Трагедията в Лим - пет години по-късно

На 4 април 2004 година автобус падна в реката, 12 български деца загинаха
4 апр 2009 09:22,
39
Трагедията в Лим - пет години по-късно
Потъналият автобус. Снимка: Фондация "Ангели от Лим"

С поклонение пред мемориала на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора ще бъде отбелязана петгодишнината от трагичния инцидент, при който във водите на реката загинаха 12 деца от Свищов.

За поклонението отпътуваха трима представители на Фондация „Ангели от Лим” и заместник-кметът на община Свищов Пламен Александров.

Пред мемориала, който представлява пречупени ангелски криле, цветя ще поднесат и българският посланик в Черна гора Мая Добрева и посланикът ни в Сърбия Георги Димитров.

Dnes.bg припомня, че катастрофата стана на 4 април 2004 г., към 22 ч. българско време, когат автобусът, превозващ децата, падна в 40-метров каньон, в придошлите води на река Лим.

Загинаха Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

Катастрофата стана на пътя при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим.

В него има група от 34 ученици и 16 възрастни, които се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище “Николай Катранов”, гр. Свищов.

За виновен за трагедията бе признат единия от шофьорите – Илия Измирлиев.

Първоначално съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му бе намалена на 4 години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.