50% от завършващите гимназия са неграмотни

Днес се проведе първото състезание по правилно писане
22 ное 2009 12:44,
275
50% от завършващите гимназия са неграмотни
Снимка: Булфото

Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски работи по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквото и умения да има, изтъкна още създателят на образователния портал.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото “Бъди грамотен". Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици – 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ “Петър Берон”.

Децата се представиха изключително добре и 3-ма от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешният тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

Учениците не искат допълнителни часове по български език и литература. Сред това, което ги затруднява, са причастията, обособените части, пунктуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
0
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 14 години
LEIDI KAMENSKA....SCHTOM FRENSKIQT VI E PO SLAB OT ANGLIISKIQT....VECHE SAM SIGUREN CHE VAV VASCHATA MENAJERNICANE SE ZANIMAVATE....SAS ONAZI DOSTOINA DREVNA PROFESIQ...
213
0
 
0
 
! Отговори
някой си преди 14 години
квато ти държавата такъв ти е "батмана" и хората в нея,само дето никой българин не иска да си го признае
212
0
 
0
 
! Отговори
soregashi преди 14 години
А защо не "управител". Прекрасна българска думичка със същото значение. Нека управляваме, а не да менажираме. Да обновяваме, а не да реновираме.Пък и каква е разликата между двете чуждици? И двете думи не са български, че да се чувстваме толкова задължени да ги употребяваме :)
211
0
 
0
 
! Отговори
Канемска преди 14 години
Харесвам английския език и го знам повече от френския, обаче предпочитам да чувам демата "менажер", а не така популярното напоследък "мениджър". Менажер звучи някак си по-топло, по-приатно за ухото. Освен това тази дума я има от по-отдавна в нашия език от колкото мениджър. Но всички простаци и простакеси веднага се нахвърлиха да я използват, "щоту е модерна, разбираш ли?". Да, моята професия е менажерка в частна фирма, занимаваща се с една дойстойна, много стара дамска професия.
210
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ти си ***! Защо менажер да звучи по-добре от мениджър?
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НАПОСЛЕДЪК МАСОВО НАВЛИЗА ДУМАТА "МЕНИДЖЪР", ЗА БОГЖА ХОРА НИЕ НЕ СМЕ АНГЛИЧАНИ, "МЕНАЖЕР" ОЗНАЧАВА СЪЩОТО. ЗНАМ, ЧЕ Е ФРЕНСКА ДУМА, ОБАЧЕ ПО-ДОБРЕ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ НЕЯ, ПОНЕ ЗВУЧИ ПО-ДОБРЕ!!!
208
0
 
0
 
! Отговори
Ани 2 курс студентка преди 14 години
Нека да търсят проблема в учителите..Дисциплина само това може да проемни нещо.. но жалко ,че тази дисциплина липсва в България... Благодаря
207
0
 
0
 
! Отговори
ivan_varna преди 14 години
Za takiva kato teb se kazva "Izlqzla vu6ka ot selo i oti6la na 4elo." Blagodarq za vnimanieto.
206
0
 
0
 
! Отговори
Поли иска бисквитка преди 14 години
Може ли ей така невинно да попитам защо в България никога никой не пита народа? Защо ни налагат волята си без референдуми? Според мен за влизането ни в ЕС и такива решения трябва референдум, нали демокрацията е власт на народа? Да, ама не, те решавата а ние нямаме думата.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако смените учебниците ще има протест!!! Учебниците са си добри, някои учители - не са! Разберете го най-после.
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не, просто си *** и не ги разбираш.
203
0
 
0
 
! Отговори
Machiavelli преди 14 години
Ти що си на тва мнение, обоснови го? Ти си сигурно от тези дето си мислят че като идат в чужбина и парите падат от небето или пък като видят чужденец и първото нещо което им минава през ума е "тоя има пари". Не си мисли че е лесно и не си мисли че са неграмотници ама с пари, щото не е така.
202
0
 
0
 
! Отговори
Дядо цоцолан преди 14 години
Простотии думаш
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ха, на тази снимка има поне 4-5 издания, които съм ползвал като учех. Какво, днес.бг да не обвиняват учебниците за неграмотността? Аз пък мисля, че са си добри учебниците, това, че някои учители не умеят да ги въведат правилно в учебния процес е проблeм на учителя.
200
0
 
0
 
! Отговори
модел преди 14 години
В действителност най-добре поне на мен ми се отрази системата "Четене и преписване на немската граматика от учебника в тетрадката по време на часа" - благодаря на учителката, която ни караше да учим граматичните правила по този начин. Ако не беше тя аз нямаше да знам нищо за изпита след подготве.
199
0
 
0
 
! Отговори
модел преди 14 години
Да, с тази разлика, че онези са неграмотници с пари.
198
0
 
0
 
! Отговори
модел преди 14 години
Драги учители и учанеци имам спешен въпрос - ФИЛИПОК изучава ли се в 5 клас както преди 10-тина години аз го изучавах? Дали го има Филипок в учебника по Литература за 5 клас на Просвета? А червените Литер. анализи са на Скорпио Ви.
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да де, обаче на практика цените удариха тавана, а заплатите ако са се увеличили то е с нищожни суми. Но за сметка на това се появиха хиляди нови измислени такси и глоби за глупости. И какъв е ефекта? Че сега получаваме по-малко пари от заплатата за лични нужди.
196
0
 
0
 
! Отговори
Machiavelli преди 14 години
Неграмотност има навсякъде, не си мислете че в ЕС всички са грамотни. Аз учих в Италия 4-5 години и голям процент от учениците които бяха италианци, правеха невъзможни грешки, които умът ми не ги побираше. Виках си как правят подобни грешки, при положение че са италиянци, а аз някъв дошъл от няква си там забутана държава нямах такива проблеми. Нищо общо няма това дали си от европейския съюз или не, неграмотни има колкото искаш и навсякъде.
195
0
 
0
 
! Отговори
ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;) преди 14 години
ДО:194 Напьлно си прав!... Като цяло,направо сме си много зле! ФАКТ!