"Държавата гние, проблемът сте вие"

Студентите тръгнаха с "Оставка" и "Мила Родино", разотидоха се миролюбиво и тихо
19 дек 2008 17:05, Красимир Ангелов
204
"Държавата гние, проблемът сте вие"
Снимка: Булфото

Протестът в снимки

“Мишките от парламента избягаха, но ние няма да избягаме”, зовяха разгневени студенти пред празната сграда на Народното събрание.

Плакати “Държавата гние, проблемът сте вие”, “Писна ни”, “Сигурност и бъдеще в България”, “Колко още трябва да умрат, за да ни чуете” заляха площада пред Парламента.

Над 1000 студенти и еколози и още десетки граждани се включиха в гражданския протест, стоейки в проливния дъжд, изсипал се над София.

“Ние сме тук, а те къде са? След като са във ваканция, остава на първия им работен ден – 14 януари, да ги обсaдим отново и този път да ги изритаме от там”, крещяха протестиращи.

Те запазиха минута мълчание в памет на убития техен колега Стоян Балтов, която завърши с всеобщо изпълнение на националния химн.

“Младите хора са умни и виждат. Аз бях два пъти в Студентски град при своите деца – един път при големия син, втори път при Стоян. Разберете хора, там е мизерия”, проплака майката на убития Стоян, докато студенти внасяха декларацията си в деловодството на Народното събрание.

А в нея се настоява за държава без корупция, за изготвянето в 30-дневен срок на законопроект за студентските градчета, а и незабавно преустановяване на реституцията и приватизацията в тях.

“Младите хора считат, че не закон за студентските градчета е най-важното да се прави сега, а прилагането на действащите нормативни документи", обади се председателят на парламента Георги Пирински и допълни, че има достатъчно законодателни норми, които трябва да се изпълняват.

"Почуствахме, че има разбиране към нашите проблеми, държавните институции са съгласни с нас, но не очакваме само срещи и дискусии, а действия час по-скоро“, надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев.

А иначе протестът тръгна в 11 часа от спортната зала “Христо Ботев”, присъедини се и голяма група студенти от Пловдив.

“Държавата нехае за всички свои студенти, не само за тези в София”, отбелязаха младите хора от града под тепетата.

Минаха покрай сградата на УНСС, Техническия университет, Биологическия факултет, УАСГ и Софийския университет, скандирайки “Елате с нас, протестът е за вас” и “Колеги, стига апатия, стига амнезия”.

На няколко пъти пяха националния химн, което предизвика бурни овации от минувачите и усмивките им, в знак на съпричастност.

Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада, насочиха се към сградата на Софийския университет, където да обсъдят бъдещите си действия, а и да изпият по един чай.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Martin преди 15 години
Баси... Нашата работа май е доста сериозна и това не се променя много с вековете. Не че сега съм се сетил, но просто мъглата ми стана доста по-гъста за момент...
162
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 15 години
Към 14 ч. представители на протестиращите бяха поканени в празния парламент, където ги чакаше председателят Георги Пирински. Те поговориха двайсетина минути и внесоха декларация с исканията си. Младежите показаха някои пропуски в познанията си за работата на парламента. "Не смятам, че съм длъжен да знам кой е Пирински", обяви Кънчо Драгнев. Декларацията им пък бе адресирана до 41-то НС, вместо до сегашния 40-и парламент.На импровизирана трибуна пред паметника на Цар Освободител превъзбуден студент започна да крещи: "Революция! Революция". "Да направим това, което направихме на 10 януари 1997 г.", призова негов колега. Ни в клин, ни в ръкав един от протестиращите се провикна "България за българите", но призивът му не срещна разбиране. Редиците на протестиращите скоро оредяха и заради проливния дъжд.
161
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нищо чудно червените маймуни като видяха дебелия край и че ще трябва да се справят с кризата да са си организирали едно протестче и да се изнижат леко през задния вход. Пък който дойде след тях ще духа попарата, забъркана от Гоце и Гея.
160
0
 
0
 
! Отговори
alco преди 15 години
abe bate verno li koleshkite pravat trabi a?
159
0
 
0
 
! Отговори
Сатанаил преди 15 години
Прав си Денисе,брат, но не напълно.Не са полу гола вода а са си съвсем гола вода тия мамини студентчета.Сега се връщам от ст.град и там си е като преди убийството...Кръчмите пак пълни,пак пияни всички,пак колежките правят тръби за един собиески...повечето от тия днес са били на митинг,сълза са проронили,псували са,искали са на всеки негоден пияница студент да има по 3 полицая за да го пазят докато се прибира в жалката си стая,докато се връща към жалкото си съществуване,...и утре пак на протест против кръчмите :)
158
0
 
