"Жалко, че не съм млад - да развея байрака на демокрацията" (видео)

Тодор Живков в последната си реч - на 9 септември 1989 година
10 ное 2008 10:57,
104

На тази дата преди 19 години след вътрешнопартиен преврат от власт беше свален генералният секретар на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

Тогава още не знаехме, че на 9.11.1989 г. е паднала Берлинската стена, която разделяше двете цивилизации в Европа - Западната и Източната.

Българските медии мълчаха за случващото се в ГДР, защото такава бе държавната политика.

А днес пишем тези неща, защото за много от младите хора те не са известни, а историята трябва да се познава и помни.

Осем дни по-късно, на 18 ноември, България излезе по улиците:

- Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм,

- Нужна е гласност;

- Живкова преструвка - не. Демокрация, гласност, перестройка - да;

- Промяна - сега! Демокрация - днес! Гласност - веднага!

- Радиото и телевизията - независими.

Все лозунги от първия демократичен митинг у нас.

Роди се СДС, започна преходът от еднопартийно към демократично управление, от дирижирана към пазарна икономика.

Процесите тлееха години наред, а Тодор Живков сякаш предчувстваше това, което идва, и това, което му кроят.

9 септевмри 1989, два месеца преди да бъде свален.

 


 

Сега, 19 години по-късно, след мъчителен икономически и политически преход, България е член на НАТО и ЕС, а СИВ и СССР са отдавна в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
0
 
! Отговори
Недислав преди 15 години
Радвам се, че има балансирани и интелигентни хора. По- голямата част от малоумното ни младо поколение обича крайностите... То има представа за света насадена от екшъни и Биг Брадър-щини... Мислят си, че света се дели на добри (демократи) и лоши (комунисти), защото г-н предс. на своб. слово акад. д. на истинските науки Бюреков така им говори от сутрин до вечер. И сами не разбират колко тази система, в която живеем не е направена за тях. И колко нещастни ще бъдат болшинството от тях и колко са нещастни по принцип. Но за да осмислят малко безмисления си, нецеленасочен и без ценности (освен парите и удоволствията) живот, те преповтарят изкуствено насадени "истини" и неосъзнато здраво се борят за интересите на големите магнати... O sancta simplicitas!Вземете да почетете повечко... 10-тина книжки представа за света не дават. Изградете си по-реална представа за света и се поинтересувайте за +-овете и на онази система, защото истината е някъде по средата.А Тодор Живков наистина си отиде беден... Интересно как е с днешните политици...
82
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
66 и 71, и аз така го чуствам. Бай Тошо мислеше за народа и умря в бедност, а за Доган, Първан и Стан не мога да кажа същото. Заменихме една не-перфектна система с друга откровено гнила. Говоря за така наречената Демокрация в България, всъщност си е грозна форма на капитализъм (ако въобще има хубава). Свободата която сега уж имаме е химерна - така или иначе сме роби на партийте, сметките, системата. Бяхме роби на идеята сега сме роби на материализма и парите. Заменихме спокоен и организиран живот за възможноста да имаме ненужни западни вещи. Аз самият бях ревностен привърженик на всичко западно през 89-та, но през тези 19 години проумях доста неща. В крайна сметка капитализма е хубав само за една шепа хора които в България са 100% престъпници. 18 годишните ще прумеят обаче като станат на 30-40, не по-рано.
81
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ti ama vaob6te nesi vav 4as sigurno si vav 1 klas
80
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Липсваш ни Другарю Живков!Без теб има само крадци и измамници които 20 години разграбват от държавата това което построихме заедно!Но хората това искат да мизерстват и да ги ограбват....,сега ни управлиават чудесни демократи,Станишев,Доган и Бойко Борисов и вече няма лятна почивка,няма и заводи в които да работят хората,няма и здравеопазване,няма нищо по добро!Имаме обаче един Бареков сутрин дето ни пълни главите с щуротий и трябва да сме доволни от свободата на словото!
79
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре, че не бил млад, щото освен демокрация тип ала Костов и Горбачов ни чакаше още поне 50 години управление ти ала БКп+БСП!
78
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
TI SI
77
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
:)))
76
1
 
