Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата

Преди 59 години е направена първата стъпка към създаването на ЕС
9 май 2010 10:32,
884
Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата
Честването на Деня на победата в Москва. Снимка: БГНЕС

Днешният ден – 9 май се отбелязва като Деня на Европа и Деня на победата над фашизма във Втората световна война.

На този ден през 1985 година в Милано лидерите на Европейския съюз решават да се чества като празник Деня на Европа, защото преди 59 години на този ден е направена първата стъпка към създаването на ЕС.

В Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация". Речта на Шуман е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

През април следващата година по инициатива на Франция е подписан договорът за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС).

Той е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.

Но на 9 май се празнува и един друг празник – Деня на победата над армиите на Хитлер. На 7-ми май 1945 г. в град Реймс е подписан предварителен протокол - капитулация.

На 8 - ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

"Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите“, пише в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.

Никой не отрича ролята на Съветската армия за разгрома на Хитлер, но и никой не може да забрави, че тогава Европа беше разделена на сфери на влияние и това забави развитието на страните зад Желязната завеса.

Трябваше да минат 45 години, за да започне това обединение на свободни народи. И едва сега, 65 години след края на Втората световна война, един руски президент призна, че СССР е била тоталитарна държава, в която са били потискани правата на хората.

Парадът на Победата от Червения площад в Москва се излъчва пряко на улични монитори, разположени пред Паметника на Съветската армия в София.

Вицепрезидентът Ангел Марин поднесе венец пред паметника на Незнайния войн в София. На тържествена церемония бе издигнат европейският флаг.

На площада присъства знаменен взвод от Националната гвардейска част, изнесени бяха знамена светини. Пред Паметника на незнайния вой венци и цветя поднесоха представители на чужди посолствата в България (Посолствтото на Русия, Украйна, Беларус), а също и много граждани.

Венец и цветя поднесе председателят на БСП Сергей Станишев и други представители на партията.

Национални танци и музика от страните от Европейския съюз, викторини и представления за деца ще има днес от 11.00 ч. на различни места в София по повод Деня на Европа.

В Южния парк, както и пред Народния театър, НДК и големи търговски центрове гражданите ще могат да
гласуват за това, което според тях е най-важна задача на Европейския съюз през 2010 г.

От 17.00 ч. и от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде прожектиран филмът "Източни пиеси".

До 15 май в Софийската градска библиотека е открита фотоизложбата "50 години Европейски парламент". Също до 15 май в градината между Народното събрание и Софийския университет може да бъде видяна изложбата на открито "България и Европа".

С 8-часов безплатен концерт ще бъдат отбелязани Празникът на Европа и Денят на победата, над 40 изпълнителя и формации от 6 страни от целия свят ще огласят площада пред храм-паметник „Александър Невски”.

За кулминация на концерта са запазени любимите на поколения българи песни на култовата руска рок-група „Земляне”. Участниците на Беларус в тазгодишната Евровизия - „3+2”, групата на Алла Пугачова – „Рецитал”, френската рок банда „ITAC”, македонският артист Мартин Вучич, Sixth sense от Русия и италианската певица Валентина Мей са другите чуждестранни изпълнители, които ще зарадват публиката.

Към тях се присъединяват множество обичани български музиканти „Мастило”, Петя Буюклиева, Дичо с новата си банда VOXX, Deep Zone Project, Калин Вельов, Камелия Воче, Ваня Костова, Кристина и Михаил Белчеви, Боян Михайлов, Shiney Dolls, Лазар Кисьов.

Към тях ще се присъединят Представителният ансамбъл на въоръжените сили на Република България, както и Частно училище за танцово изкуство „Г.С. Уланова” – Руски лицей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


884
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
619
1
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Ленка СТРАНДЖАТА е свободен човек по дух и по убеждения за разлика от васруснаците, които сте ЖЕРТВИ на две самозабравили се джуджета и КГБ олигарсите. Питаш кой ни пази и такива като теб се нервиха от вероятността да се инсталира противоракетен защитен щит в България - може би твоите господари са имали нещо предвид... А това, че в България има чужди бази неозначава, че сме зависими - ти чувала ли си за истинско партньорство - не оновамнимото на Варшавския договор?...
618
1
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Ха..ха..вие много разсмивате. Казвате: "Ние независими, тук БГ, БГ над всичко, ето защо дадем наша БГ на америка строи бази, защото ние независими" Хи..хи..не мога насмея подобни противоречия:)))) Да, вече цял Свят в Москва отбелязва Ден Европа и прекланя пред Червено знаме със сърп и чук! Нека ви яд..ха..ха..Не Брюксел, Лондон, а в Москва:)
617
1
 
1
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Не, Странджа никога не ми бил интересен, той просто ЖЕРТВА! Ха..ха..и кой пази твоя страна, навярно америка. И той мисли, че независим, говорят, че независими, а после говорят, че американска /чужда/ армия уж пази. Това противоречие дали не форма шизофрения? Не може ем независим, ем чужди бази на твоя земя, които "пазят"! Това същото кажеш мъртъв човек, че жив:)))))
616
1
 
