Кофти собственици + бездействие на властите = бездомни кучета

Явор Гечев: Ако мъчиш животни, ще го правиш и с хора
24 фев 2010 08:51,
232

Снимка: Личен архив 

Явор Гечев е представител на фондация „Четири лапи” и администратор на уебсайт bezdom.info. Ето какво каза пред Dnes.bg за проблема с бездомните животни, който не може да бъде решен години наред.
 
Защо у нас има бездомни животни, а в страните от Западна Европа – не?

Основната причина за високия брой бездомни кучета и котки у нас е безотговорното отношение на собствениците на домашни животни и липсата на контрол върху възпроизводството на тези животни и търговията с тях. Не е тайна, че след промените в края на 80-те години търговията с уж породисти кучета и котки достигна невиждани размери.

И днес, ако влезете в сайт с обяви за продажба на животни, ще видите, че се предлагат стотици кучета от модерни породи. Повечето от тях са плод на развъждане от любители, нямащи нищо общо с кинологията, с цел лесна печалба. Няма абсолютно никакъв контрол върху домашното развъждане, като резултатът много често е огромен брой нежелани кутрета, които биват изоставени на произвола на съдбата на улицата.

Първото бездомно куче е било изгонено домашно
Също така много хора си взимат домашен любимец, без да са наясно какви грижи изисква той, и при първите проблеми просто качват животното в колата и го стоварват в непознат квартал. В страните от Западна Европа това безотговорно отношение към животните и към обществото е недопустимо и се наказва строго.

Освен това там кастрацията на домашни кучета и котки е масово разпространена, като по този начин се избягва възможността за нежелано възпроизводство. Търговията с породисти животни се осъществява по строги правила от съответните клубове и домашно развъждане на практика няма.

Още по темата

Години наред, а и днес все още, у нас с решаване на проблема с бездомните животни се занимаваха, меко казано, неподготвени и недобросъвестни хора и резултатът е налице – броят на животните на улицата не е намалял, въпреки стотиците хиляди избити кучета.

Дългогодишната практика животните да се залавят и да се умъртвяват не доведе до нищо (ако изключим лошия имидж, който страната ни придоби), просто защото усилията бяха насочени в ликвидиране на последствията, а не на причините.

Колкото и да е учудващо, но и днес има много повърхностни хора, които, въпреки негативния опит, считат, че физическото унищожаване на бездомните животни е единственото решение.

Какви са адекватните мерки, за да няма животни по улиците?

Световната здравна организация в свое проучване, продължило близо 8 години и изследвало проблема в различни региони, е категорична, че единствено бързата масова кастрация на безстопанствените животни може да реши проблема. Нашият опит от работа в различни държави в Европа, Азия и Африка потвърждава това.

Също така, за да има бърз и реален резултат и за да няма нови и нови изоставени животни, е необходим стриктен контрол върху собствениците на домашни кучета и котки. Едва след като се достигне нулево ниво на изоставяне на домашните животни и високо ниво на кастрираните бездомни (над 80%), има смисъл животните да бъдат изтегляни в приюти, където за тях да се полагат грижи и да им бъдат търсени нови собственици.

Важно е да се знае, че единственият критерий при проучването на СЗО е ефективността, а не хуманността. Този подход беше възприет и у нас чрез Закона за защита на животните, но за съжаление той почти не се прилага, за което вина имат основно местните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

1234Следваща »


232
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
3
 
2
 
! Отговори
ld преди 14 години
zamislete se-ako edin pyt zavinagi se rashi problema s bezdomnite pesove, prirodozashtitnicite she sprat da poluchavat pari :) estestveno che she imat smetka da ne reshavat problema, da prechat za reshavaneto mu ,samo da davat vajni syveti i da ni vtylpqvat che nie sme vinovni :) kolko udobno- dyrjavata si izmiva rycete s prirodozashtitnicite ,a te s dyrjavat i s nas"0 emi kato nqma zakoni i parvila- horata she vzemat neshtata v svoi ryce nmormalno e:)
192
3
 
3
 
! Отговори
ld преди 14 години
do 197 maloumshtinata tie na nivo lichi si :) pak ti kazvam -az ne mrazq kuchetata no v momenta v koito kato izlqza na ulicata ima opasnost nqkoe da me uhape, v momenta v koito trqbva da se syobrazqvam s tqh estestveno che stava prechka :) osobeno sled kato dyrjavata prysta ne si myrda za reshavane na problema,a prirodozashtitnicite samo gi davat po tv da davat akyl i da pribirat pari za nishto nepravene :)
191
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Темата за бездомните кучета се оказа доста добро поле за изява на всички комплексари, които са мачаки и унижавани в живота, но не смеят да надигнат глас. Затова си го изкарват на бездомните кучета, считайки, че това е съвсем безопасно. Е, не е, от това комплексите ви няма да изчезнат, а ще се засилят. Злобата не е довела до по-добро никого.
190
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва да си много изкукуригал, за да смяташ, че бездомните кучета са проблем. Проблемът са хората, а не кучетата. Винаги!
189
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То било пълно с изкуфяли дъртофелници страхуващи се и от кучетата.
188
3
 
