Обявяват сътрудниците на ДС в частните медии

Голяма част от агентите на тайните служби обаче остават скрити
3 авг 2009 10:33,
31
Обявяват сътрудниците на ДС в частните медии
Снимка: БГНЕС

 

Евтим Костадинов, председател Комисията по досиетата съобщи преди дни, че в началото на август ще бъдат оповестени сътрудници на бившата Държавна сигурност в електронните медии.

Очаква се това да стане днес.

„Около 2210 журналисти, работещи в около 200 частните радиа и телевизии, са проверени”, каза тогава Костадинов.

„Но това са имената на работещи в електронните медии от 2006 г., там се запазват 5-те процента, работили в службите.

В случая обаче се проявява слабостта на Закона, защото това трябваше да бъде прегледано от 1989 г.”, уточни тогава Костадинов.

Една значителна част от агентите на комунистическите тайни служби в четвъртата власт обаче ще останат скрити, защото законовото ограничение, наложено от предишния парламент, не позволява обявяването на сътрудници, работили за медиите преди 2006 г.

Това на практика означава, че онези агенти, които в периода 1990–2005 г. са работили като журналисти, няма да бъдат обявени.

„Това е добър пример за възможност за разширяване на полето на действие на закона, защото при сегашното положение не може да се говори за пълно отваряне на досиетата”, отчете председателят на Комисията. Това мнение защити и бившият председател на комисията методи Андреев.

Законът предвижда проверките за заемащите публични длъжности като членовете на Министерския съвет, Народното събрание, съдебната власт да започват от 1990 г., докато за извършващите публични дейности - от 2006 г.

Заради това разграничение не могат да бъдат проверени например ръководители на фалирали банки, социолози и бивши журналисти, които вече не извършват дейност, попадаща в обхвата на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
язвата преди 14 години
Ами техните застъпници не знаеха ли,че са измамници? Съмнявам се! И те се бяха наредили на хорото за да грабнат нещо,така ,че хак да им е !
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еми крайно време е да се види кои от тия , дето все ни дават акъл, са били на конци , дърпани от ония с мъртвите очи и кръглите, плешиви челца( вижте за пример П.Сертов).
28
0
 
0
 
! Отговори
А 007 преди 14 години
Че те,всички журналисти,не са ли АГЕНТИ.Те непрекъснато събират и донасятна някого информация и чакат за това да им се плати!Сега най-много,следПОЛИТИЦИТЕ,в България станаха ЖУРНАЛИСТИТЕ.С лопата да ги ринеш.Каквито са ни МЕДИИТЕ,ТАКИВА СА НИ ЖУРНАЛИСТИТЕ И "АГЕНТИТЕ" (Справка КОРИТАРОВ - АЛБЕРТ )
27
0
 
0
 
! Отговори
dsa преди 14 години
Фирмата Караман е пътят към истината за аферата "Бойно", за която тази сутрин говори новата еко-министърка. Заради кражбите в Бастиона на Доган, изселници дават три депесарски общини на ГЕРБ - 24rodopi.com
26
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 14 години
Прав си. Днешните и да се спукат няма кой да ги вербува за агенти, щото доста мъничък им е интелектуалния потенциал.
25
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 14 години
А дали ще разберем? Нали сега същите пишат и за новите си ГЕРБ-ерски шефове? Май малко повечко са ви илюзиите.
24
0
 
0
 
! Отговори
danko преди 14 години
koto i da praim bratq ... si4ko e qsno problema hi4 ne e v mudjite te sa lesni za opravqne .... no baba vanga e kazala drugo 4e jalata rasa i budizma 6te zavladeqt sveta i 6te go vladeqt vo vek i vekov ...koito ne vqrva na baba vanga ...6e povqrva ili toi ili vnucite mu .... jaltite kazvat taka ....budizma e obedinqva6t element za hora ot razli4ni rasi i kulturi i to si e taka tam nema bogove 4ove6kiq duh ima sobstven izbor i pat BUDA - edin den mnogo hora na zapad 6te ni razberat tai sta i sq
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз мисля че 2/3 от "журналистите" в днес.бг са ченгета и лижат г.ъза на партията и СССР ....
22
0
 
0
 
! Отговори
оперативен работник преди 14 години
Стига с тези глупости! Комисията по досиетата е рожба на българската мафия с цел да се дискредитира агентурния апарат на държавата и тя да не може да се противопостави на криминалния контингент. За ваше сведение, в държавните учреждения във Федерална Република Германия работят над 17 000 бивши сътрудници на бившите органи на бившата ГДР. Не се правете на по-папести и от папата! Членовете на комисията искат само да задоволят перверзния си нагон да се гаврят с хора, служили на държавата по тогавашните закони. Ако ви се ловят престъпници, започнете с ББ, охранител и кум на Големия Маргин. Ако ви се ловят чужди агенти, започнете с Паси и Калфин.
21
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 14 години
Що, имаш притеснения ли от това?
20
0
 
0
 
! Отговори
до по-долния комента преди 14 години
Германия си ги отвори всичките веднага следпрехода и започнаха начисто.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Българите сме големи ***! Никоя държава не разглася подобна информация - само ние! Това ли е най-важното нещо което трябва да е на дневен ред! Ако тези хора са работели за просперитета на България то днешните мутраци и богаташи работят за себе си против интересите на България! Съвременни те *** ако им се предостави възможност да продадат държавата въобще нямаше да се замислят! Кое тогава да ме кара да говоря против тези от ДС? Аз съм против днешните андрешковци и Бай ***!
18
0
 
0
 
! Отговори
удивен преди 14 години
Голяма част от агентите на тайните служби обаче остават скрити- ЗНАЧИ СА ДЕЙСТВАЩИ, ТАКА ЛИ?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Може да ти задреме и на ануса,така че споко.
16
0
 
0
 
! Отговори
Фифи преди 14 години
Дреме ми на патката, че ще ги кажат...
15
0
 
0
 
! Отговори
плувка преди 14 години
Ами да изменят закона така че да ги видим всички. Определено има причина това ограничение да е наложено от предишния парламент, и ще е хубаво цялата истина да излезе наяве.
14
0
 
0
 
! Отговори
aman преди 14 години
Ivan Kostov na syd!
13
0
 
0
 
! Отговори
agent преди 14 години
Davaite agent Bor to6okata . Tva v BG bukano sus Dc agenti na vsqkude jurnalqta postove vuv parlamenta vlasta za6to li ??? i tuk ima6e razni hahovci 4e nedai si boje na6ite bili primerni 20g tezi podlogi zabavqt razteja na BG vun
12
0
 
0
 
! Отговори
дааа преди 14 години
Най- после ще раберем кои от ревящите журналисти са бивши агенти и са писали платени репортажчета за тяхните червени шефове.Не че повечето статии са планети от някой но поне ще рзберем от кой?
11
0
 
0
 
! Отговори
snoopy преди 14 години
ХАХАХХАХХАХАХА. Какво сте ми я сложили тая снимка от гейм парти?! Това трябва да си представяме че е медия ли? Вашия офис така ли изглежда? Нищо чудно че пишете яко глупости.