Бившият военен министър Николай Цонев на съд

Прокурори преглеждат неизгодни договори за доставки за армията
20 ное 2009 10:37,
45
Бившият военен министър Николай Цонев на съд
Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия министър на отбраната Николай Цонев, съобщи БТА.

Той ще отговаря за купуването на американска поточна линия за строителство на хангари, складове и казармени помещения.

Машината е струвала на държавата близо 13 милиона лева, като парите били взети от бюджета на военновъздушните сили.

Военните прокурори са повдигнали обвинението на Цонев в качеството му на бивш управител на дирекциите "Снабдяване и търговия" и "Управление на доставките" към МО.

По това обвинение той ще отговаря за сключени неизгодни, според прокуратурата, договори за доставки и съхранение на хранителни продукти на армията.

Според прокуратурата от тези сделки министерството е ощетено с около един милион лева и 143 000 долара.

В края на август прокуратурата възобнови три досъдебни производства срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев след извършени служебни проверки от Военноапелативната прокуратура.

Разследванията се отнасят за периода 1999–2000 година.

Още по темата

Веднага след като гръмна "розовият" скандал в МО, Цонев обяви, че ако е имало злоупотреби, то контролната система в министерството е щяла да ги улови.

Той смята, че отговорност за розовите БМВ-та носи директорът на изпълнителната агенция, която ги е купила, а след това още две агенции, които са ги наследили, но не са ги пребоядисали.

"Съжалявам, че тези розови истории развалиха имиджа на министерството, който съм градил. Розовите БМВ-та никога не са били ползвани от Министерството на отбраната", каза през септември Николай Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Танкистка преди 14 години
Едва ли след това ще ви е странно, че единствено при неговото управление (реализирано между впрочем с подобаващо заплащане на когото трябва) , бюджетът на МО не достига за елементарни дейности - заплащане на ел.енергия, заплати на хигиенисти и др. дреболии. Така че, колеги не изпадайте в заблуждение. Г-н Цонев трябва да си понесе заслуженото (в което се съмнявам дълбоко, защото той работи с всемогъщата сила на парите). Могат да бъдат дадени още факти и цифри, но има ли смисъл?!?...
44
0
 
0
 
! Отговори
Танкистка преди 14 години
вкл. и хонорара от 50 000 лв на Л. Иванова, вкл. и комисионите от покупки на апартаменти на цени 3 пъти по високи от пазарните или от продажби на почивни домове, вкл. забравените фирми Нилана и още 3-4 регистрани в Панама, на които е собственик до юли 2008 г (много след като е станал министър), на незаконните уволнения на стотици служители на личния му неприятел Стоянов и поставяне на техните места многоугодни до оакване негови хора, в 99 % случайни и некадърни .... следва
43
0
 
0
 
! Отговори
Танкистка преди 14 години
Имам чувството, че повече от коментарите тука са написани от самия Цонев или неговия адвокат. Трохичките, които той пусна във вид на заплата, порцион или друга социална придобивка бяха част от грандиозната му предизборна кампания, която той реализира с държавни средства, най вече от социалната му агенция, ръководена от вярната му приятелка. Мисля, че трябва да бъдат разследвани не поточните линии, а източниците на разходите му за последните избори (вкл. и платените гласове - continue...
42
0
 
0
 
! Отговори
До лъжегенерал преди 14 години
Добре беше по празници 13-тата заплата тя беше факт ама сега по скоро 4 години няма да има такова чудо "13" .
41
0
 
0
 
! Отговори
лъжегенерал преди 14 години
ей колеги незнам кво е крал Цонев но поне даде по една троха, а сегашния ще го видиме следващата седмица (кво ли е надробил лъжегенерала) с промените във Военния закон, но май като чета по форумите не е в интерес на военните,дано греша
40
0
 
0
 
! Отговори
Статистик преди 14 години
До:umfagane-за Военното НДК не съм съгласен с теб то е започнато през 2004г. а тогава май бе министър Николай Свинаров ипосле при Веселин Близнаков продължи да се налива а Николай Цонев спира този строеж. А ако се докаже че е крал тогава съм съгласен с теб.Но може и да са го подвели тези около него защото в армията той само подписва а има едни полковници който вършат всичко както и в други министерства.
39
0
 
0
 
! Отговори
umfagane преди 14 години
до: anonimen Човека имаше късмета да хване икономически добри условия в годините от 2006 до 2008, когато бюджета на страната преливаше от излишаци и се трошаха пари за щяло и нещало.
38
0
 
