Парадокс: прокурорите ще назначават служебни адвокати

Изменението на НПК може да е първият отхвърлен законопроект
27 яну 2010 15:45,
82
Парадокс: прокурорите ще назначават служебни адвокати
Снимка: БГНЕС

„Имаш право да мълчиш, ако кажеш нещо – може да бъде използвано срещу теб в съда, ако нямаш адвокат – ще ти бъде назначен служебен”, позната реплика от американски филм. И сега нещо непознато – служебният защитник, поне в някои ситуации, ще се посочва от прокурора по делото.

Тази възможност обвинението да определя защитата е част от промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, обсъдени от парламента на първо четене. В новите текстове служебният адвокат е определен като запасен защитник.

„Това как да го разбираме”, обърна се към вносителите опозиционният депутат от ДПС Христо Бисеров. Служебният адвокат ще се превърне в „защитник провокатор на прокурора”, е тълкуването на Бисеров.

Друга промяна предвижда разследващите полицаи да могат да свидетелстват срещу хората, по които са работили.

„Органът, който създава доказателства, след това свидетелства. Такава правна конструкция няма никъде”, е коментарът на Бисеров по този текст.

Целта на новите текстове в НПК, който не е променян от 4 години, е да се опростят процедурите, а съдебното производство да е по-бързо и ефективно.
Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че сега много прокурори имат по 200 висящи дела. Знаем освен това, че във всички доклади на Европейската комисия работата на съдебната система е подложена на тежки критики.

Какво се предлага – когато адвокатът, който даден обвиняем сам е наел, не се яви на съдебно заседание (често срещана практика за протакане на процеса), делото ще продължи, а обвиняемият ще бъде представляван от запасния защитник, посочен от прокурора по делото.

По отношение на доказателствата. Сега никой не може да бъде осъден само въз основа на показанията на таен свидетел. Същото важи и за използването на специални разузнавателни средства – подслушването и следенето.

Законопроектът обаче дава възможност сборът от таен свидетел+СРС да се превръща в достатъчно доказателство за присъда.

Реакцията на опозицията – „Два заека правят ли един кон?”, иронизира Христо Бисеров.

Според колежката му от БСП Мая Манолова новите текстове в НПК ще увеличат делата срещу държавата в Страсбург. Тя попита какво ще се случи, ако осъден в България обясни, че линията на защитата му е била поддържана от адвокат, натрапен от прокуратурата.

Според Манолова законопроектът изпълнява заръката на премиера – новият НПК да се пише не от адвокатите, а от прокурорите, което е неприемливо, твърди червената депутатка.

Промените в НПК може да се окажат първият законопроект, който ще бъде отхвърлен от Народното събрание. Коалиционните партньори отдясно, в лицето на Синята коалиция, вече декларираха, че ще гласуват с опозицията и няма да го подкрепят.

Според съпредседателя на групата Иван Костов в него няма ясна политика. Освен това нито един от членовете на правната комисия не подкрепял текстовете изцяло.

Малко по-късно членът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Павел Димитров опроверга това твърдение на Костов, обяснявайки, че и на двете заседания на комисията проектът бил подкрепен от мнозинството. Димитров е категоричен, че новите текстове ще дадат „добър баланс между правото на защита и правото на държавата да постига по-бързи резултати”.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова също защити законопроекта. Според нея сега в Наказателнопроцесуалния кодекс има твърде много забрани, които не дават възможност на държавните органи да работят ефективно. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
Защо да се назначава от прокурор, а не от съдията по делото? Трябва тотална промяна на съдебната ни система. Не може да се отлагат дела чрез процедурни хватки-закона трябва да е такъв, че дане го допуска законно! Днес адвоката му имал цирей на врата; утре обвиняемия имал цирей на г*ъза и хоп делото се води с години - това го няма никъде!Съдебната ни система е един гооолям цирей на България и той трябва да се среже със скалпел и да се изчисти до дъно!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
О, времена преди 14 години
толкова *** на такъв висок пост, не сме имали от времето на другаря Тодор Живков
39
0
 
0
 
! Отговори
студент преди 14 години
То цялото това държавоподобно образувание е парадокс.
38
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 14 години
ами те са се коалирали отадавна и редовно си хортуват на барбекюто
37
0
 
0
 
! Отговори
Николов преди 14 години
А като видите някоя мутра да ви гази с джипа,не се ли сещате,че имате "права".И да излезете и да му кажете.Иначе всички реват тук за правата си.Ще се РАДВАМ,ако чуя че са вкарали някой сериозен мафиот по новия закон в затвора.Някой да знае досега да има такъв случай?
36
0
 
0
 
! Отговори
hah преди 14 години
boiko i dogan ako se koalirat 6te mogat da se spravqt s vsi4ki problemi
35
0
 
0
 
! Отговори
ha преди 14 години
В районните съдилища се вихри такава корупция, че не е за разправяне. Абсолютно елементарни и прозрачни дела, които трябва да се решат справедливо още на първата инстанция, се обжалват на втора, където в повечето случаи потвърждават решението на първата и то излиза така, че човек може да се надява на правосъдие единствено във ВКС и ВАС. Огромна част от делата отиват там абсолютно ненужно.
34
0
 
0
 
! Отговори
до 32 преди 14 години
да, трябва да се сложи начало на борбата с мафията и предлагам да започнем от премиера
33
0
 
