Споко! Никой няма да ни пипа книжовния български език

130 хил. души се подписаха в миналогодишна и ненужна петиция в защита на А, Б, В...
27 апр 2009 10:23,
66
Споко! Никой няма да ни пипа книжовния български език
Снимка: Булфото

Форумите в интернет луднаха по миналогодишна петиция, качена в мрежата, която призовава българите да защитят езика си.

До момента близо 130 хиляди души са положили подписа си в защита на българския език, след като миналата година политици и общественици съобщиха за идеята на шефа на парламентарната комисия по образование Лютви Местан да отпаднат стандартите за изучаването му.

Петицията беше инициирана през лятото на 2008 г. заради предложението за отпадане на държавното общообразователно изискване за усвояването на книжовния български език – чл.16, т. 4 от Закона за народната просвета.

Тогава огромна част от сънародниците ни разтълкуваха случилото се като отпадане на изискването да се изучава книжовният език, но всъщност няма такова нещо, защото учебните програми по български език и литература за всеки клас и етап съдържат подробно и конкретно разработени стандарти.

Ето какво пише в закона:

Г л а в а   в т о р а

ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания се отнасят за:

1. предучилищното възпитание и подготовка;

2. степента на образование, общообразователния минимум и учебния план;

3. учебно съдържание;

4. усвояването на книжовния български език;

5. системата за оценяване…

В Закона за народната просвета има още една клауза, която защитава изучаването на книжовния български език:

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) В детските градини, училищата и обслужващите звена официалният език е българският. Училищното обучение осигурява условия за усвояването на книжовния български език.

Още едно доказателство, че българският език няма да бъде заличен, са думите на образователния министър Даниел Вълчев, казани през август 2008 г.:

 "Няма да отпадне държавното образователно изискване за задължително изучаване на български език в училище", каза той.

Тогава Вълчев заяви, че е готов да инициира и участва в подготовката на закон за българския език.

"Важно е, да се знае, да се говори правилен български език", подчерта Вълчев.

В заключение:

Гореизброените факти са достатъчно доказателство за това, че стандартите за изучаване на книжовен български език няма да отпаднат.

Въпросът е бил на дневен ред през лятото на 2008 година и също тогава е бил решен.

Петицията, която в момента истерично обикаля форумите в интернет, всъщност не е актуална, нито необходима. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Човек да се смее ли, или да плаче. 90 % от участниците във форума сте скарани с българския език. Вие, които днес наричате себе си българи, имате повече общо с марсианците, отколкото с българите. Истинските потомци древните българи са тези, които искате да гоните от собствената им родина днешните турци и гагаузи в Тузлука, Герловото, Източния Балкан, Делиормана и Добруджа, ненавиждани и днес както и по времето на Исперих от вас, славяните, които днес гордо се кичите с тяхното истинско име.
44
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Боже, колко неграмотници! 90 % от участниците във форума сте скарани с българския език, пък сте щедри на поучения. Какви ли ще бъдат децата ви?
43
1
 
3
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
42, щом си "някой",все едно си НИКОЙ,така че отивай на....НЯКЪДЕ !
42
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 14 години
ХА ХА ХА! Само това не бях чувал!Ми който си няма друга работа - да лудува по форумите :-)Побъркани хора колкото щеш - от кризата ще е да знайте!
41
1
 
3
 
! Отговори
Долу ДПС!!! преди 14 години
"Истеричната" петиция не е актуална,нито необходима,нали така!?Само че е показателна!Защото СДС(Пешо Коня)ПРЕДАДОХА КИРИЛИЦАТА, а червените лакеи бяха готови за 16-та република!И усилено изучаваха СЪВЕТСКИ език!Затова Сидеров има голяма подкрепа!А парламентарните мишоци нека се ослушват и да го имат предвид!Да живее България!
40
1
 
3
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
За мен, за "майчин"език се брои езика,където е родена майката ! Например,ако отида да живея в Щатите,може и да владея английски,но поради факта,че съм родена(и живяла) в България,майчиният ми език е БЪЛГАРСКИ,а не етнически турски от български произход !
39
1
 
