Кофти собственици + бездействие на властите = бездомни кучета

Явор Гечев: Ако мъчиш животни, ще го правиш и с хора
24 фев 2010 08:51,
232


В София бездомните животни се кастрират от края на 2006 г., без да има видим резултат. Защо?

В края на 2006 г. общината реши да възприеме нов подход при работа с бездомните животни и да заложи на препоръчваните от СЗО методи. В началото нещата започнаха много добре, в „Екоравновесие” започнаха промени, но с течение на годините темпото на работа спадна, а за да се прикрие бездействието и да се отговори на обществните очаквания, броят на умъртвените животни започна да се повишава, за да достигне днес около 25% от всички заловени.

Същевременно не се работи приоритетно в районите с повишена концентрация на бездомни кучета, като ромските квартали, индустриалните зони и селата около София.

Не се прави абсолютно нищо, за да се намали огромният приток на животни от дома към улицата

За съжаление нарушенията в „Екоравновесие”, които бяха характерни за периода преди 2006 г., явно не са прекратени, тъй като всекидневно получаваме сигнали от граждани, недоволни от персонала и отношението на общинското предприятие.

От друга страна, не се прави абсолютно нищо, за да се намали огромният приток на животни от дома към улицата. Само за пример – общината няма представа какъв е броят на домашните кучета на нейна територия. Споменават се цифри между 150 000 и 250 000. От тях едва под 1000 са регистрирани от своите собственици, което е под 1%.

Лошото е, че няма никаква идея как да бъдат стимулирани собствениците на домашни кучета да регистрират своите питомци и да започнат да ги отглеждат по-отговорно. При такава ситуация проблемът едва ли ще се реши скоро.

Обвиняват всички стопани на домашни кучета, че пускат техните любимци  свободно да се размножават и да се кръстосват с бездомни кучета, както и че някои стопани безболезнено се отървават от отговорността да гледат  малките кученца.

Не е тайна, че първото бездомно куче е било изгонено домашно. И днес, ако се разходите из страната или в крайните столични квартали, ще видите, че домашните кучета са пуснати свободно на улицата. Тези животни се възпроизвеждат безпрепятствено, а нежеланото им поколение просто се изоставя.

Не са редки и случаите, когато възрастни домашни животни, които вече са станали нежелани поради една или друга причина, също попадат на улицата.

Предполагам, повечето от читателите ви са се натъквали на кашонче с кученца, оставено на централно място в парка, или на видимо домашно куче, което се лута объркано по улиците.

Как се прави разлика между добри стопани и лоши стопани?

Законът за защита на животните задава критериите, по които може да се определи кой стопанин е отговорен, и кой – не.

Освен забраните за изоставяне на домашни кучета или за отглеждането им при неподходящи и създаващи дискомфорт за околните условия, законът стимулира собствениците да проявят отговорно поведение, като кастрират домашния си любимец, и по този начин, от една страна, предотвратят възможността за нежеланото му възпроизводство, а от друга – бъдат освободени от такса за отглеждането му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна1234Следваща »


232
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
0
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Стига сме търсили вината в управляващите.Защо не погледнем в самите нас и не съдим собствените си действия.Ако има множество бездомни животни по улиците (не само кучета), то е защото ние сме го предизвикали.Значи взимаме куче, в един момент обаче сме неспособни да се грижим за него, и резултата е едно допълнително бездомно куче по улиците. Ние сме такива - винаги обвиняваме другите и никога нас самите. По този начин и в близките 1000 години ще сме в същото положение.
212
4
 
3
 
! Отговори
:)))))))) преди 14 години
Колкото е по-беден човек, толкова по-милозлив става. Хората виждат в тези нещастни създания собствената си съдба и затова ги хранят. А и те душа носят.
211
1
 
9
 
! Отговори
Яро Тъгата преди 14 години
Горките животни,мъка ми е да ги гледам,но и аз не зная какво трябва да се направи.Истина е,че повечето от нас нямат условия и пари да отглеждат домашни любимци,но се захващат,заради децата си или по др. причини....Май ни трябват курсове за такива стопани,как да се справят в трудни ситуации.
210
6
 
13
 
! Отговори
Vi преди 14 години
*** народ=слаба държава! Погнусих се от коментарите, но за жалост не се учудих! Щом такава извратена и бъзлива *** участва в "заработването" на БВП-то, значи няма нищо странно и необяснимо! На великите "хомо сапиенси" по-долу ще припомня, че животните не крадат, не убиват за удоволствие, а за да съществуват, не изнасилват, живеят и се справят сами, без да реват и да обвиняват някого за безнадеждната си некадърност и май не са ни питали нас дали да съществуват като живи организми на планетат
209
4
 
8
 
! Отговори
Chico преди 14 години
На скапан народ, всичко му пречи !
208
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Истината е, че колкото по-малко един човек познава даден проблем, толкова по-авторитетно се изказва по него. Този феномен винаги ме е учудвал, има го и тук сега на темата за кучетата. Хора, които през живота си никога не са отглеждали куче, дават най-авторитетните и нетърпящи възражения мнения. Запитвали ли сте се, защо хората които познават кучетата по-добре от вас са на друго мнение?
207
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Едни *** искат да се избият други *** ...
206
4
 
