Капоейра – животът като игра

Какво представлява и къде се практикува
31 яну 2010 07:30,
19

Снимка: Десислава Томова  

Капоейра е комплекс от упражнения, история, музика, песни, култура, начин на живот – игра, която е свързана с разбирането и възможността на човек да се синхронизира с различни елементи от живота и да го прави по възможно най-добрия начин. Капоейра има афро-бразилски корени.

Валери Иванов е председател на УС на сдружение "Асоциация Капоейра България" и е известен с изявите си в изкуството капоейра. Никой не би заподозрял, че практикува адвокатската професия (търговско право).

Каква е историята на капоейра в България?

Занимавам се с капоейра от 2000 г., когато направихме съвсем спонтанно първата група. Тогава гледахме филма „Само силните” и се запалихме по идеята. Тук нямаше никаква информация. Трудно се намираха видеокасети тогава. В момента има школи в Пловдив, София, Варна и Бургас.

В София има три групи. Засега всичко, което правим в България, е плод на съвместни усилия между отделните школи. Организираме семинари и събития, свързани с капоейра.

Къде сте се учили на това изкуство?

Предимно съм играл тук. Ходил съм на обучения в Европа. Непрекъснато се правят семинари и фестивали. Определено е невъзможно интерактивното обучение по капоейра. Материали могат да се намерят, както и да се научат отделни елементи. Много важен е личният контакт с този, който ти преподава. Капоейра е синхрон.

Какви са хората, които членуват във вашето сдружение?

Клубът е организиран от хора, които имат желание да се занимават и да учат капоейра. Тези, които искат, на които им стигат силите и ентусиазма, могат и да преподават. Могат да си организират собствена група, ако са уверени в това, което правят. Аз преподавам капоейра.

В момента в България няма система за оценяване на това, което се прави. По света всяка група си прави своя собствена система и представлява една отделна федерация. Обикновено тази група има централа в Бразилия. Хубавото при нашето сдружение е, че все още имаме свобода и не сме се превърнали в някаква административна система.

Какво съдържат текстовете на песните за капоейра?

Капоейра отразява живота като игра. Пее се за конфликти, за свободата, за бедността, за любовта, за морето, за боговете, за водата, за съдбата, за емиграцията, за исторически личности и герои. Това са темите, които присъстват в този динамичен и емоционален живот на хората, които практикуват капоейра. Те са принудени да се справят с живота както могат и често извън родината си.

Необходимо ли е задължително наличието на музикална и движенческа култура?

Капоейра е комплекс от много неща, които израстват заедно. Капоейра без музиката и песните не е капоейра. За капоеристите песните имат съвсем различен смисъл от този за хората, които ги чуват за първи път. Овладяването на различни инструменти и пеенето, фолклорната култура, свързана с Бразилия, се изграждат в процеса на запознаването с капоейра. Независимо дали човек има музикално образование и култура, или не.

Много често хората, които изобщо не са пели или свирили на някакъв инструмент, напредват много по-бързо от тези, които имат музикална подготовка. Така е и с движенията на спортистите, които идват от определени спортове и искат да овладеят културата на тялото при капоейра.

Къде се провеждат тренировките по капоейра и от кого?

Има инструктори, които водят групи. Тренировките се провеждат в 47-о училище в София (бившето спортно в кв. „Иван Вазов”), в някои фитнес центрове в малките залички по аеробика и йога – ползваме ги, когато са свободни.  

В какви събития се включва вашето сдружение?

Понеже засега популярността на капоейра в България не е завидна и почти не отказваме участия, правим демонстрации на спортни и културни събития. Едно от запомнящите ни участия е на джаз концерт в зала "България".

Какво да очакваме в най-близко бъдеще като ваша изява?

Нашето сдружение ще представи в края на месец май 2010 танцово-театралния спектакъл "Аз – от улицата" на сцената на Театъра на голия охлюв в НБУ. Нещо, което определено си заслужава да се види.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
КИРО КОФРАЖИСТА преди 14 години
Абе когато аеробиката се появи, стана голям хит. После тае-бо, после пилатес, каланетика, сега капоейра... Не знам още каква дивотия още ще рекламирате, истината е съвсем друга че просто трябва движение, живот без много проблеми.. Не като тук, хората пари нямат за ядене, дънките му се скъсали няма пари за нови, страх да не го уволнят - ама на КАПОЕЙРА ше ходи, *** Пенчо интелектуалци са тука , мУдерна раота..
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не знам някой да е ходил в школа по киокошин и да е правил демонстрация, а това кой колко носи на бой си е мн индивидуално. Пробвайте няколко тренировки и тогава пишете мнения.
17
0
 
