"Да пием вода"

След като пушиха по цигара, полицаите пият и по една вода в знак на протест заради ниското заплащане
21 дек 2008 10:49,
172
"Да пием вода"
Снимка: БГНЕС

След като на 12 декември полицаите се събраха в градинката до сградата на вътрешното министерство в столицата, за да "пушат цигари", днес се очаква се служителите на МВР отново да се съберат.

Този път обаче протестът им минава под мотото "да пием вода", според информацията от полицейския форум, където се уговориха да се съберат в 11 часа.

Около 500 са протестиращите полицаи в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици".

Заради законовата забрана за протести служителите на реда носят бутилки с минерална вода.

Акцията не е подкрепена от Националния полицейски синдикат в България, но според протестиращите отказът на синдикатите е бил само временен. Днес те очакват подкрепата им.

От ръководството на министрество никой все още не е приел представители на стачкуващите служители.

До момента нямат официална информация от министерството за исканията си и декларацията, която са подали до вътрешния министър Михаил Миков.

Сред основните им искания са създаване на нов синдикат, приемане на Европейска харта на полицията и в България и подобряване условията на работата.

Полицай сподели, че след протестите са се увеличили проверките към служителите. Той даде за пример това как след едночасово преследване на извършител на престъпление и след като като го е хванал, му е била направена забележка защо не е бил с шапка, която е част от униформата.

Полицаите заявиха още, че протестите ще продължат и след Нова година, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Пловдивските полицаи отказаха да протестират за увеличение на заплатите си. За разлика от софийските си колеги, апатия е обхванала служителите на реда в града под тепетата. "Каквото има да се реши, то се случи в София", заявиха полицаи.

Над 200 полицаи и пожарникари от всички служби на Областната дирекция на МВР се събраха пред сградата на Полицейското управление в Шумен, да пият вода.

Миналата неделя около 170 полицаи пък се събраха „да изпушат по цигара“. В символичния протест и днес не участваха началници на полицейски управления, но се включиха шефове на служби.

На пл. „Освобождение“ имаше полицаи от управленията в Каолиново, Велики Преслав и Нови пазар. „Ходим като парцаливци. Случва се да обличаме долнище от лятна униформа с горнище от зимна“, коментира неофициално сержант от града.

Около 50 полицаи се събраха пред сградата на областната дирекция на МВР в Плевен на ул. „Сан Стефано”.

Сред тях имаше служители на полицията и жандармерията. Те се задържаха към 40 минути пред входа на полицията, след което се разотидоха.

Полицаите заявиха без да искат да бъдат цитирани поименно, че протестът им е за адекватно заплащане и нормални условия на работа. Те отрекоха да е имало заплахи за уволнения към участници в протеста миналата седмица.

И днес, както и миналата седмица, липсваха представители на ръководството. Служителите на реда днес бяха двойно по-малко в сравнение с миналата събота, липсваха и служители на пожарната.

Над 200 полицаи се събраха да пият вода минерална вода през сградата на Областна дирекция на полицията във Варна.

Служителите на реда претендират за увеличение на заплатите, по-добри условия на труд и по-добра материална база, разказаха очевидци.

Днес протестират хиляди полицаи от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нагъл,по нагъл,още по нагъл,най нагъл,пътен полицай
150
0
 
0
 
! Отговори
michon преди 15 години
средния българин все гледа в канчето на другия я колко взимал този или онзи нека да взима повече и ти се стреми към неговото повече а не към това той да взема по малко колкото тебе ама няма кой да мисли айде със здраве
149
0
 
0
 
! Отговори
Пътния полицай преди 15 години
Няма да е лошо управляващите да помислят и за нов тип униформа,с тази доста често съм обект на подигравкиА на господина който се опитва да се подиграе с предложението за мекото сиренце и снегурачката--елате само за една седмица да видите за каква работа става въпрос,какво натоварване и нерви саДаже и 2000 лева са малко,но ще са добро начало
148
0
 
