Само ако можеха да говорят...

"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?
19 мар 2009 19:15,
389
Само ако можеха да говорят...
Снимка: Булфото

Материалът съдържа потресаващи примери на жестокост към животни. Въпреки че част от текста не е подходящ за хора със слаби сърца и деца, редакцията на Dnes.bg вярва, че единственият начин тази нечовешка практика да бъде ограничена до минимум, е като се дава публичност на всички подобни случаи. 

“Всеки ден получаваме сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В повечето случаи това остава безнаказано”, обяви на пресконференция днес Явор Гечев от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

“За съжаление, в България не е проблем човек да се снабди с огнестрелно оръжие и да го използва. Това се доказва напоследък не само с използването му срещу животни, а и срещу хора”, продължи той.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им - Националната ветеринарно-медицинска служба и органите на МВР - остават безучастни.

Те отказват да изпълняват Закона за защита на животните дори и в случаи, когато става дума за използване на огнестрелно оръжие, което като проява би трябвало да се санкционира от МВР”, възмути се Явор Генчев.

Фондация „Четири лапи“ е ангажирана със Закона за защита на животните и изпълняването му. Хората там са изключително притеснени, че зачестяват случаите на малтретиране не само на бездомни, а и на домашни животни.

Законът за защита на животните от една страна е много добър като текст, но от друга - не се прилага и доказателство за това са стотиците ненаказани извращения с животни

Фондацията, съвместно с организацията "Град за отговорни хора", стартира кампания за въвеждане на промени в наказателния кодекс, които да класифицират особено жестокото отношение към животни (убийство, осакатяване, боеве с животни) като престъпления и за тях да се предвиждат освен големи санкции, и затвор.

„Вчера в парламента промените в Наказателния кодекс са били включени за разглеждане на второ четене“, заяви Надина Тошева, представител на организацията „Град за отговорни хора“.

Тя допълни, че в европейски страни като Великобритания такива закони са приети и действат още от 19 век и е крайно време да се приложат и у нас.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза ветеринарят д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

Кадрите и видеоматериалите на малтретирани животни, които показа на пресконференцията, бяха потресаващи, а историите, които разказа - разтърсващи.

Пред очите й деца нападат бездомно куче, а после и клошар с дървени пръти. За забавление.

Видяхме снимки от нейната всекидневна практика:


- куче, залято с киселина. Спасено от ветеринарите.
- котарак, застрелян с арбалет – стрелата го е пронизала от хълбок до хълбок. Спасен от ветеринарите.
- котка, подпалена за забавление. Спасена от ветеринарите. Три дни е била в кома, сега е добре, но когато спи - пищи. Психическата травма е завинаги.
- снимки на бой с кучета. /По изоставени площадки и строежи в района на София редовно се организират боеве с коне и кучета, обясни д-р Бобадова/.

„Много често, ако кучето загуби в боя, главата му демонстративно се отсича на сцената. Боевете завършват с травми за животните, често водещи до смърт“, допълни тя.

- коте, което баща убил пред очите на детето си
- кадри на серийни убийства на котки в Русе (изкормени)
- куче, минало последователно през прегазване, пребиване от бой, осиновяване и после застрелване
- прострелян два пъти котарак. Остава инвалид.
- отвратително прерязани с въже гърла на кучета. Някои не оцеляват.

Д-р Бобадова не спести и потресаващия клип с мъж, който пребива до смърт коня си с дървен прът (конят е вързан късо, а мъжът го удря в главата, докато пада в предсмъртни гърчове).

Както и клиповете, заснети от вече станали известен с навиците си Евгени Андреев (Аспидов), който взема животни, обявени за осиновяване, за да храни змиите си с тях (боа удушвач, тигров питон и две силно отровни гърмящи змии).

Аспидов с наслада изчаква змията да инжектира отровата си и детайлно заснема ухапването и предсмъртните гърчове на жертвите.

Протяга ръка и бие закачлив чимбер на полумъртвото хамстерче, около което е обвита змията, тананика „Зайченцето бяло” на агонизиращото зайче...

След смъртта ръката му ритуално погалва главата на змията. После дере, разфасова и предлага храната на змиите.

Истинският му мотив не е просто да осигури евтина храна за екзотичните си любимци, а да изпита патологично удоволствие от мъчителната смърт на животинките.

Той описва екзекуциите си във форуми, публикува заснетите клипове в сайтове, хвали се, като не крие задоволството си от липсата на действащи закони, които да му попречат.

Ще излезе ли прав, че е недосегаем?, питат в сайта на организацията "Град за отговорни хора".

Интернет пространството се взривява от възмущението на хората. Сайтовете и клиповете започват да изчезват, а той - видимо стреснат, трие сам всичко публикувано.

Следва проверка на адреса му в софийското село Горни Лозен, но се окзава, че той вече не пребивава там и с това всичко приключва.

„Законът за защита на животните не работи“, заключи Явор Гечев.

„Дори след купищата жалби, няма нито един наказан по закона“.