0
 
! Отговори
Ан преди 14 години
драги коментиращи, за завиждане е енергията скоято осмивате капоейра. Чудя се, дали ако станете от компютъра и си размърдате задничетата било то с капоейра, айкидо или тенис ще продължите да бъдете толкова иронични и свадливи
16
1
 
0
 
! Отговори
Смех Смех Смех преди 14 години
защо сте очервили Салахадин с толкова (до тук 15 - минуса), та той не еказал нито дума на криво, просто .... това е народопсихологията на българина... хора, ръченици.....другото, което той премълча е плиткия фолклор, тегавите безмензурни песни, помашко-родопските напеви, придружавани с пискуни на гайдите...ако това не е нашата философия за живота, защо в клубовете не се танцува на тази музика, а се врътка *** чалга....въобще, ние имаме ли някаква музикална куртура....
15
1
 
1
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
И ние българите имаме чудесни комплекси от упражнения за настроение и кондиция.Имаме ръченица на мегдана,беленка на царевица.сеитба вършитба.Преки участници също впрегатни животни (Белчо,Сивушка,Кафелка и т.н).Имаме обръщане на градина с права лопата,садене на арпаджик м-у март и април когато все още е студено на задните части като седнеш>Защо не се рекламират тези упражнения?Мога да продължа и още?
14
0
 
0
 
! Отговори
Семпай преди 14 години
Много са подскокливи ама не носят на бой ***.Нали идваха на гости на школата ни по киокушинкай - само скачат като маймуни а после неможе човек да ги свести .
13
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Този със зелената тениска как се е напрегнал, още малко и ще скъса панталона. То нищо чудно като онова малкото и напористото му се е надупило в стегнатото бяла панталонче. Пак за плющене става въпрос и в това "изкуство". Ясна ми е работата ...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мда, и каланетика...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато аеробиката се появи, стана голям хит. После тае-бо, после пилатес, сега капоейра... Не знам още каква дивотия ще измислят за да ни занимават с глупости. Хора без работа.
10
0
 
1
 
! Отговори
Дражко преди 14 години
А секс прави ли се?До колкото разбрах било "Кой кого хване".Хааахахахаха........
9
0
 
0
 
! Отговори
бай Колю преди 14 години
Я Гоше бегай на пазара да продаваш сланина, не са за теб тези интелектуални напъни да пишеш в нета.
8
0
 
0
 
! Отговори
fanny преди 14 години
porednata sekta:-)
7
0
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 14 години
Дами и господа,Вашето тесногръдие е смешно и комично. Надявам се, някой ден да излезете от мижавите си обвивки и да разберете и видите повече неща. Аз лично тренирах капоейра известно време при Валери Иванов в 47 СОУ. Хората там са много готини, обстановката е супер. Препоръчвам на всеки, на който му се занимава - нека пробва. Това не е секта със сигурност. Песните са на португалски, нормално е да се пее за всичко, което е вълнувала хората преди 100 години. Не се хващайте за думата.
6
0
 
0
 
! Отговори
az? преди 14 години
Защо така негативно, драги коментиращи?Забавляват се хората, правят нещо... какъв е проблема?Случайно гледах едни бразилци в Франция преди година, на уличка в Антиб - направиха 5 минути шоу, събраха монетки и си заминаха. Всички им се зарадваха, оставиха готино настроение. Беше добра атракция...
5
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ЦИТИРАМ г-н Иванов: "Пее се за...боговете..." На колко богове служи господина?
4
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
В нашето село Кривунделово играем само .....капоейра;от пеленачетата добабите и дядовците всички са капоейристи.Подскачат,играят,пеят,пият,биятси шамари и ...шутове и най важното,смеят се.Животът ни е като игра и ние смеедни малки...деца.В близко бъдеще ще имаме много изяви;като се запролети,всички с мотичките на полето ще се смеем и ...забавляваме.Издигам дивизът:Копай с...капоейро,за да си здрав и весел!
3
0
 
0
 
! Отговори
A преди 14 години
AMA HUBAVA PARVA STARNICA STE NI SPRETNALI DNES
2
0
 
1
 
! Отговори
kotarak преди 14 години
Изкуство създадено от ....: "В периода 1889 - 1937 тренирането на капоейра в Бразилия е било забранено и се е наказвало от 6 месеца до 2 години. Не толкова поради естестеството на капоейра, а поради опасения, че капоейристите могат да пречат на сигурността. Голяма част от тях били престъпници и рекетьори. Поради това капоейра се смятала за атрибут на уличния бияч."
1
2
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
Достатъчно секти си имаме че сега и тия