50% от завършващите гимназия са неграмотни

Днес се проведе първото състезание по правилно писане
22 ное 2009 12:44,
275
50% от завършващите гимназия са неграмотни
Снимка: Булфото

Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски работи по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквото и умения да има, изтъкна още създателят на образователния портал.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото “Бъди грамотен". Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици – 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ “Петър Берон”.

Децата се представиха изключително добре и 3-ма от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешният тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

Учениците не искат допълнителни часове по български език и литература. Сред това, което ги затруднява, са причастията, обособените части, пунктуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 14 години
Браво ! :)
233
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Така е, когато децата учат английски и други котешки езици, приди да са научили Български !!!!А и всякакви статистики относно неграмотността на подрастващите са подвеждащи и поради друга причина - в тях броят и *** чавета наравно с децата. Всеки начален учител ще ви каже, че 90% от чаветата на практика са ***, неспособни да учат.
232
0
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 14 години
Преди двайсет години когато работих по разпределение в едно Чирпанско село така и на разбирах ( явно съм била много наивна ) защо след като някое дете не знае ще го пускаме в по горен клас. Даже спорех ама се оказа че финансовият аргумент както винаги е най - силният. т.е. пускат се да вървят нагоре в класовете деца само и само за да се запази бройката от минимун деца в класа . Защо се прави ? За да си запазят учителите работните места и заплатите. На кой му пука кой колко знае...
231
0
 
0
 
! Отговори
bendji преди 14 години
За да станеш учител ти трябва педагогическо образование. В противен случай професията се обезмисля. За да бъдеш учител не се иска само знание и умения това призвание.Според мен не може така да се разсъждава" са избутали с добри оценки за да не се гледа с лошо око на учителите, които са ги учили" това не е като да отидеш на фризьор и той да те фризира, така за да не се изложи всъщност твоята фризура и подстрижка е реклама за фризьора. До като в образованието нещата стоят по друг начин.
230
0
 
0
 
! Отговори
библиотекар преди 14 години
....за сметка на това пък има повече часове по чужди езици....преподавателите по БЕЛ отделят повече време за литература ,за да предадат произведенията и много по-малко по бълг.език за усвояване на езика....няма време пък изобщо за упражнения....тогава защо се учудвате от такива статистики?
229
0
 
0
 
! Отговори
жужа преди 14 години
С научните си трудове, с писането си на учебници, с нищо не потребните си проекти взимат луди пари на гарба на децата. За това образованието е под всяка критика. Половината си научни трудове ги пишат благодарение на Дипломните и Курсови работа на Студента, взимайки сламка от тях. Но, цетираме нечия мисъл трябва задължително да кажем името на кой философ е на кой мъдрец и прочие. Да изписват и имената на способните студенти, в нечийй научен труд в такъв случай очевидно това не го постигат сами.
228
0
 
0
 
! Отговори
библиотекар преди 14 години
Работя в училище и мога да кажа ,че следя отблизо нещата с тоталната неграмотност на учениците....но не са виновни децата - покрай новия закон за средното образование,който министър Вълчев още бързаше да въведе, се наложи да се смъква учебно съдържание от по-горен в по-долен клас/напр.материал,който се учи по принцип в 7кл.се смъква в 5 кл./....Учителите се бяха хванали за главите-как ще предават това ,което децата едвам разбират в горен курс ,на по-малките...има малко часове по БЕЛ
227
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 14 години
Може ли да си представите и колко от тези ниско-грамотни "деца" завършват университети? След като са избутали с добри оценки за да не се гледа с лошо око на учителите които са ги учили и изпитвали после влизат и в университетите с платено обучение (там кой какво гледа след като плащаш?) и хоп на пазара на труда за цвят и навалица, а част от тях стават и учители !!!! Никой не ни е виновен.
226
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 14 години
Няма да кажа нищо ново! Просто гледах интервю по една телевизия, в което един нАучен работник обясни как наистина учебниците написани от тях (включае с негово участие) са неразбираеми и на ниво БАН, но никои от тези нАучни работници не е отказал да вземе участие в тази кражба на пари за създаване на безполезни трудове. И така вече имаме, взети пари за нещо непотребно плюс бонус публикация която ще помага за израстването в титли на хората участвали в писането. Две в едно.
225
0
 
