"Да пием вода"

След като пушиха по цигара, полицаите пият и по една вода в знак на протест заради ниското заплащане
21 дек 2008 10:49,
172
"Да пием вода"
Снимка: БГНЕС

След като на 12 декември полицаите се събраха в градинката до сградата на вътрешното министерство в столицата, за да "пушат цигари", днес се очаква се служителите на МВР отново да се съберат.

Този път обаче протестът им минава под мотото "да пием вода", според информацията от полицейския форум, където се уговориха да се съберат в 11 часа.

Около 500 са протестиращите полицаи в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици".

Заради законовата забрана за протести служителите на реда носят бутилки с минерална вода.

Акцията не е подкрепена от Националния полицейски синдикат в България, но според протестиращите отказът на синдикатите е бил само временен. Днес те очакват подкрепата им.

От ръководството на министрество никой все още не е приел представители на стачкуващите служители.

До момента нямат официална информация от министерството за исканията си и декларацията, която са подали до вътрешния министър Михаил Миков.

Сред основните им искания са създаване на нов синдикат, приемане на Европейска харта на полицията и в България и подобряване условията на работата.

Полицай сподели, че след протестите са се увеличили проверките към служителите. Той даде за пример това как след едночасово преследване на извършител на престъпление и след като като го е хванал, му е била направена забележка защо не е бил с шапка, която е част от униформата.

Полицаите заявиха още, че протестите ще продължат и след Нова година, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Пловдивските полицаи отказаха да протестират за увеличение на заплатите си. За разлика от софийските си колеги, апатия е обхванала служителите на реда в града под тепетата. "Каквото има да се реши, то се случи в София", заявиха полицаи.

Над 200 полицаи и пожарникари от всички служби на Областната дирекция на МВР се събраха пред сградата на Полицейското управление в Шумен, да пият вода.

Миналата неделя около 170 полицаи пък се събраха „да изпушат по цигара“. В символичния протест и днес не участваха началници на полицейски управления, но се включиха шефове на служби.

На пл. „Освобождение“ имаше полицаи от управленията в Каолиново, Велики Преслав и Нови пазар. „Ходим като парцаливци. Случва се да обличаме долнище от лятна униформа с горнище от зимна“, коментира неофициално сержант от града.

Около 50 полицаи се събраха пред сградата на областната дирекция на МВР в Плевен на ул. „Сан Стефано”.

Сред тях имаше служители на полицията и жандармерията. Те се задържаха към 40 минути пред входа на полицията, след което се разотидоха.

Полицаите заявиха без да искат да бъдат цитирани поименно, че протестът им е за адекватно заплащане и нормални условия на работа. Те отрекоха да е имало заплахи за уволнения към участници в протеста миналата седмица.

И днес, както и миналата седмица, липсваха представители на ръководството. Служителите на реда днес бяха двойно по-малко в сравнение с миналата събота, липсваха и служители на пожарната.

Над 200 полицаи се събраха да пият вода минерална вода през сградата на Областна дирекция на полицията във Варна.

Служителите на реда претендират за увеличение на заплатите, по-добри условия на труд и по-добра материална база, разказаха очевидци.

Днес протестират хиляди полицаи от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
sser преди 15 години
Айде стига сте ревали бе.То на вас все не може се угоди "данъкоплатци" Само вие плащате данаци ,полицайте са освободени от такива а?В края на краищата в магазина сиренето е с пари не със слава и престиж. "глупав народ -слаба държава", а сега ми кажете кой е виновен за положението в което сме? :)
10
0
 
0
 
! Отговори
Крум преди 15 години
Нима още има хора, които не са разбрали, че не е всичко заради 13-та заплата, а заради некадърното ръководство по места, назначаването на невежи без морални ценности и всичко друго, коеот "смърди" в Системата?!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Към No4 и No5: вие вече изпихте ли си водата или продължавате с пушенето?
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако Миков ви каже утре ,че има 90 000 полицаи ,които вземат средна заплата 1000лв- и на това ще му повярват някои лапнишарани
7
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
майтап :))не стига че банкянското селянче се издъни окончателно с опита за провокация, ами и пак се намират полуумни ченгета да му се вързват.....не се ли усещат че пак стават за смях? става като с учителите....епизод едно - трагедия, прилича на истинско, всички им вярват и са възмутени от държавата....епизод две - пълна комедия и тотална излагация и демаскиране на плащащите за провокациите, като селянчето мутробойко....
6
0
 
0
 
! Отговори
do 2 преди 15 години
az predlagam oshte ot ytre
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
70 000 полицаи!? ...Поредната овца-жертва на държавно-мафиотската пропаганда на червентиге копои!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
2-ри, ами от тебе зависи кога ще "протестираш", ако ти стиска дупцето , де! Или чакаш някой от стадото да те поведе!? И така ще имаш шанса да бъдеш поредната героична овца или по-точно...поредната заблудена овца!
3
0
 
0
 
! Отговори
данъкоплатец преди 15 години
полицаите да не плачат за пари защото толкова им е и работата, време е ние данъкоплатците и платци на техните заплати да скочим против тази полицейска държава - защо са ни нужни 70 000 полиция при два пъти по-малко армия особено след като не върши основните си задържения - да пази живота,собствеността и честта на гражданите? Защо издържаме служби които само ни следят,подслушват и картотекират т.е. рекетират като ДАНС, СОД,НРС, СРС и др.?
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А кога ние, данъкоплатците и следователно работодатели на тези "юнаци" ще протестираме срещу това, че те не си вършат работата?
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Синдиката си е получил лептата и сега е против. Всички синдикати са такива в България!