Пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме месец

Чл. 36 от Договора за членство в ЕС предвижда при аварийни ситуации да предприемем защитни мерки
6 яну 2009 16:56,
79
Пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме месец
Турбогенераторът на 4-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Булфото

Ако постъпи искане за промяна на лицензите на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще го разгледа максимално конструктивно, при спазване на всички изисквания за безопасност, коментира председателят на АЯР Сергей Цочев.

Според него минималният срок, в който могат да бъдат включени отново двата блока, е един месец.

"Това, колко бързо може да стане пускането на блоковете, зависи от АЕЦ "Козлодуй", а колкото до самите блокове - те са в добро състояние", заяви той.

Двата блока имаха лицензи за експлоатация съответно до 2011 и 2013 г. и тяхната безопасност беше обоснована в тези срокове, посочи председателят на АЯР.

"За да се включат отново двата реактора, трябва да се поиска промяна на сегашния лиценз и да се предприемат действия по подготовка на блоковете за предстоящо пускане", добави той.

Преди това трябва да има правителствено решение за промяна на лиценза на блоковете, каза Цочев.

"Техническата работа по подготовка на реакторите за повторно пускане включва обосноваване на активната зона и зареждане със съответното гориво, контрол на тръбопроводите и пълни изпитания на съоръженията", посочи Сергей Цочев.

Темата за повторното пускане на реакторите стана особено актуална след разразилата се газова криза у нас и имайки предвид често коментирания чл. 36 от Договора* за присъединяване на България към ЕС, който е напълно приложим към настоящата аварийна ситуация, коментират експертите.

ЕС все още не е официално уведомен от българските власти за отваряне на спрян реактор в АЕЦ "Козлодуй" в отговор на газовата криза в България, обяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Феран Тарделяс съобщи, че чешкото председателство на ЕС свиква в петък среща на Газовата координационна група към Европейската комисия.

Групата, в която влизат представители на всички страни в Европейския съюз и на газовата индустрия, ще обсъди създалото се положение, инициативите на националните власти за преодоляване на трудностите, както и възможно задействане на т.нар. "механизъм за солидарност".

Този механизъм може да бъде задействан в случай на тежки проблеми в Европейския съюз при използването на газа като енергиен източник.

Междувременно стана ясно, че  "Газпром" е готов по всяко време да възобнови преговорите с "Нафтогаз“, заяви говорителят на руския газов гигант Сергей Куприянов.

По-рано ръководителят на украинската компания "Нафтогаз" Олег Дубин заяви, че ще лети на 8 януари в Москва, за да се срещна с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

"Изявлението за намерение да се продължат преговорите едва на 8 януари ни учудва. Ние сме готови да започнем преговори по всяко време“, каза той, цитиран от агенция "Новости".

Чехия, която през тази година е ротационен председател на ЕС, и Еврокомисията определиха като "абсолютно неприемливи" съкращаването на доставките на газ към Европа заради руско-украинския конфликт.

Двете страни се призовават незабавно да седнат на масата за преговори и да решат проблема.

---------------------------------------------------------------------------------
*Член 36

1. Ако до края на период от не повече от три години след присъединяването, възникнат сериозни и трайни затруднения, в който и да е сектор на икономиката или затруднения, които могат да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, България или Румъния могат да поискат разрешение да предприемат защитни мерки, за да възстановят положението и да адаптират засегнатия сектор към икономиката на вътрешния пазар.

При същите обстоятелства всяка настояща държава членка може да поиска разрешение да вземе защитни мерки по отношение на България, Румъния или и на двете държави едновременно.

2. При поискване от засегнатата държава Комисията, посредством ускорена процедура, приема европейски регламенти и решения за установяване на защитни мерки, които счита за необходими, като уточнява реда и условията, при които те ще влизат в действие.

В случай на сериозни икономически затруднения и при изрично поискване от засегнатата държава членка Комисията действа в рамките на пет работни дни от получаване на искането, придружено от съответната информация в негова подкрепа. Така приетите мерки се прилагат незабавно, като се отчитат интересите на всички засегнати страни, но без да се предвижда осъществяването на граничен контрол.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
Сега е момента за пускане на 3 и 4 блок на АЕЦ. Даже въобще не трябва да се церемоним.Все да слушаме новия Велик брат ЕС какво казва, а защо сега си мълчат по проблема с газа....после трябва да "забравим" да си спрем реакторите отново!
37
0
 
0
 
! Отговори
Sergei Stanishev преди 15 години
Veliki komunisti rusnaci i balgari = ve4na drujba !!!
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От ЕС и без това вече съжаляват, че са ни приели, какъв по-удобен повод да ни бият шута в посока Анадола. Нали се строи нова АЕЦ, какъв е тоя плач за реакторите, та реакторите.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Батесамо дето си забравил, че Путин вече не е президенти няма дума, сеш' ли се ;-)
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
България спешно да поиска многомилиарднa помощ в долари или евро от САЩ и ЕС за да закупи евтин петрол от Русия или С. Арабия. иначе посред зима ще трябва да се евакуира цялото българско население в Западна Европа за да може да се греят
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
1 vo trabva da butnem pravitestvoto kat prez 1997 i sled tova da pusnem 3 4 blok a za tapaciti koito pi6at 4e sa gadni ruski blokove pove4eto ot aparaturata e simens i xora koito ne razbirat ot tok i izobsto ot energetika da ne pisat gluposti
32
0
 
