО УЖАСНИЯТ ЖИВОТ КОЙТО ИМАШЕ !!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
she преди 15 години
#3, дано успееш да намериш хора, които да ти помогнат!Моя приятелка след 8 години хероин сега успя да попадне на чудесна малка група с няколко психолога и е чиста от няколко месеца. Изглежда добре, щастлива е и се надявам да напредва все повече.Дано намериш и ти как да си помогнеш!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А какво те накара да започнеш?
3
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
аз съм на хероин от няколко години - спирах и почвах, и така до безкрай... искам просто да спра, искам да имам деца и семейство, искам никога повече да не се сещам за това.. дано успея...
2
0
 
0
 
! Отговори
я, друсалка.. преди 15 години
И как го установиха това ?Сигурно са обиколили улиците и са питали всеки днеска дали е козил ?Тия статистики са голяма глупост...
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Доката в България закона и хората не правят разлика между хероин и марихуана и ги слагат на едно, няма да се види промяна.