Митрополит Николай: И моята униформа е религиозно натрапчива

Светият отец определи Вълчев като "министърът, този нещастен човек"
28 мар 2009 14:46,
181
 Митрополит Николай: И моята униформа е религиозно натрапчива
Снимка: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай контрира яростно позицията на министъра на образованието и науката и вицепремиер Даниел Вълчев по отношение на вероучението и религиозните символи в училище.

Той направи това както в проповедта си в храма „Св. Георги Победоносец” в Кърджали, така и после пред журналисти.

След като определи Вълчев като „министърът, този нещастен човек”, той се разгневи и на забраната за религиозните символи в училище.

„А деца с неприлични облекла? Много ви моля! Защото тази забрана вероятно цели да забрани и на мен да вляза в училището, защото моята форма ще се окаже натрапчива в религиозно отношение!”, изстреля владиката в отговор на въпрос.

Той подчерта, че България е светска държава, но това не пречи празниците Възкресение Христово и Рождество Христово да бъдат официални празници.

„На герба на нашето мило отечество най-отгоре има кръст Христов. Това не нарушава светския характер на нашата държава. Аз не съм сигурен, че това, българският ученик да се прекръсти преди началото на учебните часове за успех и за Божие вдъхновение чрез духа на премъдростта, е нещо лошо”, посочи висшият духовник.

Той уточни, че официалните вероизповедания у нас са подкрепили концепцията за вероучението, препоръчана от Светия синод, в това число и от мюсюлманите.

Митрополитът припомни, че „с нея се предлага въвеждането на предмета „Религия” с три модула, като децата и с помощта на родителите си да избират изучаването на православие, ислям или етика, по подобие на „Западен език”.

„Проблем в инославните ние не съзираме”, поясни дядо Николай. И продължи с обвиненията в „безхаберие, безотговорност и духовна немощ” спрямо министерството на образованието и науката, и персонално към министър Вълчев.

„Знаете ли, ужасяваме се от вестите, които чуваме за агресията сред учащите се, за наркоманията, за алкохолизма. В същото време българската държава търси и намира неадекватни средства за преодоляване на тази агресия.

Аз не съм убеден, че със засилване на полицейското присъствие в Студентския град в София или в българското училище ще се намали агресията.

Духовното присъствие трябва да бъде осезателно, за да се изгради у българските деца съзнание, страх от греха в този живот”, каза още владиката.

Dnes.bg припомня, че вчера по време на парламентарния контрол Даниел Вълчев каза: "Смятаме ли да задържим това положение, при което едни деца учат ислям, а други - православие - това е най-важният въпрос за нашето образование".

По неговите думи преди време е имало дискусия как да се изучава религията. Надделяло е мнението тя да се преподава в етичен и философски контекст при това в общ предмет религия, в който да се преподават заедно постулатите на всички вероизповедания от познавателна гледна точка.

За съжаление, по неговите думи, тогава тази позиция не е срещнала подкрепа.


181
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
8
 
32
 
! Отговори
Sara преди 14 години
Ох, ама наистина, трябва малко по-широк кръгозор на образование за някои. Къде се е чуло и видяло висш духовник да се разхожда по костюм. Айде да видим кой Гуру, Папа или Кардинал би си свалил одеждата, за да сложи светски дрехи, израз на човешката суета, сексуалност, гордост и самомнителност.
179
8
 
32
 
! Отговори
baba marta преди 14 години
ministara e prav-v imeto na religioznia mir.trebva daje ot4eto da si turi 4eren kustium i 4erno bombe.i popa v edno otno6enie e prav.u4enici i u4eni4ki trbva da slojat uniformata.velikobritania e velika strana i vsi4ki u4enivi hodat s uniformi.posle kato stanat studenti-moje po civilno,no ne i kato v na6te uu-6a,mezi na bardak.e,tva e da begam 4e 6e mi izgori boba.
178
8
 
32
 
! Отговори
dme преди 14 години
[quote]Децата трябва да се учат на истинси полезни неща за живота а не на вашите простотии.[/quote]Кои са полезните според вас неща- сексуалното им ограмотяване, може би.
177
8
 
