Споко! Никой няма да ни пипа книжовния български език

130 хил. души се подписаха в миналогодишна и ненужна петиция в защита на А, Б, В...
27 апр 2009 10:23,
66
Споко! Никой няма да ни пипа книжовния български език
Снимка: Булфото

Форумите в интернет луднаха по миналогодишна петиция, качена в мрежата, която призовава българите да защитят езика си.

До момента близо 130 хиляди души са положили подписа си в защита на българския език, след като миналата година политици и общественици съобщиха за идеята на шефа на парламентарната комисия по образование Лютви Местан да отпаднат стандартите за изучаването му.

Петицията беше инициирана през лятото на 2008 г. заради предложението за отпадане на държавното общообразователно изискване за усвояването на книжовния български език – чл.16, т. 4 от Закона за народната просвета.

Тогава огромна част от сънародниците ни разтълкуваха случилото се като отпадане на изискването да се изучава книжовният език, но всъщност няма такова нещо, защото учебните програми по български език и литература за всеки клас и етап съдържат подробно и конкретно разработени стандарти.

Ето какво пише в закона:

Г л а в а   в т о р а

ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания се отнасят за:

1. предучилищното възпитание и подготовка;

2. степента на образование, общообразователния минимум и учебния план;

3. учебно съдържание;

4. усвояването на книжовния български език;

5. системата за оценяване…

В Закона за народната просвета има още една клауза, която защитава изучаването на книжовния български език:

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) В детските градини, училищата и обслужващите звена официалният език е българският. Училищното обучение осигурява условия за усвояването на книжовния български език.

Още едно доказателство, че българският език няма да бъде заличен, са думите на образователния министър Даниел Вълчев, казани през август 2008 г.:

 "Няма да отпадне държавното образователно изискване за задължително изучаване на български език в училище", каза той.

Тогава Вълчев заяви, че е готов да инициира и участва в подготовката на закон за българския език.

"Важно е, да се знае, да се говори правилен български език", подчерта Вълчев.

В заключение:

Гореизброените факти са достатъчно доказателство за това, че стандартите за изучаване на книжовен български език няма да отпаднат.

Въпросът е бил на дневен ред през лятото на 2008 година и също тогава е бил решен.

Петицията, която в момента истерично обикаля форумите в интернет, всъщност не е актуална, нито необходима. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
VAIS преди 14 години
Днес във вестник Труд пише, че турският и *** езици ще се изучават вече като ЗИП. Тоес стават задължителни. Следва да се разбере много ЯСНО, че "СОЦИАЛИСТИТЕ" и върхушката на ДПС стават опасни не само в икономически план, чрез явните си далавери, но тези ПОЛУЖИВОТНИ, скрити зад маските на политици, стават вече заплаха за целостта на държавата в стратегически аспект. Положението е много сериозно. И нека всички БЪЛГАРИ, които са решили да не гласуват, не си въобразяват, че по този начин НАКАЗВАТ политиците ни. Те наказват собствените си деца и бъдеще. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да гласуваме, но никога НЕ за тройната коалиционна, антинационална и бандитска ***. Зощото точно тези *** са на път да ликвидират родината ни.
24
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Tatarov, да ти се изцвъка на Ченгиз хан коня, бре бастар с бастара ти!
23
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Другарке учителке, ами же съ изучава ли и католишки йизик от Ракуски, Пло(в)ди(в)ско?
22
1
 
3
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
14-ти,така е,но смяташ ли,че изборите са начина ?! Аз не смятам...Няма да има "избори",защото няма да има ИЗБОР ! В настоящия етап всеки един от нас може да предвиди от кои партии ще бъде създаден следващия Парламент,например : БСП,ДПС,Герб,Атака,Сините,Напред и т.н. и всичките тия в низходящ ред...А колкото повече хора са гласували(независимо за кого),толкова повече гласове ще бъдат" отчетени " за тези партии...Не ГЛАСУВАНЕ трябваше да чакаме(да им кензам на мирните средства),а БОЙ до откат на заврените мишки в Парламента още през януари !
21
1
 
3
 
! Отговори
Tatarov преди 14 години
AKO V EDNA OBSHTINA IMA 50 % TURSKO GOVORIASHTI BG GRAGDANI ,TE NIAMAT LI PRAVO DA IZUCHAVAT I OFICIALNO DA POLZVAT MAICHINIA SI EZIK V PUBLICHNIA SEKTOR. NIKOI OT TIAH ,NE E VINOVEN ZA PROIZHODA SI I SAMOSAZNAITO VSEKI SAM OPREDELIA ZA SEBE SI
20
1
 
