Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата

Преди 59 години е направена първата стъпка към създаването на ЕС
9 май 2010 10:32,
884
Отбелязваме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата
Честването на Деня на победата в Москва. Снимка: БГНЕС

Днешният ден – 9 май се отбелязва като Деня на Европа и Деня на победата над фашизма във Втората световна война.

На този ден през 1985 година в Милано лидерите на Европейския съюз решават да се чества като празник Деня на Европа, защото преди 59 години на този ден е направена първата стъпка към създаването на ЕС.

В Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация". Речта на Шуман е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне.

Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия – сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение.

През април следващата година по инициатива на Франция е подписан договорът за създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС).

Той е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.

Но на 9 май се празнува и един друг празник – Деня на победата над армиите на Хитлер. На 7-ми май 1945 г. в град Реймс е подписан предварителен протокол - капитулация.

На 8 - ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

"Отново над Европа ще се развява великото знаме на свободните народи и мира между народите“, пише в обръщението на Сталин към неговите сънародници по този повод.

Никой не отрича ролята на Съветската армия за разгрома на Хитлер, но и никой не може да забрави, че тогава Европа беше разделена на сфери на влияние и това забави развитието на страните зад Желязната завеса.

Трябваше да минат 45 години, за да започне това обединение на свободни народи. И едва сега, 65 години след края на Втората световна война, един руски президент призна, че СССР е била тоталитарна държава, в която са били потискани правата на хората.

Парадът на Победата от Червения площад в Москва се излъчва пряко на улични монитори, разположени пред Паметника на Съветската армия в София.

Вицепрезидентът Ангел Марин поднесе венец пред паметника на Незнайния войн в София. На тържествена церемония бе издигнат европейският флаг.

На площада присъства знаменен взвод от Националната гвардейска част, изнесени бяха знамена светини. Пред Паметника на незнайния вой венци и цветя поднесоха представители на чужди посолствата в България (Посолствтото на Русия, Украйна, Беларус), а също и много граждани.

Венец и цветя поднесе председателят на БСП Сергей Станишев и други представители на партията.

Национални танци и музика от страните от Европейския съюз, викторини и представления за деца ще има днес от 11.00 ч. на различни места в София по повод Деня на Европа.

В Южния парк, както и пред Народния театър, НДК и големи търговски центрове гражданите ще могат да
гласуват за това, което според тях е най-важна задача на Европейския съюз през 2010 г.

От 17.00 ч. и от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде прожектиран филмът "Източни пиеси".

До 15 май в Софийската градска библиотека е открита фотоизложбата "50 години Европейски парламент". Също до 15 май в градината между Народното събрание и Софийския университет може да бъде видяна изложбата на открито "България и Европа".

С 8-часов безплатен концерт ще бъдат отбелязани Празникът на Европа и Денят на победата, над 40 изпълнителя и формации от 6 страни от целия свят ще огласят площада пред храм-паметник „Александър Невски”.

За кулминация на концерта са запазени любимите на поколения българи песни на култовата руска рок-група „Земляне”. Участниците на Беларус в тазгодишната Евровизия - „3+2”, групата на Алла Пугачова – „Рецитал”, френската рок банда „ITAC”, македонският артист Мартин Вучич, Sixth sense от Русия и италианската певица Валентина Мей са другите чуждестранни изпълнители, които ще зарадват публиката.

Към тях се присъединяват множество обичани български музиканти „Мастило”, Петя Буюклиева, Дичо с новата си банда VOXX, Deep Zone Project, Калин Вельов, Камелия Воче, Ваня Костова, Кристина и Михаил Белчеви, Боян Михайлов, Shiney Dolls, Лазар Кисьов.

