Парадокс: прокурорите ще назначават служебни адвокати

Изменението на НПК може да е първият отхвърлен законопроект
27 яну 2010 15:45,
82
Парадокс: прокурорите ще назначават служебни адвокати
Снимка: БГНЕС

„Имаш право да мълчиш, ако кажеш нещо – може да бъде използвано срещу теб в съда, ако нямаш адвокат – ще ти бъде назначен служебен”, позната реплика от американски филм. И сега нещо непознато – служебният защитник, поне в някои ситуации, ще се посочва от прокурора по делото.

Тази възможност обвинението да определя защитата е част от промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, обсъдени от парламента на първо четене. В новите текстове служебният адвокат е определен като запасен защитник.

„Това как да го разбираме”, обърна се към вносителите опозиционният депутат от ДПС Христо Бисеров. Служебният адвокат ще се превърне в „защитник провокатор на прокурора”, е тълкуването на Бисеров.

Друга промяна предвижда разследващите полицаи да могат да свидетелстват срещу хората, по които са работили.

„Органът, който създава доказателства, след това свидетелства. Такава правна конструкция няма никъде”, е коментарът на Бисеров по този текст.

Целта на новите текстове в НПК, който не е променян от 4 години, е да се опростят процедурите, а съдебното производство да е по-бързо и ефективно.
Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че сега много прокурори имат по 200 висящи дела. Знаем освен това, че във всички доклади на Европейската комисия работата на съдебната система е подложена на тежки критики.

Какво се предлага – когато адвокатът, който даден обвиняем сам е наел, не се яви на съдебно заседание (често срещана практика за протакане на процеса), делото ще продължи, а обвиняемият ще бъде представляван от запасния защитник, посочен от прокурора по делото.

По отношение на доказателствата. Сега никой не може да бъде осъден само въз основа на показанията на таен свидетел. Същото важи и за използването на специални разузнавателни средства – подслушването и следенето.

Законопроектът обаче дава възможност сборът от таен свидетел+СРС да се превръща в достатъчно доказателство за присъда.

Реакцията на опозицията – „Два заека правят ли един кон?”, иронизира Христо Бисеров.

Според колежката му от БСП Мая Манолова новите текстове в НПК ще увеличат делата срещу държавата в Страсбург. Тя попита какво ще се случи, ако осъден в България обясни, че линията на защитата му е била поддържана от адвокат, натрапен от прокуратурата.

Според Манолова законопроектът изпълнява заръката на премиера – новият НПК да се пише не от адвокатите, а от прокурорите, което е неприемливо, твърди червената депутатка.

Промените в НПК може да се окажат първият законопроект, който ще бъде отхвърлен от Народното събрание. Коалиционните партньори отдясно, в лицето на Синята коалиция, вече декларираха, че ще гласуват с опозицията и няма да го подкрепят.

Според съпредседателя на групата Иван Костов в него няма ясна политика. Освен това нито един от членовете на правната комисия не подкрепял текстовете изцяло.

Малко по-късно членът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Павел Димитров опроверга това твърдение на Костов, обяснявайки, че и на двете заседания на комисията проектът бил подкрепен от мнозинството. Димитров е категоричен, че новите текстове ще дадат „добър баланс между правото на защита и правото на държавата да постига по-бързи резултати”.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова също защити законопроекта. Според нея сега в Наказателнопроцесуалния кодекс има твърде много забрани, които не дават възможност на държавните органи да работят ефективно. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Сократ преди 14 години
Има несъгласни с власта,има проблем.Арестуваме несъгласния, милиционера и един поръчков адвокат свидетелстват пред конкретен изпълняващ поръчките съдия и по кратката процедура хайде в затвора.ГОСПОДА и Др.Сталин би завидял на тез Чорбаджий и Изедници.КОМУНИСТИЧЕСКАТА система беше цвете пред този Ужас,който живеем днес,а и става все по-лошо.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мда, само преди 10-ина дена писах в някоя от статиите, че скоро дори и Костов ще прозре що за некадърник и безхаберник поддържа... Стана дори по-скоро отколкото бях предвидил. Сега чакаме Сидеров се изяви за сефте политически (а не с псувни) и да направи същото. А април-май ще назначаваме дата за предсрочни избори... Не съм учуден и не съм единствен - простотията е винаги жизнена, но никога жизнеспособна.
19
0
 