0
 
! Отговори
Terika преди 14 години
Много от учебниците са написани в стил аз съм студен ! Това че Вие, сте Господин Преподвател не означава, че децата са длъжни да следят и разбират вископарната Ви, мисъл. Разточителната Ви, не трябва да е разбираема за всеки един ученик. Да научат основинте правила, правилния правопис, думи синоними на други думи и чуждици. Как да се изразяват, и да умеят да разказват.
224
0
 
0
 
! Отговори
joly преди 14 години
до:азИзточна се пише със з,пред защо има запетая,а по-добри е с тиренце,както е видно.Членуването не коментирам изобщо.
223
0
 
0
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
Защо ли не се учудвам? Погледнете учебници по български език от - ДИФТОНГИ, МИФТОНГИ и к`ви ли не простотии, а децата така и не знаята, че пред ЧЕ, КОЙТО и т.н. се пише запетайка. Първо трябва да се изследва психичното здраве на авторите на тези учебници, както и на лицата, които са ги одобрили, след това - инерцията и овчедушието на учителите, безропотно преподаващи по такива учебници и след това - грамотността на учениците ...........
222
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Това е в следствие тъпите промени в образованието! Защо не признаете, че на запада не им трябват умни и учени хора каквито бяха от источна Европа. Прости хора по-лесно се управляват! Кой е двигателя на американския успех - китайците. Ако не е така защо търсят наши специалисти? По добри сме от тях но не си го признаваме, трябва ни повече самоуважение и кураж. Самочувствието ни е смазано от чуждопоклонничество и *** на ***...
221
0
 
0
 
! Отговори
AdVEnta преди 14 години
Като са им празни главите на тези шантонерките, защо изкарват по- висок бал, на кандидат -студенската кампания ? Скъпи,, преподаватели не приемайте руси с празни глави, дори и да са по- добри от най- добрите зубари, така наречените задръстеняци аналог на шантонерките. Ако това ще рефлектира върху имиджа на уневерситета Ви. Тогава рискувате през следващите години да не минете на акредитация, поради проявяването на дискриминация от страна на такива Анонимни словоизлеятели.И обиждаш ?
220
0
 
0
 
! Отговори
tery преди 14 години
Ти от себе си ли съдиш ? По лично усмотрение слагаш всички под един знаменател? Защото, като завършвахме с колегите абсловенти помолихме да се снимаме за спомен с преподавателите си единия категорично ни отказа.Много интересно как една шантонерка се закача за един преподавател и изкарва Висше ? Това от господари на ефира ли го видя ?
219
0
 
0
 
! Отговори
gueni преди 14 години
Въпроса е в льобов, любов ? Какво означава не искат ? Отива на училище и учи,ако ли не бачкане от сутрин до вечер да види какво е ако му харесва повече. В някои училища учители поголовно отсъстват, особенно по чуждите езици учениците свикват по цяла година да се размотават без целно. След това не ходели на училище как се става в 05, 30 ч. и първите часове да са им свободни? В следващите седмици едвали ще си направят труда да отидат въобще. Научете ги да ходят на училище.
218
0
 
0
 
! Отговори
Pensioner преди 14 години
Тук чух огромно количество оплаквания от учители и учебни програми. А някой да е влизал за секунда в час при тези, така наречени, "ученици". Те не признават нищо, пред тревата, Айфона и грима. Някой да е виждал как се отнасят към своите учители. Никой не може да им каже нищо, защото ако навремето един даскал можеше да им налее малко акъл, сега не може, защото всички ще го линчуват. Училищата са зависими от учениците. Бройката ученици е много важна, защото ще затворят училището. Така е.
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И педесет процента от завършваштите висше са шантонерки. Най лесният начин е да се закачи *** за някой изкукуригал професор и хоп, диплома за висше, че даже не е и фалшива. Това, че главата е празна, никой не го брои. Дедото доволен, шантонерката доволна, а и после гордо казва аз имам висше, че даже две за по комплексираните за да се доказват колко са по по най.
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Коя е последната книга която прочетохте? А коя е последната книга, която децата ви прочетоха? Като си отговорите на този въпрос, може и да приключи спора по темата. В крайна сметка няма нужда всички да са грамотни, нали трябва и кой да сервира в кръчмата, чисти улиците и т.н професии, които не изискват кой знае какви умения.
215
0
 
0
 
! Отговори
L преди 14 години
BG Bai Ganio