Към тях ще се присъединят Представителният ансамбъл на въоръжените сили на Република България, както и Частно училище за танцово изкуство „Г.С. Уланова” – Руски лицей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


884
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
599
1
 
7
 
! Отговори
MарулА преди 13 години
Не мога да повярвам какви дебати се развиват!?!?! Поклон пред хората дали живота си в тази война!!! Изключително съм горда, че съм родена на тази дата!
598
3
 
7
 
! Отговори
Andrey Dimitrov преди 13 години
бих казал преди всичко,че този ден е Денят на Победата ,след това на Европа
597
4
 
5
 
! Отговори
ор преди 13 години
Победа! Причиняване на другата страна ПОвече БЕДИ! След тази ПОБЕДА, на Българският народ, бяха отнети средствата за производство и той остана само със стоката си - работна сила.
596
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те от страх ще се предадът сами,без да влизат във бойни действия
595
9
 
3
 
! Отговори
;) преди 13 години
Жалко, че не спечели Хитлер. Сега щяхме да сме къде къде по-добре. И никой нямаше да знае що е то москвич.
594
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 13 години
А другата половина?
593
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Братушките само със техниката от парада могат да победят половин Европа
592
4
 
8
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Да живее могъщата армия на Русия! За радост на всички БГ-атлантици! Напред в Нато с гаубиците!
591
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно, че не си знаеш историята. Това става по времето на една незначителна война, понякога наричана с гръмкото 'Първа световна'.
590
9
 
6
 
! Отговори
демократ преди 13 години
И кво празнуваме сега? Сталин победил Хитлер... СИК победил ВИС2... хърбел се присмял на щърбел...
589
0
 
0
 
! Отговори
hitzkov68 преди 13 години
до 628.Интересно,кога това е било?
588
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мальчик, мальчик, чувам, заради левите ти ръце, сега плана за поставянето на 100 тонния контейнер върхи нефтения теч в Мексиканския залив, се бил провалил!Полковник Боб, е БЕСЕН, да знаеш!!!
587
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лудия,като не можеш да напишеш нещо смислено,поне не се хаби да драскаш тъпотии.
586
2
 
5
 
! Отговори
Gnusmus преди 13 години
Как да ни поканят? Никой не обича мекерета! Добре поне,че са ни позволили да си запазим територията с цената на участие срещу хитлер,инак - Търново столица,че София в сръбско...
585
0
 
15
 
! Отговори
lulu преди 13 години
В тази война са загинали десетки милиони. Поклон пред паметта им!
584
2
 
13
 
! Отговори
vania преди 13 години
GLEGAH PRAZNI4NIA KONCERT PO KANAL 1 NA RUSKATA TELEVIZIA,PIAH I PLAKAH,PREKRASEN KONCERT,PALNO S MLADI HORA,KOITO PRAZNUVAT I SE RADVAT OT SARCE...RUSNACITE NE SAMO UMEIA DA SE VESELIAT,NO POMNIAT I SI PO4ITAT GEROITE,ZA6TOTO AKO NE BE6E 4ERVENATA ARMIA,NIAMA6E DA IMA NITO DEN NA POBEDATA,NITO DEN NA EVROPA
583
4
 
19
 
! Отговори
баф мааму. преди 13 години
Я не пищете глупости а гледайте и се учете от истинските ни братя,как се прави парад,как се марширува,как се радват и гордеят русите,как се обича родината и държавата от младите хора-концерта им-великолепен и младите хора знаят всички песни а, нашите и химна на България не знаят.Жалко за загиналите Българи във войната,поне един взвод да бяха пратили и ние да се наредим до хората катоучастници.А и нито дума за този ден-и нашите горгорбашии по бели *** ритат топка.Браво,те за друго и не стават!!!
582
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някакви *** се били за победата на комунизма. Горките.
581
12
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
до буба4ко:...Че казваш *** те англичаните а?... - и ти го знаеш...
580
8
 
16
 
! Отговори
ddd преди 13 години
КРАСНАЯ АРМИЯ ВСЕХ СИЛНА !!!!!!!!!!!!!!!!