Колко мръсна може да е играта

Съобщение за изчезнало дете в мол изправи косите на стотици родители
18 май 2010 15:00,
176
Колко мръсна може да е играта
Снимка: Dnes.bg

„Онзиден в Мол София изчезва дете за секунди...“ - това съобщение, изпратено от бивша колежка във Facebook, смрази кръвта ми мигновено.

За тези, които още не са получили това съобщение, неговото съдържание, с някои вариации, е следното: „Оня ден“ в мол София/Сердика/един мол майка изведнъж видяла, че детето й го няма. Развикала се, охраната веднага блокирала изходите. Детето било открито в тоалетната вързано/упоено, с обръсната глава и сменени дрехи.

Следейки напрегнато дъщеря ми в кварталната градинка, разказах за това на приятелка. Тя вече знаеше. От приятелка, която имала приятелка, която била позната на майката, чието дете изчезнало.

Нещо повече – родителите искали да разкажат случката пред определени медии, но те отказали да я публикуват, за да не си развалят отношенията с моловете. Затова историята се разпространява през социалните мрежи – тези в интернет, и традиционните – "една жена каза в градинката".

Когато кръвта ми се поразмрази, започнах да си задавам въпроса как така не съм видяла подобно нещо в бюлетина на МВР. Тръгнах и по цялата верига от приятелки, за да се срещна с майката на детето и да чуя от нея как медиите са й отказали да публикуват историята.

Макар да не беше особено дълга, веригата все се късаше и така и не стигнах до въпросната жена. Същия резултат имаха и опитите да разбера за кой мол става въпрос – един знае за един, друг – за друг, трети просто за „един мол“.

В хода на опитите обаче установих, че това съобщение са го получили предимно хора, които имат деца. Познати и колеги без деца не са виждали тази история във Facebook, макар че слухът всъщност се появил преди повече от месец.

Първия път полицията проверила и установила, че няма такова нещо. После слухът тръгнал още веднъж, сега явно е третата вълнà.

Официална информация няма, защото няма какво да съобщим, обясниха от пресслужбата на МВР. Никой не е подал сигнал в полицията – нито родители, нито мол.

Подобно нещо не може да се скрие, обясняват от търговските центрове. Поддържа се директна връзка със съответното районно и дори за дребна кражба или хулиганска проява веднага се подава сигнал до полицията, защото охраната на моловете няма правомощия да арестува.

В Mall Sofia, който се споменава в последната версия на слуха, инцидент с отвличане или опит за отвличане на човек не е имало никога, обяви пред Dnes.bg маркетинг мениджърът на търговския център Валери Рафаилов.

Без да имам факти, не мога да коментирам подозрения от кого и с каква цел е пуснат слухът, казва Рафаилов.  

От мол „Сердика център“, който фигурира в най-старата версия, също категорично опровергаха информацията.

Управителят Атанас Радев чул за първи път слуха веднага след Великден. Казал му го познат, който го чул от познат, чийто приятел познавал майката.

Самият Радев бил на работа на Великден и няма как да не е разбрал, ако е имало такъв инцидент. За всеки случай събрал охраната. Нищо подобно не се е случвало, научил и от тях. Разпитали чистачките, които са в тоалетните. Прегледали и записите от охранителните камери, затова категорично знаят, че никой не е отвличан.

„Не бих искал да кажа, че е недобронамерено, защото пак ще е форма на слух“, отговаря Радев на въпроса кой и защо пуска тази информация в обществото.  

Без да го казват директно, защото в последните месеци са свикнали да са в перманентна кръгова отбрана, свързани с имиджа на търговските центрове, подозират непочтен черен пиар. Толкова непочтен, че да експлоатира най-дълбокия страх на всеки родител – да не се случи нещо на детето му, и най-дълбокия страх на всяко дете – да не го вземат от родителите му.

Дали конкретен търговски център е бил целта на този слух, е трудно да се прецени след добавянето на нови и нови елементи към него. В „Сердика център“ не виждат зависимост между засилването и отслабването на слуха и посещенията. На старите търговски центрове също не е навредил. В Mall Sofia например не само няма отлив на посетители, а дори има лек ръст.

