Ще пушим ли в баровете или не

ГЕРБ иска отмяна на пълната забрана за димене на обществени места
18 фев 2010 11:51, Красимир Ангелов
896
Ще пушим ли в баровете или не
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за здравето, която отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ще внесат депутати от ГЕРБ.

Това съобщиха в парламента народните представители Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Анкета

Забраната за пушене на обществени места е:

Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м собственикът сам да преценява дали там ще се пуши, или не.
В по-големите заведения пък собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи. 

Мотивите на вносителите за промяната са, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса.

Според депутатите от ГЕРБ цялостната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира.

По думите им към пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места може да се пристъпи след четири-пет години, и то "не от раз". 

Против тази теза се изказа съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Според лидера на ДСБ няма смисъл дебатът да бъде откриван отново, тъй като вече е воден преди много време и е решен.

“Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят”, посочи Костов.

Още по темата
“В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи”, отбеляза в заключение бившият премиер. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
712
9
 
6
 
! Отговори
Strastna Pusha4ka преди 14 години
Ами ако един непушач си загори например бърканите яйца за вечеря,то той от пушека става отново дискриминиран и става пасивен пушач ;)))Станахте смешни,отивам да пуша.
711
13
 
5
 
! Отговори
Strastna Pusha4ka преди 14 години
Според мен компромисното решение е да има заведения за нас пушачите и за вас непушачите.Всеки непушач уж е дискриминиран ами ние пушачите нима не сме и едните и другите правим личен избор.Да не мога да пуша с кафето,да не мога да пуша след храна ами все едно съм в столова все едно като бях студентка.Аз имам навици и не мога да ги променя заради когото и да е !.Аз не тровя никого,защотото дори и сега има отделни салони,но на вас непушачите нещо все им дими.
710
8
 
9
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Малко математика - всеки пушач пуши по кутия на ден - акциз 1,5 лв., по 30 дена 45 левчунгера,по 20 процента ДДС става 54левчунгера........по 2 000 000 пушачи над 100 000 000 на месец.....и над милиард на годинка в бюджета........и кой е съвестен гражданин, кажете......дали ненужните на държавата непушачи, или хората ,които пълнят бюджета :))))))))) шегувам се естествено.....
709
6
 
16
 
! Отговори
Н. Киров преди 14 години
Ще пушим ли в баровете или не - не, няма да пушим. Точка.
708
4
 
10
 
! Отговори
Стана ясно, че преди 14 години
за ГЕРБ освен, че всичко е продпоследно, и че непушачите са втора категория хора - кучетата ги яли. Какъв стремеж да приобщаваме БГ към еврото, когато ние всичко побългаряваме?! Защото такъв е конюнктурния и картелния интерес. А балъцете ще лапат мухи и ще ръкопляскат, ааа и ще пушат.
707
6
 
9
 
! Отговори
PENE преди 14 години
На какво ли не е готов Боко , само за да се хареса на " мнозинството" от електората ! ! ! Колкото до вас пушачи : след още няколко години , когато цивилизацията напредне още , единственото място където ще можете да пушите , ще бъде собственият ви *** ! БОЛНИ ХОРИЦА ! Но ако искате можете да дойдете да ми пушите ........... ! ! !
706
3
 
8
 
! Отговори
godzibg преди 14 години
хм обикновено не подкрепям Костов, но в този случай е напълно прав и тези от Герб заслужават плесницата. И как по-точно вреди на бизнеса ?че пушачите ще се юрнат на стачни действия и няма да посещават баровете ? еми не ще излезнат навън пред ресторанта и ще си изпушат цигарата както се прави в повечето европейски страни. Пък една тотална забрана би се контролирала много по-лесно от колкото частичните , както глобиха няколко пъти баровете по Попа че дават алкохол на непълнолетни....
705
7
 
3
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Подкрепям напълно.........само не разбрах, що требеше да нервят над 2 000 000 пушачи в България, закона в това състояние, се прилага в 90% в страните от Европа!!!!
704
12
 
13
 
! Отговори
SS преди 14 години
Пушачите трябва най-после да разберат,че имат сериозен проблем-наркомани са!Само въпрос на време е да се въведе пълна забрана!Може да стане след няколко години,но със сигурност ще стане.Дотогава дано да им дойде акъла и престанат да тровят всички ненаркозависими,а и себе си.
703
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Забрана за пушене=фалирали кръчми!
702
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 14 години
Ако ни наложат някаква глоба от ЕС,веднага ще се извърти наобратно.
701
10
 
3
 
! Отговори
ДАВАЙ преди 14 години
БРАВО БАТЕ БОЙКО, НЕ СЛУШАЙ ИМПОТЕНТИТЕ! ПИЕМ ПЕЕМ ПУШИМ ДАМАДЖАНИ СУШИМ!
700
4
 
8
 
! Отговори
SS преди 14 години
Поредното отмятане и пълно излагане на Б.Б.-***,може да впечатли само простаци и *** като него.
699
1
 
2
 
! Отговори
ДО 739 - Марко преди 14 години
Не си в час, в Италия пушенето е РАЗРЕШЕНО при спазване на норматив за разделение на зоните и при определен вентилационен капацитет на климатика. Щом искаш да ти се пуши в заведението, трябва да инвестираш. И всеки си прави сметката, защото тези заведения хранят хората.
698
7
 
7
 
! Отговори
Ми преди 14 години
Струва ми се, че непушачите се държат като ненормални. Ще се пуши в БАРОВЕ и КРЪЧМИ, т.е. места, специфично предназначени за порок - пиене, пушене, и т.н.т. Никой няма да пуши, където е забранено. Щом непушачите са толкова много, то значи, ще има фраш заведения само за тях - да им е сладко. Но пушачите имат право на свои заведения, тъй като и те плащат данъци и не могат да бъдат дискриминирани, консумирайки ЛЕГАЛЕН продукт. И всички ще са доволни.
697
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ei tova ne razbiram kak moje polovin evropa da sa dovolni i spazvat zakona da ne se pushi po ob6testveni mesta a nie balgarite da sme protiv..............golemi sme ovce..........trqbva da se zabrani pisneneto navsqkade te zavedeniqta pak 6te si imat klienti.................gledai te zdravete,dalaveradjii!
696
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щом като един от основните мотиви да отпадне забраната за пушене на обществено място е, че така и така в България законите не се спазват, по думите на ББ, защо тогава въобще приемат закони някакви.
695
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как в една "ориенталска" Турция пушенето е забранено, където само пеленачетата не пушат, а тук в европейска България тази забрана се оказа невъзможна.
694
2
 
0
 
! Отговори
bonev преди 14 години
svideteli sme na BG glupost, trqbva da se vnese palnata zabrana za pu6ena na ob6testveni mesta, nqma kra4ma mar4i ili kakvoto si tam iskate :) kak moji v edna franciq da kajem, kato ti se pu6i zema6 si kafeto i na van na PATQ, na leti6tata kabinki s ventilaciq i taka TAKA E V CIVILIZOVANITE DARJAVIII NEKA PONE S NE6TO SE DOBLIJIM DO TQH
693
3
 
3
 
! Отговори
Лили преди 14 години
Тях пушачите не ги интересуват - пазят "бизнеса"