32
 
! Отговори
Debora преди 14 години
Kakvo znachenie ima dali si balgarin ili ne..? Tuk stava vapros za dve razlichni neshta, Viara v Bog i Religia. Kak ne razbrahte, che niama "nash Bog" ? Bog e edin za vsichki. Ima 10 Boji zapovedi, koito sa absolutno ednakvi kakto v TANAH(Tora) taka i v Novia Zavet i Korana. Zapovedi koito se narushavat vseki den i chas , kakto ot evreite taka i ot hristianite i musulmanite. Bseki obrashta sobstvenoto blagopoluchie v ugoda na Boga. Choveshkata sklonnost za priemane bez neobhodimost ot razbirane e dovela do poiavata na razlichnite religii. Religiata v svetsko uchilishte moje da bade istoria na vsichki religii bez molitvi i slujbi. Sazdavaneto na religiozni uchilishta shte dade pravo na svoboden izbor za vseki balgarski grajdanin. Ateistichnoto otnoshenie na ministerstvo na prosveta ne e dobro. Obuchenieto ne triabva da s prevrashta v monopol.
176
8
 
32
 
! Отговори
balgarin преди 14 години
Да аз съм православен християнин. Родителите ми са ме кръстили. Това обаче не ме прави набожен. Ходя на църква на празниците. Нямям нищо против църквата, нито против джамията или синагогата. Едно от нещата с които се гордея с България е, че всеки българин може да избере дали да е християнин, мюсулманин, будист, юдей или какъвто реши или да не е религиозен. За мен и библията и корана са еднакво ценни книги и мисля, че не е лошо в училище да се придобива представа за тях в чисто хуманитарен план. Познанието не е навредило на никого. Такова е отношението ми и към езиците говорими в родината ни. Много бих се радвал да мога да говоря и турски и ***, както и арабски, немски, руски и т.н....
175
8
 
32
 
! Отговори
Sara преди 14 години
Вярвам, че ако всички свещеници и духовници в БПЦто бяха като митрополит Николай, не само Пловдивчето, ами и цяла България, щяхме да се радваме на по-спокойни дни. Днешното падение на България - в това число и на Пловдив, който беше люлка на културата преди да дойде "демокрацията"... - се дължи на дълбока духовна празнота, заблуда в материалния блясък на модерния свят и липса на чиста, не просто сексуална, любов. Ако повече хора се вслушваха в красноречието и сладката уста, на този ревностно пазещ Христовото учение митрополит, ако проникваха в устремения му поглед, ако виждаха силата му, макар облечена в иначе слабичко човешко тяло, ако малко вникваха в думите му и дръзваха да говорят за болезнените въпроси на живота с него, щяха да бъдат по-щастливи хора. А сега всеки в България само се оплаква, само плюе, реве, мрънка, завижда и се крие от съседите си...
174
8
 
32
 
! Отговори
Slavi преди 14 години
Просто се потресох като прочетох тези коментари какви слепци, каква сребролюбие и агресия лъха от повечето коментари!За пореден път се доказва, че тази бъркотия в държавата не е случайна!Когато говорим за училище ние говорим за образовани на подрастващите с предмети и факти който потвърждават или опровергават истината! Училището трябва да подготвя децата, то трябва да образова, да учи. Какво виждаме? Нека всеки сам си отговори.Това прави предмета Вероучение задължителен!!!!! Вероучението трябва да бъде в правата вяра в Господ Иисус Христос. Разбиратели няма да тръгне тази държава към прогрес ако не стане православна пак, няма начин! Няма друга истина освен Иисус Христос, Аз имам 2 висши образования но нито едно от тях не ми е дало това което съм чул в църквата или прочел в Библията или богословските книги, невероятно но факт!На тези дето пък са избрали не православната вяра нека напомня че часовника трака и миговете отлитат и смъртта дебне , рано или късно ще дойде и до тях. Нито аз нито те могат та избягат, а тогава какво ще дадат за заблудата си.Господин 171. приличаш на наивно дете което вярва на случайности и се плаши от тъмното а без страх посяга към огъня без да съзнава, че ще си навреди. Господине ти дето виждаш Алах в камъните, чушките, доматите кактуса и прочие (да изгледах клиповете дето си ги посочил) Не е случаен факта, че рая ви се обяснява с ядене и пиене и плътски удоволствия. Каква слепота, мислите като животните, а сте паднали дори и по ниско и от тях.Не виждате ли БЕСОВЕ почитате.Но всеки си прави своя избор. Браво на Митрополит Николай защо всички свещеници не са като него, Бог да го благослови.
173
8
 
