"Държавата гние, проблемът сте вие"

Студентите тръгнаха с "Оставка" и "Мила Родино", разотидоха се миролюбиво и тихо
19 дек 2008 17:05, Красимир Ангелов
204
"Държавата гние, проблемът сте вие"
Снимка: Булфото

Протестът в снимки

“Мишките от парламента избягаха, но ние няма да избягаме”, зовяха разгневени студенти пред празната сграда на Народното събрание.

Плакати “Държавата гние, проблемът сте вие”, “Писна ни”, “Сигурност и бъдеще в България”, “Колко още трябва да умрат, за да ни чуете” заляха площада пред Парламента.

Над 1000 студенти и еколози и още десетки граждани се включиха в гражданския протест, стоейки в проливния дъжд, изсипал се над София.

“Ние сме тук, а те къде са? След като са във ваканция, остава на първия им работен ден – 14 януари, да ги обсaдим отново и този път да ги изритаме от там”, крещяха протестиращи.

Те запазиха минута мълчание в памет на убития техен колега Стоян Балтов, която завърши с всеобщо изпълнение на националния химн.

“Младите хора са умни и виждат. Аз бях два пъти в Студентски град при своите деца – един път при големия син, втори път при Стоян. Разберете хора, там е мизерия”, проплака майката на убития Стоян, докато студенти внасяха декларацията си в деловодството на Народното събрание.

А в нея се настоява за държава без корупция, за изготвянето в 30-дневен срок на законопроект за студентските градчета, а и незабавно преустановяване на реституцията и приватизацията в тях.

“Младите хора считат, че не закон за студентските градчета е най-важното да се прави сега, а прилагането на действащите нормативни документи", обади се председателят на парламента Георги Пирински и допълни, че има достатъчно законодателни норми, които трябва да се изпълняват.

"Почуствахме, че има разбиране към нашите проблеми, държавните институции са съгласни с нас, но не очакваме само срещи и дискусии, а действия час по-скоро“, надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев.

А иначе протестът тръгна в 11 часа от спортната зала “Христо Ботев”, присъедини се и голяма група студенти от Пловдив.

“Държавата нехае за всички свои студенти, не само за тези в София”, отбелязаха младите хора от града под тепетата.

Минаха покрай сградата на УНСС, Техническия университет, Биологическия факултет, УАСГ и Софийския университет, скандирайки “Елате с нас, протестът е за вас” и “Колеги, стига апатия, стига амнезия”.

На няколко пъти пяха националния химн, което предизвика бурни овации от минувачите и усмивките им, в знак на съпричастност.

Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада, насочиха се към сградата на Софийския университет, където да обсъдят бъдещите си действия, а и да изпият по един чай.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
dimitrov566 преди 15 години
Извадки от личното тефтерче на Дякона* Аз съм посветил себе си на отечеството си: да му служа до смърт и даработя по народната воля* Чисто народният човек се бори, докато може... Ако не сполучи...трябва да умре в народната си работа* Братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност* Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точнодлъжността си* Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си* Дела трябват, а не думи .Елате и ни подкрепете на 04.03. от 11 ч
202
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 15 години
Много жалки ако си мислите че с това ще промените нещо жестоко се лъжите.Това не е протест а губене на време или правите нещо като Хората което ме съмнява или нищо не правите.Второто е по вероятно.Все едно ще кажете че никой не е посетил едно заведение в Студенстски град след злополуката?Е неможе да не стее пийнали.Ревулюция му е майката.
201
0
 
0
 
! Отговори
Аззз преди 15 години
1. Нищо на никого не сме показали!2. Мутрите вън, защото ни е*ът в г*за, но да не забравяме кой ги вкара вътре!3. Нямаше над 1000 студента! Е*ати лъжите! Нямаше и 500 човека!
200
0
 
0
 
! Отговори
tanq преди 15 години
Mladi sme, silni sme
199
0
 
0
 
! Отговори
местен частник от Дъ преди 15 години
което не е ваше и къде ли не е така. Местенцето е добро за бизнес /особено сив/ и затова се навряха там без пари все другарски протежета - уж реститутки. Това не може да не даде отпечатък върху атмосферата там!;(
198
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Ами протестирайте, протестирайте! Може и молебен за премахване на убийствата при Арменския поп да направите! Белким помогне!
197
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
Реституцията била виновна ама друг път!Тя ли накара мало и голямо да се вдигне от сала и паланки и да отиде на изхождане в Столицата?Значи може да си студент и същевременно келнерче или барманче по заведенията,какво правят такива в общижитията на квартира бе да си плащате!Вие за работа ли сте дошли неуважайми "колеги" или да следвате!Ако ще следвате моля правете го и ходете на работа само в ваканциите или по часово!Не съм жител на Столицата далечко съм и от нея ,но ви познавам психологията и за това що за студенти сте.Съжелявам ,че сте принудени на ,какво ли не.Но да опрете до реституцията много моля жалки сте!После що не са ви поткрепяли ама мислещите и истинските студенти няма да ви поткрепят.Искайте си условията за живот и за качествено обучение.Не глупости от сорта мутрите вън или реститутите.Те са в пъти повече в правото си от вас.Избирайте или келнери и бармани или студенти!
196
0
 
