Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата

Преди 59 години е направена първата стъпка към създаването на ЕС
9 май 2010 10:32,
884
Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата
Честването на Деня на победата в Москва. Снимка: БГНЕС

Днешният ден – 9 май се отбелязва като Деня на Европа и Деня на победата над фашизма във Втората световна война.

На този ден през 1985 година в Милано лидерите на Европейския съюз решават да се чества като празник Деня на Европа, защото преди 59 години на този ден е направена първата стъпка към създаването на ЕС.

В Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация". Речта на Шуман е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

През април следващата година по инициатива на Франция е подписан договорът за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС).

Той е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.

Но на 9 май се празнува и един друг празник – Деня на победата над армиите на Хитлер. На 7-ми май 1945 г. в град Реймс е подписан предварителен протокол - капитулация.

На 8 - ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

"Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите“, пише в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.

Никой не отрича ролята на Съветската армия за разгрома на Хитлер, но и никой не може да забрави, че тогава Европа беше разделена на сфери на влияние и това забави развитието на страните зад Желязната завеса.

Трябваше да минат 45 години, за да започне това обединение на свободни народи. И едва сега, 65 години след края на Втората световна война, един руски президент призна, че СССР е била тоталитарна държава, в която са били потискани правата на хората.

Парадът на Победата от Червения площад в Москва се излъчва пряко на улични монитори, разположени пред Паметника на Съветската армия в София.

Вицепрезидентът Ангел Марин поднесе венец пред паметника на Незнайния войн в София. На тържествена церемония бе издигнат европейският флаг.

На площада присъства знаменен взвод от Националната гвардейска част, изнесени бяха знамена светини. Пред Паметника на незнайния вой венци и цветя поднесоха представители на чужди посолствата в България (Посолствтото на Русия, Украйна, Беларус), а също и много граждани.

Венец и цветя поднесе председателят на БСП Сергей Станишев и други представители на партията.

Национални танци и музика от страните от Европейския съюз, викторини и представления за деца ще има днес от 11.00 ч. на различни места в София по повод Деня на Европа.

В Южния парк, както и пред Народния театър, НДК и големи търговски центрове гражданите ще могат да
гласуват за това, което според тях е най-важна задача на Европейския съюз през 2010 г.

От 17.00 ч. и от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде прожектиран филмът "Източни пиеси".

До 15 май в Софийската градска библиотека е открита фотоизложбата "50 години Европейски парламент". Също до 15 май в градината между Народното събрание и Софийския университет може да бъде видяна изложбата на открито "България и Европа".

С 8-часов безплатен концерт ще бъдат отбелязани Празникът на Европа и Денят на победата, над 40 изпълнителя и формации от 6 страни от целия свят ще огласят площада пред храм-паметник „Александър Невски”.

За кулминация на концерта са запазени любимите на поколения българи песни на култовата руска рок-група „Земляне”. Участниците на Беларус в тазгодишната Евровизия - „3+2”, групата на Алла Пугачова – „Рецитал”, френската рок банда „ITAC”, македонският артист Мартин Вучич, Sixth sense от Русия и италианската певица Валентина Мей са другите чуждестранни изпълнители, които ще зарадват публиката.

Към тях се присъединяват множество обичани български музиканти „Мастило”, Петя Буюклиева, Дичо с новата си банда VOXX, Deep Zone Project, Калин Вельов, Камелия Воче, Ваня Костова, Кристина и Михаил Белчеви, Боян Михайлов, Shiney Dolls, Лазар Кисьов.

Към тях ще се присъединят Представителният ансамбъл на въоръжените сили на Република България, както и Частно училище за танцово изкуство „Г.С. Уланова” – Руски лицей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


884
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
659
1
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Писмо 721 много вярно, помислете защо сега няма технологии, защо вие вече извън игра, кой ви съсипа? Не ние, когато били с нас всички технологии развивани, САЩ ви съсипа-помислете на това!!! Прочетете писмо 721 и мое твърдение..
658
1
 
1
 
! Отговори
za 724 преди 13 години
слънце като те гледам колко си промита неграмотните *** започват да ми стават симпатични..............
657
1
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Да 721 вярно написал. Това искала чуя, когато били с нас имали технологии дори компютри, защо позволили США унищожава ваш научен потенциал, Дянков наш стар познат от Грузия, там съсипал Академия науки, сега ика и в БГ направи същото...не разбирате, че САЩ ви СЪСИПА?????!!!?? Вие слепи, че не виждате??!!
656
0
 
1
 
! Отговори
za 722 преди 13 години
нищо не казваш за продължителността на живота у вас........ руската пропаганда не върви тук........
655
1
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Ти може щастлив, но дали обикновен българин щастлив, че негова държава няма производство, че яде фалшиви храни, млечни храни, в които няма мляко, дали щастлив, че най-беден в Европа, че детска смъртност най-висока в Европа, че отрицателен прираст население най-висок в Европа. Не мисля, че българин щастлив...Пиша, защото 1/2 българка и боли от тези факти.Да избегна глупави въпроси:Росия от 3 години с положителен прираст население.
654
0
 
