Мрежата тясна за наш'та душа е*

Какво се случи? Какво предстои? Читателите на Dnes.bg коментират протеста
21 яну 2009 16:33, Екип на Dnes.bg
48
Мрежата тясна за наш'та душа е*
Снимка: Dnes.bg

В България освен газова криза януари развихри и криза на протестите.

Родното недоволство измести фокуса от ледената зима и замръзналите радиатори и се раздели на две вълни.

Едната реално се събра пред парламента на 14 януари. И бе разпръсната безцеремонно след заповед на софийския кмет Бойко Борисов за незабавно прекъсване на протеста.

Вялото присъствие в следващите дни на площада пред Народното събрание задуши и малкото неукрепнал ентусиазъм на шепата дръзнали да отстояват исканията си докрай.

Другата вълна се събра в Мрежата, където всъщност бе организиран протестът.

Какви са настроенията за днешния протест?

Хората пак се разделиха на две части: такива, които и днес не губят вяра и са на площада, и други – които не виждат смисъл нито в протестите, нито в държавата.

Ето и малка извадка от коментарите в Dnes.bg:

(От: boristodorov56):

Обединени блогъри за наша България

 Ние, група блогъри от различни градове в България, се обединяваме около каузата на протестиращите групи в страната ни. Ние заставаме с имената си зад следните искания:

 - Настояваме институциите да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София. Ако министър Михаил Миков и членовете на правителството имат съвест, очакваме оставките им.

- Настояваме за незабавни мерки срещу тоталната корупция, която разяжда страната ни и влошава живота на българите. Настояваме за прозрачност.

- Настояваме за спешни и категорични мерки по въпроса с образователната и здравната реформа в България.

- Настояваме институциите да започнат да отговарят за действията си пред гражданите на България. Настояваме за пряко гражданско участие и контрол при вземането на важни решения.

Ще ви чакаме на протестите! Доведете и приятели!


 (От: Анонимен):

Невероятна декларация! С две ръце подкрепям написаното - Велико народно събрание, нова конституция, двукамарен парламент, силно гражданско общество, правителство, подчинено на интересите на народа, край на депутатските имунитети и привилегии, по-малък брой депутати, мандатност в съдебната система за всички длъжности, мажоритарни системи, адекватни данъци и санкции!

Ако всичко се направи, на никой няма да му се иска да протестира, защото ще знае, че държавата работи и всичко зависи от него самия, т.е. да ходи на работа и да живее спокойно и достойно със семейството си, а не само да се чувства като роб.

(От: Някой):

Аман от "протестиращи"!!!

(От: В. Б):

Българино, за нищо не ставаш, ако е за някоя глупост, тук щяха да се изпишат 4.5 страници... Ние заслужено си носим кръста, ако е в друга държава, досега нещата да се бяха оправили.


(От: Анонимен):

Държавата се изчерпа, какво протестирате? Няма смисъл. Корупцията е толкова масово явление, че никой няма пръста да си мръдне да я потуши. Не може никой да гласува затвор против себе си. Спасявайте си кожите поединично в чужбина, по-умните вече го сториха. Както са казали – всички за един, всеки за себе си.

(От: червената мухоморка):

Да гласуваме значи! Ми добре! За ГОЛЯМОТО ЗЛО, Доган и БСП ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ! Правилно! А за кой? Ами за по-малкото ЗЛО! А кое е това по-малко зло? Мълчание! Трябва, значи, сам да се сетиш! Сигурно това са ДРУГИТЕ!? И кои са те? Ами ГЕРБ, нали така... Хм, ГЕРБ значи! Оня деполитизирания кмет, дето... Други? Ми Атака! Ония с хапчетата и 4 км!Други? Ковачки! Аха! Яне Янев! Тъй! Ами има земеделци, таквоз... Тях ги махни! Други!!! ВМРО! Мооооооля? Ми остава СДС! И ДСБ, естествено! ДСБ!?!?!? Костов ли бе, човек? Ами да, той Костов е ГОЛЯМ ПОЛИТИК, има опит, знае как се управлява, той... Чакай, чакай, за Костов ли е цялата работа, че нещо не вдявам!? Значи, преоблякъл се Алия, огледал се - пак в тия! Мерси! Предпочитам да почакам! И без това в чакането ИМАМЕ ОПИТ! :(