32
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Юдео-христянската православна секта не трябва да натрапва сектантските си символи в светските училища. Могатда отворят доброволни училища към църквата си (неделни и т.н.) и да си натрапват православните сектантски символи колкото искат там.
172
8
 
32
 
! Отговори
Ивайло Франц преди 14 години
И особено до 135, 168, 171 и всички като тях, които от седми век след Рождеството на моя Бог и Спасител Иисус Христос се опитват да пренапишат и изопачат Неговото Благовестие, Възкресение и Победа! Аз много добре знам кой съм, откъде съм и накъде отивам! Ще го кажа на всички, които не знаят какво са, откъде са и накъде отиват и с това повече няма да коментирам нечестивите съскания на създания изправили се срещу своя Творец и Неговия Народ!Аз съм ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН! БЪЛГАРИН! ГОСПОДАР НА ТАЗИ ЗЕМЯ, СИН НА СВОЯ РОД И ПАЗИТЕЛ НА СВОЕТО ОТЕЧЕСТВО! АЗ СЪМ ВОИН ГОСПОДЕН, ЧИЯТО ДЕСНИЦА Е БЛАГОСЛОВЕНА ДА НОСИ МЕЧА НА ВЯРАТА, КОЙТО ЩЕ ОТРЕЖЕ ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА!Аз ВЯРВАМ:(1) в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.(2) И в един Господ Иисус Христос, Сина Божи, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове; Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.(3) Който заради нас човеците и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.(4) И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда и бе погребан.(5) И възкръсна в третия ден, според Писанията.(6) И възлезе на небесата, и седи отдясно на Отца.(7) И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви, и царството Му не ще има край. (8) И в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.(9) В една свята, съборна и апостолска Църква.(10) Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете. (11) Чакам възкресение на мъртвите.(12) И живот в бъдещия век. Амин.Бог да ви е на помощ НЕВЕРНИЦИ!А на вас, православно вярващи братя и сестри, благословен и спасителен пост и радостно посрещане на ВЕЛИКИЯТ ДЕН ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА НАШИЯТ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС! ПОБЕДИТЕЛЯТ НА СМЪРТТА! И не забравяйте никога думите на нашият Спасител: И ще бъдете мразени от всички, заради Моето име; а който претърпи докрай, той ще бъде спасен. (Марк.13:13)Обичам ви всички - вярвящи и невярващи, обичащи и мразещи!Простено-прости!Ивайло Франц4 Неделя на Великия Пост Преп. Йоан Лествичник29 март 2009 година от Р.Хр.
171
8
 
32
 
! Отговори
преди 14 години
koyto se moli na isa alehiselam toi izliza ot pitya na allah azze ve celle i stava nay golemiya gresnik isa alehiselyam ne e sin na allah azze ve celletoi prosto e edin pratenik na allah azze ve celle viv svestenniya koran pise ,,allah nyama jena za da ima sin tova e nedopustimo za allah,,vnoviya zavet na yuhanna isus alehiselam kazva ce sled nego ste doide knyaza ce ste doide i stenauci horata da vyrvat viv allah ce allah e edin vlezte v googil i napisete ibretli goruntuler ste vidite cudesa svasiya gospod allah egospod na vsicki hora nyma znaceniye ot kakva rasa sa
170
8
 
