Колко мръсна може да е играта

Съобщение за изчезнало дете в мол изправи косите на стотици родители
18 май 2010 15:00,
176
Колко мръсна може да е играта
Снимка: Dnes.bg

„Онзиден в Мол София изчезва дете за секунди...“ - това съобщение, изпратено от бивша колежка във Facebook, смрази кръвта ми мигновено.

За тези, които още не са получили това съобщение, неговото съдържание, с някои вариации, е следното: „Оня ден“ в мол София/Сердика/един мол майка изведнъж видяла, че детето й го няма. Развикала се, охраната веднага блокирала изходите. Детето било открито в тоалетната вързано/упоено, с обръсната глава и сменени дрехи.

Следейки напрегнато дъщеря ми в кварталната градинка, разказах за това на приятелка. Тя вече знаеше. От приятелка, която имала приятелка, която била позната на майката, чието дете изчезнало.

Нещо повече – родителите искали да разкажат случката пред определени медии, но те отказали да я публикуват, за да не си развалят отношенията с моловете. Затова историята се разпространява през социалните мрежи – тези в интернет, и традиционните – "една жена каза в градинката".

Когато кръвта ми се поразмрази, започнах да си задавам въпроса как така не съм видяла подобно нещо в бюлетина на МВР. Тръгнах и по цялата верига от приятелки, за да се срещна с майката на детето и да чуя от нея как медиите са й отказали да публикуват историята.

Макар да не беше особено дълга, веригата все се късаше и така и не стигнах до въпросната жена. Същия резултат имаха и опитите да разбера за кой мол става въпрос – един знае за един, друг – за друг, трети просто за „един мол“.

В хода на опитите обаче установих, че това съобщение са го получили предимно хора, които имат деца. Познати и колеги без деца не са виждали тази история във Facebook, макар че слухът всъщност се появил преди повече от месец.

Първия път полицията проверила и установила, че няма такова нещо. После слухът тръгнал още веднъж, сега явно е третата вълнà.

Официална информация няма, защото няма какво да съобщим, обясниха от пресслужбата на МВР. Никой не е подал сигнал в полицията – нито родители, нито мол.

Подобно нещо не може да се скрие, обясняват от търговските центрове. Поддържа се директна връзка със съответното районно и дори за дребна кражба или хулиганска проява веднага се подава сигнал до полицията, защото охраната на моловете няма правомощия да арестува.

В Mall Sofia, който се споменава в последната версия на слуха, инцидент с отвличане или опит за отвличане на човек не е имало никога, обяви пред Dnes.bg маркетинг мениджърът на търговския център Валери Рафаилов.

Без да имам факти, не мога да коментирам подозрения от кого и с каква цел е пуснат слухът, казва Рафаилов.  

От мол „Сердика център“, който фигурира в най-старата версия, също категорично опровергаха информацията.

Управителят Атанас Радев чул за първи път слуха веднага след Великден. Казал му го познат, който го чул от познат, чийто приятел познавал майката.

Самият Радев бил на работа на Великден и няма как да не е разбрал, ако е имало такъв инцидент. За всеки случай събрал охраната. Нищо подобно не се е случвало, научил и от тях. Разпитали чистачките, които са в тоалетните. Прегледали и записите от охранителните камери, затова категорично знаят, че никой не е отвличан.

„Не бих искал да кажа, че е недобронамерено, защото пак ще е форма на слух“, отговаря Радев на въпроса кой и защо пуска тази информация в обществото.  

Без да го казват директно, защото в последните месеци са свикнали да са в перманентна кръгова отбрана, свързани с имиджа на търговските центрове, подозират непочтен черен пиар. Толкова непочтен, че да експлоатира най-дълбокия страх на всеки родител – да не се случи нещо на детето му, и най-дълбокия страх на всяко дете – да не го вземат от родителите му.

Дали конкретен търговски център е бил целта на този слух, е трудно да се прецени след добавянето на нови и нови елементи към него. В „Сердика център“ не виждат зависимост между засилването и отслабването на слуха и посещенията. На старите търговски центрове също не е навредил. В Mall Sofia например не само няма отлив на посетители, а дори има лек ръст.

Това, което със сигурност е постигнато, е рязко свиване на сърцата на много родители, които се бяха поотпуснали, като видяха арестите на „наглите“.

По принцип подобно насаждане на страх може да се преследва. Например по чл. 326 от Наказателния кодекс. По този член е обвинен астрологът Емил Лещански, чиято прогноза за разрушително земетресение изкара миналия април десетки хасковски семейства на палатки.  

В Наказателния кодекс има и текст, третиращ умишлено предизвикване на паника.

За да се стигне до източника на слуха обаче, трябва да се хвърли „огромен ресурс“, обясни за Dnes.bg полицейски експерт по проследявания в мрежата. Подобни трудоемки операции по анонимни сигнали се предприемат само ако става въпрос за заплаха за взрив или терористичен акт.

Дали ужасът на стотици семейства и евентуалните загуби на търговските центрове си струват труда, ще прецени прокуратурата.

Най-опасният ефект на злонамереното активиране на механизма, „като се заговори, че сестра ти е... обяснявай, че нямаш сестра“, е, че от него се задейства и механизмът „лъжливото овчарче“.