Това, което със сигурност е постигнато, е рязко свиване на сърцата на много родители, които се бяха поотпуснали, като видяха арестите на „наглите“.

По принцип подобно насаждане на страх може да се преследва. Например по чл. 326 от Наказателния кодекс. По този член е обвинен астрологът Емил Лещански, чиято прогноза за разрушително земетресение изкара миналия април десетки хасковски семейства на палатки.  

В Наказателния кодекс има и текст, третиращ умишлено предизвикване на паника.

За да се стигне до източника на слуха обаче, трябва да се хвърли „огромен ресурс“, обясни за Dnes.bg полицейски експерт по проследявания в мрежата. Подобни трудоемки операции по анонимни сигнали се предприемат само ако става въпрос за заплаха за взрив или терористичен акт.

Дали ужасът на стотици семейства и евентуалните загуби на търговските центрове си струват труда, ще прецени прокуратурата.

Най-опасният ефект на злонамереното активиране на механизма, „като се заговори, че сестра ти е... обяснявай, че нямаш сестра“, е, че от него се задейства и механизмът „лъжливото овчарче“.

А в момента семействата на най-малко трима души разчитат на верижната реакция в социалните мрежи, за да намерят изчезналите си близки, сред тях са и родителите на 7-годишния Веселин, чиито снимки със съдействието на МВР са разлепени на всички обществени места и в градския транспорт в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
hamavi hora vsqkakvikak vednaga se hvashtat i za nai maloumnite neshta nz ..
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моловете - нова подходяща среда за терор, психоатаки, престъпност, джепчии и най вече пилеене на време.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абсолютно същата като формулировка - с остригването и със затварянето на мола, чух лично от хора без фейсбук и без навик да ровят в нета... иначе в същия ден намериха премазания под първия трамвай пред румънското посолство младеж. единственото което се чу за втория случай е "транспортен инцидент", при положение, че си е оставил портфейла с документите и недопитото питие на масата в дискотеката часове по-рано, отивайки до тоалетна. не само слухове, но и истината крият
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Или пък много се вжижява в "Стъклен дом". За по-голям драматизъм обръснатото дете можеше да е заключено в мазе в село Певците, където да го принуждават да печата фалшиви бандероли за ракия...
13
1
 
10
 
! Отговори
какво искаше да каже преди 13 години
Много дълга статия на тема слухове, бравооо!
12
11
 
3
 
! Отговори
хммм преди 13 години
не то е намерено на пейката от където е изчезнало на следващия ден, но без един бъбрек!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
9,чак пък сериозен :)
10
8
 
13
 
! Отговори
shnev преди 13 години
Нищо не се знае, медиите са корумпирани то се знае, полицаите също, молът няма никаква изгода това да се разбира. Правете си сами изводи и здраво си дръжте дедата за ръка. Бог да пази децата.
9
5
 
14
 
! Отговори
Пророк преди 13 години
Построили са МОЛ до блока/къщата/ на някой ***. Няма къде да си паркира Голфа и в безсилието си е измислил тази мега тъпотия. Ако някой ще прави масирана атака, няма да е такъв аматьор !Това е поредното малоумие, нищо повече. Затова take it easy !Все пак си пазете децата, защото никъде не е 100 процента безопасно !
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
надявах се че тази глупост няма да се появи в сериозен сайт като този, но уви
7
1
 
3
 
! Отговори
Куку преди 13 години
И то ли е намерено в тоалетната?
6
1
 
16
 
! Отговори
хммм преди 13 години
е как са изпуснали историята от бг мама с детето от Борисовата градина с липсващия бъбрек!
5
1
 
19
 
! Отговори
Куку преди 13 години
"Напиши някоя фантазия във facebook и гледай как се превръща в новина за броени секунди."Ша пробвам! :)))
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Грешката ви е, че вярвате на съобщения във Фейсбук!
3
5
 
26
 
! Отговори
ох преди 13 години
ох тия са чели много форума на бг мама! Спрете с тая простотия вече!
2
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от 24 чсасъм във непрестанна ерекция,мисля ,че е добра новината
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напиши някоя фантазия във facebook и гледай как се превръща в новина за броени секунди. Утре можеш да я прочетеш във вестниците и чуеш по bTV новините.