0
 
! Отговори
denis преди 15 години
3 университета (поне аз толкова разбрах) събрахте се около 1000 души и не можахте да спрете има няма 240 калпака депутати.Ама вие на модно ревю ли си мислихте че отивате,че той славито (трифонов) с 240 души екип успя да обезпокои сериозно парламента без да е излизал на студа.Е верно вие си нямате телевизионно време и екип но поне не можахте ли да хвърлите старите си обувки по парламента или по лимузините им.Все пак става въпрос за убийството на ваш състудент,и онзи студент дето се оправда по новините че имал много важно упражнение а ако днес той беше мъртвия студент дали щеше да може да отиде на упражнението или да си лежи 2 метра под земята,и ако днес я нямаме така желаната демокрация утре като завърши ако не си намери работа по специалността и да е ходил на упражнения все тая.Вземете пример от фермерите които получиха писмени резултати а вие си останахте с устно обещание,да ама обещанието работа не върши особено ако е от устата на депутат.Вземете пример от Гръцките ви колеги които са които са наследници на онова нещо за което се борим,а именно демокрацията.И все пак направихте нещо 1000 души са си добра цифра като за начало и все пак бъдете по активни и по агресивни,на 14 януари нека да бъдете повечко,вземете си старите обувки и замеряйте парламента за да не се окаже че съвсем за нищо не ставате.Вярваме че можете да го направите ''Изхвърлете ***''
157
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne omalovajavaite deistviata na studentite s tia fotografii.te ste predizvikat ostavkata na tova gnusno pleme,koeto ni "upravlyava"
156
0
 
0
 
! Отговори
alco преди 15 години
na izbori ne glasuvate ili glasuvate cerveno sega se zalvate ama ne vi cuvat.ne vi razbiram.
155
0
 
0
 
! Отговори
alco преди 15 години
povece hora kato krum.ostanete budni,pokazete ce ste dostoini da se zashtitite.
154
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Не сме народ, не сме народ, а ***, хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас. И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме... Помежду си лихи, буйни, топорни, пред други сме тихи, мирни, покорни... Все нас тъпчат кой отдето завърне, щот сме туткун, щото не сме кадърни... Всякой вика "Яман ни е нам хала!" - а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***, пак ще кажа и с това ще да свърша. П.Р. Славейков 1875
153
0
 
0
 
! Отговори
крум преди 15 години
вижте гърците бе ***!!! Гърчоля, *** незнам си какви били... АМА ЗАПАЛИХА АТИНА ЗАЩОТО НЕ СА ДОВОЛНИ! Ние какво правим като не сме доволни? Псуваме на майка и после се извиняваме... НЕ НАРОД А ***!НА 14 ЯНУАРИ ВЪН!!!
152
0
 
0
 
! Отговори
alco преди 15 години
Poglednete kak go praviat v garcia.ama tam sa edinni.a vie se sabirate povece hora samo za gei paradi.tapi selianceta.
151
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
1000 човека?!? ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА И ПАК ХА-ХА
150
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Студентски град не трябва да има! Има си кваритири - който иска да учи - да си прави сметката че никой не трябва да му плаща.Ами то сега какво - идват разни прошляци от майна си райна държавна поръчка и искат и квартири, рушвети раздават за една порутена одая която за *** не става камо ли за учене.
149
0
 
0
 
! Отговори
крум преди 15 години
на 14 януари -- ВЪН!!!
148
0
 
0
 
! Отговори
alco преди 15 години
tapi studenti.ne mozete da se organizirate.za vas dumata solidarnost ne znaci nishto.samo 1000 dushi.SRAM.
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като имате такива важни искания,поне ги напишете на кирилица!Срамота!
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не трябва да има Студентски град. Това е абсолютно *** комунистическа идея. Откъде-накъде ще им се осигуряват някакви специални условия? Който иска да учи да му плащат родителите или да бачка и да се издържа. Който има отличен успех да си получи стипендия. Какви са тия глупости, ще се борим за първо място по висшисти на глава от населението ли? За какво са ни? Лесно е да станеш висшист, трудно е да си наистина добър професионалист. Половината време на студентите се губи в пиянстване и безразборен секс. Животът е кратък и който иска да постигне нещо не го прахосва по купони. Който иска да купонясва няма нужда да го прави с държавни пари. Аре!
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хм, чета и не зная де ще му излезе края. Най-лошото е че и на 14.01. каквото и да стане, нищо няма да се промени. Цялата политическа клика е една добре организираня мафия, той Алеко най-добре го е казал - маскари са до един. Друго трябва да стане, ама не със сила, референдум и трябва на тая държава, промени в избирателния закон, а защо не и във формата на управление. Че какво ще се промени ако БКП вземе на изборите 20%? Нищо. Пак същите мутри там ще седят и заедно със СДС и НДСВ ( там пак ще седят същите маскари ) ще управляват, па ако ще Атака и Герб заедно да вземат 49%, в което всъщност дълбоко се съмнявам. Пък и в искреноста на лидерите им се съмнявам. Трябва всичките да се махнат, че и на съд да идат.... Във същия дух мога да пиша до уте, ама файда йок. Промени трябват изоснови в политическото пространство и в законите на тая държава. Айде със здраве, па дано не съм прав.
144
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Bravo na nomer 123