Студенти срещу насилието

"Сега е Стоян, утре може да сте вие" - под този лозунг в петък от 10,30 ч. в Студентски град тръгва протестно траурно шествие
11 дек 2008 10:09,
273
Студенти срещу насилието
Снимка: БГНЕС

Студентите ще принудят институциите да излязат от летаргията и незабавно да наложат възмездие за убития им колега Стоян Балтов – студент по фармация, убит на пети декември в сърцето на Студентски град пред дискотека "Амнезия", се казва в писмо, изпратено до медиите.

Те искат незабавно разкриване на убийците и изчистване на Студентски град от криминогенната среда в нощните клубове и десетките продължаващи строежи.

Симптомите на това, което щеше да се случи, бяха изложени по-рано тази година с настоятелни искания от студентски организации до Министерския съвет на Република България, кмета на Столичната община, министъра на образованието.

Въпреки заявеното желание да бъдат предприети спешни законодателни промени от министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев, касаещи Студентския град, с цел създаването на нормална среда за обучение под формата на кампус, трагичният инцидент отново "изненада" некомпетентните и потънали в корупция институции.

Около 70 студенти се събраха вчера на мястото, където на 5 декември студентът по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт от пияни младежи. Те дойдоха да почетат паметта на своя колега и да покажат, че искат правителството и политиците да сложат край на анархията в Студентския град.

Ето защо студентите призовават колегите си от цялата страна да се включат в протестното траурно шествие от петък, 12 декември, от 10,30 часа от зала "Христо Ботев" в Студентския град през дискотека "Амнезия" до община Студентска.

"В момента когато гръцките колеги са окупирали улиците на Атина и Солун, нека и ние да заявим отговорна гражданска позиция. Призоваваме цялата общественост начело с интелигенцията най-после да поемем заедно нещата в свои ръце: Не на убийствата, не на корупцията! Сега е Стоян, утре може да сте вие и вашето дете".

В Сливен, събота, 13 декември, от 11,30 ч. в градската градина ще има протестно траурно шествие.

По-рано ученици от града събраха хиляди подписи с искане за справедливо наказание за смъртта на 20-годишния студент.

Студентите призовават министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на вътрешните работи Михаил Миков, министъра на правосъдието Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов, кмета на община Студентска и ректорите на всички висши учебни заведения чрез Съвета на ректорите да присъстват на траурните шествия на 12 и 13 декември.

На погребението на Стоян Балтов на 9 декември дойдоха над 300 души. Приятели отнесоха ковчега му до гробището в село Камен, Сливенско.

Докато вървеше траурната процесия, майката на Стоян викаше: "Смърт за убийците на мозъците на България!“.

Майката на трагично загиналото 20-годишно момче Зарка Димова каза също: "Всички млади хора да се вдигнат и да пометат всички министри убийци, които ни управляват".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
0
 
! Отговори
tuk преди 15 години
bravo na 252 tezi bg smradliovci samo lalat ,a ni6to ne praqt, i ne6tastnicite im,taka mi se pada,jivel sym v bg i se kefq,4e se mahnah,bg horata sa dolna ***,bez nikakvi izkliu4eniq,az ne jiveq v tazi pomiq pove4e ot 15 godini
251
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
taka im se pada na tezi deto se pravqt na myje
250
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Hubavo e, che studentite shte pokajat zagrijenost i syprichastnost! tochno tezi jestove praviat razlika!!!
249
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
коментар 245 е за 199
248
0
 
0
 
! Отговори
green_boy преди 15 години
въпроса беше зададен на Вълчев, ясна е негвата позиция, че и сърдит го раздава вместо да се извини за пропуска си да отдаде минута мълчание за Стоян
247
0
 
