Делото Николов-Стойков започва в Германия?

Вътрешният министър: обсъжда се вариант за изнасяне на процеса там
24 фев 2010 14:02,
56
Делото Николов-Стойков започва в Германия?
Марио Николов. Снимка: БГНЕС

Германски съд може да поеме делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков.

Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след днешното заседание на Министерския съвет.

От думите му стана ясно, че българската страна обсъжда вариант процесът да бъде изнесен в Германия.

Делото срещу групата Николов–Стойков за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД започна след сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Според обвинението в периода 2002–2005 г. като организирана престъпна група, чрез използване на документи с невярно съдържание, те са внасяли в България фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които представяли за нови, и така са получили 7,5 млн. евро субсидии по програмата САПАРД.

У нас делото, което се точи от 2008 г., може да завърши с оправдателна присъда, тъй като нито един от свидетелите не подкрепи тезата на прокуратурата.

В Германия обаче вече има двама осъдени за участие в престъпната схема.

"Не виждам как делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков може да бъде изнесено в Германия", коментира пред БТА наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.

Прокурор Андреев каза, че не е наясно какво точно е имал предвид министър Цветанов, но уточни, че престъплението, в което са обвинени бизнесмените, е извършено на територията на България, следователно трябва да се разглежда тук.

По думите му уговорката на българската и германската прокуратура е обвиняемите да бъдат съдени на територията на страната, в която е извършено престъплението.

Той отбеляза, че при съучастие в престъпление на територията на Германия може да бъде извършен трансфер на подсъдимите, но в случая не става въпрос за това.

Софийският градски съд излезе със специална позиция след коментара на министър Цветан Цветанов.

Не съществува какъвто и да е механизъм, по силата на който държавата да се откаже от своя суверенитет да разследва престъпления, извършени от български граждани и на нейна
територия, се казва в декларацията.

Според СГС е недопустимо само две седмици преди пледоариите по делото да се предрешава изходът му и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда.

Магистратите цитират председателя на ОЛАФ Тиери Кретен, който каза, че съдебната система в България е независим орган и би трябвало решенията на съда да се уважават.

Още по темата
От СГС припомнят, че са образувани две дела по обвинителни актове срещу Марио Николов – едното е за престъпление в съучастие с други лица, а второто – в съучастие с Людмил Стойков и други лица.

Те все още са във фаза на съдебно следствие, по време на което са разглеждани исканията за събиране на доказателства.

"В този смисъл будят недоумение изявленията на министър-председателя Бойко Борисов, че по делото "прекрасно се знае кой не си е свършил работата" и "къде е политическият чадър" и внушения от такова политическо естество са напълно неприемливи за осигуряването на справедлив и честен процес", се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
анономен преди 14 години
То хубаво,престъплението в България,ама парите са от ЕС!!!!!!
52
1
 
2
 
! Отговори
Киреза Стирянов преди 14 години
Еххх,в Щатите трябва да ги съдят,там 60 - 100 годинки не им мърдат.Жалко че не са нарушили щатските закони......А съдийската пасмина............айде да си мълчим по този въпрос,а!??
51
1
 
4
 
! Отговори
pero преди 14 години
А хора, той прокурора май ги защитава престъпниците ... ... нещо ми звучи оп сорта на " няма пък, искаме ние да си гледаме делото, не ни го зимайте.... че ще земете да ги осъдите и тогава хептен ще се чудим как да ги оправдаваме" Пълни нещастници, две години следствие, мама ви ***, кога ще се реформирате и ще заработите нормално...? Вероятно никога!!! Затова дано ги съдят в Германия, стискам им палци с две ръце :)тама ще ги опляскат набързо
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Логично е да се гледа в Германия, все пак става въпрос за европейски фондове и пари. Европейският съюз е ощетен, а в България нямаме правосъдие. Предлагам не само това дело да гледа в чужбина, а всички дела срещу мафията и бившите управляващи. Само така ще има възмездие!
49
1
 
2
 
! Отговори
кмето преди 14 години
абе как така ще изнасят процеса много по-добре и лесно е да ВНЕСАТ прокурори от там
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има ли ПОНЕ ЕДИН българин, който да не знае ЧИЙ ЧАДЪР е разпънат над Николов-Стойков. Това е чадъра на Г-н ПРЕЗИДЕНТАГеорги Първанов -- АГЕНТ ГОЦЕ -- СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ !!! Двамата ХУБАВЦИ СА "СПОНСОРИТЕ" на Първанов и затова саБИЛИ, СА, И ЩЕ БЪДАТ "НЕДОСЕГАЕМИ" от т.н.независима Съдебна система (с която се ИЗГАВРИ ДОРИ КРАСЬО "Черничкия") .Това което пиша може да го потвърди и последното неграмотно Айше от "Факултето"!
47
1
 
