Повдигнаха обвинение на Божидар Нанев

Прокуратурата подгони здравния министър за закупуване на ваксини
30 мар 2010 11:43,
171
Повдигнаха обвинение на Божидар Нанев
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу министъра на здравеопазването Божидар Нанев, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов пред Dnes.bg.

Нанев е обвинен по член 220 от НК за неизгодни сделки. Той гласи следното:

"Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6" .

Кокинов поясни, че обвинението е за внос на ваксини, а договорът е сключен от министъра в края на 2009 г.

По неофициална информация става въпрос за сделки на стойност над 10 млн. лева.

В края на февруари от МЗ обявиха, че е сключен договор за доставка на 360 000 дози от ваксината "Целвапан" на американската фармацевтична компания "Бакстер".

Тогава главният санитарен инспектор Тенчо Тенев съобщи, че обществената поръчка е спечелена от представителя на производителя у нас "Алфарма", като е била и единственият участник в търга.

Цената на една доза е 22 лв., като за имунизация на един човек са нужни 2 дози.

Досега у нас са доставени 80 000 дози.

Dnes.bg припомня, че по време на откриването на международната конференция за борба с корупцията на 16 март, премиерът Бойко Борисов се закани, че започва проверка и на своите за корупция.

Още по темата

“Следващите седмици ще видите, че сме безкомпромисни и срещу хората, които са на власт”, закани се тогава министър - председателят.

По думите му  има места, където "хора от властта са почнали да правят неща, за които знаят, че той е крайно против".

Двама зам.-министри на Божидар Нанев - Валерий Митрев и проф. Мила Власковска отказаха да коментират пред Dnes.bg повдигнатите обвинения на началника си.

От министерството на здравеопазването само обявиха, че ще направят специална пресконференция, на която да съобщят подробности по случая.

По-късно през деня прокуратурата ще даде повече подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
4
 
! Отговори
Защото така му харес преди 14 години
Това решение на Нанев не е ли минало през Борисов? Борисов не го ли е подписал? Защо Борисов не помни и не знае какво става?
150
0
 
3
 
! Отговори
ААААА преди 14 години
Това решение на Нанев не е ли минало през Борисов? Той не го ли е подписал?
149
0
 
3
 
! Отговори
3 в 1 преди 14 години
Герберите сложиха в малкото си джобче Доган и сие.
148
0
 
3
 
! Отговори
Лика прилика с ББ преди 14 години
ама той нашия не бил корумпиран. Той просто си бил ***. Това ли ще е оправданието?
147
1
 
3
 
! Отговори
Хайде де преди 14 години
Защо не е в ареста? Защо Цветанов не снима филм и за него?
146
0
 
4
 
! Отговори
pipi преди 14 години
Договорът за тези ваксини ,освен това беше сключен,след като се знаеше,че с ваксинирането в Европа има проблеми и че тази паника със свинския грип е много съмнителна.Нашите "специалисти" освен,че са сключили договор за огромно количество ваксини,опаковките,които са доставени са по 10 броя и ако се имунизира 1 човек,останалото количество отива в *** .Това как ви се струва?След това нямало пари за здравеопазване,естествено,че няма да има,при такива безумия.
145
0
 
1
 
! Отговори
donorna karantia $$$ преди 14 години
360 000 дози от ваксината "Целвапан" ili Cvetelina, ne se razbira sa dostaveni na broi tolkoto kolkoto sa redovnite 4lenove na GERB s partiini biletiiiiii.za Kostov Anale Drisliov i Iane Partizane nemaaaa.a za Fedoska sho ona e s goleeeem otzadnik sa bili predvideni celi 12 bocki, ma tak kylka iska bodeji, be manistre zdraven.oba4e manistero ne go e zakysal ot vaksinite a oste ot kakto hodiha do USEto na raznoski na kompania dostaviashti donorna karantia-ta ei toz smeshnik da se raz4epka
144
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
подкрепям те но ипроф. Мила Власковска е замесена... с какви съветници се е обградила..
143
2
 
