Кофти собственици + бездействие на властите = бездомни кучета

Явор Гечев: Ако мъчиш животни, ще го правиш и с хора
24 фев 2010 08:51,
232

Снимка: Личен архив 

Явор Гечев е представител на фондация „Четири лапи” и администратор на уебсайт bezdom.info. Ето какво каза пред Dnes.bg за проблема с бездомните животни, който не може да бъде решен години наред.
 
Защо у нас има бездомни животни, а в страните от Западна Европа – не?

Основната причина за високия брой бездомни кучета и котки у нас е безотговорното отношение на собствениците на домашни животни и липсата на контрол върху възпроизводството на тези животни и търговията с тях. Не е тайна, че след промените в края на 80-те години търговията с уж породисти кучета и котки достигна невиждани размери.

И днес, ако влезете в сайт с обяви за продажба на животни, ще видите, че се предлагат стотици кучета от модерни породи. Повечето от тях са плод на развъждане от любители, нямащи нищо общо с кинологията, с цел лесна печалба. Няма абсолютно никакъв контрол върху домашното развъждане, като резултатът много често е огромен брой нежелани кутрета, които биват изоставени на произвола на съдбата на улицата.

Първото бездомно куче е било изгонено домашно
Също така много хора си взимат домашен любимец, без да са наясно какви грижи изисква той, и при първите проблеми просто качват животното в колата и го стоварват в непознат квартал. В страните от Западна Европа това безотговорно отношение към животните и към обществото е недопустимо и се наказва строго.

Освен това там кастрацията на домашни кучета и котки е масово разпространена, като по този начин се избягва възможността за нежелано възпроизводство. Търговията с породисти животни се осъществява по строги правила от съответните клубове и домашно развъждане на практика няма.

Още по темата

Години наред, а и днес все още, у нас с решаване на проблема с бездомните животни се занимаваха, меко казано, неподготвени и недобросъвестни хора и резултатът е налице – броят на животните на улицата не е намалял, въпреки стотиците хиляди избити кучета.

Дългогодишната практика животните да се залавят и да се умъртвяват не доведе до нищо (ако изключим лошия имидж, който страната ни придоби), просто защото усилията бяха насочени в ликвидиране на последствията, а не на причините.

Колкото и да е учудващо, но и днес има много повърхностни хора, които, въпреки негативния опит, считат, че физическото унищожаване на бездомните животни е единственото решение.

Какви са адекватните мерки, за да няма животни по улиците?

Световната здравна организация в свое проучване, продължило близо 8 години и изследвало проблема в различни региони, е категорична, че единствено бързата масова кастрация на безстопанствените животни може да реши проблема. Нашият опит от работа в различни държави в Европа, Азия и Африка потвърждава това.

Също така, за да има бърз и реален резултат и за да няма нови и нови изоставени животни, е необходим стриктен контрол върху собствениците на домашни кучета и котки. Едва след като се достигне нулево ниво на изоставяне на домашните животни и високо ниво на кастрираните бездомни (над 80%), има смисъл животните да бъдат изтегляни в приюти, където за тях да се полагат грижи и да им бъдат търсени нови собственици.

Важно е да се знае, че единственият критерий при проучването на СЗО е ефективността, а не хуманността. Този подход беше възприет и у нас чрез Закона за защита на животните, но за съжаление той почти не се прилага, за което вина имат основно местните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

1234Следваща »


232
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
0
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Стига сме търсили вината в управляващите.Защо не погледнем в самите нас и не съдим собствените си действия.Ако има множество бездомни животни по улиците (не само кучета), то е защото ние сме го предизвикали.Значи взимаме куче, в един момент обаче сме неспособни да се грижим за него, и резултата е едно допълнително бездомно куче по улиците. Ние сме такива - винаги обвиняваме другите и никога нас самите. По този начин и в близките 1000 години ще сме в същото положение.
212
4
 
3
 
! Отговори
:)))))))) преди 14 години
Колкото е по-беден човек, толкова по-милозлив става. Хората виждат в тези нещастни създания собствената си съдба и затова ги хранят. А и те душа носят.
211
1
 
9
 
! Отговори
Яро Тъгата преди 14 години
Горките животни,мъка ми е да ги гледам,но и аз не зная какво трябва да се направи.Истина е,че повечето от нас нямат условия и пари да отглеждат домашни любимци,но се захващат,заради децата си или по др. причини....Май ни трябват курсове за такива стопани,как да се справят в трудни ситуации.
210
6
 
13
 
! Отговори
Vi преди 14 години
*** народ=слаба държава! Погнусих се от коментарите, но за жалост не се учудих! Щом такава извратена и бъзлива *** участва в "заработването" на БВП-то, значи няма нищо странно и необяснимо! На великите "хомо сапиенси" по-долу ще припомня, че животните не крадат, не убиват за удоволствие, а за да съществуват, не изнасилват, живеят и се справят сами, без да реват и да обвиняват някого за безнадеждната си некадърност и май не са ни питали нас дали да съществуват като живи организми на планетат
209
4
 