0
 
! Отговори
мретечервени преди 15 години
"Нямаше толкова проблеми"Нет человека, нет проблема! Нали, сталински уродде!?
75
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Султанът е Мурад, не е Мехмед в случая.Но за другото си прав - горко на победените... вярно е.Друга щеше да е историята вероятно, ако рицарите бяха сполучили.
74
1
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
V partiinite barcheta i pochivni stancii vsichko beshe na chetvart cena, no mnogo trudno se vlizashe tam.. Spomnqm si bai Spas partiiniq sekretar, kogato vodeshe priqtelite si na restorant, vmesto da plashta, podpisvashe nqkakvi listcheta s edna laskava pisalka,...inache beshe vesel chovek...apak az, chestno da si kaja i do dnes si mechtaia za takava pisalka..- CHUDNA RABOTA!
73
1
 
0
 
! Отговори
ne преди 15 години
Съгласен съм!През социализма не беше перфектно, но сега през демокрацията да не би да е по-добре?Маргини, мутри, корумпирани политици, престъпления, *** на ценностите, живот, бомбардиран от американски простотии!
72
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
престъпност и корупция... това овладее ли се и се оправяме!!!
71
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно споделям мнението ти. За съжаление тук се прави равнопоставяне между това да не отричаш всичко отпреди 19 години и това да възхваляваш живота до тогава. НЕ, аз не казвам, че тогава е било супер и не е имало сериозни проблеми, но твърдя, че май загубихме повече отколкото спечелихме през изминалите 19 години. Не беше това правилният път...
70
1
 
0
 
! Отговори
tzveti преди 15 години
Kaza go super!Bravo! No kolko ste go priemat ot sarze kato viarno???
69
1
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
забелязвате ли как се връзват двете заглавия с другата статия - за жилищата на Маргините в Испания... хихихи... 19 г. по-късно... повръща ми се...
68
1
 
0
 
! Отговори
vlado преди 15 години
За НАТО и ЕС съм съгласен,но СССР продължава за жалост да бъде основен фактор в нашата страна!Не съм написал "държава"защото такава няма!
67
1
 
0
 
! Отговори
edi koysi преди 15 години
Na 10.11.1444 Osmanskata armia na4elo s 14 godi6nia Sultan Mehmed 2 sas pryakor Pokoritel koito sled 9 godini prevze i Kostantinopol pobedi Hristianskite sili pri Varna.Gorko na pobedenite.
66
1
 
0
 
! Отговори
Stanislav преди 15 години
Тук се казват доста силни думи..., като Убиец, предател и т.н. Аз лично си спомням предишната система много добре. Поради тази причина нека да не се лъжем, че сега живеем по-добре. Ако това да ядеш в Макдоналдс, да караш стари западни коли, да се вреш по молове за да си пазаруваш разни безсмилени неща, да говориш каквото си поискаш и срещу който си поискаш е щастие, тогава добре... Но аз лично не харесвам капитализма в България, не ми харесва до къде я докарахме в морала си и изобщо до къде деградирахме като нация. Заобградени сме от чалга, мутри и силиконови метреси.Аз лично съм бил по-щастлив през Социализма, когато бозата беше боза, а не нещо нтряскано с химикли. Когато децата се разхождаха спокойно посред нощ без да се страхуват от преофили, кардци и всякаква друга ***. Хората не живееха богато... , но хората всъщност и сега не живеят богато, само дето здравето им е сасипано и са изключително нещастни.
65
1
 
0
 
! Отговори
НН преди 15 години
Не забелязвате ли колко е цинична тази реч. И това "че не бил достатъчно млад да развее байрака на демокрацията". Просто е "имал информация", затова знае какво ще стане. Митингова демокрация. Искал да каже едва ли не "Защо ли не бях по млад да лапам още". Това е като предупреждение тип след дъжд качулка. И правилно казва, че социализма т.е. статуковото по онова време е едно "неноносче" , че няма изградено гражданско общество за да стъпи демокрацията върху него. Да но кой унищожи гражданското общество в България - БКП. Нищо не е можело да се развие по различен начин. Това е била схемата никой да не се заблуждава. Овцете може да си останат с меланхолията към великия овчар диктатор.
64
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Предчувствал бил... Те са си разработили стратегията предварително, не виждате ли, че говори някакви заучени фрази.