1
 
! Отговори
dkp преди 14 години
evela na boiko ami gi goni i osusnava che ima mur6a a prednite gi durjaxa dokato ne isgni zqlata durjava
142
1
 
3
 
! Отговори
Ренегат преди 14 години
Ето - Боко ще каже - където има съмнения - и наш човек да е - на прокурор.Но......За сведение на останалите министри - няма човек , който Боко да не го е предал-да се готви следващия.А пък Дянков - той горкия не знае какво го чака .Пожарникаро така ще си избърше *** с него , че ....просто стой та гледай.
141
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 14 години
До работещия:Браво работчии,философията ти е вярна,продължавай в същия дух!!!
140
3
 
2
 
! Отговори
работещ преди 14 години
Май почвам да чактисвам за какво иде реч. Комунистите от съдебната система предупреждават комунистите от правителството, че Европа пише доклади, ама Партията майка им е вързала гащите на всичките си чеда пак за тая съдебна система. Та, ако ще се посвалят гащите, да не лъснат и другите червени ***, дето се "борят" за нейното "реформиране"
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
awe ti samo kato mu vidi6 na toq fizionomiqta i ti stava qsno 4e e mega korumpe. ama to tova e nai-malkoto. za premier si imame 4ovek dokazan mafiot. 4ovek 4iito sadrujnici sa bili Aleksei Petrov, Zlatko Baretata, Pa6ata i dr. e za kakvo togava govorim. kraino vreme e tazi prestupna banda da podade ostavka.
138
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 14 години
До Петров:Добре г-н Петров,всичко това щеше да е вярно ако, крайният резултат бъде положителен,за обикновените хора.Всичко друго е прах в очите,за тълпата.
137
1
 
5
 
! Отговори
! преди 14 години
Кьорфишек е тая работа.Пак ще излезе че закона е спазен, и колкото и да има съмнения няма да има проблем.
136
1
 
1
 
! Отговори
144 за 138 преди 14 години
:)
135
4
 
4
 
! Отговори
петров преди 14 години
Много обичам такива демагози, слузести като ***. Ако от злоба съвсем не си оглупял, случайно да си чел статистика за доверието на българските граждани в съдебната система и да си се замислил върху резултатите! Аз също смятам съдебната система в България за неефективна. И все още не съм се убедил в обратното. Какво би казал за критиките на ЕС към тази система? Ти какво ще кажеш за тази оценка, че е заговор на ЦРУ, МИ 5, СИСМИ, МОСАД, и пр. простотии против перфектната съдебна система у нас? И колко действащи министри разследва прокуратурата до сега? Какво излиза, че това правителство наистина има желание да няма хора извън и над закона, да няма наши момчета. Но и това не ви харесва. Харесвате си мерзавците от Тройната мафия, нали. Мерзавци, ама ваши си мерзавци.
134
1
 
9
 
! Отговори
преди 14 години
ОпсЩе пусна тото - Следващият с обвинания ще е министър с инициали С.Д. :)))
133
1
 
4
 
! Отговори
преди 14 години
Ще пусна тото - Следващият с обвинания ще е министър с инициали С.М.
132
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 14 години
До 132Напротив, много е точно.Ако погледнеш на България като на една корпорация, ние, избирателите сме акционерите в нея. Избираме си представители, които да защитават нашите интереси в общото събрание (май не се справят много добре), които на свой ред избират корпоративно управление председател на управителния съвет, т.е., министър председател, а той на свой ред делегира правомощия на членовете на управителния съвет, сиреч на министрите. Ако някой от тези министри краде или е некомпетентен, вината поема министър председателят. По тази причина той получава най-високо възнаграждение, защото носи най-голяма отговорност. Само у нас действа правилото Рибата мирише откъм главата, но се реже откъм опашката..