0
 
! Отговори
green_boy преди 15 години
четох в news..bg и за призив към политици да дойдат да подкрепят инициативата на студентите в тозиаспект май може да разчитат сома на АТАКА за подкрепа, въпреки, че не искам да се политизира проблема. Днес по БТВ на въпрос дали утре ще подкрепи студентите за протеста отговори - НЕ! Все пак дано има подкрепа ще е плюс.
246
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще помоля някои хора да не пишат за комунисти и социалисти - защото - точно при социализма в България имаше смъртно наказание!Тъй наречените демократи го отмениха!
245
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЗАВИСТ ПОКАЗВАШ ТИ 99 ,доколкото се вижда той е интелигентен достатъчно,за да не приказва глупости като тебе.Ти май си извън университета и извън живота въобще
244
0
 
0
 
! Отговори
ааа преди 15 години
Единствената нечервена бюлетина е на дсб
243
0
 
0
 
! Отговори
bivsh student преди 15 години
kato gledam kak ste se nastoili sre6tu ubieca i mi ide da vi popitam samo edno,hubavo za nego smurta prisada,ok,a za tezi kadeto sa gledali i sa ostavili tova da se slu4i,za tqh kakvo pitam az?trqbva si seriozni ma4eniq da se izmislqt za takiva!
242
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стига сте надъхвали децата да мръзнат по площадите и да ги бие полицията! Проблемите се решават дипломатично. Докато има комунисти във власта все така ще е. Просто на изборите ходете всички и не пускайте червената бюлетина!
241
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_the_Un ited_States(смъртното наказание в САЩ)- така се оказа че действат нашите нови съюзници! Както виждате -има таблица за смъртните наказания и екзекутирани убийци по щат - и там първо място държи щата Тексас - със 423 екзекуций (от 1976 г. до сега) и 373-*** убийци чакащи на опашката...
240
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Този който е убил момчето, сигурно ще бъде осъден на по-малко от 20 г. - и ще излезе след 15 (примерно).Той е млад сега и какво гарантира че няма да убие някой друг - като излезе от затвора?
239
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не си прав защото повечето от тях не лежат доживот в България - а даже и сравнително ниски присъди получават - по-малки от 20 г. - и за добро поведение излизат и по-рано.
238
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не батко, трябва да не ги тепат за да лежат по затворите доживот.Да лежат без да излизат НИКОГА дори за разходка.Не съм аз тоя който трябва да ги съди, но поне нека малко СПРАВЕДЛИВОСТ да има Станииишеееееееев, Бойкооооооо, и другитееее.Гледайте кво става бе...
237
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
аз съм за връщането на смъртното наказание.тази *** треа да се изтреби до крак.
236
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В България при социализма за убийците ( не за всички - а за по-тежките случаи) имаше присъда - Смърт чрез разстрел! В САЩ има екзекутирани (с инжекций) 1136 - убийци - от 1976 до декември 2008 г.!
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Да трябва да се протестира , и да се отговори на някой въпроси. Кой разреши строителството на толкова заведения в Суданският град ? Кой следи до колко часа работят заведенията? Този Студентски град имали кметство и ,ако има какво е направило да вкара ред там ?
234
0
 
0
 
! Отговори
miladinov преди 15 години
Студенти от цяля България покажете съпричастност, бадете заедно. Вие сте моторът но съвременна България. Бъдещето в нашата родина е във ваши ръце. Бог да ви пази. Мир на праха на Стоян......Ти можеше да си на негово място.
233
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne li vreme vsi4ki nie-mladite hora da slojim krai na nasilieto,a az mislq 4e to,kakto i cqlata situaciq v durjavata ni sa porodeni ot upravlqva6tite.sega sled tazi tragediq pak nikoi ne iska da poeme otgovornost.kade e sigurnaotta tuk?kade e policiqta ili vlastite?1 miting 6estvie ni6to nqma da promeni,no nega bude purvata kra4ka kum promqnata.neka vsi4ki se prisuedinim i da za6titim poziciqta si,za6toto utre vseki ot nas moje da e na mqstoto na stoqn!