Кофти собственици + бездействие на властите = бездомни кучета

Явор Гечев: Ако мъчиш животни, ще го правиш и с хора
24 фев 2010 08:51,
232

Снимка: Личен архив 

Явор Гечев е представител на фондация „Четири лапи” и администратор на уебсайт bezdom.info. Ето какво каза пред Dnes.bg за проблема с бездомните животни, който не може да бъде решен години наред.
 
Защо у нас има бездомни животни, а в страните от Западна Европа – не?

Основната причина за високия брой бездомни кучета и котки у нас е безотговорното отношение на собствениците на домашни животни и липсата на контрол върху възпроизводството на тези животни и търговията с тях. Не е тайна, че след промените в края на 80-те години търговията с уж породисти кучета и котки достигна невиждани размери.

И днес, ако влезете в сайт с обяви за продажба на животни, ще видите, че се предлагат стотици кучета от модерни породи. Повечето от тях са плод на развъждане от любители, нямащи нищо общо с кинологията, с цел лесна печалба. Няма абсолютно никакъв контрол върху домашното развъждане, като резултатът много често е огромен брой нежелани кутрета, които биват изоставени на произвола на съдбата на улицата.

Първото бездомно куче е било изгонено домашно
Също така много хора си взимат домашен любимец, без да са наясно какви грижи изисква той, и при първите проблеми просто качват животното в колата и го стоварват в непознат квартал. В страните от Западна Европа това безотговорно отношение към животните и към обществото е недопустимо и се наказва строго.

Освен това там кастрацията на домашни кучета и котки е масово разпространена, като по този начин се избягва възможността за нежелано възпроизводство. Търговията с породисти животни се осъществява по строги правила от съответните клубове и домашно развъждане на практика няма.

Още по темата

Години наред, а и днес все още, у нас с решаване на проблема с бездомните животни се занимаваха, меко казано, неподготвени и недобросъвестни хора и резултатът е налице – броят на животните на улицата не е намалял, въпреки стотиците хиляди избити кучета.

Дългогодишната практика животните да се залавят и да се умъртвяват не доведе до нищо (ако изключим лошия имидж, който страната ни придоби), просто защото усилията бяха насочени в ликвидиране на последствията, а не на причините.

Колкото и да е учудващо, но и днес има много повърхностни хора, които, въпреки негативния опит, считат, че физическото унищожаване на бездомните животни е единственото решение.

Какви са адекватните мерки, за да няма животни по улиците?

Световната здравна организация в свое проучване, продължило близо 8 години и изследвало проблема в различни региони, е категорична, че единствено бързата масова кастрация на безстопанствените животни може да реши проблема. Нашият опит от работа в различни държави в Европа, Азия и Африка потвърждава това.

Също така, за да има бърз и реален резултат и за да няма нови и нови изоставени животни, е необходим стриктен контрол върху собствениците на домашни кучета и котки. Едва след като се достигне нулево ниво на изоставяне на домашните животни и високо ниво на кастрираните бездомни (над 80%), има смисъл животните да бъдат изтегляни в приюти, където за тях да се полагат грижи и да им бъдат търсени нови собственици.

Важно е да се знае, че единственият критерий при проучването на СЗО е ефективността, а не хуманността. Този подход беше възприет и у нас чрез Закона за защита на животните, но за съжаление той почти не се прилага, за което вина имат основно местните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

1234Следваща »


232
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
10
 
8
 
! Отговори
@ преди 14 години
Който отрови куче-да го отровят, който сгази нарочно куче-да го сгазят, който убие куче за "удоволствие"-да го убият за удоволствие. Научете се да мислите разумно. Каквото повикало-такова се обадило. В Библията пише: Не Убивай! Боже, пази ни от безсмислено агресивни страхливци...
152
5
 
5
 
! Отговори
Shaun Ellis преди 14 години
Ние нямаме елементарното държание и отношение един към друг, какво остава към животните! Ние сме една нация по-зла и озверяла от най-големите диви зверове на планетата!!! Тъй че нека разни некадърни егоистични, изпълнени със насилие и отрицателно мнение към животните коментатори да замълчат и да се погледнат в огледалото и да ги е срам от извергът, който виждат насреща си, а той се мисли за човек.... Ние сме много, много назад, а може би и никога няма да стигнем другите нации и да станем хора!!!
151
2
 
5
 
! Отговори
имаща куче преди 14 години
прод. от 154 - искам да кажа, че докато не започнем да спазваме законите винаги някой друг ще ни е виновен и ще се оплакваме по форумите, а глутници безстопанствени кучета ще има вън.
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стига сте писали глупости за мисленето на нормалните хора. Кучешкия проблем трябва да се реши радикално. Изтрепване на песовете и изчистване на мръсотията. Някой комплексар ако хората са му виновни да хваща гората. Има даже такива *** дето смятат че кучетата били по-добри от хората, те са направо за лудницата.
149
4
 
5
 
! Отговори
имаща куче преди 14 години
146, евала, много си прав.А с бездомните кучета ще се справи когато се справим със собственият си примиренчески, да не кажа "робски" манталитет. Все чакаме някой отгоре да ни "оправи".Моето семейство има куче, не е породисто, прибрахме го от един строеж като малко. Само, че му сложихме всички необходими ваксини и т.н., има си и паспорт, и когато го водих на разходка винаги съм му събирала изпражненията. Сега е на село, защото стана много голямо и в апартамента за него е тясно.
148
5
 
