50% от завършващите гимназия са неграмотни

Днес се проведе първото състезание по правилно писане
22 ное 2009 12:44,
275
50% от завършващите гимназия са неграмотни
Снимка: Булфото

Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски работи по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквото и умения да има, изтъкна още създателят на образователния портал.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото “Бъди грамотен". Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици – 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ “Петър Берон”.

Децата се представиха изключително добре и 3-ма от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешният тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

Учениците не искат допълнителни часове по български език и литература. Сред това, което ги затруднява, са причастията, обособените части, пунктуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
0
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
До 238, анонимен.Прекален оптимист си.Бих казал, след 20 години нахални и безочливи *** ще управляват малкото останали и неграмотни Българи, ако така продължават нещата.
253
0
 
0
 
! Отговори
учител преди 14 години
така е защото ,като оценяваме обективно децата/т.е. пишем 2 ки.. / идват родителите да се карат с нас УЧИТЕЛИТЕ И ДА НИ ИЗКАРВАТ КАКВИ ЛИ НЕ ...!! ВПРОЧЕМ УЧИЛИЩЕТО Е МЕСТО ЗА МИСЛЕНЕ И СИСТЕМАТИКА И ОТДАВНА НЕ Е ОСНОВНИЯ ИНФ-Н ИЗТОЧНИК / ТАЗИ ФУНКЦИЯ ИЗЗЕХА МАСМЕДИИТЕ И ИНТЕРНЕТ/,но за тази цел се иска УЧАСТИЕ И НА УЧЕНИЦИТЕ ... !!! А РОДИТЕЛИТЕ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ-УЧИТЕЛСКИЯ ТРУД Е МНОГО ТЕЖЪК И ОТГОВОРЕН ...ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ВМЕНЯВАТЕ ВИНА ЗА ВАШИТЕ НЕУДАЧИ С ДЕЦАТА !!!
252
0
 
0
 
! Отговори
Terika преди 14 години
Едва ли е толкова омайна и сладка и Къде е тя ?....... дори и не звучи !Българския език мутира, заедно с правописа и цялата пунктуация !
251
0
 
0
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
ама изобщо не съм даскал, МОЛЯ! :))))))) възмущавам се на учебниците, които познавам покрай децата си - слава Богу вече студенти, грамотни, но благодарение на заниманията у дома - с родител, а не с частен учител!!!!!!!!!!!!!!Имах предвид учебниците за 4-7 клас, написани са като от шизофреници! така не се възпитава култура и любов към РОДНАТА РЕЧ
250
0
 
0
 
! Отговори
геги преди 14 години
Това с образованието полуидиотска работа, трябва кардинални промени за да се промени нещо.
249
0
 
0
 
! Отговори
до Тerika преди 14 години
Това е много вярно.
248
0
 
0
 
! Отговори
геги преди 14 години
Аз съм гений никой не може да бъде, като мен. Половината са неграмотни,*** неспособни на нищо.
247
0
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 14 години
съгласна съм с теб че такива са 80 % от българите , само че те не ме интересуват , защото аз не съм такава (колкото и глупаво да звучи ). Не гледам в паничката на никой а казвам факти , това е различно ако не разбираш.Аз търся онези 20 % от българите , които стават за работа - само те са важни и те ще променят България !
246
0
 
0
 
! Отговори
Мария Златева преди 14 години
сайта с децата кой знае защо не се появи .ето го - http://***.youtube.com/watch?v=wyVWj2ulSeg
245
0
 
0
 
! Отговори
Гюзелева преди 14 години
Образованието пълен фарс. Децата с нищо не са заслужили това, постоянно се търси вина в тях защо не се обърне внимание на учителите, възможно е в близките няколко години да има някакво развитие ?!
244
0
 
0
 
! Отговори
геги преди 14 години
Очевидно някой умира да гледа в паничката на другия. Почва се от правописа, фирмата да не би да имаш такава, че как ще вземеш повече от него / неговият проект е всичко и нищо друго / нали трябва да има лапане с двата карбуратора. Другия ще го изкарам, ще му вменя, че не става за нищо, а и нещо повторено над 100 пъти става истина / така казват / през това време ще правя гуша, и ще гледам и насландисвам на чуждата паница поне, докато се усетят да гледат в моята.Така се правят пари.
243
0
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 14 години
да сбърках - грешка на ръката и на копчетата тука... пък винаги бързам и съм много емоционална няма значение взимай червения химикал и поправяй :)трябва да прочетеш изказванията на Кремена от Ст. Загора в dir.bg за да видиш какво значи "правопис " :)
242
0
 
0
 
! Отговори
Мария Златева преди 14 години
БРАВО НА ДЕЦАТА ! Ей хора , на никой ли в България не му пука ,че цяла седмица две малки наши момиченца направиха това , което едва ли някой български политик е направил - накараха италианците да им ръкопляскат. Браво на Ивелина Андреева Росенова и на Тоника Андреева Росенова ! Взеха първо място на конкурса за детски песни Zechino d" Oro в Болоня .Да са живи и здрави и те и тези , които са имали смелостта да покажат че може да сме по малки но сме също толкова кадърни и талантливи колкото
241
0
 
0
 
! Отговори
Мария Златева преди 14 години
и понеже говорим за деца бих искала да ви покажа какво значи българчета - ама истински. Предварително искам да кажа , че не ги познавам , но цяла седмица плача само като ги чуя - страхотни са ! Да са живи и здрави и те и техните родители , защото заслугата си е само тяхна. За нас остава удоволствието , че ги има и тези българчета
240
0
 
0
 
! Отговори
а? преди 14 години
добре де, тези деца нямат ли родители, учители, началници на учителите, началници на началниците на учителите и върховни началници!??
239
0
 
0
 
! Отговори
Terika преди 14 години
Кажи ми какви са ти прятелите за да ти кажа какъв си ти ? Kажи ми какво ти е семeйството за да ти кажа какав си ти ? Кажи ми какви са ти учителите за да ти кажа що за човек ще станеш ти ?!
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Честито да ни е! След 20тина години картинката е ясна - неграмотници ще управляват ***!
237
0
 
0
 
! Отговори
tery преди 14 години
Опитваш да вмениш нечий чувство на вина ? Ти безгрешен ли си ? Той, Наполеон също е сгрешил. :)))))))
236
0
 
0
 
! Отговори
Terika преди 14 години
На кой му пука, че те искат по- високи заплати при условие, че децата излизат неграмотни. В Япония ти дават заплата за това, че си познал в действителност времето.За добре свършена работа.
235
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Попрегледах изказванията надолу - дори критикуващите образованието правят бая правописни грешки...