Бисексуална затворничка спечели дело за дискриминация

Съдът: Никой не трябва да търпи негативи заради сексуалната си ориентация
5 фев 2009 14:35,
15
Бисексуална затворничка спечели дело за дискриминация
Снимка: Булфото

Затворничка с бисексуална ориентация спечели дело срещу прокуратурата на България с помощта на Българския хелзинкски комитет, съобщиха от правозащитната организация.

През 2006 г. тя подава молба до прокуратурата в Сливен да я предложи на съда за условно предсрочно освобождаване, защото има примерно поведение в затвора, труди се и е изтърпяла по-голямата част от наказанието си.

Прокурор писмено отказва с мотива, че тя е “с ясна и стабилна хомосексуална ориентация” и проблемни при нея са “начин на живот” и “емоционално състояние, мислене и поведение”.

Софийският градски съд, втора инстанция по делото, защити достойнството на жената, като осъди институцията за дискриминация и забрани на прокурорите да третират потърпевшата по-лошо заради сексуалната й ориентация.

Съдът присъди парично обезщетение на жената за неимуществените й вреди.

Българският хелзинкски комитет за втори път печели дело срещу прокуратурата за явна дискриминация.

През 2007 г. Софийският градски съд потвърди решение на районния съд, с което институцията бе осъдена за изрични антиромски мотиви в постановление, с което прокурор отказва да търси отговорност за смъртта на ром.

Прокуратурата все още не прилага закона еднакво към хората, без оглед на личностни признаци като раса, пол и сексуална ориентация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Явор Томов преди 15 години
К`во ме интересува *** ти сметка за ток,скъпа ми Ели. Като си толкова отворена и намахана вземи си търси правата, прави революция, възстание или там каквото си щещ, не по форомите. Комплаксари нещастни, лесно е като си анонимен да сипеш квалификации за другите, кой Ви знае Вие какви ги вършите, ама тука е лесно да се изявяваш. Като не искаш да те занимават с глупости недей да четеш. И ти 7, вземи да си изясниш що е НОРМАЛЕН и що е НЕНОРМАЛЕН, защото и в твоя живот има със сигурност доста НЕНОРМАЛНИ събития. 13 аман от такива смешници като теб, вземи вместо да гледаш сламката в очите на другите, се обърни и виж кола в си
13
1
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 15 години
аман от ***,дето трябва да защитаваме правата им. Съдията е бил прав. Всички лезбийки в сапунарник. Дайте малко животец и за нормалните.
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
"Прокурор писмено отказва с мотива, че тя е с ясна и стабилна хомосексуална ориентация и проблемни при нея са начин на живот и емоционално състояние, мислене и поведение."Тоя съдя трябва да бъде освободен от заеманата от него длъжност той няма право да казва на жената как да живее и само заради това че има наклонности към други жени да не и позволи да излезе предсрочно .Чисто и просто съдята е съдист , за такива в съдебната система нетрябва да има място.Съдята нее психолог , от него се изисква да вземе правилно решение и справедлива присъда ,но не и да дава акъл как да живеят хората , и кои бил гей кои лезбийка и т.н това си индивидуален избор на човека.Неможеш да затвoриш човек в затвора само защото е различен и има наклоности към същия пол.
11
1
 
1
 
! Отговори
Гого преди 15 години
Номер 2 ... почти половината от Българите се идентифицират като атеисти. За какви християни говориш ти бе момче неинформирано.Християни дето ходят на врачки правят си хороскопи и магииhttp://paper.standartnews.com/bg/article. php?d=2006-09-21&article=161266
10
0
 
2
 
! Отговори
Ивa преди 15 години
тоя сигурно е някой бивш комунистически . И аз бих го осъдила особено ако това момиче беше дъщеря ми!Трябва да бъде уволнен с порицание
9
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
само ли стават прокурори,
8
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Амо съдийката е била лесбийка, или съдия -разбираемо е
7
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
хелзинкски комитет кога ще свърши нещо и за НОРМАЛНИТЕ хора?!
6
0
 
1
 
! Отговори
ot UK преди 15 години
tova ne6to ako se slu4i v UK urista, koito e napisal tova ne6to 100% 6te popadne v zatvora !Koga tozi bylgarski prokuror 6te byde osyden za diskriminaciq i 6te go tiknat v zatvora?egati pasminata !
5
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Хах-търтеите от хелзинкския комитет, хахахха смех, кой ги *** за нещо ***.Пак станахме за смях на света.
4
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
пак ще плащаме заради неграмотните ни прокурори
3
1
 
1
 
! Отговори
ivan преди 15 години
bab evropa ne e kato b bg samo v bg pravqt diskriminazia
2
1
 
1
 
! Отговори
Владо преди 15 години
***, ***, ненормалните, ***, мачкат нормалните, белите, християните... Това е България!
1
1
 
1
 
! Отговори
ели преди 15 години
а бе вие луди ли сте? защо ме занимавате с глупости. дискрrминация, бисексуална, роми.....ами и аз се чувствам дискрrминирана от енергото. кого да съдя. кой комитет ще застане зад мен. януарската ми сметка е 372 лв и то видите ли, защото било много студено. а бе пънове нещастни, та аз се отоплявам с дърва. имам камина с водна риза. откъде дойде този ток? хайде хелзинския комитет да се заеме с този проблем, който попари милиони в България. бисексуални някакви...а бе нещастници жалки.