32
 
! Отговори
140 преди 14 години
Който и да е разумен , що годе и любознателен към световната история на хората, човек не може да отрече че първата мафиотска структура в човешкото общество, създадена с цел винаги да облагодетелства себе си, карайки племето да воюва със съседните племена за повече благинки, а респ. и жертвен материален дан за боговете в лицето на духовника, е била тази на религиозните първобитни идеолози - племенните шамани, мъдреци и пр. псевдо пророци или оракули.Целта им е била с измама да си спестят умората от участието в придобиването за себе си, представяйки го като чуждо задължение по обективна божия воля - повеля към хората, чрез тях като личности - божии избраници.:)
169
8
 
32
 
! Отговори
58 преди 14 години
И Библията и Корана имат едни и същи корени. В основата на религиите седи (именни седи, а не стои) идеята за управление на страха чрез съдбовно възмездие свисше, за безусловността на наказанието при грях. Едва ли някой истински морален човек би се ръководил от изучаването или не на религиозни закони, за да живее в мир със себе си и невоювайки задължително с другите, още от малка училищна възраст, за доказване на правилната си религия . Моята религия са правата на децата, правото им сами да избират в какъв религиозен батак да се вкарват , дали да си вкарват изобщо ежедневието и интересите си в някаква остаряла обществено-религиозна притчност или не. Децата се раждат материалисти и никой от възрастните няма природното право да ги заставя да подтискат насила материализма си, да отстъпват ризата си на другарчето, да се подлагат доброволно на шамари по бузите, да забравят игрите, за да се кръстят или дупят в колективни метани към нещо, несъществуващо пред очите им, но живеещо някъде на небето, вместо да се радват на уменията си , като откажат да пренебрегват качественото в себе си, заради по-непросветените. Примиренческата философска матрица на религиите е отесняла за съвременното човечество и ограничаването на духовното му познавателно любопиттрво, от училищната скамейка още, в ареала на стари човешки вярвания е фактически блокаж на развитието зародиша на рационалното мислене в полза на бъдещето и собственото житейско време, а не път към духовно развитие на ценности. Религиите винаги са базирани на мъката човешка - или я отричат като полезна, или я величаят като праведна. да робуваш на религия означава да се покоряваш на хората, които ти я предлагат като посредници между божественото и човешкото. Да превръщаме и децата си, чрез училището в одължени да са им идеологични роби? Не, мерси!Но пасаран!:)
168
8
 
32
 
! Отговори
Debora преди 14 години
Ivailo, prochetoh Nuri i iskam da ti kaja , che s cialata si prostotia toi ima pravo. Da izpoviadvash Novia zavet bez da poznavash Staria zavet e kakto da se nasladish na plodove ot darvo bez koren. Istinata ne vinagi e udobna i priatna za slushane. Tora (zakonite na staria zavet), Neviim i Ktovim stoiat v osnovata na trite religii. Po tozi zakon e jivial i Isus., po kasno i Mohamed. Oshte togava te razgranichavat viarata v Bog, religiata i choveshkite manipulativni obichai. Obichaite sa tezi, koito razdeliat horata na religii, a Viarata e tazi koiato gi obediniava. Celia problem na hristianite idva ot tova, che Isus e viarval v Bog, a nie viarvame v Isus , koito se iaviava sred prostosmartnite kato Bogo-Chovek.Tova obarkvane vodi do poiavata na ateizma sred hristianite.Evrein i musulmanin -ateist mnogo trudno shte sreshtnesh, no sred nas hristianite za sajalenie-da. Bolno mi e kato cheta i razbiram kolko mnogo e osakaten balgarskia narod.
167
8
 
32
 
! Отговори
Ивайло Франц преди 14 години
ПРОЧЕТЕТЕ българи, какво и как пише Nuri Djurin - 135, до мен - 119!!! НЯМА НУЖДА ОТ КОМЕНТАР!!! ПО-СТРАШНО Е, ОТКОЛКОТО ОЧАКВАХ!!! Това е позицията и мирогледа на изповядващите исляма в Отечеството ни! Това е избирателят на ДПС, който се гласи пак да управлява! ПРОЧЕТЕТЕ!!!
166
8
 