0
 
! Отговори
spass преди 15 години
Вместо да охранявате парламента от протестиращият народ, влезте вътре и ги застреляйте тези гадове!!!
147
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Продажници сте Вие полицаите, плачете за пари, а спирахте земеделците с тракторите и им пишехте актове, за да не могат да стигнат до София. Само Вие ли имате право да протестирате. Много сте големи, няма що.
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
напълно съм съгласен с тебе трябва да сме едини неможе един лекар да взима 600 лв ,една сестра 400 и нетрябва да се затваряме само в нашите проблеми в другите страни сички заедно излизат на протести
145
0
 
0
 
! Отговори
PILAT преди 15 години
Напълно съм съгласен с тебе и с полицейския протест за това, че трябва да се подобрят условията на труд и заплащане на полицейският служител - трябва да са високи заплатите - нека да са 2000 лв.Само едно да те питам (в това число и всички полицейски служители): Съгласни ли сте Вие да взимате 2000 лв., а един учител например 300 лв., един лекар 600 лв. и т.н.?!?Пак казвам - напълно съм съгласен с Вас, че условията Ви труд са доста лоши (в това число и законовата защита на полицията при изпълнение на служебният им дълг), но Вие ще подкрепители пък стачка на учителите и лекарите за подобряване на техните условия (защото и техните не са по-добри)?!?
144
0
 
0
 
! Отговори
doznatel преди 15 години
podkrepqm vi kolegi napulo,neka ni dadut tova koeto ni se polaga!!!
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това да работиш в нормални условия и да получаваш добра заплата не е кой знае каква привилегия ... защо за едни може, а за други не - нека протестират хората - това си е тяхно право, както и на всички нас, всеки иска да живее по-добре, не само политиците и мутрите да лапат ... така че не виждам защо плюете по хората, а не застанем до тях и най-после да променим нещо в тая държава.
142
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе я да вземем ние да пием по една греяна ракия за здраве на народа,те ченгенцата ще си имат парички и за шотландски питиета,за това не ги жалете,а по една ракия хвърлете и ведели празници посрещнете:))))
141
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ами явно полицаите си гледат работата,а не привилегиите
140
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Забравяш една малка подробност - Чехия не е България. Там няма по 5-6 загинали всеки ден от катастрофи, не се избиват в дискотеките и т.н.
139
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нека ви обясня как е в Чехия,та значи тук полицаите ,за да ги видиш трябва да е станал някакъв аналог на Чешката пролет,иначе навсякъде има само ОБЩИНСКА полиция,която е със статут на най обикновенна професия,тоест,няма ранно пенсиониране,няма добавки,няма 13 заплати в края,нито пък такава всяка година,подчинени са на кмета и общината и следят съблюдаването на реда от равнопоставените на тях граждани,айде сега ,ама честно си кажете при тия условия колко от "елитните'полицаи в БГ ще останат?
138
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Момчета подкрепям ви изцяло ама Цигарите и Минералната вода няма да помогнат а трябва бои по тея дето са в парламента.
137
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а меко сиренце и руса Снегурачка не искаш ли другарю?
136
0
 
0
 
! Отговори
baimile преди 15 години
Подписвам се "бай Миле", защото така ми казват приятелите ми ... надявам се, че не е проблем ...
135
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
... и да пушат трева, пак нема да прокопсат.Ченгетата са си прости ченгета. К`вото им наредят - това правят. Заптиета! Продажни колкото си искаш. Некой с Мерцедес и 2 промила да им скръцне и се наакват... После ред да имало... Простаци!
134
0
 
0
 
! Отговори
ama,molia vi преди 15 години
A SE PODPISVATE ,,BAI MILEE,,AKO E POPIORDANOV SAM ZA
133
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Плю.... :-)
132
0
 
0
 
! Отговори
baimile преди 15 години
Ако излезеш малко извън БГ - ще видиш, че в най развитите държави в Европа - Германия,Франция,Австрия,Англия и т.н. гъмжи от полиция, а в Англия дори и бият показно - не си измислям - бил съм свидетел на това няколко пъти. Разбира се, че трябва да има и лекари и учители, но без полиция не може ... а доколко нашите лекари са кадърни ..... това е друга тема