(От: Astarot):

С цялото ми уважение към хората, които жертват време, средства, а и здравето си, тези протести са напълно безсмислени и безцелни. Всички искаме да се махне това правителство, което е безпрецедентно корумпирано дори за България. Нагледахме се на толкова наглости последните 4 години, че направо претръпнахме. Пример е Р.Овч. който досега трябваше да излежава 3 последователни присъди, а вместо това все още е депутат и участва в какви ли не комисии. Ако имаше истинско гражданско общество, още тогава щеше да има хора обсаждащи парламента, а след това и съдебните зали, оказващи натиск, мръсната дърта комунистическа свиня, да е някъде, където околният свят се вижда през решетки. Вместо това, обратно на всякаква логика, един проблем на прогниващото ни общество и възпитание, се превърна в политически. А именно пияни младежи убиха друг пиян младеж. Кого точно шокира това, не знам.
Тъжната истина е, че дори по някакво чудо парламента и кабинета да подадат моментално оставки и да се свикат предсрочни избори, БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА. По-голямата част от политиците са корумпирани и зависими от сивата икономика, а тези които не са, бързо биват асимилирани от масата. И в крайна сметка сме в същото блато. Така е било през всичките тези 20 години. Актьорите се менят, сериалът и сценаристите остават същите. Така и ще си остане, докато народът не вникне в сърцевината на проблемите и в това, че решенията на проблемите тръгват от нас, а не от 240 тикви в една сграда. И тук е трудният момент за българина. Да измислиш нещо креативно, а не деструктивно. Всеки вика и пише "Да избием този и онзи...", а никой не казва "Защо не решим този проблем по следния начин...". И ако тези студенти, които са бъдещето на България в политически, икономически и какъвто и да е аспект, прекарат времето си в намиране на решения на проблемите, вместо диви кючеци в общежитията, може би тази държава има някакъв шанс.


(От: Някойси):

Отново да сте живи и здрави всички, а ако нищо не стане, защото на площада сме малко, не искам после да чувам оплаквания от вас!

----------------------------------------- 

*Манастирът тесен за мойта душа е...

(Из стихотворението "Левски" на Иван Вазов от цикъла "Епопея на забравените")

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Фарс преди 15 години
ИСКАМ ОСТАВКАТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ?!?! До кога ще гледаме и слушаме тъпите им искания, сменящи се всеки час?!?! След като са малцинство и не могат да се доберат до властта, ще слушат мнозинството!?! Така е в белите държави!! Да взимат и да се товарят на файтона на Костов и да фащат гората. Нали ви е ясно, всичкото ДС /сДС, ДСб, сСД, ДСм, ДСю, ДСъ и т.н./ няма да влезнат в нов парламент.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Aко не друго, поне Силата е с тях!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Така нестава. Вижте само исканията... от сорта на искам някой някаде да спре ветеро да не дуе! Без адресант без конкретика... политическата отговорност значи точно същото сато пръднята.... никой неможе да я поеме... само се изпуска...Ето хората в гърция например искат да им се махне данъка.. 65 ама да ги няма.. точно и конкретно.... тука уж някой протестира ама като се пита, кай аджаба отсреща няма никой и освен това тоя никой няма и искания.. това е като разглезено дете дето е забравило за кво реве и вече само си реве...Осъзнайте се малко.
4
0
 
0
 
! Отговори
Rocky преди 15 години
Жалка е цифрата на протестиращите - според мен трябва да са поне 5000. Аз ще бъда там след малко, но се притеснявам, че СерГейзера ще ни се подиграе отново...
3
0
 
0
 
! Отговори
нино преди 15 години
Трябва да зажевеем като европейци
2
0
 
0
 
! Отговори
митко преди 15 години
ходи на работа и живее спокойно и достойно със семейството си, а не само да се чувстваш като роб.
1
0
 
0
 
! Отговори
jeronimo преди 15 години
Chalga pokolenieto,nishto nyama da napravi.Nay-mnogo da se zaformi chalga darjava i chalga darjavno upravlenie.