Колко мръсна може да е играта

Съобщение за изчезнало дете в мол изправи косите на стотици родители
18 май 2010 15:00,
176
Колко мръсна може да е играта
Снимка: Dnes.bg

„Онзиден в Мол София изчезва дете за секунди...“ - това съобщение, изпратено от бивша колежка във Facebook, смрази кръвта ми мигновено.

За тези, които още не са получили това съобщение, неговото съдържание, с някои вариации, е следното: „Оня ден“ в мол София/Сердика/един мол майка изведнъж видяла, че детето й го няма. Развикала се, охраната веднага блокирала изходите. Детето било открито в тоалетната вързано/упоено, с обръсната глава и сменени дрехи.

Следейки напрегнато дъщеря ми в кварталната градинка, разказах за това на приятелка. Тя вече знаеше. От приятелка, която имала приятелка, която била позната на майката, чието дете изчезнало.

Нещо повече – родителите искали да разкажат случката пред определени медии, но те отказали да я публикуват, за да не си развалят отношенията с моловете. Затова историята се разпространява през социалните мрежи – тези в интернет, и традиционните – "една жена каза в градинката".

Когато кръвта ми се поразмрази, започнах да си задавам въпроса как така не съм видяла подобно нещо в бюлетина на МВР. Тръгнах и по цялата верига от приятелки, за да се срещна с майката на детето и да чуя от нея как медиите са й отказали да публикуват историята.

Макар да не беше особено дълга, веригата все се късаше и така и не стигнах до въпросната жена. Същия резултат имаха и опитите да разбера за кой мол става въпрос – един знае за един, друг – за друг, трети просто за „един мол“.

В хода на опитите обаче установих, че това съобщение са го получили предимно хора, които имат деца. Познати и колеги без деца не са виждали тази история във Facebook, макар че слухът всъщност се появил преди повече от месец.

Първия път полицията проверила и установила, че няма такова нещо. После слухът тръгнал още веднъж, сега явно е третата вълнà.

Официална информация няма, защото няма какво да съобщим, обясниха от пресслужбата на МВР. Никой не е подал сигнал в полицията – нито родители, нито мол.

Подобно нещо не може да се скрие, обясняват от търговските центрове. Поддържа се директна връзка със съответното районно и дори за дребна кражба или хулиганска проява веднага се подава сигнал до полицията, защото охраната на моловете няма правомощия да арестува.

В Mall Sofia, който се споменава в последната версия на слуха, инцидент с отвличане или опит за отвличане на човек не е имало никога, обяви пред Dnes.bg маркетинг мениджърът на търговския център Валери Рафаилов.

Без да имам факти, не мога да коментирам подозрения от кого и с каква цел е пуснат слухът, казва Рафаилов.  

От мол „Сердика център“, който фигурира в най-старата версия, също категорично опровергаха информацията.

Управителят Атанас Радев чул за първи път слуха веднага след Великден. Казал му го познат, който го чул от познат, чийто приятел познавал майката.

Самият Радев бил на работа на Великден и няма как да не е разбрал, ако е имало такъв инцидент. За всеки случай събрал охраната. Нищо подобно не се е случвало, научил и от тях. Разпитали чистачките, които са в тоалетните. Прегледали и записите от охранителните камери, затова категорично знаят, че никой не е отвличан.

„Не бих искал да кажа, че е недобронамерено, защото пак ще е форма на слух“, отговаря Радев на въпроса кой и защо пуска тази информация в обществото.  

Без да го казват директно, защото в последните месеци са свикнали да са в перманентна кръгова отбрана, свързани с имиджа на търговските центрове, подозират непочтен черен пиар. Толкова непочтен, че да експлоатира най-дълбокия страх на всеки родител – да не се случи нещо на детето му, и най-дълбокия страх на всяко дете – да не го вземат от родителите му.

Дали конкретен търговски център е бил целта на този слух, е трудно да се прецени след добавянето на нови и нови елементи към него. В „Сердика център“ не виждат зависимост между засилването и отслабването на слуха и посещенията. На старите търговски центрове също не е навредил. В Mall Sofia например не само няма отлив на посетители, а дори има лек ръст.

Това, което със сигурност е постигнато, е рязко свиване на сърцата на много родители, които се бяха поотпуснали, като видяха арестите на „наглите“.

По принцип подобно насаждане на страх може да се преследва. Например по чл. 326 от Наказателния кодекс. По този член е обвинен астрологът Емил Лещански, чиято прогноза за разрушително земетресение изкара миналия април десетки хасковски семейства на палатки.  

В Наказателния кодекс има и текст, третиращ умишлено предизвикване на паника.

За да се стигне до източника на слуха обаче, трябва да се хвърли „огромен ресурс“, обясни за Dnes.bg полицейски експерт по проследявания в мрежата. Подобни трудоемки операции по анонимни сигнали се предприемат само ако става въпрос за заплаха за взрив или терористичен акт.

Дали ужасът на стотици семейства и евентуалните загуби на търговските центрове си струват труда, ще прецени прокуратурата.

Най-опасният ефект на злонамереното активиране на механизма, „като се заговори, че сестра ти е... обяснявай, че нямаш сестра“, е, че от него се задейства и механизмът „лъжливото овчарче“.