0
 
! Отговори
местен частник от Дъ преди 15 години
изходете се всички върху въпроса :D Студентите ви го забиха макар и само с едно от исканията си и се разкрякахте. Хайде може и да ви оставят, но след като си платите какво сте пили безплатно!:)))
195
0
 
0
 
! Отговори
alco преди 15 години
gadni malki komunisceta.doshli ste ot selo i iskate da opraviate studentskia grad.1000 dushi na protest. ha ha ha
194
0
 
0
 
! Отговори
Bobo преди 15 години
Ти пък защо си против реституцията. Вярно че по принцип беше тъпня, но ако тръгнем да я отменяме ще стане два пъти по-голяма тъпня. Така че да гледаме напред не виждам смисъл да се протестира против минали и заминали неща!
193
0
 
0
 
! Отговори
sofianec преди 15 години
Значи протестът в крайна сметка е бил против реституцията така ли?
192
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
Нещо не схвана,какво съм написъл.Казах ,че *** придобиха собственост по постановления на М.Съвет по давност и по заслуги!На тях им бяха раздадени терени за вили и подобни писуари!Тези трябва да връщат те и наследниците им!Но хората с стари натариални актове от царско време са си в правото да разполагат с имота си.Те ,какво са виновни ,че бандитите от партията са се настанали там де що не тяхно!Реституцията ,ако е проблем на т.нар Студенски град много ви здраве!В бетонни здания по 4-*** в стая образование не се прави то не върви.Студенски град никога не е бил място за истинско образование.Кампуси нещо сте скарани с това що е кампус измислици пробутвате.Относносно това що ме наричаш другар ми ти мислиш,като такъв!Не реституцията е виновна а сбъркана система и начин на образование!Не може да си разносвач или барман и да ми следваш ама то така не става ,никаде го няма това.Не чух веднъж някой от т.нар студенски представители да назове проблемите а именно ,качеството на обучение,липсата на стажове и опит сериозен проблем.Мизерията лошите битовио условия,как 4-*** в стая ще ми следват и ще се образоват.Другарски пич си ти :)
191
0
 
0
 
! Отговори
местен частник от Дъ преди 15 години
Те искат отмяна на незаконната реституция, с която другари и мутри си присвоиха обща собственост БЕЗ ПАРИ. Нещо го усука по другарски;)
190
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
Да преди другарите да възседнат "подареният" им народ.Било е мера т.е зелени площи и нивя.Не ме онтересува,кой какво е фалшифицирал ,но факт е ,че *** от *** станаха собственици!Но хората натирени по панелки и изселвани за да се отжори място на комунистическата *** докарана от немай ,каде оставиха след себе си бащини дядови земи и площи.В правото са си да си искат!Никаде по света го няма това да те ородят от имот в името на общотото благо,кое е това общо?Някои комунисти станаха собственици факт ,но факт ,че те си присвоиха терени и земи по разни постановления на М.Съвет по давност и заслуги ,към партията!Взеха онова що не е тяхно и що не са събирали!Скапани комунисти!
189
0
 
0
 
! Отговори
местен частник от Дъ преди 15 години
голямо другарско лапане, Калинчо ле, момче зелено. Защото земята в Студ. град беше изцяло държавна и общинска мера. А "реститутките" там са все другарски протежета с дебели вратлета с фалшиви свидетели и документи.
188
0
 
0
 
! Отговори
метлата преди 15 години
И всякви глупости как "не може" са най-често от лукавия /чети другарски гяволета/ Докато има робство, има борба за свобода. Да не спираме да мислим КАКВО ни трабва и КАК да си го вземем. Не им се връзвайте - *** да си ядат сами помията! :р
187
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
Най отпред в протестите бяха студентчета комунисти!В вместо да искат нормални условия за живот и образование.Вдигнали ми някви плакати Не на Реституцията.Тя ви е виновна бе консумоли.Ами да не им бяхте отнемали земята на хората!Да не ги бяхте натирили по панелки и в стая от 2 на 2 кв.м по 4-рима.Опростачихте хората направихте ги не а полу .Сега с наглост им хжърляте прах в очите!Разумните хора няма да ви поткрепят ,нищо ново нищо едекватватно на ситуацията не предлагате и искате .Поредният балон и поредната подмяна на искания пробутахте!Ми успехи!
186
0
 
0
 
! Отговори
кера преди 15 години
Студентите са най-доброто нещо,което имаме-най-малко за това,че това са нашите деца,нашите внуци.Да им помогнем ,за да направят живота си по -смислен,по-добър.Да им помогнем,утре техните деца и наши внуци да живеят в един нов свят-без комунисти,без ДС,без мутри.
185
0
 
0
 
! Отговори
"СТУДЕНТСКИ &qu преди 15 години
Отдавна това място не се свързва със студентите !МАЛКИЯТ " ЛАС ВЕГАС " !!!!
184
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това че ти не разбираш,защо протестираме си е твой проблем.Ние си имаме ясни искания и вчера на протеста пред парламента бяха прочетении внесени при Пирински.Така че не коментирай някакви глупости без дори да имаш представа за какво става въпрос....И престанете да намесвате за или против дискотеките в студентски град.Студентите не са ***,за да не им е ясно,че дискотеки ще си има..