Само ако можеха да говорят...

"Венецът на природата" е по-жесток, отколкото можем да си представим. Ще дойде ли ден, когато мъчителите на животни ще влизат в затвора?
19 мар 2009 19:15,
389
Само ако можеха да говорят...
Снимка: Булфото

Материалът съдържа потресаващи примери на жестокост към животни. Въпреки че част от текста не е подходящ за хора със слаби сърца и деца, редакцията на Dnes.bg вярва, че единственият начин тази нечовешка практика да бъде ограничена до минимум, е като се дава публичност на всички подобни случаи. 

“Всеки ден получаваме сигнали за случаи на грубо нарушаване на Закона за защита на животните в цялата страна и все по-често сигнали за използване на огнестрелно оръжие срещу животните.

В повечето случаи това остава безнаказано”, обяви на пресконференция днес Явор Гечев от Организацията за защита на животните „Четири лапи“.

“За съжаление, в България не е проблем човек да се снабди с огнестрелно оръжие и да го използва. Това се доказва напоследък не само с използването му срещу животни, а и срещу хора”, продължи той.

“И когато става въпрос за престъпления срещу животни, институциите за защитата им - Националната ветеринарно-медицинска служба и органите на МВР - остават безучастни.

Те отказват да изпълняват Закона за защита на животните дори и в случаи, когато става дума за използване на огнестрелно оръжие, което като проява би трябвало да се санкционира от МВР”, възмути се Явор Генчев.

Фондация „Четири лапи“ е ангажирана със Закона за защита на животните и изпълняването му. Хората там са изключително притеснени, че зачестяват случаите на малтретиране не само на бездомни, а и на домашни животни.

Законът за защита на животните от една страна е много добър като текст, но от друга - не се прилага и доказателство за това са стотиците ненаказани извращения с животни

Фондацията, съвместно с организацията "Град за отговорни хора", стартира кампания за въвеждане на промени в наказателния кодекс, които да класифицират особено жестокото отношение към животни (убийство, осакатяване, боеве с животни) като престъпления и за тях да се предвиждат освен големи санкции, и затвор.

„Вчера в парламента промените в Наказателния кодекс са били включени за разглеждане на второ четене“, заяви Надина Тошева, представител на организацията „Град за отговорни хора“.

Тя допълни, че в европейски страни като Великобритания такива закони са приети и действат още от 19 век и е крайно време да се приложат и у нас.

"Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора", каза ветеринарят д-р Бобадова, като цитира световни проучвания, сочещи именно това.

Тя сподели, че в клиниката, в която работи, постоянно водят наранени по особено жесток начин животни.

Кадрите и видеоматериалите на малтретирани животни, които показа на пресконференцията, бяха потресаващи, а историите, които разказа - разтърсващи.

Пред очите й деца нападат бездомно куче, а после и клошар с дървени пръти. За забавление.

Видяхме снимки от нейната всекидневна практика:


- куче, залято с киселина. Спасено от ветеринарите.
- котарак, застрелян с арбалет – стрелата го е пронизала от хълбок до хълбок. Спасен от ветеринарите.
- котка, подпалена за забавление. Спасена от ветеринарите. Три дни е била в кома, сега е добре, но когато спи - пищи. Психическата травма е завинаги.
- снимки на бой с кучета. /По изоставени площадки и строежи в района на София редовно се организират боеве с коне и кучета, обясни д-р Бобадова/.

„Много често, ако кучето загуби в боя, главата му демонстративно се отсича на сцената. Боевете завършват с травми за животните, често водещи до смърт“, допълни тя.

- коте, което баща убил пред очите на детето си
- кадри на серийни убийства на котки в Русе (изкормени)
- куче, минало последователно през прегазване, пребиване от бой, осиновяване и после застрелване
- прострелян два пъти котарак. Остава инвалид.
- отвратително прерязани с въже гърла на кучета. Някои не оцеляват.

Д-р Бобадова не спести и потресаващия клип с мъж, който пребива до смърт коня си с дървен прът (конят е вързан късо, а мъжът го удря в главата, докато пада в предсмъртни гърчове).

Както и клиповете, заснети от вече станали известен с навиците си Евгени Андреев (Аспидов), който взема животни, обявени за осиновяване, за да храни змиите си с тях (боа удушвач, тигров питон и две силно отровни гърмящи змии).

Аспидов с наслада изчаква змията да инжектира отровата си и детайлно заснема ухапването и предсмъртните гърчове на жертвите.

Протяга ръка и бие закачлив чимбер на полумъртвото хамстерче, около което е обвита змията, тананика „Зайченцето бяло” на агонизиращото зайче...