3
 
! Отговори
учителка по тракийск преди 14 години
Като факуртативен предмет за отличниците и любознателните ни ученици, ще се изучават и няколко книжовни форми на добруджанския език т.е. дубружанскя изикь, както е книжовната форма на този прастар език.
19
1
 
3
 
! Отговори
BF преди 14 години
Е, к'во като го оставят "книжовния" ни език!То и латинския не е забранен,но отдавна е мъртъв. Въпросът е за дали е нужен въобще,при положение, че се говори от около десетин милиона подлежащи на претопяване емигранти(в това число и бъдещите такива).
18
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
За съжаление, петицията си е съвсем актуална... Просто АКО МОЖЕТЕ, ОПРОВЕРГАЙТЕ ПОСТ 5 В тази държава каквото си наумят депутатите на ДПС, това става, рано или късно. Промените в закона за задължителен български език е първата стъпка към окончателното ни превръщане в географско местоположение... после... лека полека -още отстъпки, строежи на нови джамии там където "вярващите" са под 0.1% от населението, агресивни изисквания за "уважаване" и "признаване" на религиозните различия, И НАКРАЯ...КОСОВО, ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТО...Тук, на Балканите ние знаем кой кой е...
17
1
 
3
 
! Отговори
учителка по тракийск преди 14 години
Следва и въвеждането на изучаването на македонския, помашкия, шопско-трънския и тракийско-кариотския език в българските училища!
16
1
 
3
 
! Отговори
kalinka преди 14 години
по предложение на Местан от учебната програма ще отпаднат българския, математиката , историята и географията като същите ще бъдат заменени от изучаване на корана и турски език!Това очаквам да бъде следващото предложение на местан!!!!!Срамно е да се предлагат такива промени ,а два пъти по срамно е да бъдат одобрявани!!Така на мангалчетата в родопите няма да им стане по-лесно , а нашите деца ще стават все по неграмотни
15
1
 
3
 
! Отговори
Maya преди 14 години
Никой нищо не е приемал на 20.03. на първо четене. Не говорете глупости. Законът за изменение на Закона за народната просвета е приет на 30 май 2008 г. и не засяга чл. 16, ал. 4. Оттогава няма нито нов закон за изменение, нито законопроект на тази тема.
14
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
отпадането на конкретния текст от закона е първа стъпка към въвеждане на втори официален език - турския.Постъпателно и неотклонно България се турцизира с оглед пълното й обезличаване и асимилиране на българския народ. Това е. Предателите бог ще ги съди.А може би и ние на тези избори.
13
1
 
3
 
! Отговори
tan4etonet преди 14 години
"Споко!Никой няма да ни пипа книжовния български език." - само дето половин потурчена държава няма да го изучава !...
12
1
 
3
 
! Отговори
SvobodeN преди 14 години
Защо ще искат промени в закона? Досега какъв им беше проблема. Щом някой иска промяна, значи иска да променя по свой възглед нещата. А като е внесен законопроекта от Лютви Местан, значи нещо турско ще се прави. Стига сте слугували на чужди интереси.Приятен ден.
11
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Във форумите пише че ще отменят българския език и щели да въвеждат като задължителен китайския.*** комунисти прости.Национални предатели :)
10
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
а на мен ми прилича на цитат на министъра на образованието, тоест на него му клонят към нула, а?
9
1
 
3
 
! Отговори
prayer4eto.blog.bg преди 14 години
което тук не е споменато - стандартите. Едно изречение от сорта на "Важно е, да се знае, да се говори правилен български език" ми говори много за познанията по български език на новинаря - "-->0" (да се чете "клонящи към нула")...
8
1
 
3
 
! Отговори
Balakov преди 14 години
AMI ,TO OT KNIGOVNIA EZIK NISHTO NE E OSTANALO. BG EZIK TOLKOVA SME GO PROMENILI POSLEDNITE 50 GODINI,CHE TOI SAM NE MOGE DA SE POZNAE. RAZBIRA SE,SME NAPRAVILI VSICHKO VAZMOGNO DA SE OTDALECHIM OT SASEDNITE NAM SLAVIANSKO GOVORIASHTI STRANI
7
1
 
3
 
! Отговори
n преди 14 години
vaob6te za kakavo 6te e mahat,tazi to4ka ne e pre4ka za nikoi osven za turcite,tova 6te im pozvoli da ne u4at bulgarski s predtekst 4e ne im e po silite. Izvinqvam se no na tela nqmam kirilica
6
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
izobshto ne e ludvane, zashtoto sa sposobni na vsichko!