Студенти срещу насилието

"Сега е Стоян, утре може да сте вие" - под този лозунг в петък от 10,30 ч. в Студентски град тръгва протестно траурно шествие
11 дек 2008 10:09,
273
Студенти срещу насилието
Снимка: БГНЕС

Студентите ще принудят институциите да излязат от летаргията и незабавно да наложат възмездие за убития им колега Стоян Балтов – студент по фармация, убит на пети декември в сърцето на Студентски град пред дискотека "Амнезия", се казва в писмо, изпратено до медиите.

Те искат незабавно разкриване на убийците и изчистване на Студентски град от криминогенната среда в нощните клубове и десетките продължаващи строежи.

Симптомите на това, което щеше да се случи, бяха изложени по-рано тази година с настоятелни искания от студентски организации до Министерския съвет на Република България, кмета на Столичната община, министъра на образованието.

Въпреки заявеното желание да бъдат предприети спешни законодателни промени от министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев, касаещи Студентския град, с цел създаването на нормална среда за обучение под формата на кампус, трагичният инцидент отново "изненада" некомпетентните и потънали в корупция институции.

Около 70 студенти се събраха вчера на мястото, където на 5 декември студентът по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт от пияни младежи. Те дойдоха да почетат паметта на своя колега и да покажат, че искат правителството и политиците да сложат край на анархията в Студентския град.

Ето защо студентите призовават колегите си от цялата страна да се включат в протестното траурно шествие от петък, 12 декември, от 10,30 часа от зала "Христо Ботев" в Студентския град през дискотека "Амнезия" до община Студентска.

"В момента когато гръцките колеги са окупирали улиците на Атина и Солун, нека и ние да заявим отговорна гражданска позиция. Призоваваме цялата общественост начело с интелигенцията най-после да поемем заедно нещата в свои ръце: Не на убийствата, не на корупцията! Сега е Стоян, утре може да сте вие и вашето дете".

В Сливен, събота, 13 декември, от 11,30 ч. в градската градина ще има протестно траурно шествие.

По-рано ученици от града събраха хиляди подписи с искане за справедливо наказание за смъртта на 20-годишния студент.

Студентите призовават министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на вътрешните работи Михаил Миков, министъра на правосъдието Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов, кмета на община Студентска и ректорите на всички висши учебни заведения чрез Съвета на ректорите да присъстват на траурните шествия на 12 и 13 декември.

На погребението на Стоян Балтов на 9 декември дойдоха над 300 души. Приятели отнесоха ковчега му до гробището в село Камен, Сливенско.

Докато вървеше траурната процесия, майката на Стоян викаше: "Смърт за убийците на мозъците на България!“.

Майката на трагично загиналото 20-годишно момче Зарка Димова каза също: "Всички млади хора да се вдигнат и да пометат всички министри убийци, които ни управляват".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гърците показаха що е то вандализъм и как се руши собствената държава. Ако нещо трябва да се щурмува тук, това са бардаците и долнопробните дискотеки в Ст. град и след това парламента и министерски съвет за да се изхвърли управляващата ламя. А защо не и Гоце, който мълчи по случая.
11
0
 
0
 
! Отговори
А преди 15 години
Излез народе на протест - Христо Ботев 12.12 от 10.30 часа, нека най-после се събудим от зимния си сън и да направим нещо за децата си !!!
10
0
 
0
 
! Отговори
НощнаПтица преди 15 години
Много добър въпрос на 2...Вярвайте си вие, че пребитият е ангел-херувим, безпричинно убит от злите сили на мрака, хаха...Аз съм активна нощна птица, но никога не са ме били и няма и да ме бият, защото милион пъти съм бил свидетел кои се бият - ВИНАГИ това е утайката на града и ВИНАГИ И ДВЕТЕ страни са замесени! Така, че всеки сам си решава, според акъла и т.н.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a kvi iskate da stoqt pod prozorcite vi i nqkoq drisla kato se napie i trugne da pada, da q hvanat.....ne6tastnici, piite i mrete, koito iska da y4i i y4i-ocelqva
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
da trugvat bagerite i stydentski grad da se izravni sus zemqta. zakvo 6e protestirate be bastyni, do6li ste tyk ne da y4ite, a da ne ste si na selo
7
0
 
0
 
! Отговори
Антифа преди 15 години
И къде са кадърните български полицаи, когато по улиците се извършват зверщини и убийства?дето сега искат увеличение на заплатите си?Освен да махат палки по улиците и да крънкат рушвети, не съмм видял да свършат нещо полезно.И тези заплати са им много!Ядат парите на данъкоплатците за нищо.Както са яли цял живот от данъците на майката и бащата на убитото студентче.къде бяха да защитят сина им, когато се наложи?за какво смятат че им се плаща-за хубавите черни очи ли?По добре да ги разпуснат, и всеки да взема пистолета и да се пази както може.
6
0
 
0
 
! Отговори
q преди 15 години
там е работата, че дори и като видяхме от гърция, пак няма да направим нищо, понеже има като тебе
5
0
 
0
 
! Отговори
фют преди 15 години
Няма значение дали сега ще е Стоян, дали децата удавени в Лим, или момичето премазано от паднала козирка или пребити от мутри или *** деца. СТИГА ТОЛКОВА. На 12.12.2008 пред зала Христо Ботев от 10 и 30 в Студентски град.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Алкохолът уби мозъците на България.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tova hubavo,no Stoqn ne e pyrviq tragichen sluchai,do sega kyde bqhte???Ili vidqhte ot gyrcite i si nadignahte glavite...Vse nqkoi trqbva da ni pokaje kak stava,shtoto nie sme typi,maloymni i ne znaem kak!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
hahahah sre6ty kogo protestirate?!! sre6ty sobstvenoto si piqnstvane i razpysnatost??!!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
za syjelenie, mai triabva da posledvame gyrcia i da pokajem na upravliava6tite, 4e ne mogat da se spraviat s ni6to v tazi dyrjava