"Държавата гние, проблемът сте вие"

Студентите тръгнаха с "Оставка" и "Мила Родино", разотидоха се миролюбиво и тихо
19 дек 2008 17:05, Красимир Ангелов
204
"Държавата гние, проблемът сте вие"
Снимка: Булфото

Протестът в снимки

“Мишките от парламента избягаха, но ние няма да избягаме”, зовяха разгневени студенти пред празната сграда на Народното събрание.

Плакати “Държавата гние, проблемът сте вие”, “Писна ни”, “Сигурност и бъдеще в България”, “Колко още трябва да умрат, за да ни чуете” заляха площада пред Парламента.

Над 1000 студенти и еколози и още десетки граждани се включиха в гражданския протест, стоейки в проливния дъжд, изсипал се над София.

“Ние сме тук, а те къде са? След като са във ваканция, остава на първия им работен ден – 14 януари, да ги обсaдим отново и този път да ги изритаме от там”, крещяха протестиращи.

Те запазиха минута мълчание в памет на убития техен колега Стоян Балтов, която завърши с всеобщо изпълнение на националния химн.

“Младите хора са умни и виждат. Аз бях два пъти в Студентски град при своите деца – един път при големия син, втори път при Стоян. Разберете хора, там е мизерия”, проплака майката на убития Стоян, докато студенти внасяха декларацията си в деловодството на Народното събрание.

А в нея се настоява за държава без корупция, за изготвянето в 30-дневен срок на законопроект за студентските градчета, а и незабавно преустановяване на реституцията и приватизацията в тях.

“Младите хора считат, че не закон за студентските градчета е най-важното да се прави сега, а прилагането на действащите нормативни документи", обади се председателят на парламента Георги Пирински и допълни, че има достатъчно законодателни норми, които трябва да се изпълняват.

"Почуствахме, че има разбиране към нашите проблеми, държавните институции са съгласни с нас, но не очакваме само срещи и дискусии, а действия час по-скоро“, надигна глас един от организаторите на протеста Кънчо Драгнев.

А иначе протестът тръгна в 11 часа от спортната зала “Христо Ботев”, присъедини се и голяма група студенти от Пловдив.

“Държавата нехае за всички свои студенти, не само за тези в София”, отбелязаха младите хора от града под тепетата.

Минаха покрай сградата на УНСС, Техническия университет, Биологическия факултет, УАСГ и Софийския университет, скандирайки “Елате с нас, протестът е за вас” и “Колеги, стига апатия, стига амнезия”.

На няколко пъти пяха националния химн, което предизвика бурни овации от минувачите и усмивките им, в знак на съпричастност.

Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада, насочиха се към сградата на Софийския университет, където да обсъдят бъдещите си действия, а и да изпият по един чай.

Протестът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само БКП и комунистите! други всички са продажници и мафия!
122
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
но пък 150 милиона държавни пари ще се изсипят в нечия касичка--партийна може би
121
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм студент и говоря от името на студентите.но както е известно отскоро време протестите за на студентите,а не на всички хора.Разбира се ще е най-добре всички да вземат участие,но днес на протеста не видях хора излезли от работа да ни подкрепят,а вместо това се оплакваха от задръстванията.Да така е в тази държава няма единство и затова и не очаквам подкрепа от не студенти,защото виждам каква е подкрепата и от студентите,които са пряко засегнати......
120
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
jalka istoria pri 40000 studenta edva 1000 izliazoha......
119
0
 
0
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 15 години
Ти си просто един обикновен .
118
0
 
0
 
! Отговори
zarrro преди 15 години
да не забравяме че преди да офейкат, си гласуваха за 13-ти заплати и разни премии... горките !!!! а ченгетата нека си пушат....
117
0
 
0
 
! Отговори
do 114 преди 15 години
Na 14 otnovo 6te ima protesti, i to v po - golqm ma6tab.Taka 4e ako ne drug, to nie balgarskite studenti 6te se opitame da promenim ne6to.
116
0
 
0
 
! Отговори
falco преди 15 години
Те се сетиха кога да протестират,като стана белята.Защо не протестират така всеки ден или по митингите на опозоционните партии.
115
0
 
0
 
! Отговори
Drago преди 15 години
Spored teb samo studenti li ima v tazi durjava? Vsiaka6 problemite na durjavata samo studentite zasiagat i na vsi4ki ostanali vi e dobre i ste dovolni s tova, koeto se slu4va ?! DOKATO NE IZLEZEM VSI4KI - STARI I MLADI, NI6TO NIAMA DA POSTIGNEM!
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-жалкото е,че до 14 януари повечето студенти ще са забравили за какво са се борили и няма да се дигнат пак и всичко ще си остане както си е било винаги.Няма никакъв дух и единство само безразличие.Никой депутат няма да обърне внимание на 100 студента,който викат нещо пред парламента.
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
космонавт,с "В"не с "Ф"
112
0
 
0
 
! Отговори
do 108 преди 15 години
те били такива и онакива, а ти какво си? длъжен ли ти е някой да ходи и да мръзне денонощно ,а ти да си стоиш на топличко и да плюеш?ти що не излезе и не стоя до утре сутринта?те ще продължат,друг е въпросът,че те са единици, полицаите също.и студента понеже има акъл в главата, ще намери най-доброто решение и ще се реализира най-вероятно навън, ще останат тук само такива, които само искат, а не оценяват това,което другите правят и заради тях!!!студентите му/и били виновни!!!ха браво!!!
111
0
 