3
 
! Отговори
в преди 14 години
"усилията бяха насочени в ликвидиране на последствията, а не на причините" до тук съм съгласен. Но кастрацията се води също ликвидиране на последсвията. Как така се оказва че е по ефективно от омъртвяването ???, със сигурност е по-скъпо, и отнема повече време и резулата става видим след години. Да не би кастрираните да подтискат свотие не кастрирани събратя :).
187
7
 
4
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
?!?!?!!?, това просто показва, че не си си патил, което е наистина много хубаво. Преди и на мен ми звучеше ужасно да тръгнем сами да избиваме животните. Сега не ми звучи толкова лошо, след като държавата не прави нищо, а тези другари от "Четири лапи" просто прибират едни пари. Накратко - писна ми да ме е страх да изляза от нас заради кучетата.
186
4
 
6
 
! Отговори
Ухапана преди 14 години
Това е глупав отговор!Кучето лае и хапе ,защото си пази територията,но градът и улицата са територия на хората,и ние искаме да са безопасни и чисти от кучешки ***.
185
2
 
6
 
! Отговори
кучкар преди 14 години
Не отричам, че бездомните кучета са проблем.Но да ги стрелят и тровят, и да умират мъчително е нечовешко.Управляващите да се справят хуманно и цимилизовано с проблема.И да има строги санкции за тези, които си изхвърлят кучетата и ги правят бездомни.А бездомните просто се опитват да оцелеят, като нас...И ние не сме виновни, но те също.Вината е в безотговорните, които ги гледат, а след това ги захвърлят на произвола на съдбата.
184
4
 
2
 
! Отговори
ld преди 14 години
do 188- ti ne si choveka koito shte reshava dali sym kompleksar ili ne qsno li e ? :) tova che iskam spokoen jivot za men i semeistvoto mi ne me pravi kompleksar- pitam se ako nqkoe kuche te grizne dali pak she filosofstvash taka tuka? :) che ima hora deto samo tyrsqt kyde da si izbiqt kompleksite i tova e vqrno no ne slagai vsichki pod obsht znamenatel :) she se syobrazqvam az s kuchetata -eto toav e kato nqma dyrjava chovek vzima zakona v svoi ryce ")
183
4
 
5
 
! Отговори
Ухапана преди 14 години
Спрете да говорите за кастрация!Кучетата хапят а не е...т!
182
9
 
4
 
! Отговори
!?!?!?!? преди 14 години
Ами започнете и вие да ги хапете, какво чакате?Толкова ми е смешно като чета подобни глупости.Кучето е създадено да лае и да хапе, а вие за да МИСЛИТЕ, но не ви се удава много.Толкова е лесно да ги избием и да си го изкараме на някой...Жалки комплексари.Така сте се озъбили срещу жалкия си живот, че отдавна не сте хора.Като ги избиете живота няма да ви стане по-лесен.
181
3
 
3
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Moje i da si prav,no vse pak ima i agresivni ku4eta,koito sa potencialna zaplaha.Spored men e dobre da se pra6tat v zooparka naprimer.Kazvam vi-vijdal sam koko6ki v zooparka.Za6to da nqma i ku4eta tam?Hem 6te gi hranqt,hem nqma da nosqt risk ot zarazi kato teniq,bqs,kakto i paraziti.Doma6nite ku4eta pak trqbva da sa pod nadzora na stopanite si,osobeno ako se znae,4e sa agresivni.Dobre e da obi4a6 jivotnite,no ne biva jivotnite da sa zaplaha za horata.
180
5
 
9
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
КАН, страшното е, че не са беззащитни. Ние сме беззащитни. Пред нас се мотат поне пет-шест песа, които са абсолютно непредсказуеми. Аз съм една и съм жена. Кой е беззащитния?
179
3
 
5
 
! Отговори
до КАН преди 14 години
Забавен си, щом повдигаш темата от тази страна май ти имаш проблем момченце
178
15
 
6
 
! Отговори
КАН преди 14 години
Само садисти и извратеняци могат да убият друго същество.А да посегнеш след това на човек е толкова лесно...*** комплексари, като избиете беззащитните животни няма да станете по-големи мъже, а *** пак ще ви създават проблеми.Отидете на сексолог или психиатър, убийството не ви решава проблемите.Издигате се само в собствените си очи..Жал ми е за вас...
177
6
 
10
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Господин Гечев, не ние мъчим животни. Те нас ни мъчат. Ние не гоним кучетата и не ги хапем. Те нас хапят. Опитвам се да мисля природосъобразно и състрадателно, но вече не мога. Все по-ясно става, че единственият начин е саморазправата (чрез убийство, не се притеснявам да го кажа).
176
9
 
2
 
! Отговори
*** преди 14 години
Не е вярно. Който обича кучета, обича всички. Сигурно си забелязал злобните бабички, които по принцип нищо не обичат, но това е друга тема. Обичам всички, стига да не ми се бъркат в живота и вижданията.
175
9
 
3
 
! Отговори
кучкар преди 14 години
Като опознаеш животните и видиш благородните им души, чистите им сърца и липсата на злоба и завист, неизменно се отвращаваш от злобата и простотията на такива като теб.
174
7
 
8
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 14 години
От прозореца си виждам цяла глутница.Намислил съм им нещо и повече няма да им слушам средношния лай.Вече ми писна и мерките,който ей-сега ще взема,са доста крути.Ако всеки непесоглавец повтори моя опит,за късо време *** ще са история.