В заведенията – пушенето разрешено. С малки изключения

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за здравето
19 май 2010 15:02,
147
В заведенията – пушенето разрешено. С малки изключения
Снимка: БГНЕС

В баровете ще се пуши без ограничения. В кафенета и ресторанти трябва да има отделни места за пушачи и непушачи. Ако заведението е по-малко от 50 квадратни метра, собственикът ще решава дали в него ще се пуши или не.

Депутатите приеха окончателно тези промени в Закона за здравето.

В хотелите, гарите, автогарите, летищата и корабите също трябва да има обособени места за пушачи.

В дебата преди гласуването срещу промените се изказаха депутати от левицата, ДПС и Синята коалиция.

„Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето, а пупулизмът рано или късно се връща като бумеранг“, заяви от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.

Бившият здравен министър Евгений Желев („Коалиция за България“) директно нарече закона лобистки. „Вие предпочитате частния интерес пред обществения, но трябва да поемете отговорност – към бъдещето, към здравето на децата“, обърна се Желев към мнозинството.

Иван Иванов от „Синята коалиция“ също нарече текстовете лобистки, защото забраната е щяла да навреди на разпространителите на цигари. Иванов припомни, че новият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова е изразила категорично несъгласие с промените.

На критиките отговори Пламен Цеков от ГЕРБ – ставало въпрос за равноправие.

„Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие“, обясни депутатът.

Целта на промените била да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите.

До пълна забрана на тютютнопушенето на обществени места със сигурност щяло да се стигне и Цеков се надява това да се случи през мандата на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
Dada преди 13 години
Никотиновата зависимост е болест!!! Пушачите са болни хора и се нуждаят от лечение!!! Никотинът е вид наркотик...а катранът запушва белите дробове и после ...... Пушете си колкото си искате, НО позволете и на другите хора да ползват правото си на живот. Това с колите и газовете ви е ясно , че е популистка позиция.... няма да има кой да ви кара цигарите БЕЗ бандерол до кварталното кафе и тогава съвсем ще изкуфеете.... Дроги такива... че и болни дроги.... аз ви плащам за де се лекувате като се ...
138
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Извинете ме - ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО.Ха,ха,ха - то само се написа така, защото е нещо като нищо.
137
0
 
4
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Цинично е да се нарича ЦАКНО ЗА ЗДРАВЕТО.Иначе, ако има заведения за непушачи, аз ще избера тях. И въобще не ми пука за заведенията - искам чисти улици, отговорни лекари и добри болници, евтина и качествена храна, отзивчиви чиновници, интелигентни учители.Нито едното не е налице.
136
2
 
1
 
! Отговори
До 137 от Майстора преди 13 години
Уважаеми непушач, има много заведения ,в които е забранено да се пуши . Аз там нямам право да пуша и не ги посещавам .Хайде сега ти направи същото с останалите заведения и готово.Нека всеки уважава правата на другия .Нали за това се борим всички.
135
2
 
0
 
! Отговори
Бай Пешо преди 13 години
Щом си бивш , значи преди това си пушил.Аз уважавам твоето решение и преди и сега .Не трябва обаче да се вдига толкова шум , защото вече е забранено да се пуши на повечето обществени места.Останаха само ресторантите и баровете и то по осмотрение на собственика.Що се отнася за раковата болница , там повечето са непушачи , но Господ е решил да са там , а не цигарите.
134
5
 
1
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Абе и аз не искам, като се разхождам да дишам изгорели автомобилни газове, но никой не ме пита. Да не говорим че изгорелите газове са в пъти по-вредни от цигарен дим. Така, че непушачите да си траят.Когато забранят на хората да си карат колите, заради вредните емисии, тогава могат да се опитат да ми забранят да пуша. Преди се скъсваха навсякъде да реклмаират цигари, сега пък няма да ми дават да пуша...Избирайте си заведения за непушачи !
133
2
 
