Кофти собственици + бездействие на властите = бездомни кучета

Явор Гечев: Ако мъчиш животни, ще го правиш и с хора
24 фев 2010 08:51,
232

Снимка: Личен архив 

Явор Гечев е представител на фондация „Четири лапи” и администратор на уебсайт bezdom.info. Ето какво каза пред Dnes.bg за проблема с бездомните животни, който не може да бъде решен години наред.
 
Защо у нас има бездомни животни, а в страните от Западна Европа – не?

Основната причина за високия брой бездомни кучета и котки у нас е безотговорното отношение на собствениците на домашни животни и липсата на контрол върху възпроизводството на тези животни и търговията с тях. Не е тайна, че след промените в края на 80-те години търговията с уж породисти кучета и котки достигна невиждани размери.

И днес, ако влезете в сайт с обяви за продажба на животни, ще видите, че се предлагат стотици кучета от модерни породи. Повечето от тях са плод на развъждане от любители, нямащи нищо общо с кинологията, с цел лесна печалба. Няма абсолютно никакъв контрол върху домашното развъждане, като резултатът много често е огромен брой нежелани кутрета, които биват изоставени на произвола на съдбата на улицата.

Първото бездомно куче е било изгонено домашно
Също така много хора си взимат домашен любимец, без да са наясно какви грижи изисква той, и при първите проблеми просто качват животното в колата и го стоварват в непознат квартал. В страните от Западна Европа това безотговорно отношение към животните и към обществото е недопустимо и се наказва строго.

Освен това там кастрацията на домашни кучета и котки е масово разпространена, като по този начин се избягва възможността за нежелано възпроизводство. Търговията с породисти животни се осъществява по строги правила от съответните клубове и домашно развъждане на практика няма.

Още по темата

Години наред, а и днес все още, у нас с решаване на проблема с бездомните животни се занимаваха, меко казано, неподготвени и недобросъвестни хора и резултатът е налице – броят на животните на улицата не е намалял, въпреки стотиците хиляди избити кучета.

Дългогодишната практика животните да се залавят и да се умъртвяват не доведе до нищо (ако изключим лошия имидж, който страната ни придоби), просто защото усилията бяха насочени в ликвидиране на последствията, а не на причините.

Колкото и да е учудващо, но и днес има много повърхностни хора, които, въпреки негативния опит, считат, че физическото унищожаване на бездомните животни е единственото решение.

Какви са адекватните мерки, за да няма животни по улиците?

Световната здравна организация в свое проучване, продължило близо 8 години и изследвало проблема в различни региони, е категорична, че единствено бързата масова кастрация на безстопанствените животни може да реши проблема. Нашият опит от работа в различни държави в Европа, Азия и Африка потвърждава това.

Също така, за да има бърз и реален резултат и за да няма нови и нови изоставени животни, е необходим стриктен контрол върху собствениците на домашни кучета и котки. Едва след като се достигне нулево ниво на изоставяне на домашните животни и високо ниво на кастрираните бездомни (над 80%), има смисъл животните да бъдат изтегляни в приюти, където за тях да се полагат грижи и да им бъдат търсени нови собственици.

Важно е да се знае, че единственият критерий при проучването на СЗО е ефективността, а не хуманността. Този подход беше възприет и у нас чрез Закона за защита на животните, но за съжаление той почти не се прилага, за което вина имат основно местните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

1234Следваща »


232
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кучезащитниците най-вероятно никога не са били хапани от бездомни песове - пожелавам им го от сърце ! Нашите деца или кучетата са по-важни ? Като ви е толкова грижа за *** - вземете си ги да ги гледате у вас, в апартамента.
172
2
 
1
 
! Отговори
до @ преди 14 години
Аз съм по-грамотен от теб. Самия факт че не съм на кучешкото ти ниво е достатъчен.
171
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
забелязал съм, че който обича кучета не обича хората
170
1
 
2
 
! Отговори
@ преди 14 години
15 минути се напъва за да измислиш тази тъпотия ли? Цяло чудо е, че можеш да пишеш на кирилица...
169
3
 
0
 
! Отговори
до @ преди 14 години
изчевай бе ***/ца/. Как може да си толкова ***.
168
5
 