След смъртта ръката му ритуално погалва главата на змията. После дере, разфасова и предлага храната на змиите.

Истинският му мотив не е просто да осигури евтина храна за екзотичните си любимци, а да изпита патологично удоволствие от мъчителната смърт на животинките.

Той описва екзекуциите си във форуми, публикува заснетите клипове в сайтове, хвали се, като не крие задоволството си от липсата на действащи закони, които да му попречат.

Ще излезе ли прав, че е недосегаем?, питат в сайта на организацията "Град за отговорни хора".

Интернет пространството се взривява от възмущението на хората. Сайтовете и клиповете започват да изчезват, а той - видимо стреснат, трие сам всичко публикувано.

Следва проверка на адреса му в софийското село Горни Лозен, но се окзава, че той вече не пребивава там и с това всичко приключва.

„Законът за защита на животните не работи“, заключи Явор Гечев.

„Дори след купищата жалби, няма нито един наказан по закона“.

Това, което очакват от „Четири лапи“, е до края на месеца на второ четене да бъдат гласувани промени в НК, които предвиждат затвор и по-високи глоби за убийство на животни по мъчителен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако не дай си боже теб или детето ти Ви нападне освирепяло от глад улично куче , такава статия ли щеше да напишеш?Кучетата или на верига или клетка в двора, или да се разстрелват на място.Направи справка за болестите, предавани от бездомни кучета.И после пусни детето ти да играе в пясъчника в кварталната градинка, дето го препикават *** ,например.
338
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 15 години
До преди година имах куче - порода коли.Почина от старост.Обичам животните,но уличните кучета от квартала веднъж се нахвърлиха на майка ми,беше ухапана на 4 места.Е кажете ми как да не стоя на терасата с въздъшната пушка и видя ли улично куче да го стрелна!!!
337
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Ааа, моля, моля, свинята е изключително вкусно животно и никой не трябва да подценява нейните качества.
336
0
 
0
 
! Отговори
психиатър преди 15 години
Цццццц леле какви ненормалници имало, Владковци ,Сретковци ,Метковци-вие сте истински находки за психиатрията -социопати в най-гнусния и отблъскващ вид,"човешка " *** !!!!!!!
335
0
 
0
 
! Отговори
Майкуууу преди 15 години
Боже, колко скучаещи хора имало тука. Хора, get a life! Цял ден си седите на компа и си чешете езиците. Get a job, бе! Намерете си хоби поне...Бла бла...Статията е разкошна. Обърнахте го на бездомни, домашни и прасенца. Хората говорят за жестокост и насилие. Никой не видях да пише, че няма да плюскате спокойно свинско. *** търбусите.
334
0
 
0
 
! Отговори
androsbg преди 15 години
незнам защо трябва да се поляризират мненията. Изборът не е или кучета или хора. А проблема е да се намери начин, по който да съществуват заедно.Съветвам хората които постоянно се изказват радикално да не избиват комплексите си по този начин.Статията е за всички *** които по нечовешки начин мъчат животни. Не самозащита. Аз съм за това да се криминализира.Колкото до този *** със змиите - моля се някой ден да изпита какво им е на жертвите им. Това е - ако има господ, той ще го подреди. Когато има беззаконие е така....
333
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Ти деца имаш ли? Или си просто поредната лигава пуберка в този форум, която вместо да си пише домашните, се разсейва с компютъра?Ти какво си мислиш, че ако куче скочи срещу детето ми, нещо ще ме спре да размажа песа на паважа ли? С голи ръце даже! Абе изкукала нация. Събрали се някакви ***, да обясняват, как да пазим душевното равновесие на ***, докато ни изпохапват по улиците и изпонасират градинките на децата.Искрено се надявам "природозащитниците", които кометират тук, да са просто 2-3 недорасляка и още толкова стринки с разклатен хормонален баланс, които пишат с по няколко ника. Щото в противен случай, това означава, че са се намерили над 100 човека, които застават зад каузата "Нека кучетата изпохапят децата ни". Което вече просто не знам с какви думи да го опиша.
332
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
От друга страна, вярно е има един особен тип хора с малко дебели вратове, малко коса, ланци и впити потници, дето си въдят питбули и прочие животни. Е тия тъпоци какви шамари заслужават, не е истина...
331
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Владко, лол, ще ме умориш бе човек ахахахахахахахахахахахахаfag
330
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз пък имам съсед който си пуска добермана без каишка и без наморник да се разхожда пред блока (блока е на 14 етажа, с два входа и с по 5 апартамента на етаж). И добермана хуква като види човек да се приближава или да излиза от входовете - разчитаме само на нещастника да си извика кучето и да го хване за да може да се разминат хората. Заради подобни нещастници животните страдат.
329
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 15 години
Котките и кучетата заслужават аманитин или ореланин - убиват клектите на бъбреците и черния дроб и животното умира бавно в старшни мъки.
328
0
 