1
 
! Отговори
za 719 преди 13 години
една точка стига 1.Тук не ви е бащиния
653
1
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Хайде следващ път искам бъдете готови с списък какво направили США за БГ, а аз изготвя списък с преференциални цени стоки, които идвали от тук за там и стоки, които негодни, но ние изкупували от БГ. За това искам американска помощ каква била, аз помогна, когато била малко ви пратили заразена царевица, това не забравяйте включите и то влиза:))))
652
1
 
1
 
! Отговори
za 717 преди 13 години
наздраве душицо........ сега вече няма развалени домати и дано да сте много щастливи , както и ние без вас...........
651
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слънце, гледайте си огромната държава - ние ще се оправим и без вас, разбира се сме благодарни на Цар Освободител и руските, финските и румънските войни за свободата , но няма как да забравим че Червената ни окупира............никой разумен няма да ръкопляска на това.....стойте си там и идвайте тум на море и не ни казвайте какво да си уреждаме държавата, още повече че вашата няма как да е за пример.......
650
1
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Какво дали, прочети в предишни постове, защото почвам чувствам като учителЬница в спомагателно училище: помогнали за заводи, ферми пълни с животни, стомана дали, петрол без пари, който вие продавали на пазарни цени, пазари и лицензи оружие..А какво дало США? Тук няма отговорите, хайде правим списък ние какво дали и США какво дали!!!
649
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Ленка, на всички "защо" ще ти отговоря с едно единствено изречение: - защотовнесохте плевела на комунизма в България и я заразихте с най-опасната болест...
648
1
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
И аз като Алигатор излизам от тук, няма цифри, няма логика, говори само с лозунги: "Ние независими и свободни и дали наша земя на чужда армия", "Ние независими политически и оставили дълг от два милиарда", "Русски технологии стари, нищо, че първа ядрена сила и построили най-много централи и сега строят в Турция, Лат.Америка, Индия, Китай" Вие шизофренично противоречите.
647
1
 
1
 
! Отговори
за 709 преди 13 години
много крадът *** слънце, ама имаме поговорка -всяка *** си има коледа............ и я провери колко е продължителността на живота в Русия и у нас и после приказвай ............
646
0
 
1
 
! Отговори
za 702 преди 13 години
Абе душицо, имаш ли идея какви чудеса ражда нашата земя бе......тук каквото боднеш става, как ще стоим гладни?!! Какво сте ни дали за ядене пък ?!! Промити мозъци ей.........ама тази май е на 20 години абер си нема
645
1
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Значи признаваш построено, признаваш помощ с стомана и петрол..това, което било построено още не можете разграбите. Сега каква свобода имаш? Защо грабите и унищожили построено, защо изклали животни, защо плодородна земя пуста, защо няма заводи, защо няма производство? Какво хубаво видя БГ през преход освен, че население спаднало с една трета и прираст отрицател, детска смъртност най-висока в европа, при нас не било так. Каква свобода да умират деца ли свободни?
644
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до Ленка:И както се оказа вашите допотопни "технологии" не струват и пукната пара -всички ваши промишлени обекти в България се модернизираха със западни технологии, а вие още плачете да ви вземем остарелите чернобилски железа вБелене и то за баснословната цена от 12 млрд. евро - цена специална като за"братушки"...
643
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ленката отиде да се оплаква на товарищ Путин, или е вече под масата........ а Алигатора е стар човек, който не иска да повярва че е бил заблуждаван цял живот........ а победителите не ги съдят, така е било и ще бъде....... лека съфорумци
642
2
 
2
 
! Отговори
za 704 преди 13 години
обяснявай му по-просто, че ще му блокира малкото мозъче и ще започне да сипе лозунги :))
641
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Ленка, ти няма да ме разбереш, но все пак ще ти го кажа - несъмнено петролъти стоманата са много важни за ЧОВЕКА, но има нещо друго, без което човекътне е ЧОВЕК - СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА - обаче това са непонятни за вас руснаците неща. За вас подчинението и страхът са национална традиция...При трите големи реформи в Русия при Петър първи, Екатерина Велика и Сталинвашето население е намалявало или наполовина или с една трета...
640
1
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Всичко най-хубаво идвало без пари за БГ и всичко най-непродавано от БГ идвало при нас. Да продължа за руски стол-през ден рибена чорба, вода с един пръст рибено олио отгоре и един домат в купа. Твоя обядвали, защото при нас нямало, за да има в страни от СИВ! Това, което построено през 45 години сега не можете още разграбите, та грабите дори имоти Академия науки, ужас!