3
 
! Отговори
ultrasa преди 14 години
Абе трябва да се излезе пред НС(тъкмо и го забраниха). за интернета.
38
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Ако ще и 90% да са турско говорящи - когато обслужват обществения интерес, тези хора са ДЛЪЖНИ да говорят, четат и пишат на официалния език - БЪЛГАРСКИЯ. На майчиния си да говорят сред приятели и в семейството! Ако толкова държат да говорят други езици - значи нямат работа на общинска или държавна длъжност!
37
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
абе къв дзигански език кви 5 леа бе те нямат писменост и чат пат вмъкват бг у турецки думи ,че за много неща си нямат свои може ли да се изучава език без писменост баламурници
36
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Турския език няма място в Българските училища.който иска да го учи да заминава за турция и да не се връща.
35
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Часовете по майчин език стават част от програмата на учениците от V до VIII клас. Те ще бъдат в частта на задължително избираемите предмети (ЗИП). За майчин език се броят турският, ромският, арменският и иврит.Преподават за байрама.Граматика, синтаксис, морфология, умения за четене, слушане, писане ще усвояват учениците, които се запишат да учат турски език. Работа на авторските колективи е да подберат текстовете в учебниците, но е задължително да представят такива за байрама и адетите (обичаите).Другото условие е да има материали от български автори на турски език. Ще се учат легенди, разкази и текстове от световни и турски творци.
34
1
 
3
 
! Отговори
hdhdhdhd преди 14 години
А не те ли смущава, че си написал "лицето Местан"... тоя е абсолютен Г Ъ З, все едно да объркаш католик с катогъз....
33
1
 
3
 
! Отговори
evil преди 14 години
хахахаааааа 130 000 бълХари все още могат да пишат !!!!!! Много готско преброяване. Даже си мисля че и толкова са много. В *** нямало да пипат българския език докато окончателно всички спрат да говорят на него. А на излорите умната, не русата.....
32
1
 
3
 
! Отговори
ultrasa преди 14 години
браво бе днес.бг! отново се изложихте. тая петиция винаги е актуална.
31
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
..Е ТУРСКИЯ ЕЗИК!! ТОЙ Е ЕЗИКА НА ПРИДОШЛИТЕ ЗАВОЕВАТЕЛИ, ИЗБИЛИ МЪЖЕТЕ И ПОРОБИЛИ ЖЕНИТЕ ИМ. И тъй като времената са други, сега процеса протича по начин, подходящ за времето - с разрушаване на държавата отвътре и завземане на власта стъпка по стъпка в нея.
30
1
 
3
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
Сега,по този повод,се сещам и за" Възродителния процес" при Т.Живков и мога само да съжалявам,че тогава намесата (пак на БКП) е попречил да бъде завършен ! Сещам се и за "самоубилия се" Емин, и за думите му,че няма да стане предател на родината си !
29
1
 
3
 
! Отговори
Христо преди 14 години
Уважеми Номер 5,Държавните образователни изисквания са задължителни и според проекта за нов закон. А част от тези изисквания е учебното съдържание. Тоест ще има задължително за изучаване съдържание. Освен това, както е записано в член 8 училището е длъжно да осигурява изучаването на книжовния български език. А пък дали учениците го усвояват добре или не ще стане ясно от оценките им.
28
1
 
3
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
За какво говориш,бе 21 ?!...Какво право,какъв "майчин"език,като сигурно майките им,че и бабите им тука са родени ! А по въпроса за самосъзнанието им, който е осъзнат турчин - да хваща пътя за Турция !!!! На какво прилича това - новини на турски,вестници закупени от ДПС,джамии повсеместно,строеж на турски университети,*** и потури....Абе,махайте се от страната ни,бе ! Вървете си в Анадола,като толкова се срамувате,че живеете в България! Какво толкова да "си мислим" !....
27
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Скопие отдавна е вече двуезичен град- официално! Скоро и София ще стане , ако не се събудим , братя и сестри Българи!
26
1
 
3
 
! Отговори
Quetzalcoatl преди 14 години
В България има един официален език. Тези "BG GRAGDANI" преди да станат български граждани е редно първо да научат официалния език на новата си родина. Ако пък тука са се родили и до пълнолетие все още не са науили Български - толкова по зле за тях. Това е неуважение към родината. А относно това дето петицията била излишна - по скоро лицето Л.Местан е излишно. Ако нямаше такива *** като него нямаше да има кой да дава такива безумни предложения.