0
 
! Отговори
AbJeCt преди 15 години
Малко ви остана още ;) мутри депотати и използвачи ... малко!
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
81, а аз съм космонафт, който като прелита над вас и ви пръцка в лицата!а на това правителство паметник трябва да му вдигнат, за да може след 4 години хората още да помнят техните золуми и да не направят отново тази грешка да гласуват за тях!
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
81 със сигурност е депутат. Толкова неграмотно е написано и с толкова много грешки.
108
0
 
0
 
! Отговори
куха лейка съм преди 15 години
Дойдоха, скандираха и около 16 часа започнаха да напускат площада...Протестите ще продължат след празниците...----------------------------------- -------------------------------------------------- -----------Бих казал-каквато ни държавата,такива ни и студентите!Жалка картинка-има-няма 1000 души си разходиха ония ми ти работи и после пак към заведенията и купоните в Студентски град.Ама така де,стига толкова-каквото можахме направихме,идват празници и купони,да не се преуморяваме.Все пак за три години и половина мародерско управление /само на това правителство/един път излязохте-браво!А пък всички други студенти,които даже и не стигнаха до протеста поради мързел,незаинтересованост и безразличие-вие пък сте още по-жалки!Имали лекции,упражнения и други глупости...Нищо в тази държава няма да се оправи-щом младите са такива,какво остава за другите!На студентите не им пука сега,когато са пълни с енергия,а един ден като завършат и влязат в живота,съвсем ще ги завладее овцедушието!Хайде наздраве и полека,че много тежки празнизи ви чакат!
107
0
 
0
 
! Отговори
smeeh преди 15 години
AMA TOZI FORUM NE E ,DA SI DRAPA6 TA6AKA,4E VERNO MOJE DA SI NAVREDI6,NO NIE NE SE VARZAHME,POVE4ETO
106
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
По принцип подкрепям протестите, още повече тези в Гърция, които са далеч по обосновани и с конкретни цели, имам немалък реален опит в протестите, но не ви ли се струма, че в условията на "загадъчната" световна икономическа криза протестите целенасочено се насочват към второстепенни и третостепенни проблеми, така че в крайна сметка резултатите са мижави. До статъчно е да анализирате 1997 използвайки Оруеловата "1984". А за желаещите да не бъдат просто маши в чужди ръце повтаряв това, което преди малко писах относна "Световната икономика в рецесия...":"Да-а-а, нещо става. Подхвърля се в публичното пространство някаква информация, някои я коментират, но какво в края на краищата става и най-вече защо, не се казва. Но още по-странното и всъщност страшното е, че на практика почти никой не се интересува от същността на проблема и нито официалните решения, нито коментарите не предлагат смислени решения, адекватни на проблема. Че тече умишлен процес на масово видиотяване и развращаване, както от доста време са установили истинските социолози, е факт, но не съм допускал че процесите са стигнали толкова далеч. А проблема който поражда останалите проблеми е в порочната вредна ужасна парична система от дългов тип с частично покритие, появила се преди около 300 години в Англия. Ако някой си направи труда като начало да потърси с Гугъл "деньги - пирамида долгов" /филм/ и "хочу весь мир и еще 5%" /текст/, ще разбере за какво става дума. И ще се стресне от информацията в случая. Както се случва в такава парична система, всички повече или по-малко ще обеднеем с изключение на собствениците на основните търговски банки, които са на практика десетина фамилии. Разбира се, паралелно ще се увеличи и властта им и нашето дългово робство, което май не е по-добро от физическото робство. Но това е единия сценарий. Тази система сама по себе си предполага рано или късно разрушаване или саморазрушаване, а това може да стане още този път. Има страни като Япония и Русия, които не са изцяло в тази парична система и други, като Китай например, които са изцяло извън нея. Налице са теории и релни практики на микро и макро ниво, показващи какъв е изхода. Така че този път не се знае знае ли се.Та наистина нещо става и ако не сме толкова ***, развратени и страхливи, може и да успеем още този път, колкото и силен и безскрупулен да е противника. А иначе ще си правим *** протести, ще нагнетяваме напрежение и се разединяваме по всички линии - от религиозни през политически и социални до семейни и в крайна сметка ще наливаме вода в мелницата на нашите робовладелци - собствениците на основните частни търговски банки. Разбира се временно, но защо да плащаме такава висока цена?"
105
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Пак някакви политически "мутри" нямат интерес от управлялащите и се опитват да свалят правителство използвайки народа.
104
0
 
0
 
! Отговори
ДЕПУТАТ преди 15 години
Вие съвсем се вързахте май, ако бях истински депутат щях ли да си губа времето тука бе,мислете малко *** хората много лесно налапвате въдицата.Исках само малко *** да си направа да видя до къде ще ви стигне акъла.Ей затва ще продължават да ни гаврят политиците,зощото никой не се замисля а се пуска веднага по пътя на най- малкото съпротивление, вземете си поука колко лесно се манипулират хората ,някой даже тръгнаха да ме издирват по IP и да сезират прокуратурата лелеее......