1
 
! Отговори
za 674 преди 13 години
е сега вече мой човек цяла нощ ще отбиваш истерични брътвежи :)))
615
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Ленка, защо защитаваш това старо, глупаво влечуго, защото е прехласнат повашата *** наречена красная армия. Тази червена пасмина е само заплаха заЕвропа и за всичко цивилизовано и демократично. А иначе кой може да направи опит да ни окупира, освен вас - вашето око все чуждото гледа и особено къмБалканите, но хайде забравете вече за проливите и за черноморския си флот...
614
3
 
2
 
! Отговори
za 672 преди 13 години
какъв е твоят проблем , момиче та се занимаваш с една чужда армия :)) отвори си бутилка, пусни си парада на запис и го гледай докато получиш множествен оргазъм :)) има по - важни неща на този свят от армиите............. има кой да брани за моята страна, не се притеснявай за нея.....вижте си вас, имате си достатъчно грижи
613
2
 
2
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Ее..не обиждай Алигатор, българска армия, в която служили толкова много хора и Червена армия-армия Спасител Европа и Свят, цял Свят в Москва вече на 9-ти май и покланя пред знаме победа-Червено знаме със сърп и чук само ти скверниш:( Да, сегашна БГ армия така малка, гъвкава, че ако някой окупира БГ/направо може влезе през някоя полунаправеная магистралая и стигне Парламент без съпротива:)/ трябва я търси, за да я намери, така малка, че не вижда:))) Половин стадион заедно с администрация:)
612
1
 
3
 
! Отговори
за 669 преди 13 години
тази изтрезня и пак започна да обижда............. фак оф , гледай си вашата армия и не бери грижа за чуждите армии
611
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до ALLIGATOR:По-спокойно бе влечуго, недей да се пениш толкова - все пак става дума за едначужда армия. А ти за коя наша армия плачеш - за оная 120 хилядна комунистическа пасмина, пълна със склерозирали генерали - активни борци иофицери /техни синове/ търсещи само материални облаги и евтини жилища. Не мальчик, на нас не ни е нужна такава армия, а малка, гъвкава и дееспособна съвременна армия - готова за бързи реакции. А ти можеш да кандидатстваш закрасная армия - *** там са добре дошли
610
2
 
2
 
! Отговори
Ленка преди 13 години
Здравейте, нямам намерение чета обиди към моя родина и мои другари, но само отбележа, че присъствие на толкова много чужди лидери и преминаване на войска от Запад, постави начало на една традиция- Ден на Европа и Дена на Победа да се празнувам в МОСКВА, не в Брюксел, не в Пражи, не в Лондон или Ню Йорк, а в Москва. Алигатор прав за БГ армия-продажни политици я превърнали в полицеска част по-скоро за "мироналагщи" мисии, не в армия в истински смисъл. Няма самолети, ПВО, танкове и най-вече хора.
609
2
 
3
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 13 години
и още нещо , ти в кой век живееш , коя е империята на злото а фашизоиден плъл *** , я се поогледай покрай себе си малко
608
2
 
1
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 13 години
такаааа , такива *** като тебе адски ги обичам , първо както всички от твоя сорт не обичате да четете , второ точно такива предадоха тази България за която ти е толкова мило , ако беше чел малко никъде господинчо не съм казал че не обичам бг армиа - напротив , но нали точно прозажници като тебе заради запада я унишожите , къде е тази армия че ми се губи нещо , така че внимавай кви ги бръщолевиш др път че ще те навря там къде ти е мястото , аре бегом с майн кампф под ръка да четеш
607
2
 
3
 
! Отговори
ALLIGATOR преди 13 години
не не знаем каква е станало в Катин , не знаим и нищо къде и какво се случва по света толкова сме *** баси , добре че сте вие да ни кажете ...Да жевее РУСКАТА АРМИЯ , ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ И ДАЛИ ЖИВОТА СИ СВОБОДАТА НА ЕВРОПА .......и да може такива *** сега да могат да лаят против тях , ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ
606
0
 
0
 
! Отговори
sharp преди 13 години
нямаше прав си....защото едните щяха ден и нощ да копат в мините,а останалата част да са се пренесли скоропостижно при свети петър през комините........по-бързо и практично е
605
0
 
0
 
! Отговори
андрей преди 13 години
....същото е като да го правиш с други.....няма значение народност цвят и какво ли още не...може да са и марсианците
604
0
 
0
 
! Отговори
sharp преди 13 години
а ти знаеш ,че е било така и с други.......или не съм прав
603
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дори това което правиш във момента,да развиваш твоите глупави теории ненаказано е един вид свобода,всеки я разбира по сой собствен начин,ама не знам ти как я разбираш
602
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май половината драскачи във тоя форум никога няма да осъзнаят значението на думата СВОБОДА,ама си пишат тяхните глупости и се опитват да манипулират хората,че едва ли не Хитлер е прав и е тръгнал да отърва света от различните диктатори,и той започва тая война със цел
601
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бих казал преди всичко,че този ден е Денят на Европа само.
600
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това овчо възхищение от пушките и пищовите на Червената армия е като да се възхищаваш на голямата ланга на комшията дето ти спохожда жената!