"Държавата гние, проблемът сте вие"

Студентите тръгнаха с "Оставка" и "Мила Родино", разотидоха се миролюбиво и тихо
19 дек 2008 17:05, Красимир Ангелов
204
"Държавата гние, проблемът сте вие"
Снимка: Булфото

Протестът в снимки

“Мишките от парламента избягаха, но ние няма да избягаме”, зовяха разгневени студенти пред празната сграда на Народното събрание.

Плакати “Държавата гние, проблемът сте вие”, “Писна ни”, “Сигурност и бъдеще в България”, “Колко още трябва да умрат, за да ни чуете” заляха площада пред Парламента.

Над 1000 студенти и еколози и още десетки граждани се включиха в гражданския протест, стоейки в проливния дъжд, изсипал се над София.

“Ние сме тук, а те къде са? След като са във ваканция, остава на първия им работен ден – 14 януари, да ги обсaдим отново и този път да ги изритаме от там”, крещяха протестиращи.

Те запазиха минута мълчание в памет на убития техен колега Стоян Балтов, която завърши с всеобщо изпълнение на националния химн.

“Младите хора са умни и виждат. Аз бях два пъти в Студентски град при своите деца – един път при големия син, втори път при Стоян. Разберете хора, там е мизерия”, проплака майката на убития Стоян, докато студенти внасяха декларацията си в деловодството на Народното събрание.

А в нея се настоява за държава без корупция, за изготвянето в 30-дневен срок на законопроект за студентските градчета, а и незабавно преустановяване на реституцията и приватизацията в тях.

“Младите хора считат, че не закон за студентските градчета е най-важното да се прави сега, а прилагането на действащите нормативни документи", обади се председателят на парламента Георги Пирински и допълни, че има достатъчно законодателни норми, които трябва да се изпълняват.

"Почуствахме, че има разбиране към нашите проблеми, държавните институции са съгласни с нас, но не очакваме само срещи и дискусии, а действия час по-скоро“, надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев.

А иначе протестът тръгна в 11 часа от спортната зала “Христо Ботев”, присъедини се и голяма група студенти от Пловдив.

“Държавата нехае за всички свои студенти, не само за тези в София”, отбелязаха младите хора от града под тепетата.

Минаха покрай сградата на УНСС, Техническия университет, Биологическия факултет, УАСГ и Софийския университет, скандирайки “Елате с нас, протестът е за вас” и “Колеги, стига апатия, стига амнезия”.

На няколко пъти пяха националния химн, което предизвика бурни овации от минувачите и усмивките им, в знак на съпричастност.

Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада, насочиха се към сградата на Софийския университет, където да обсъдят бъдещите си действия, а и да изпият по един чай.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо ли всяко комунистическо управление завършва по един и същ начин? И защо ли пак се намират *** да гласуват за БКП? Ето това са въпросите !!!
2
0
 
0
 
! Отговори
Ванката преди 15 години
И какво направихме като тръгнахме????Обещание и готово?Леле колко сме толерантни яяяяяяяяяяяяяяяя майната им на политиците НИКАКВА ПОЧИВКА.....каква почивка да си оправят бакийте и да си излизат в почивка!!!!!какво е това работно време къде са политиците?????ПРОТЕСТ какъв протест това е разходка до народното събрание и чухме едно обещание и толкова??????Дано тези който имат възможност да са останали да подкрепят зърнопроизводителите и природозащитниците,а и трябва да се подкрепят не само те ами лекари,полицай,пожарникари,учители и т.н те къде са ???писна ми само обещания и хубави думи!Ако се прави нещо да е веднага или в кратък период от време!!!ахххх как ме е яд сега сме 19-ти до 14-ти ще си почиват и ще се подхилкват доста от "онези" и после като дойдат уж ще се прави нещо и накрая ще си гледат кефа ,а ние пак на това "ДЕРЕДЖЕ" когато ще се прави нещо да го правим както трябва!!!!!!!след месец пак ще сме там(НС) дано този път да не е само добре имате еди-колко си време да го решите(проявяваме разбиране)и не само студентите да са там ,а и всички на който не им харесва какво се получава от "кретенията на управляващите" !!!!!!лека вечер на всички и да си почиваме като депутатите до 14-тиВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не разбрахте ли,че така няма да се постигне нищо.Станишев се дъжи като че ли всичко е наред.Пука му за народа.Абсолютно безразличие.