Бутат атракциона ZAMPERLA в Южния парк

ДНСК откри куп нередности в строителството му
31 май 2010 20:55,
93
Бутат атракциона ZAMPERLA в Южния парк
Строежът се намира в трета част на Южния парк. Снимка: Булфото

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е издала заповеди за спиране и премахване на строежа на атракциона ZAMPERLA в Южния парк в София.

След проверка на експертите от ДНСК са образувани и административни производства.

Строежът се намира в трета част на Южния парк на ул. "Сребърна".

От ДНСК са установили, че собственикът на терена – "Глобал Груп Еко", има само разрешение за монтаж на временни обекти – детски атракционни съоръжения.

В хода на проверката инспекторите са открили изкопи за полагането на монолитни основи, за изливане на стоманобетонни фундаменти, а този тип строителни дейности изискват, по закон, наличието на разрешение за строеж.

Строителството на лунапарка предизвика реакцията на граждански организации и на общински съветници в столицата.

До момента над 19 хиляди души са се обявили в защита на Южния парк в социалната мрежа Facebook.

ZAMPERLA – Южен парк – София, е българо-италиански проект за реализация на Детски център за атракции и забавления в столицата .

Проектът на компанията предвиждаше атракционът да бъде реализиран на територия от 7 дка, разделена на 3 сценично-декорни зони – зона "деца", зона "тийнейджър" и зона "градина".

Италианската фирма ANTONIO ZAMPERLA SPA е световен лидер в производството на машини и съоръжения за забавление и е основен доставчик на Disneyland, както в САЩ, така и в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
3
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 13 години
тухларната беше под Правителствена болница (сега Лозенец) а точно там не на никой щото минаваше ЖП-линия, айде младежите да питат някой по-възрастен софиянец
90
1
 
1
 
! Отговори
Ей преди 13 години
Както казах по-рано там имаше няколко частни тухларни. Къщата та собственика беше очуждена. Аз живеех там под наем. Това дето наричате блата са всъщност езера или голями дупки октанали от копаенето на глина за тухлите. Блатата имат меко, неустойчиво дъно . Глиненото дъно е здраво като бетон. Жалко за децата ни.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А това, че някой собственици са били обезщетявани за земята си преди това. И са се възползвали от приноса на Лучников, но дали и доколко са възстановили получените преди това обезщетения. И как се разчита на давност и липсата на държавническо мислене у чиновниците, само и само да се случи определено събитие: ненаправено обжалване, изтърван срок за неговото внасяне и т.н.Стига с тия хората са имали имоти, да там са били нивите на боянчани (до реката), тухларната по-надолу и на драгалевчани!
88
1
 
0
 
! Отговори
tilo преди 13 години
не гледай грешките а вземи позиция, защото е най лесно да се плюе.
87
1
 
7
 
! Отговори
И ГЕРБ са мафия! преди 13 години
Таня Дикова, съпругата на брата на главния архитект на София Петър Диков, си е напазарувала част от Княжевската гора, показват документи в Столична община. Точно 194 дка от гората вече са приватизирани със серия от законови врътки, както пръв разкри в.Труд. Тя винаги е била държавна или публична общинска собственост, но необяснимо как бе реституирана. И то границите на "старите" имоти се оформят според алеите в парка!? Кмет по това време е Бойко Борисов...
86
0
 
0
 
! Отговори
tilo преди 13 години
12
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как може в Южния парк да има частен собственик на терен след като по закон парковете в населените места са публична общинска собственост! Най-после главния прокурор Борис Велчев трябва да се самосезира и да потърси наказателна отговорност от архитект Петър Диков за това престъпление!
84
0
 
0
 
! Отговори
tilo преди 13 години
Така е справедливо в Северна Корея.
83
0
 
0
 
! Отговори
tilo преди 13 години
А ти знаеш ли какъв е закона, и за какво иде реч изопщо.
82
1
 
3
 
! Отговори
tilo преди 13 години
Има голяма разлика със София Ленд. Там земята беше дадена от общината за парк, а тук става въпрос за часни парцели. Човека си е закупил земята от собственици а не му е била дадена. И някой знае ли, кой е инвеститир в София Ленд и от къде са парите. А тук става въпрос за световния лидер в производството на атракциони, който забележете са си дали името за име на парка. Тези хора имат съоражения в Дисни, в Сентръл Парк, в парк Горки в Москва, сами преценете какви са.
81
0
 
1
 
! Отговори
Bedstvie преди 13 години
Опс... Софияленд
80
0
 
1
 
! Отговори
Bedstvie преди 13 години
Да добавя - Дисниленд
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко са правописните грешки на tilo ?
78
2
 
1
 
! Отговори
tilo преди 13 години
Абе хора вие запознати ли сте изопщо. Това там са часни парцели какви дървета какви алеи. Те ако искат правят едни заграждения и никой нито ще се разхожда нито ще може да мине от там.
77
3
 
2
 
! Отговори
tilo преди 13 години
Преди да коментирате се сапознайте поне за какво става въпрос. Изопщо няма да се строят някакви бетонни згради, това са просто фундаменти, които са вкопани в земята за устойчивост на съоръженията. Защото там сега е едно блато.
76
0
 
4
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Абе ***, нали това е в София, където сте и вие, що не направихте една снимка да го видим това?
75
0
 
4
 
! Отговори
Баба Меца -2 преди 13 години
Е, нека бъдем търпеливи. Като закачка ще ви оставя да си мислите по следния сценарий: отваряне, работа няколко години "на загуба", приключване на дейността поради фалит или нерентабилност, определен брой години стоене затворен... и последващо строителство на ново начинание, но на значително по-евтина земя, усвоена чрез добросъвестното й ползване. Напънете се малко и си спомнете на места/градинки между блоковете из цяла София се отвориха паркинги, които впоследствие се застроиха... Найс, а!
74
2
 
0
 
! Отговори
tilo преди 13 години
красотата на парка може да са в зелинината и спокойствието, а какво има в блатата и храсталаците, комари и бездомни кучета. А, на който му пречат хората да ходи в гората, там е спокойно.
73
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
# 65, това което наричаш блата са езетра които трябва само да се почистят. Булевардът отдавна не се казва Емил Марков, а за да не те ограбят трябва само малко респект от полицията и възстановяване на осветлението. Да *** и комунистическата ти бетонна глава.
72
0
 
5
 
! Отговори
Баба Меца - 1 преди 13 години
Празният "София ленд" е само на около 2 км източно от това. Помни ли някой кога затвори атракционна? Едва ли. Не че е толкова важно, но малцина ще си спомнят 16 октомври 2006-та. Ако се разровите по форумите ще получите разни идеи защо и как, ала истината никога не стига цялата до редовия гражданя! Някой много сполучливо го бе каза: "...в днешно време ставаме свидетели как парите и интересите на определени хора контролират някои аспекти на живота ни, без да ни питат искаме или не!"...