Само ако можеха да говорят...

"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?
19 мар 2009 19:15,
389
Само ако можеха да говорят...
Снимка: Булфото

Материалът съдържа потресаващи примери на жестокост към животни. Въпреки че част от текста не е подходящ за хора със слаби сърца и деца, редакцията на Dnes.bg вярва, че единственият начин тази нечовешка практика да бъде ограничена до минимум, е като се дава публичност на всички подобни случаи. 

“Всеки ден получаваме сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В повечето случаи това остава безнаказано”, обяви на пресконференция днес Явор Гечев от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

“За съжаление, в България не е проблем човек да се снабди с огнестрелно оръжие и да го използва. Това се доказва напоследък не само с използването му срещу животни, а и срещу хора”, продължи той.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им - Националната ветеринарно-медицинска служба и органите на МВР - остават безучастни.

Те отказват да изпълняват Закона за защита на животните дори и в случаи, когато става дума за използване на огнестрелно оръжие, което като проява би трябвало да се санкционира от МВР”, възмути се Явор Генчев.

Фондация „Четири лапи“ е ангажирана със Закона за защита на животните и изпълняването му. Хората там са изключително притеснени, че зачестяват случаите на малтретиране не само на бездомни, а и на домашни животни.

Законът за защита на животните от една страна е много добър като текст, но от друга - не се прилага и доказателство за това са стотиците ненаказани извращения с животни

Фондацията, съвместно с организацията "Град за отговорни хора", стартира кампания за въвеждане на промени в наказателния кодекс, които да класифицират особено жестокото отношение към животни (убийство, осакатяване, боеве с животни) като престъпления и за тях да се предвиждат освен големи санкции, и затвор.

„Вчера в парламента промените в Наказателния кодекс са били включени за разглеждане на второ четене“, заяви Надина Тошева, представител на организацията „Град за отговорни хора“.

Тя допълни, че в европейски страни като Великобритания такива закони са приети и действат още от 19 век и е крайно време да се приложат и у нас.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза ветеринарят д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

Кадрите и видеоматериалите на малтретирани животни, които показа на пресконференцията, бяха потресаващи, а историите, които разказа - разтърсващи.

Пред очите й деца нападат бездомно куче, а после и клошар с дървени пръти. За забавление.

Видяхме снимки от нейната всекидневна практика:


- куче, залято с киселина. Спасено от ветеринарите.
- котарак, застрелян с арбалет – стрелата го е пронизала от хълбок до хълбок. Спасен от ветеринарите.
- котка, подпалена за забавление. Спасена от ветеринарите. Три дни е била в кома, сега е добре, но когато спи - пищи. Психическата травма е завинаги.
- снимки на бой с кучета. /По изоставени площадки и строежи в района на София редовно се организират боеве с коне и кучета, обясни д-р Бобадова/.

„Много често, ако кучето загуби в боя, главата му демонстративно се отсича на сцената. Боевете завършват с травми за животните, често водещи до смърт“, допълни тя.

- коте, което баща убил пред очите на детето си
- кадри на серийни убийства на котки в Русе (изкормени)
- куче, минало последователно през прегазване, пребиване от бой, осиновяване и после застрелване
- прострелян два пъти котарак. Остава инвалид.
- отвратително прерязани с въже гърла на кучета. Някои не оцеляват.

Д-р Бобадова не спести и потресаващия клип с мъж, който пребива до смърт коня си с дървен прът (конят е вързан късо, а мъжът го удря в главата, докато пада в предсмъртни гърчове).

Както и клиповете, заснети от вече станали известен с навиците си Евгени Андреев (Аспидов), който взема животни, обявени за осиновяване, за да храни змиите си с тях (боа удушвач, тигров питон и две силно отровни гърмящи змии).

Аспидов с наслада изчаква змията да инжектира отровата си и детайлно заснема ухапването и предсмъртните гърчове на жертвите.

Протяга ръка и бие закачлив чимбер на полумъртвото хамстерче, около което е обвита змията, тананика „Зайченцето бяло” на агонизиращото зайче...

След смъртта ръката му ритуално погалва главата на змията. После дере, разфасова и предлага храната на змиите.

Истинският му мотив не е просто да осигури евтина храна за екзотичните си любимци, а да изпита патологично удоволствие от мъчителната смърт на животинките.

Той описва екзекуциите си във форуми, публикува заснетите клипове в сайтове, хвали се, като не крие задоволството си от липсата на действащи закони, които да му попречат.

Ще излезе ли прав, че е недосегаем?, питат в сайта на организацията "Град за отговорни хора".

Интернет пространството се взривява от възмущението на хората. Сайтовете и клиповете започват да изчезват, а той - видимо стреснат, трие сам всичко публикувано.

Следва проверка на адреса му в софийското село Горни Лозен, но се окзава, че той вече не пребивава там и с това всичко приключва.

„Законът за защита на животните не работи“, заключи Явор Гечев.

„Дори след купищата жалби, няма нито един наказан по закона“.

Това, което очакват от „Четири лапи“, е до края на месеца на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.