А в момента семействата на най-малко трима души разчитат на верижната реакция в социалните мрежи, за да намерят изчезналите си близки, сред тях са и родителите на 7-годишния Веселин, чиито снимки със съдействието на МВР са разлепени на всички обществени места и в градския транспорт в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Същата история чух за първи път преди години, само че действието се развиваше в мол в Атина. Е, вече и ние си имаме молове, явно вървят в комплект с въпросната градска легенда...
76
0
 
7
 
! Отговори
черната ръка преди 13 години
(...продължение)Та според мен е по-скоро градска легенда, а не черен пиар, просто моловете напоследък нашумяха и е нормално да разположиш една такава легенда в толкова популярна среда. А няма лошо родителите да си следят постоянно къде са им децата, а не да ги пускат да търчат без надзор нагоре-надолу, защото за съжаление вън от всякакви градски легенди изчезвания на деца има постоянно и те, уви, обикновено свършват по-зле от упояване, преобличане и остригване.
75
0
 
4
 
! Отговори
черната ръка преди 13 години
Това е поредната градска легенда (urban legend), специално създавана, за да буди страх, затова и е направена така, че да засяга най-дълбоките емоции на родителите. Същият тип легенди са например за отвлечени хора, които после биват намирани с белези от прясна операция по тялото и без да си спомнят нищо (трафик на органи). Някога като деца си разказвахме такива страшни истории за черната ръка и тем подобни. (следва...)
74
1
 
0
 
! Отговори
Nikoi преди 13 години
Nishto chudno da e porednia nomer na PR-a na pravitelstvoto v opit da se otvlicha vnimanieto :)
73
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 13 години
БАСИ РАБОТАТА.ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ НА 4!!!ВСЯКАКВИ *** ИМА!!!
72
5
 
2
 
! Отговори
експлузивно преди 13 години
по непотвърдена информация в района на Козлодуй се забелязва присъствие на авариини екипи, предполага се че се касае за авария в АЕЦ-а
71
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 13 години
Да де с коментар 67 имах точно това предвид ...
70
0
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
За съжаление в България все още не сме отвикнали да вярваме на непроверени слухове, съответно да ги считаме за чиста монета! Предполагам е ощоназионална психологическа черта. По същият начин си избираме и управниците - непроверени за това дали са кадърни да правят нещо или не!
69
1
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 13 години
*** ,или родителите няма да стъпят в моловете на мен ми звучи като антиреклама!
68
2
 
7
 
! Отговори
MURDOC преди 13 години
Тая история с детето и цялата патардия с Феийсбук ми напомня на един случай преди 2 години по Скат как бяха съобщили по новиниарската си емисия че танкер с мазут или нещо от сорта бил се излял в Черно море и заради това не бивало да пием вода от чешмата . И кво да правят хората ХУКНАХА да се запасяват с минерални туби (това става в Бургас). Абе луда работа .
67
6
 
4
 
! Отговори
. преди 13 години
Ох, пак не разбрали и пак паника ПИШЕ: НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ С МАЛКИ ДЕЦА!!! Довършвам в оригинал В МОЛ-А НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДЕЦА ПОД 5г. ЗАЩОТО ТИЧАТ, ВИКАТ, ЦАПАТ, СЪБАРЯТ И Т. Н. И АКО НЕ ВИ УПЛАШАТ НЯМА ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА СИ ГИ МЪКНЕТЕ ПРЕЗ ДЕН ТАМ, А ТОВА Е ВРЕДНО И ЗА ДЕЦАТА
66
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
ЪЪЪЪ РЕКЛАМА?!??!!
65
2
 
5
 
! Отговори
до Lokster преди 13 години
Прочетох това в друг сайт, и нямаше текст да се препише и изпрети по-нататък. Сигурно нямаш деца, защото на нас ни се изправиха косите. Дано на никого не се случва. Но ти , моля те, не коментирай лековато неща, които биха ужасили родители.
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Родителите сте ужасно безотговорни!!!
63
5
 
5
 
! Отговори
lokster преди 13 години
Ами аз не виждам какво толко ви е чудно... това е поредното верижно съобщение от типа "изпрати това на всички твои познати..."Докато има будали които да им се връзват, ще има и такива съобщения :)Аз мога само да се забавлявам отстрани, гледайки как глупаците им се връзват :D
62
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Доста вероятно! Ние сме от най - извратените народи, пълно е с педофили още от соц. време! А това си е бизнес, трафика на хора е от най - печелившите, особено трафика на деца! А тука пишат някакви абсолютни ***, може ли на комнетар "хора пазете си децата" да цъкате минуси??!
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм сигурна дали събитието се е случило точно по този начин,но в Мол София най-редовно се губят деца и винаги съм се чудела как се случва това?!?Работя там и всяка събота и неделя има поне по три случай на ден за загубео дете.Явно майките предпочитат вместо да заведат детето си на куклен театър или зоопарк,в Мол.Това е положението...
60
0
 
6
 
! Отговори
tanya преди 13 години
Не знам дали е истина или не, аз самата имам малко дете, но снощи в мола на Цариградско, както си слизахме с асаньора от най-горния етаж, секудни преди вратата да се затвори едно дете влезе в асансьора и в последния момент чухме отвън мъжки глас, който му казва да не се качва. Слязохме всички с детето на най-долния етаж и останахме да чакаме въпросния мъж да се появи. Като се има предвид, че това все пак са 5 етажа, а той няма как да знае къде е слязло детето. Родителите сме ужасно разсеяни.
59
0
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
В първара секунда ,и аз повярвах когато го прочетох преди няколко дни докато не стигнах до часта с нула номер ,и сменените дрехи!Къде в мола могат да го острижат все пак отнема доста време пълен смях!!!!
58
0
 
6
 
! Отговори
iAxe преди 13 години
За съжаление живеем в свят, в който манипулациите са ежедневие. Не може лесно да се отличи истината от лъжата и доброто от злото. Всеки може да бъде компроментиран, или подведен. Затвърждавайки факта, че не всичко е такова, каквото изглежда, и нарастването на съмнението някак си ни унищожава, както никога досега. Губейки вярата си в обикновени неща, си осигуряваме един механичен свят, без емоции, мрак........ Бог да ни е на помощ (ако го има).