0
 
! Отговори
8 преди 14 години
Че кое му е лошото? Няма да минават номерата "един от 25-имата ми адвокати не присъства". То е ясно срещу кого са насочени поправките.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има ли тук юристи и би ли ми разяснил някой от тях, как в другите държави делата не се точат делата с години заради болнични и може ли там да се ползват тайни свидетели и СРС-та?Не разбирам от право, та за това питам.
17
0
 
0
 
! Отговори
. преди 14 години
Zna4i ne sum mn navutre v ne6tata,daje ne iz4etoh cqlata statiq,6toto mi pisna ve4e ot tiq bokluci.Kakto i da e ,4uval sum 4e na zapad,deloto moje i da se gleda dori kogato obvinqemiq lipsva.Ne sum siguren 100 % no puk ako e taka,ne vi li se struva 4e i na6ite deputati mogat da priemat takiva zakoni,koito da ne pozvolqvat procesite da se protakat s DESETILETIQ ??? prosto tova ne e v tehen interes,te sa ruka za ruka s prestupnicite,nqma nikakvo razdelenie na vlastite v BG,vsi4ko e edna mafiq
16
0
 
0
 
! Отговори
splyff преди 14 години
abe vie ludi li ste be za 10 000 leva me narediha za o6te pet da dadut na slujeben advokat i az kvo prava abe vie ludi li ste be v taq durjava tva oznachava che seki koito ima pari moje da vkara seki koito nqma v zatvora be eeeeeee shibanqci opravete si purvo policiqta posle praite zakonite korompirani bokluci
15
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 14 години
аз пък не виждам проблем в това - като не иска някой да го защитава служебен защитник да си наеме адвокат и да го строява в три редици ако ще и няма да има проблемама да разиграва държавата и обществото и да хаби моите пари за размотаване на правосъдието - не съм съгласен!
14
0
 
0
 
! Отговори
Morwel преди 14 години
Не мога да повярвам, че го казвам, но БСП са прави в този случай. Не мога да разбера, толкова ли е трудно да се хване НПК на някоя нормална европейска държава и да се приложи в България като разбира се първо се съгласува с Конституцията?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Марш да нижеш тютюн, домуз !
12
0
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Щото сме баби, пада ни се още 50 год. БКП демокрация, пък после още 500 год. под турско за да намерим разликата:*** български юрист: (подпис)
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КАТО В ЩАТИТЕ, А?НЯМА ЛОШО
10
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 14 години
Ха, Бисеров нещо много се е притеснил! Дано да има за какво!
9
0
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 14 години
ГЕГБ му е майката!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
:)
7
0
 
0
 
! Отговори
MM преди 14 години
Парадокс е също и само адвокатите да пишат НПК. Виждаме резултатите до сега.
6
0
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Исках да кажа нещо, но май вече не ми достигат Български изразни средства.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия милиционери си мислят че Тодор Живков е още жив и преписват неговите закони. Аиде събираите пожарникарските маркучи че ни писна всеки ден да коментираме глупости и недомислици.
4
0
 
0
 
! Отговори
до бойко преди 14 години
Бойко, тази те излага бе братче. Вземи сложи нещо по-нормално
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
прокурор да назначи адвокат? при увеличени, по волията бойкова, цени на услуги на адвокатите?бойковизъм в действиеда видим какво ще кажат бойкогъзоблизците....
2
0
 
0
 
! Отговори
Kak 6te gi stignem преди 14 години
I sled muglata A.... MUGLA...e=mc^2_US