32
 
! Отговори
Debora преди 14 години
B edna posoka po razlichni patishta! Tova e istinata. Za vseki triabva da ima po neshto.Kakto svetski, taka i religiozni uchilishta. Koi kakvoto iska, tova da uchi. Monopol, shtanca moje da e dobar nachin za sashtestvuvane, no ne i za razvitie.
165
8
 
32
 
! Отговори
bogoslov преди 14 години
Popovete izobshto ne zaemat mqsto v obshtestvenia jivot zatova Bulgarina e tolkova degradiral psihicheski moralno i sqkak oshte ot maluk.Ako vqrata Hristova zaemashe centralno mqsto v surcata na horata oshte ot ranbo nashata nacia shteshe da procuvtqva i bude dominirashta v svetoven mashtab.Nikoga tezi koito sa othvurlqli Boga ne sa stigali daleche.Putqt im e kratuk pishe v bibliata.
164
8
 
32
 
! Отговори
Пинко преди 14 години
Аз вярвам в невидимия розов еднорог!
163
8
 
32
 
! Отговори
Доню Донев преди 14 години
Има един стар виц, дето слепците опипвали слон и после описвали какво представлява той. Тук по отношение на религията, науката и изобщо знанията в повечето мнения нещата стоят горе долу по същия начин. Нормално - доминиращият в нашия свят юдейски фарисейски талмудизъм е такава егоистична свръхрасистка каша, че за продължи доминирането си, има нужда да забърка колкото се може повече каши на повече места. Специално по отношение на християнството това започва още със смъртта на Иисус и включването на юдейски елементи в него от Савел /Павел/, сам наричащ се фарисеин, син на фарисеин. А който иска да се задълбочи в тази тема - да чете Паул дьо Лагард.По нататък - религия и религиозна деноминация /църква/ винаги са доста различни, а понякога дори противоположни.Светските сили и деноминациите се сработват на база користни интереси, което забърква нови каши и създава паравани за действията на безскрупулните гадни некадърници.По-нататък - религиите се различни! Ставането, еволюцията, е вселенски принцип на Абсолюта, наричан в религии /не религиите, защото има и други варианти с тях, както е примерно с даосизма, който се базира върху даото, което грубо е нещо като път, ама много по-дълбоко и сложно/ Бог, а във философии - Абсолютна Идея, Дух /абсолютния дух, не знаещ предели, е самия Бог - по Хегел/. Затова и християнството е единствената абсолютна религия, защото е плод на цялото развитие на човечеството до момента, или казано по-точно - на ставането на абсолютния дух в себе си на абсолютен дух за себе си. Да, християните трябва да сме толерантни и сме толерантни, но това не означава заради тъпо живуркане да не отстояваме достойнствата и предимствата на християнството, още повече, че християнските църкви обикновенно малко правят това.Дълга тема, но за да завърша - една от най-големите каши, забъркани от гореспоменатите е противопоставянето на религията и науката. Та самата наука в съвременния и вид е плод на християнството и се е формирала в Средновековна Европа. Но колко ловко и колко често са били насъсквани една срещу друга!Пак се наканих да завърша, и пак се налага да продължа. Не сравнявайте Иисус с прпороци, включително Мохамед! Той е и Син Човешки, но е и син Божи, затова самият той е Бог в триединството. Само той говори "казвам ви", а не "казано ми е да ви кажа".
162
8
 
32
 
! Отговори
преди 14 години
Този е луд бре, цял Пловдив е свидетел на щуротиите му. По-добре да го запрат в лудница вместо да му дават трибуна на налудничавите му изявления.
161
8
 
32
 
! Отговори
Свободен преди 14 години
Нека попа си проповядва щуротиите на наивниците по църквите и не изисква от всички нас да търпим щуротиите им! Училищата са за УЧЕНЕ, не за суеверия, за кръстене8забрадяване и пр. Крайно време е поповете (от всякакъв вид) да заемат мястото си до звездобройците и да не претендират да са фактор в обществения живот.