7
 
! Отговори
xoxoxo преди 14 години
абе дайте зелена светлина на ловните дружинки, няма да се мъчат, факт е, че са напаст.
167
1
 
1
 
! Отговори
@ преди 14 години
а ти демонстрираш идиотизъм, научи се да използваш български думи, чуждиците не те правят "истински мъж".
166
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
деца или кучета . Детски - 35 лв . на месц , такса за датска градина 60лв на месец за кучетата сами знаете колко пари се харчат - за маркери, ваксини , кастрации, приюти и тн .Предлагам на всички защитници на кучета - не много да плямпат ами да си ги вземат у тях да си ги гледат !!! Да не мислите че в другите държави е нямало - просто са ги опукали без много шум и точка
165
4
 
0
 
! Отговори
до @ преди 14 години
не се и съмнявам, не мисля че имаш много общо с хората. Вероятно си някой депресиран лузър.
164
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако се направи един референдум по въпроса кучетата ще бъдат изтребени още на другия ден. Това е абсолютно сигурно. Освен това мисля, че ако кучезащитниците излязат на протест, всички останали ще ги натикат в ***.... нали се сещате какво. Там им е мястото впрочем на тези песоглавци.
163
9
 
5
 
! Отговори
@ преди 14 години
Като гледам колко си ***, предпочитам бездомно куче за приятел, пред безсмислен "човек" като теб.
162
4
 
6
 
! Отговори
КУЧЕфоб преди 14 години
Преди 25-30 години в България работеха много виетнамци и тогава нямаше *** по улиците.Трябва да внесем малко работна ръка от Виетнам,и в тази криза и ГЛАД, *** бързо ще изчезнат!!!
161
3
 
3
 
! Отговори
ld преди 14 години
drugoto koeto e-imam edin izkufql starec komshiq deto ima v momenta 3 kucheta-nito s avyrzani nito nishto,razhojdat se i v moq dvor-emi she povikam syotvetnite institucii i ako ne gi priberat ,sam she se spravq s tqh :) dori da ne me uhapqt-stigat mi zarazite deto raznasqt po gradinata i dvora kato serat navsqkyde :) aman ot maloumnici be :)
160
2
 
6
 
! Отговори
ld преди 14 години
dobre de tozi gospopdin ot 4 lapi zashto ne se zadeistva s nqkakvi konkretni merki sled kato e tolkova zagrijen ,a samo govori-na dumi e lesno nali :) aman ot takiva fondacii i prirodozashtitnici,deto samo lapat pari i nishto rabota ne vyrshat :)
159
5
 
3
 
! Отговори
Shaun Ellis преди 14 години
155 айде... скрий се някъде с точно твоето ***, тъпанарско, егоистично, егоцентрично мислене!!! Точно такива като тебе създават и толерират създаването на бздомни кучета, защото такива *** като тебе не могат да търпят не само себеподобен, ами и животинче, което нищо не им е направило!!!
158
5
 
2
 
! Отговори
до @ преди 14 години
и ако дойда пред блока ти да изпозастрелям ***, ще излезеш ли да ме убеш бе? Кучетата ли са ти по-ценни. Такива като теб знаеш ли къде трябва да идат? Що не се покажеш на улицата с такива лозунги да видим дали ще ти се зарадват.
157
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мисля, че написах от къде идват. Мерките , които се вземат да се намали или спре размножаването им са слаби , ако не и никакви. Не вземането на навременни решения и действия преди е довело до този резултат. Но съгласете се , че са малко хората ,които биха си изхвърлили домашният любимец. Това, което виждаме сега по улиците е резултат от десетки години несвършена работа и е смешно да се твърди , че е заради хората, които си изхвърлят кучетата(може да има , но са единици)
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Най-малката възраст на оперирано от кучешка тения дете в България е 15 месеца."
155
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Значи признак на висока култура е когато пред блока ти се разхождат крастави *** и ти им хвърляш манджа от прозореца? Мерси за такава култура. Тази култура трябва да се изкорени и заедно с песовете да бъде пратена в небитието.
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До имаща куче: Поздравявам те :)