6
 
! Отговори
Shaun Ellis преди 14 години
Също така Америка, дори и другите страни имат изградени ЗАКОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ!!! Някога Махатма Ганди е казал следното... Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните А къде е вашето отношение? Животните нападали хора - да, дай му повод и ще те изяде дори!!!! Защото той пази и малкото което си има, то усеща злината в хората... да стои и да се нагажда като крава ли?
147
3
 
4
 
! Отговори
*** преди 14 години
Хората, които ще ти нацъкат минусите са точно тези дребни мишчици, които са сърдити на света.
146
6
 
3
 
! Отговори
Слонен към насилие преди 14 години
Относно кучето, което си върши голямата нужда пред входа ми съм склонен да го очистя. Ако това го направи човек, както и стопанина на кучето, също съм склонен да го очистя. Така, че човека е прав.
145
5
 
7
 
! Отговори
Shaun Ellis преди 14 години
Това само показва за ниското ниво на култура, на нравствено и духовно развитие на народът ни! Аз се наслушах на глупости от сорта на "изтровете ***", "застреляй това псе", "то да не е повече от човек".... Срамота!!!!! Някой каза да се направи Animal Police като тези в Америка, ама някой вглеждал ли се е по-внимателно, вслушвал ли се е? Кой там е тругвал с лошото към дадено животно, кой не е дал помощи на тези организации там за да могат да намалят безпризорните кучета???
144
6
 
6
 
! Отговори
Shaun Ellis преди 14 години
Именно докато не си промениме ние българите мисленето, начина на разбиране няма да спре този проблем с бездомните животни! Самите коментари по-долу показват колко е ниска въпроснаа култура на голяма част от обществото! Всичко това е вследствие на комунизма, който до голяма степен осакати хората и ги превърна в егоисти, в най-големите животни и хищници, които не приемат никого, освен себеподобни, а понякога и такива не приемат като се замислите....
143
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НИКИ от къде идват нечистопородните кучета ?
142
5
 
7
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 14 години
1234,абсолятно си прав!Бързо,ефективно и незабавно избиване на ***,строг контрол върху домашните,глоби за изоставяне на пес,и други мерки в това направление.Хленчещото най вече за кинти братство на един куп измислени организации на превдокучезащитници ми е много трудно поносимо.човек от пазачите към фирмата бе ухапан от куче,разбира се,че го застреля незабавно и на место.Фалшивите *** о 4 лапи или някаква подобна шарашкина кантора извикали полицията!
141
9
 
10
 
! Отговори
^^^ преди 14 години
Ей,мастирбанти. Що не излезете да се борите срещу мутрите, който ви мамят и грабят? Защо не излезете да се борите срещу политиците, който ви окрадоха последните 20 години и не спират да го правят? Защо не излезете да се борите срещу ***, който отглеждаме, давайки им социални помощи? Защо не излезете да протестирате срещу мизерния си начин на *** живот? Защото сте смешници и страхливи ***, за това се правите на силни срещо малки кучета. Айде сега започвайте да ми цъкате минуси, страхливци жалки.
140
3
 
0
 
! Отговори
evropa преди 14 години
V Evropa sa6to v suma si saitove moje6 da si kupi6 vsqkakwi jivotni i vapreki tova nqma bezdomni ku4eta i kotki.
139
5
 
2
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Колко от хората в градовете гледат нечистопородни кучета? Колко от хората в градовете биха изхвърлили на улицата кученца струващи доста парички? Колко от Вас познават хора, които са приютили бездомно пале? И колко са тези , които познавате ,които са си изхвърлили кучето?Общините никога не са се заемали сериозно да решат този проблем и сега са им виновни "лошите" собсвеници.
138
3
 
10
 
! Отговори
Елена преди 14 години
Трябва да има Animal Police, като в Щатите. Да прибират бездомните животни на специални места. Бездомните кучета са опасност за живота и здравето на хората. България е на първо място в Европа и на второ в света по операции на заболели от кучешка тения. Ако трябва да избирам дали децата ми да останат живи и здрави или някакъв *** - избирам децата ми! Ако никой не се грижи за пумиярите и не ги ваксинира - да се кастрират и приберат от общината в кучкарници.
137
1
 
3
 
! Отговори
! преди 14 години
като говориме за мисловен процес...къде е твоя такъв, не го виждам?
136
6
 
6
 
! Отговори
1234 преди 14 години
тия дребни мошеници от т.нар. неправителствени, природозащитни организации са ми любими! мрънкат, крънкат кинти и не могат едно свястно нещо да сътворят. особено *** и несайдисаните дърти моми от "четири лапи". аре, сиктир. в сащ избиват по 1.5 милиона бездомни помияра на година и никой не реве. тука им направиха приюти, във варна даже с климатик. в същото време инфекциозните отделения са пълни с нахапани деца. аман бе! тоя лемур яворчо да си ги вземе всичките помиари у дома и да не реве
135
3
 
8
 
! Отговори
*** преди 14 години
Именно защото сме хора, се държим като такива с домашните си животни, и ги водим на ветеринар, лекуваме ги, ако са болни, осигуряваме им вкусна и питателна храна и ги обичаме. Именно защото сме хора, а не *** като хората, които ги мразят и ги избиват. Вие не разбирате нас, а ние не разбираме вас.
134
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КУЧКАРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МИЗАНТРОПИ И СЕ ГОРДЕЯТ С ТОВА ...!!!САМО ДЕТО ЗАБРАВЯТ,ЧЕ И САМИТЕ ТЕ СА ХОРА ...!!!