6
 
! Отговори
До 135 преди 13 години
Уважаеми бастуне,Не, напротив. Пречите ни. Защото като отида и седна в произволното заведение Х, аз пак трябва да диша дима Ви.
132
2
 
6
 
! Отговори
velofan преди 13 години
Терористите - пушачи победиха.ЗАСЕГА!!!
131
12
 
4
 
! Отговори
azz преди 13 години
Уважаеми непушачи - никой не ви пречи да не пушите!!! Нормално е и на мен да не ми пречат да правя обратното!!!
130
7
 
2
 
! Отговори
HRISTINA преди 13 години
Bravo. 70% ot horata v buglaria pushat ako im zabraniat oznachava che i proizvoditelite na tutun shtesa zasegnati a tova nese otraziava dobre na ikonomikata pak i vseki chovek triabva da ima svoboda i da pravi tova koeto mu haresva ne tova koeto sa mu naredili.
129
2
 
4
 
! Отговори
toni преди 13 години
браво на наще..сега господин борисов вземи и намали и акциза-нормално е.а и за да се убедиш разходи се и виж-2/3 от пушачите пушат цигари без бандерол.ако за теб това е нищо,за мен е срам..
128
4
 
4
 
! Отговори
Бивш преди 13 години
Абе ориенталското отвътре ни идва! Разбира ти *** от кладенчова вода. Бих препоръчал на пушачите да минават един път месечно по коридорите на раковата или да дават доброволни дежурства.... Много бързо ще откажат тия ***. П.П. Аз така ги отказах, заради мой близък, ама той вече не може да ме види...
127
4
 
2
 
! Отговори
Зиг преди 13 години
До 127: Криви са ти сметките и ще ти кажа защо. В една компания обикновено има и пушачи, и непушачи. Когато заведението има зала за пушачи и непушачи, обикновено тази компания сяда в залата за непушачи. А пушачите отскачат от време на време за по цигара в другата зала. Лично аз правя така. И не само аз. Оттам и разликата, която ти е направила впечатление.
126
1
 
3
 
! Отговори
nekoi преди 13 години
Plamen Cekov e typak
125
7
 
7
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
най-накрая една хубава новина, сега остава само да се осъзнаят и да намалят акциз :)))
124
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Това ли ти е аргумента в подкрепа на Закона?
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив. Като ходих в О'шипка, залата за непушачи беше пълна, а на бара за пушачи имаше места за поне 4 човека.
122
8
 
3
 
! Отговори
gtf преди 13 години
Ми тогава що в заведенията залата за непушачи обикновенно е празна ?Кво се правите на големи светци, който иска здравословен живот - няма работа по кръчми - ходете в гората на зелено и на чисто. А може би въздуха там не е по-чист заради Вашите автомобили, сеч и вредни производства ?
121
3
 
4
 
! Отговори
пещера преди 13 години
сами съдете за кой е виновен, за това,ч е ние пушим, освен личният избор? Петър Първи насила е въвел обичая с тютюнопушенето и пиенето на сутрешно кафе. Що невинни боляри е обезглавил, за да го правят? Тук пък има други такива, в историята, но не по толкова директен начин. Разни чуждопоклонници. дето все ходят, гледат и искат тука да е като при други народи. Такива като Евгений Минчев - дето все въвеждат чужди обичаи и маниери. А те са много. Сами сме си виновни и сами духаме супата. Никой друг.
120
4
 
7
 
! Отговори
пещера преди 13 години
Аз съм непушач. Мисля че незабраната на тютюнопушенето е компромис с отрасъла и поминъка на голяма група хора, а не защото правителството не иска. Ако сега го забранят, онези дето все хленчат за пари и субсидии ще зареват пак. А пари откъде ще дойдат? И защо вместо тютюн, не садиха лен, проклетите управници? Сега щяхме да имаме първокачественни дрехи, а не цигари. Повдига ми се от управници от десетилетия. Забраниха хубавото и въведоха лошото. А после все духаме супата.