0
 
! Отговори
зъл преди 14 години
А сега сериозно. Като чета тези поправки се чудя тези хора, които са ги писали били ли са и на един процес през живота си? Очевидно не! Проблемите с мудността и бавенето на делата са на съвсем друго място. Първо липса на достатъчна юридическа подготовка на милиционерите, извършващи разследването. Обикновено те творят такива невероятни глупости, че следствените действия или се повтарят или заради това изобщо не може да бъдат внесени в съда. Вторият проблем е сбърканата организация на самата прокуратура, както и взаимодействието и с разследващите органи. Истината е, че една прокурорска преписка пътува между две седмици до месец от прокуратурата до съответното раьонно. Естествено и самата подготовка на прокурорите е на доста ниско ниво, предвид куп обективни фактори и шуробаджанащината в системата. После идва лошата материална обезпеченост на съда. Поради липса на зали един съдия заседава само веднъж или два пъти в седмицата. Естествено за това делата при отлагане не се насрочват за следващата седмица, а за след 3-4 месеца. За този проблем знаят всички управляващи и ВСС, той изобщо не е нерешим, но предпочитат да си раздават бонуси от икономии и незаети бройки отколкото да решат проблемите със сградния фонд и да си запълнят щатните бройки. И най-големият проблем е безкрайната нерационалност на доказването по делата. Обикновено в тази фаза на процеса се правят опити от прокурор, съд и кой ли не да се конпенсират всички допуснати гафове в хода на разследването и се започват едни безкрайни единични, двойни, петорни, десеторни и всякакви експертизи, който във всяка една бяла държава следва да са извършени още преди внасяне на обвинителен акт и образуване на процес. Естествено проблемите с корупция, далавери и т.н. също са налице, но те са друга тема.А от тия промени освен да завалят жалби в Е. съд и държавата да плаща като изоглавена от нашите пари друг ефект няма да има!
32
0
 
0
 
! Отговори
Николов преди 14 години
Трябва да се сложи някакво начало на борбата с мафията.Аз ,като съм чист не ме притесняват измененията в НПК,спя си спокойно.Това крадливо племе в тази държава, трябва да бъде накарано ДА НЕ КРАДЕ,дори и с цената на ограничаване на някои права.И все пак тези които сме нормални свестни българи,не трябва да се оставяме да ни правят на маймуни и да сме най-бедни в Европа.Дано Бойко има добрите намерения да направи нещо за тази държава.Кой от вас иначе би имал смелостта да се опълчи срещу някой съди
31
0
 
0
 
! Отговори
Ахил преди 14 години
Целта е да ударим шута на тия измамници- на тия които пряко са участвали във възродителния процес(като казват че играли футбол),на тия които са били агенти на ДС и сега са министри без портфейли,на тия които са били партийни секретари и сега ръководят парламента.Съмнението в тия хора винаги остава.За да имаме чиста политика трябва да имаме относително чисти политици ,а ни тия които изброих.
30
0
 
0
 
! Отговори
Некадърниците преди 14 години
да живее МИЛЦИОНЕРИЯ на ГЕРБ
29
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 14 години
Опа! Я вижте какво бисерче имало още в този "закон":Третият пункт, който предизвика съпротива, е предвидената възможност присъдата да се крепи само на анонимен свидетел и на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.Хлъц!Ми те що ще си губят времето въобще да водят "дело"?
28
0
 
0
 
! Отговори
юрдек преди 14 години
Предлаганите промени в НПК са залитане от една крайност в друга. Не пожелавам на никой нормален гражданин да попадне в полицейско-прокурорска постановка и да усети силата на "закона" без да има възможност за адекватна защита. С тези текстове няма да се премахне корупцията в правораздавателната система, нито ще се накарат калпавите и некадърни магистрати да заработят. Акцентът трябва да се сложи върху кадровата политика и изчистване на системата от политически и мафиотски назначени шефове...
27
0
 
0
 
! Отговори
зъл до 26 преди 14 години
Знам, ама тук нещо са дали назадна :) Та за това да продължат традицията. Кви са тия усуквания! В БГ или си Виновен или си от Герб, средно положение няма.
26
0
 
0
 
! Отговори
до зъл преди 14 години
Ти сега ли падаш от крушата?Я какъв закон за достъп до трафичните данни ти спретнаха. :)Точно на принципа виновен до доказване на противното.
25
0
 
0
 
! Отговори
зъл преди 14 години
Ама моля ви се що толкова постничко. За олеснение на прокуратурата и милицията може направо да премахнат презумцията за невоновност, като я заменят с такава за виновност - т.е. всеки да се смята за виновен до доказване на противното. Тогава напълно ще си облекчат работата. Какво е това тук някакви доказателства, процеси и т.н
24
0
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 14 години
Не съм юрист, но в "Архипелаг ГУЛаг" Солженицин поставя едно от основните си ударения върху "единодействието" на прокурорите и адвокатите в "процесите".По конкретния казус Синята коалиция е твърдо против. А там има достатъчно юристи. Не като Фидоска :)
23
0
 
0
 
! Отговори
Дражко преди 14 години
Във всички правови,демократични Държави,съдията е ГОРЕ на масата!!!ДОЛУ вляво е прокурорът,и пак ДОЛУ вдясно е обвиняемият с адвоката си.Такива шушу-мушу между прокурор и съдия горе,а защитата да стои долу и да зяпа мухите го има единствено в България.Камо ли адвокат да се назначава от прокурор!Просто в този случай няма нужда от съдия.Това е поредната Българска изцепка.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
18, mnogo prosto - в другите страни ако адвокатът е настинал, делото се разглежда след седмица, а България след 3-4 месеца.