0
 
! Отговори
mishi преди 15 години
NQKOI SPESHNO DA SE SAMOUBIE V ZNAK NA PROTEST!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Държавният глава да разпореди привеждането в готовност и отварянето на блоковете - няма време. Стига сте се страхували управници и без това си отивате. На финала една разумна стъпка
30
0
 
0
 
! Отговори
козлодУЙ преди 15 години
Ники..., препоръчвам ти да изясниш за себе си концепцията за ползване на атомната енергия, за мирни цели....и едва тогава да дрискаш неподготвен из форумите...Дружески съвет!
29
0
 
0
 
! Отговори
Az sum преди 15 години
Така ще е,ще спре газоподаването,защото преди години не успяхме да спрем гъзоподаването на управляващите.Събирахме подписи,уж имаше референдум за спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".Какво стана? Защо сега ще затварят детски градини и училища и отново ще страдат децата ни?Защо ни работят и руснаци и Евросъюз?До кога ще сме в положение "партер"?Омръзна ми!!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
[14] DS преди 15 години
Масов протест срещу властта тръгва от интернет Блогъри и чатъри зоват за бунт срещу корупцията и политическата некадърност. Серия от мащабни национални протести срещу правителството планират студенти, еколози, фермери и други граждански организации до седмица. Първите шествия са предвидени за 14 януари датата, на която депутатите се връщат от коледната си ваканция. Точно в 10.00 часа студенти ще тръгнат от зала Христо Ботев в Студентски град към Народното събрание, където към митинга ще се присъединят и други недоволни от управлението граждани. Призоваваме всички, които стачкуваха под различни форми поотделно, да се обединят, пишат в съобщението си организаторите. Постави [14] пред името си в знак на солидарност с националния протест срещу мафията, бедността, корупцията и политическата некадърност. Ела на 14 януари в 11.00 часа пред Народното събрание. Препрати това съобщение до всичките си абонати. Подобни текстове се разпространяват от няколко дни между потребителите на Skype, Facebook, както и в повечето български форуми. По този своеобразен начин общуващите в интернет показват своята съпричастност и гражданска позиция. Години наред живеем в най-бедната и корумпирана страна в Европа и дори след 2 години членство в ЕС не е възприета нито една европейска практика. Няма да търпим безнаказано да избиват колегите, приятелите и надеждата ни. Няма да живеем в страх. Години наред живеем на дъното, живеем в страната на мафията, беззаконието и амнезията. Писна ни! Да покажем на политиците ни, че ни пука, че не спим и че няма да ги търпим, пише още в текста на протестиращите. към клип в сайта за видеообмен VBOX7.com пък припомня за абсурдите на изминалата година - убийства, катастрофи, бедствия и други, на които правителството не реагира адекватно.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
25 - причините за спирането на газа явно са други и не се дължат на това кой какъв договор е подписал. Мислиш ли че сега щяхме да имаме газ ако имаше друг договор?Просто трябва да има и друг алтернативен газопровод и нещата ще си дойдат на мястото.
26
0
 
0
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
Sega e vremeto. Zashtitavaite Bulgarskite interesi.Ako bjaha Poljacitenikogo njamaha da slushat, da ama te njamat Atomna.A za gazta, problemite idvat ot Ukraina. Ako si spomnjate predi 1 godina imashe problem i togava Rusia i Ukraina se razbraha za novite ceni. No 1 godina izmina, a Ukraina ne reagira, kara ja po staromu, t.e. na 1/2 otcenite za EU. Sega Ukraina spira kran4eto (po-to4no namalava naljaganeto) na transita kam BG i Ro, za da predizvika konflikt m/y tezi darzavi i Rusia. Tova predadoha po Deutsche TV predi 2 dni.Naljaganeto za West Europe sashto e namaleno ot Ukrainska strana, no WE izpolzva i gazoprovod prez Polsha, taka 4e sa po-nezastrasheni. Germania ima hranilishta sas zapasi za 60-90 dni, podobno na Bulgarskoto v Chiren.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Румен Овчаров преподписа този хубав договор....
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ако бях привърженик на тайните конспирации щях да си помисля, че нашите са се договорили с Русия и Украйна да направят този панаир за да си пусним дъртите ядрени блокове :) :)
23
0
 
0
 
! Отговори
Esoteric agenda преди 15 години
Пич абсолютно си прав - намери си в замундата или в колибка.ком филма - Blueprint for Global Enslavement или Esoteric Agneda - там е описано ако се не лъжа точно как и защо се правят тези обединения като Европейския съюз и приватизацията и ограбването на нашите компании от чуждите - т.е. единствено с цел ограбване на бедните народи - да станат още по бедни... и т.н.
22
0
 
0
 
! Отговори
hahahaah преди 15 години
to4no kogato si misli6 4e ne moje po-zle stava MNOGO PO-ZLE
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
DA STRO6IM PRAVITELSTVOTO ! ! !
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
как най лесно???се сваля комунист от дърво?Като прережещ въжето разбира се
19
0
 
0
 
! Отговори
дсадасд преди 15 години
Или ЕС да изкача спешно от 10 милиарда, за да си купим ток с тях... Пък ние ще си построим Белене.