2
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
До 43: Гледах публично изявление на Меркел. Ако тя си измисля нещо и аз съм те подвел.
46
1
 
2
 
! Отговори
Миролюбчо преди 14 години
След това обаче,да бъдат съдени и съдийските състави у нас за пълните си излагации!!!!!!!!Всичко започва и свършва в съда и не са виновни адвокатите или прокуратурата.Четете им решенията между редовете!!!!!!!!!!!!!Не за париии,а за многоо парииииииииииии.Кои сме ние простосмъртните.Ако имаше съд нямаше в Бг да има мутренски години.Тогава имаше и свестни прокурори,но удряха на "камък".Сега имаме мн.добра прокуратура,но всичко си е по старому.
45
1
 
7
 
! Отговори
РАДКА ПЕТРОВА - ВСС преди 14 години
Ами г- н Стойков нали казваше , че е невинен , защо толкова се страхува да отиде в Германия , нали искаше да съди ,,OLAF ,, ?! Как ли ще спинкат вече пернишките бивши ченгета и бандюги ??!
44
1
 
5
 
! Отговори
КОНФИСКАЦИЯ преди 14 години
70% ОТ СЪДЙИТЕ СА КГБ - ЗАВИСИМИ , СЪДЪТ Е ПОСЛЕДНАТА СЛАМКА В КОЯТО СЕ Е ВКОПЧИЛ ЧЕРВЕНИЯТ МОСКОВСКИ ТАЛАСЪМ ! Я ДА ГИ ДАДЪТ В ГЕРМАНИЯ И ДА ИМ СВИРИ ГЮНДЙИКАТА ЯКО ТАМ ПОНЕ 20 ГОДИНИ И ВСИЧКИ ПРЕДПРИЯТИЯ КОНФИСКУВАНИ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА !
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НИКОЙ НИЩО НЕ ПИШЕ , ОСВЕН В ,,АФЕРА,, , ЧЕ НЕМСКИ АДВОКАТ Е ЗАВЕЛ ДЕЛО СРЕЩУ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР БОРИС ВЕЛЧЕВ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА !
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не си измисляй лъжи. Това което пишеш не е вярно
41
4
 
8
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
В пряка връзка със съдебната система и корупцията в страната през месец януари 2010 год. Германия прекрати държавните гаранции за инвестиции в България.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да но те са откраданли европеиски пари?
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ЗА 20 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА -ИЗНЕСЕНИ 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА -ДУМИ НА "ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ"-20 МИЛИАРДА СПЕСТЯВАНИЯ НА БГ ГРАЖДАНИ -1990 ОТКРАДНАТИ ОТ БАНКИТЕ-ЧРЕЗ КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ20 ГОДИНИ ПРИВАТИЗАЦИЯ -30 МИЛИАРДИ ВЛЕЗЛИ В БЮДЖЕТА 3 МИЛИАРДИ.НАРОД БОЛЕН И ОБЕЗВЕРЕН.ТАЗИ" НЕЗАВИСИМОСТ " ЗАКРИЛЯШЕ И ЗАКРИЛЯ БЕЗОЧЛИВОТО ОГРАБВАНЕ! СЪДИЙТЕ СА ЗАВИСИМИ ОТ ТЕЗИ КОИТО ГИ НАЗНАЧАВАТ.НАЗНАЧАВАЩИТЕ СА ЗАВИСИМИ ОТ СПОНСОРИТЕ.ОТ КОЕТО СЛЕДВА -СПОНСОРИТЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ СЪДЕН
38
2
 
11
 
! Отговори
fdfdfdfd преди 14 години
По добре е такъв вид престъпници да бъдат съдени в чужбина защото тука справедлив съд няма и ще ги оправдаят
37
2
 
13
 
! Отговори
Pustiniak преди 14 години
хе, хееее! Да го изнесат по добре на китайски съд. Там за такива измами има смъртна. та да му покафенее белото костюмче на този мазник Стайков.
36
2
 
11
 
! Отговори
emigr преди 14 години
BALGARSKA SADEBNA SISTEMA = MAFIA ! 4E SE I OBI JDAT ! AMA DO KOGA ???????
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ами как не то в българия няма съд пък и се обиждат на това отгоре ,че и прокуратурата......ами те са отроче на спонсорирания гоце
34
1
 
10
 
! Отговори
към # 31 преди 14 години
...и заседател да бъде Гоце, нали?..