Това, което очакват от „Четири лапи“, е до края на месеца на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
sasho преди 15 години
Абе ти си поредният болен мозък.После друг ти бил агресивен виж се...ти си някой 40 годишен девственик,най вероятно плешив шкембо,който спи още с майка си,и по този си агресивен начин избиваш комплекси.Моля те не си мъчи главата да мислиш и пишеш по форумите.Достоен си за съжеление....
18
0
 
0
 
! Отговори
desify.blog.bg преди 15 години
Не говорим за бездомни животни. А дори те честно биват хранени от нас, хората, със сурово месо. След което е въпрос на време да минат на ..човешко месо. Но е факт и че безстопанствените животни трябва да се прибират в приюти. И да, и аз съм от Варна. Но за съжаление положението е такова не само в този град.. Мерки трябва да се вземат. Но не по описания в статията начин. Смята се, че хората сме една идея по-висши от животните, защото имаме свободна воля, защо тогава я впрягаме в това да убиваме за удоволствие.. това дори животните не го правят.
17
1
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
ра 7 и 8 са точно от тези болни от бяс крокодили и студенокръвни мутанти,които трябва да бъдат изтребвани още в змийската им утроба преди да са дали своя принос в замърсяването на човешкия геном !!!!!
16
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Знаете ли, сега очаквам да наскачат разни хора и да почнат да обясняват как в тзаи страта, те хората не са защитени, а ние с животните се занимаваме... Обаче, уважаеми дами и господа, ако децата от малки не се научат да уважават живота, без значение е дали става дума за човек или животно, не очаквайте, че е идн ден ще уважават и хората. Защото днес ще научи детето, че няма нищо лошо в това да ритне уличното куче, но утре това дете ще нападне човек, защото "го дразни"! И тогава някой ще нададе вой, че вече нямаме милост, че всеки гледа само собствените си интереси и т.н. Да, обаче възпитанието започва в детството! И ако като дете не са те научили на уважение, просто няма как да стане!Не ви казвам да си приберете бездомните кучета по къщите, защото знам че това няма как да стане, но поне когато сте на улицата не изливайте гнева си върху тези беззащитни животинки, чийто единствено престъпление е, че са ***, защото ако бяха с порода със сигурност щяха да си намерят стопанин и за тях щяха да се полагат грижи! Особенно съм възмутена от хора, които твърдят, че обичат животните и дори гледат животно, а в същото време на улицата ритат уличните кучета, ей така за удоволствие! Животните били диви, били опасни, а ние? Нима понякога ние не сме много по-жестоки от тях?!
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе пак някои хора гледат да им се отпуснат пари, които да прилапат без нищо да се свърши, кого аджеба лъжете?!
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Много си злобен и агресивен! Кой знае как насъскваш мастията си по хората! Споко, ще си намери бренекето или отровата!
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
На бездомните кучета мястото им е в кучкарника , или да бъдат създадени места кадето да се отглеждат и които иска да си вземе куче да ходи там, а не да се разхождат по улиците да хапят хората и после разни природозащитници да разправят че бездомните кучета били невинни и безобидни животни.Защото има хора които получават по 1600 евро заплата от европеиски фирми и фондации които , когато някои подаде сигнал за определн район че има опасни кучета и кучкарите дойдат и ги преберат в кучкарника , тези хора които получават тези пари отиват и ги вземат от кучкарника и пак ги пускат там откадето са били взети.И няколко пъти в седмицата обикалят и ги хранят тези бездомни кучета.На тези хора неим пука че кучетата хапят жени деца и т.н тях ги интересува да си вземат парите които им дават тези фирми.Каде в някои голям еврпеиски град има такова нещо като бездомни кучета които се мотаят из централните и обществени части на града.
12
0
 
1
 
! Отговори
gogo01 преди 15 години
И в Велико Търново е така,истински кошмар са кучетата особенно вечер по кварталите.не-можеш да си пуснеш детето навън,и не само него.и аз бих ги запуцал с двуцевката.
11
0
 
0
 
! Отговори
Ram преди 15 години
Да не си заразен с бяс? Предлагам ти да се гръмнеш, ако не искаш да се мъчиш още от гадните си мисли
10
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 15 години
В хаоса, който е настъпил, първата грижа трябва да е за хората - после за животните.
9
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
"- куче, залято с киселина. " dano toq koito go e zalql poluchi syshtoto nakazanie ..samo ako go znaeh koi e, nesymneno shteshe da si go poluchi..
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Когато накажат стопаните на псетата, които изядоха жена в с. Недялско, ще повярвам, че има смисъл от тея глупости-до тогава Killing the fucking shit!
7
0
 
1
 
! Отговори
fgg преди 15 години
мамицето ви гадни зоофили, под ножа заедно с бездомните ви ***...
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Това "четири лапи" ми звучи като депутатска организация-граби с 4 лапи, ***!
5
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да има сурови наказания за мъчителите, както е навсякъде по "белият" свят!
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
В тая турска провинция се извърпва целенасочен геноцид на един народ, тея тръгнали да пишат за правата на животните?! Не смятате ли, че докато не заживеем като бели хора, няма да ни грижа и за животните?!
3
1
 
0
 
! Отговори
hehe преди 15 години
То на такива садисти животът им го връща , тъпкано , рано или късно
2
0
 
0
 
! Отговори
pit bula преди 15 години
parvo ni triabva zakon za xorata .ta da mogat da vlizat politicite i banditite v zatvora pa posle kato se poopravim 6te pomislim i za ku4etatai da dopalna v priutite za ku4eta dnevnata razkladka na edin pes e v pati pove4E ot kolkoto na edin pensioner v BG.sas45G.trudov staj
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
какви животни бе? Във Варна ще ме изядат барабар с дрехите нощно време *** организирали се на дружинки. Разни бесни кучета хапят деца. Какво сте се застъпили за тези улични ***? Къде в Европа се скитат бездомни кучета по улиците на Лондон , Гьотеборг, Париж....??!?!