8
 
! Отговори
Chico преди 14 години
На скапан народ, всичко му пречи !
208
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Истината е, че колкото по-малко един човек познава даден проблем, толкова по-авторитетно се изказва по него. Този феномен винаги ме е учудвал, има го и тук сега на темата за кучетата. Хора, които през живота си никога не са отглеждали куче, дават най-авторитетните и нетърпящи възражения мнения. Запитвали ли сте се, защо хората които познават кучетата по-добре от вас са на друго мнение?
207
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Едни *** искат да се избият други *** ...
206
4
 
8
 
! Отговори
кучкар преди 14 години
Ако искаш да прогоним и птиците, пеперудите и разните му там буболечки.Няма да ни цвъкат по асфалта, я!
205
5
 
8
 
! Отговори
ККК преди 14 години
Какво квичите, че ви хапят кучетата, че града е само за хора и прочие....Какво ще кажете за ловците, които избиват хиляди животни за кеф?И специално отиват в гората за да ги стрелят.Бездомните кучета не са избрали сами съдбата си, тя им е наложена от хората.А като живеят сред жестоки и озлобени хора и те се променят.Да, патят си и невинни, но това не значи, че трябва да стреляме по всичко живо.
204
8
 
6
 
! Отговори
кучкар преди 14 години
Кой ти каза, че града и улиците са само за хората!?Гората и планината са за животните, какво правят там хората тогава?
203
3
 
7
 
! Отговори
Blake преди 14 години
Извинявай, ще ме светнеш ли какво й е лошото на бременна жена или на майка с бебе в количка, щото съм виждал и двете нападнати от глутница *** посред бял де?Вече прекрачвате нормалната граница на глупостта и демагогстването, не се ли усещате?
202
5
 
5
 
! Отговори
Елица Енева преди 14 години
Аз вече съм се отчаяла от този народ- той иска винаги някой друг да решава проблемите му. Жалко е , че има хора, които с мъка и с неистови усилия постигат много , за да помагат на животните, но заради безхаберието на контролните органи всичко е като игла в купа сено. Но дори и на едно куче да съм помогнала- значи не съм се борила напразно, а имам удоволствието да кажа, че все пак не само на едно сме помогнали.dailapa.wordpress
201
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И като прибавим, че по дефиниция кучетата нападат лошите хора и страхливците, май е по-добре повечеко да ги храним.....
200
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва да си някоя изкуфяла бабичка, за да си мислиш, че от момента, когато излезеш на улицата, кучетата се втурват да те хапят. Ако все пак има нещо подобно, то вината си е изцяло в теб, но и никога няма да го схванеш. С други думи казано, заради изкуфеляци дето ги е страх от всичко около тях, няма да правим стерилна обстановка за живеене. Това е вредно за развитието на хората.
199
7
 
6
 
! Отговори
Елица Енева преди 14 години
Чета коментари, че получаваме пари- нека онзи дето го е написал да дойде и да види какви пари получаваме и , че досега само сме дали......Нека дойде да види как работим, как се мъчим, как си късаме нервите и то не заради пари бе *** народе, а за да се реши проблема, защото , когато кучето е на улицата ми е жал за него , а не за вас хора. Жалко е , че понякога и дечицата става жертви на " озлобени пак от хората животни". Мястото на кучето не е на улицата, а в дом. Да не мислите , че му е кеф?!
198
8
 
6
 
! Отговори
Елица Енева преди 14 години
Ей гадно племе. И всичките кучета да избием - едно да не остане по улиците- пак ще си останате народ *** и ще тънете в собствената си мръсотия и ***. Вие сте една безотговорна нация, която си заслужава нещастието- всеки дан да ви ядът кучета- и да ги изтребят всичките. Жал ми е за теб народе........Жал ми е за теб Родино. години наред с теб се подиграват всички- накрая го докарахме да шепа народец- озлобен и прос и лош- чалгарска проклета нация. Срам ме е , че съм Българка.
197
1
 
5
 
! Отговори
ratchet преди 14 години
от повечето коментари си вадя извода че ще си останем на дъното на всички възможни класации. проблема е че все още неандерталското мислене е доминиращо
196
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Обичам да давя садисти сутрин рано! Дай си координатите...
195
1
 
8
 
! Отговори
до админите на сайта преди 14 години
Постоянно пускате теми за *** и бездомни кучета, а ние след това се караме часове и дни. Крещим и се караме, но без полза. Явно, искате да разтоварим напрежението тук, а не да излезем на улицата, че тогава управниците ще загазят. Но, каквото и да правите, времето на улицата полека-полека идва. Гърците ни го показаха. И тогава всичко ще си дойде на мястото, а подтиснатите, лъганите и пренебрегваните, почувствували силата си, ще пролеят реки от човешка кръв.А, това е вече страшно.
194
5
 
2
 
! Отговори
ld преди 14 години
she mi razpravq selqnkata che kompleksar sym bil :) pak te pitam ako nqkoe pse te naleti na ulicata pak li she filosofstvash posle? :) a vie ot dnes.bg-s podobni snimki syshto se opitvate da vmenqvate vina na nas horata za kuchetata :) da syglasen sym che imame nqkakva vina no ne vsichki zashto zaradi glupostta na edni nashi synarodnici da stradat tolkova nevinni nahapani hora ? :) ne sydete za da ne bydete sydeni :)