8
 
! Отговори
кучкар преди 14 години
Ако искаш да прогоним и птиците, пеперудите и разните му там буболечки.Няма да ни цвъкат по асфалта, я!
205
5
 
8
 
! Отговори
ККК преди 14 години
Какво квичите, че ви хапят кучетата, че града е само за хора и прочие....Какво ще кажете за ловците, които избиват хиляди животни за кеф?И специално отиват в гората за да ги стрелят.Бездомните кучета не са избрали сами съдбата си, тя им е наложена от хората.А като живеят сред жестоки и озлобени хора и те се променят.Да, патят си и невинни, но това не значи, че трябва да стреляме по всичко живо.
204
8
 
6
 
! Отговори
кучкар преди 14 години
Кой ти каза, че града и улиците са само за хората!?Гората и планината са за животните, какво правят там хората тогава?
203
3
 
7
 
! Отговори
Blake преди 14 години
Извинявай, ще ме светнеш ли какво й е лошото на бременна жена или на майка с бебе в количка, щото съм виждал и двете нападнати от глутница *** посред бял де?Вече прекрачвате нормалната граница на глупостта и демагогстването, не се ли усещате?
202
5
 
5
 
! Отговори
Елица Енева преди 14 години
Аз вече съм се отчаяла от този народ- той иска винаги някой друг да решава проблемите му. Жалко е , че има хора, които с мъка и с неистови усилия постигат много , за да помагат на животните, но заради безхаберието на контролните органи всичко е като игла в купа сено. Но дори и на едно куче да съм помогнала- значи не съм се борила напразно, а имам удоволствието да кажа, че все пак не само на едно сме помогнали.dailapa.wordpress
201
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И като прибавим, че по дефиниция кучетата нападат лошите хора и страхливците, май е по-добре повечеко да ги храним.....
200
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва да си някоя изкуфяла бабичка, за да си мислиш, че от момента, когато излезеш на улицата, кучетата се втурват да те хапят. Ако все пак има нещо подобно, то вината си е изцяло в теб, но и никога няма да го схванеш. С други думи казано, заради изкуфеляци дето ги е страх от всичко около тях, няма да правим стерилна обстановка за живеене. Това е вредно за развитието на хората.
199
7
 
6
 
! Отговори
Елица Енева преди 14 години
Чета коментари, че получаваме пари- нека онзи дето го е написал да дойде и да види какви пари получаваме и , че досега само сме дали......Нека дойде да види как работим, как се мъчим, как си късаме нервите и то не заради пари бе *** народе, а за да се реши проблема, защото , когато кучето е на улицата ми е жал за него , а не за вас хора. Жалко е , че понякога и дечицата става жертви на " озлобени пак от хората животни". Мястото на кучето не е на улицата, а в дом. Да не мислите , че му е кеф?!
198
8
 
6
 
! Отговори
Елица Енева преди 14 години
Ей гадно племе. И всичките кучета да избием - едно да не остане по улиците- пак ще си останате народ *** и ще тънете в собствената си мръсотия и ***. Вие сте една безотговорна нация, която си заслужава нещастието- всеки дан да ви ядът кучета- и да ги изтребят всичките. Жал ми е за теб народе........Жал ми е за теб Родино. години наред с теб се подиграват всички- накрая го докарахме да шепа народец- озлобен и прос и лош- чалгарска проклета нация. Срам ме е , че съм Българка.
197
1
 
5
 
! Отговори
ratchet преди 14 години
от повечето коментари си вадя извода че ще си останем на дъното на всички възможни класации. проблема е че все още неандерталското мислене е доминиращо
196
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Обичам да давя садисти сутрин рано! Дай си координатите...
195
1
 
8
 
! Отговори
до админите на сайта преди 14 години
Постоянно пускате теми за *** и бездомни кучета, а ние след това се караме часове и дни. Крещим и се караме, но без полза. Явно, искате да разтоварим напрежението тук, а не да излезем на улицата, че тогава управниците ще загазят. Но, каквото и да правите, времето на улицата полека-полека идва. Гърците ни го показаха. И тогава всичко ще си дойде на мястото, а подтиснатите, лъганите и пренебрегваните, почувствували силата си, ще пролеят реки от човешка кръв.А, това е вече страшно.
194
5
 
2
 
! Отговори
ld преди 14 години
she mi razpravq selqnkata che kompleksar sym bil :) pak te pitam ako nqkoe pse te naleti na ulicata pak li she filosofstvash posle? :) a vie ot dnes.bg-s podobni snimki syshto se opitvate da vmenqvate vina na nas horata za kuchetata :) da syglasen sym che imame nqkakva vina no ne vsichki zashto zaradi glupostta na edni nashi synarodnici da stradat tolkova nevinni nahapani hora ? :) ne sydete za da ne bydete sydeni :)