0
 
! Отговори
Mimo преди 15 години
ееее Винкел нъде си бе боксьорче ??? аз съм Мимо бе от на Явор старшия момчетата дето ходихме за Жени питончето да го тепаме ама беше се изнесъл, сети ли се ? Винкел евала ти правя брато, ако оная мишка верно се престраши брато само ми пиши или звънкай на брат ми! имам си още Валтера, ако извади газавелка му пръскам капачките а вие го почвате! с тебе сме Винкел, евалата брато, смърт за ония !!!
327
0
 
0
 
! Отговори
грег преди 15 години
Един ***-ник уби кучето ми на село. Беше много хубаво куче,, умно и послушно. Даже се беше научило само да си маха каишката :) извърташе се по някакъв странен начин. Като ме видеше и ме прегръщаше с лапите си, все едно дете ме прегръщаше.. и сега го няма..убиха го и го захвърлиха в болкуджийски контейнер, защото влязло в чужд двор :'( ..За тия не-щастници няма прошка, но няма и наказание за съжаление....
326
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Сериозно сега, аз се дразня на кучета, ама да седна да ги убивам... тва е гадно бре!
325
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
всички вие жалки смешни убитаци, които си избивате агресията върху животните сте загуба на материал! сигурна съм, че посягате и на децата си (тези, които така пламенно защитавате), защото само един органичен жесток *** може да изпитва удоволствие от това да причинява болка на същество, което не може да се защити!да, разбирам ви позицията за децата, но това, кето ви липсва е толерантност! не разбирате ли,че някои хора гледат на животните като на деца. и те попиват начина на поведение на семесятвото, в което са, и те зависят изцяло от хората, които се грижат за тях. за малко храна, внимание и топлина, отговарят с цялата си безмерна любов. какво точно ви притеснява тук? а да, глътниците - а знаете ли,че има хора, които отделяме от собствения си джоб,за да водим безпризорни кучета на кастрация и обезпаразитияване? правим го за доброто на всички, но вие роптаете, че сме се били застъпвали за тъпите твари. очевидно няма угодя, а удогя няма, защото вие просто искате да имате къде и върху кой да си избивате злобата от безсмисленото си съществуване!живея в къща с двор, от както ми отровиха 2 кучета и 3 котки гледам всичките си животни в къщи. с какво точно тези животинки са нарушили нечие баложейнствие? вие имате ли представа какво е да загубиш животно? не, не ви жегава нали? същото е като да загубиш близък човек, даже боли повече, защото с животното никога не е имало предразсъдъци, не е стоял въпроса \ъа той\тя дали ме обича\..тези същества правят всеки по-добър човек, те наистина учат на любов...е, и на мен ми писна от вас. ходя на разходка, пазя да не минем покрай някое сополиво дете, чийто родители си мислят че имат права върху целия парк. и като капак, ако някои реши, че моето куче му пречи пак ли ще го отрови? добре, щом искате да изкараме на показ човешката жестокост, аз ви казвам съвсем спокойно - ако нещо се случи на някое мое животно отново, изобщо няма да ми тежи на съвестта да напръскам де що има катерушки и пързалки в града с отрова за мишки (която е предпочитана ви за отърваване от животните)...вижте сега какво е да живееш в постоянен страх за любимите си същества! хубаво ли е? но помнете - вие не виждате лощото в това да убиеш животно, аз пък не виждам разликата между животно и дете - животно не бих могла да убия, те са личности, но децата са просто една дразнеща врещияща маса, която лесно може да се отстрани...вие нямате право да лишавате друг от правото му на живот! само защото се мислите за най-върховната издънка на еволюцията не забравяйте че всички сме животни, всички имаме един строеж, всичк имаме душа...кой ви дава правото да решавате кой живее и кой умира?и на мен ми писна, както и на вас...ще видим как ще се развият нещата..просто внимавайте да не ви сполети същата учащ да ви лишат от обичано същество, както някои от вас са направили на други
324
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Ах този ведър шегобиец Влади. хахахаха
323
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 15 години
Не се ***. Съвременното общество има нужда от санитари като изброените в по-долното ми мнение да прочистват човешкия род от всякаква ***, за справка има тема в .lovehate.ru за Чикатило. Подобни санитари се учат като измъчват и убиват котки и други животни.
322
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
.I.ядката исках да кажа
321
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Aaaaaa, sorry, Влади:-))Аз помислих, че .о.я.д.к.а.т.а е смени псевдонима:-))
320
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Абе Влади се е..б..а..ва бе