0
 
! Отговори
umfagane преди 14 години
до: Статистик1-во Човек... я ми обясни кой наля МИЛОНИ В ТАКА НАРЕЧЕНОТО "ВОЕННО НДК", този паметнк на простотията - сграда, която не може да върши никаква работа на Българската Армия. 2-ро Не ме интересува кой какво е направил за армията, темата която разискваме е дали този човек е крал ! И ако се докаже, че е крал да...3-то Има и други сайтове, където по-ясно е описано за какво става въпрос. Там прочетох много неща и те съветвам и ти да прочетеш, преди да даваш компетентно менение.
37
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
Аз съм военнослужещ и мога да ви кажа че от 20г. Н.Цонев наи много полезни работи е направил за армията.
36
0
 
0
 
! Отговори
Статистик преди 14 години
До umfagane: Къде в статията прочете че като министър Н.Цонев е злоупотребил с нещо става въпрос за 1999-2000г.А затова дали е имал смелост от предшествениците си и сегашния той поне не плачеше а с малко приказки действаше.И това явно те дразни мои човек.Този господин е достоен за уважение а не като сега хленчештите за щяло и не щяло.Ти май нямаш поглед на нещата от вътре ако си спомняш преди него кой бяха министри В. Близнакови Н.Свинаров а този има смелост и чест да застане пред медийте.
35
0
 
0
 
! Отговори
асд преди 14 години
Това е министър направил изключително много за личния състав на Българската Армия!Заслужава уважение!
34
0
 
0
 
! Отговори
umfagane преди 14 години
до: СтатистикТи май имаш проблеми с четенето и рабирането на текстовете !Има раследвания и за перода докато е бил министър и за периода 1999-2000. Така, че пърово чети като хората и след това ми обеснявай кое как било. Относно направеното от него..., пак казвам, че това не е темата на статията. Ако просто си измисляш аргументи да го оправдаваш, това е съвсем друга тема. И какво означава "... имаше смелоста да увеличи заплатите.." ? Ти изобщо в ред ли си ?!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Статистик преди 14 години
До: umfagane Ще ти кажа виж годините за който се води" Разследванията се отнасят за периода 19992000 година."А за разследване като министър на отбраната да се говори нещо.За направеното ти посочвам градове в който действат вече детски градини,военни общежития и нови жилища за военнослужещи.Стара Загора,Карлово,Казанлък,София.Той имаше смелоста да увеличи заплатите им на трипъти през неговия мандат.
32
0
 
0
 
! Отговори
Дражко преди 14 години
Тц,тц,тц..........
31
0
 
0
 
! Отговори
umfagane преди 14 години
до:СтатистикРазследвания има, защото има причини и тези причини са разкриването на мафиотските схеми за изотчване на държавата от бившите управляващи. Освен това, за да има осъдени трябва да има работеща съдебна система, а тя е независима и освен това неработеща в Република България. "Този Н.Цонев направи доста неща от предишните"Би ли ми обяснил, какво значение има какво е направил, след като темата тук е за това което е откраданал. Това коментираме и това е смисъла на статията !!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако всички вкупом влязат в затвора от днес за утре, ще заприлича на "народния съд", дето не са влизали в затвора, ами някъде по-надълбоко...Както се казва, хубавите работи стават бавно. Имайте търпение. Четири години що си траяхте, а сега - давай! Спрете се малко!
29
0
 
0
 
! Отговори
съда да работи преди 14 години
кога искате да ги вкара бб някои от комунистите и турците-сега или веднага.Той да не е съда в българия.Без следствие без доказателства -днес казват за някого и веднага за ухото и в затвора.Утре казват за други двама и до един час ги вкарват в затвора.Някои са провокатори или буквално глупави щом вярват че това може да стане.Бойко прави това което никой друг не искаше да започне и постоянно получава упреци че не вкарва 5000 човека в затвора за един ден.Айде осъзнайте се и се спрете .
28
0
 
0
 
! Отговори
MayDay преди 14 години
Хора има закони и процедури, които задължително трябва да се спазват от всички, ако искаме да живеем в правова държава! Няма как днес да му повдигнат обвинение на който и да е и утре вече да е в затвора, щото тогава *** и турците ще ревнат! Хубаво е че прокуратурата повдига обвинения, значи има събрани доказателства, свършва разследването, влиза в съда и до няколко месеца живот и здраве първите печеливши трябва да започнат да влизат в панделата! ДПС,БСП и НДСВ в ЗАТВОРА!
27
0
 
0
 
! Отговори
asdasdwe преди 14 години
Не само да го разследват ами и в пандиза да го вкарат малко негоуто *** ! Ама само и той да беше
26
0
 
0
 
! Отговори
Статистик преди 14 години
Хора за всяка седмица се появяват данни за разследване на някой бивш министър от предишния кабинет.Моят въпрос е досега да сте чули или прочели че вече се води дело или е осъден някой бивш министър.Всичкото това е едно голямо представление на сегашните поради това че неумеят да ръководят страната на приказки го докарваме но на дела изоставаме.Този Н.Цонев направи доста неща от предишните и сегашния министър на отбраната и който е кадърен е неудобен.Стига с този PR господа управляващи.