А в момента семействата на най-малко трима души разчитат на верижната реакция в социалните мрежи, за да намерят изчезналите си близки, сред тях са и родителите на 7-годишния Веселин, чиито снимки със съдействието на МВР са разлепени на всички обществени места и в градския транспорт в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
А бре ти в ред ли си как моловете ще си плашат клиентите с подобни простотии някои хора май ги напече слънцето!
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, ако има повече трезвомислещи родители, няма да копират подобна глупост. Спрете да висите в Интернет и да се поддавате на психози, вместо това излезте с децата на разходка. Ще се отрази добре на всички ви.
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Излишната предпазливост никога не е излишна!!!!
94
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 94Хайде сега - нова градска легенда, нови 5 лева...
93
2
 
3
 
! Отговори
Лично мнение преди 13 години
Според мен това си е най-чист вид спам. Този вид съобщения със сигурност не се предават само от обикновенните потребители, а и чрез влизане през не особено активни профили и автоматично разпространение през тях. Има за цел разсейване на активността във фейсбук. Следенето става особено трудно при хилядите спам съобщения, приложения и групи, които също се разпространяват по същия начин. В статията проличава елементарни разсъждения за това спам съобщение. Лично мнение е, не задължавам някой с него.
92
1
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 13 години
Няма такова нещо...Спрете с тези глупости излагате се вече!
91
4
 
1
 
! Отговори
111 преди 13 години
действието се е развило в действителност, но не в БГ а в гърция
90
0
 
4
 
! Отговори
Dan преди 13 години
"Играта" започна с едни весели шествия по бул."Витоша" с барабани и *** с плакати "Заповядайте в новооткрития МОЛ", тогава наемателите доволно потриваха ръце ,че ще откраднат клиентите на магазините по Витошка, в последствие обаче започнаха да протестират, че наемите им били високи и новите МОЛ-ве водели агресивна политика..е такава е "Играта" хубавото е че благодарение на новите вериги магазини ценовата война работи за нас крайният потребител, пък който иска да се стряска от такива неща!
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То само като се види колко неграмотно е написано и става ясно, че някое малко кретенче не си пише домашните а мисли как да привлече внимание, като му копират неграмотната глупост която разпространява
88
0
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
майкъл крайтън много добре го е описал в "състояние на страх"
87
1
 
3
 
! Отговори
a4 преди 13 години
da be tupotiq, spam za baluci e tva, nqkoi ako shti otvli4a dete dali shte go podstrigva i t n pylni tapaci
86
3
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Ти си зле, не виждаш ли "Копирай това съобщение"?!? Родителите вместо да се правите на много стреснати обръщайте повече внимание на децата си. Повечето, които киснете във фб и бгмама сте тотално сбъркани и се чудите с какви глупости да се занимавате. Точно на такива като вас разчитат и тези, които пускат подобни съобщения. Изправили им се били косите... ами гледай детето бе, не блей по витрините пълни с *** от Турция и Китай!
85
0
 
7
 
! Отговори
an преди 13 години
PREDI 5 MINUTI PO RADIOTO DRUGARQ DEL4EV PREDSEDATELQT NA KUKOIL, KAZA 4E NAMALENIE NA GORIVATA NQMA DA IMA. AKO 6TE PETROLA DA STANE I 20 DOLARA ZA BAREL. TAKA 4E CELOKUPNIQT ABSURDISTANSKI NAROD 6TQL DA GO *** POD VODA, DA NE VDIGA PRAH. TOVA SA NI NAGLECITE V ABSURDISTAN. VKARVAT GO KVADRATEN, NA CELOKUPNIQT AVSURDISTANSKI NAROD.
84
0
 
7
 
! Отговори
hm преди 13 години
Това е 100 процента измислица, но от друга страна никакъв проблем не е да се отвлече човек или дете от който и да е МОЛ.
83
1
 
12
 
! Отговори
mita4e преди 13 години
Мдааа... Това ми мяза на:"Изпратете това съобщение на 235234623 души в рамките на 4 сек. и в следващите 4523243 мин. ще ти се случи голямо НИЩО."
82
1
 
9
 
! Отговори
газка преди 13 години
това да не е от сценария на "Стъклен дом"???
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Az jiveq vav Franciq i tozi sashtiq sluh ,to4no taka kakto e opisan se 4u oshte predi 4godini v Carrefour v grad Nimes. Sega kato go pro4etoh tuk si davam smetka 4e e bil izmishliotina na koqto i az sam se hvanala i samo me e nakaralo ne na 4 da si otvarqm o4ite, a na 8. Imaiki v predvid 4e tuk e palno s arabi gadni, dolni i afrikanci, bqh nashtrek i kazvah na deteto mi da ne se otdelq i za sekunda ot men.
80
0
 
4
 
! Отговори
. преди 13 години
Е сега се изказа......Родителите или по-точно майките са най-желаните клиенти във всеки МОЛ. С това майчинство и при положение, че ходят там за да убиват време/ или по-точно да имитират разходка навън....../
79
1
 
4
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Тук има умници които четат само лъжливото съобщение без коментара отдоло ,и се връзват:))))))))))))).
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Копирай това съобщение" Това си е чист спам.